Blog. Rólam. Nektek.

2015. július 07. 11:26 - Lady_Marilyn

Leage of Legends

Kijutni bronze-ból

I.rész

Sokan küzdenek azzal, hogy kijussanak a népszerű MOBA játék lehető legrosszabb besorolásából, vagyis a bronz szintről. Nyáron több a troll, az otthon ülő unatkozó kisiskolás, nehezebb kifogni olyan random csapatot, melyben semmilyen hátráltató körülmény (feeder, akf) nem jelentkezik. Jelenleg én is azon vagyok, hogy kijussak a szezon végéig. Íme néhány szempont, melyeket érdemes szem előtt tartani a rangsorolt meccsek során.

Megfelelő kumminkáció
Megfelelő kommunikációval sokkal könnyebb együttműködni, mint a sértegetéssel. Persze egy idő után elveszti az ember a türelmét, de az állandó vita és feszültség csak további kellemetlenségeket szül, pédául elvonja a figyelmet, holott ebben a játékban igenis szükséges a megfelelő koncentráció. Vannak olyan esetek, melyeken még a barátságos hozzáállás sem segít, ilyenkor jobb ha lenémítod a zavaró feleket.


Milyen a megffelelő kommunikáció?
A rendszer által összedobott "random" tagokkal már a hősök kitiltásánál megkezdődik a beszélgetés. Az általános kép bronzban ilyenkor úgy alakul, hogy mindenki beírja melyik posztra szeretne menni.
Jobb esetben sikerül megegyezni a felekkel, rosszabb esetben pedig már itt is viták alakulhatnak ki. Sok esetben nem hagyják a dou partnereknek, hogy a játék kezdetén is könnyedén összehangolható vonalakon játszanak, és az is előfordul, hogy olyan szerepet kényszerítenek rá a másik félre, amelyben kevésbé rendelkezik megfelelő ismeretekkel. Magasabb szinten alapvető elvárás, hogy minden vonalon jól tudjon mozogni az ember, de az sem ár,t ha már van egy általa igen magas szinten ismert poszt, melyet betölthet. Miközben a "ki merre" kérdés tisztázódik, három hőst is ki kell tiltani. Szerencsésebb esetben, ha a titó fél tanácstalannak érzi magát megkérdezi, hogy mely karaktereket nem látnánk szívesen. A leggyakrabban tiltott karatereket az alábbi diagrammokon láthatjátok.

nevtelen.jpg

nevtelen_1.jpg

Jó megfontolással, és a másik, ellenséges csapat tiltásaival együtt összesen hat olyan karaktert tilthatunk, melyeket túl erősnek tartanánk, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy még így is nagy az esélye annak, hogy könnyedébben játszható, másokkal jól kombinálható karakterek vonuljanak fel ellenünk. Éppen ezért nem árt minél hamarabb lefoglalni a másik csapat ellen a szóban forgó karaktereket. Még ekkor is akadhatnak gondok, hiszen ha a játszani kívánt karaktert tiltják vagy elviszik az orrunk elől, máris új stratégiában kell gondolkodnunk, és lássuk be, hogy egyedül vagy dou partner esetén pedig másod magával sem igen tehet csodát az ember, ha a rendszer makacs, rugalmatlan vagy már eleve feszültebb játékosokkal dobja össze. Kommunikáció nélkül vagy dura nyelvezettel azonban semmivel sem leszünk előrébb, eseleg annyit érünk el, hogy meccspartnereink már a játék kezdete előtt rossz szemmel néznek ránk a virtuális világon keresztül. 

wheretoward.jpg

Az igazi csapatkommunikáció a játékban folytatódik, sok mindenre kell figyelni, de főleg arra, hogy mi történik a pályán. Amit érdemes jelezni:
- Segítségre van szükség: A jungler első megmozdulásaikor is kérhet segítséget csapattársaitól, egy igazán jó jungleres pedig jól átlátja, hogy mikor hova kell mennie segíteni, de vannak esetek, amikor jobb jelezni, hogy segítségre szorul a lane. A jungler sok esetben kerül döntési szituáció elé, hiszen nem lehet egyszerre két helyen. Ezt is fontos belátni és megérteni, de azt is közölni kell, ha már segítség nélkül nem tudod vagy tudjátok tartani a frontot. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ha úgy érzed nem vagy képes harckezdeményezésre, de a jungler már úton van a laned felé, inkább jelezd neki, hogy forduljon másik irányba. Alacsony élet vagy mana szinttel esetleg a csali posztját töltheted be, de sok esetben ez nem éri meg a kockázatot.
- Ward: Ha valahová wardot tettek és a support még nem rendelkezik kiszedővel érdemes jelezni, hogy a jungler ne kerüljön veszélybe. Így elkerülhető, hogy elvigyék előle a sárkányt, vagy Baront, melyek szintén fontos elemei a meccsnek.Tévhit, hogy csak a támogató feladata a wardpakolás. A középső ösvényen játszónak és a jungleresnek is érdemes warddal rendelkeznie, illetve a roamingolós hősöknek is jól jöhet, ha átlátja a pályát. Két wardot egy helyre tenni azonban nem feltétlenül kifizetődő. Az alső ösvényen érdemes jelezni, hogy hová fogsz látóelemeket helyezni.
- Eltűnt az ellenfelem: Ha a saját vonaladról eltűnik valaki, vagy annak gyanúját érzed, hogy épp másik vonalra tart mindenképpen jelezz akár kétszer is. Attól függően, hogy merre tarthatott külön jelezz egy figyelmeztetéssel a veszélyben forgó játékosnak is, sok esetben ugyanis még ward letétele mellett sem észlelik, hogy ők kerültek veszélyhezetbe, mert épp valami másra, például jobb farmra, vagy toronybetörésre fókuszálnak.

Megfelelő itemek és rúna oldalak
Kiépített rúna oldalak nélkül nem érdemes rankedbe kezdeni, enélkül ugyanis egyszerűen nem rendelkezel majd a megfelelő támadási sebességgel vagy olyan tulajdonságokkal, melyek a konkrét poszton vagy az adott karakter esetében fontosak lennének. Elég kellemetlen, ha valaki véletlenül, a sietség hevében nem a megfelelő rúnákat állítja be, de ha ezt nem megfelelő itemekkel koronázza, az csak hab a tortán. Sok olyan oldal van, mely segítséget nyújthat a karakter építséhez, mert az általános recept nem minden esetben működik. Figyelni kell ugyanis, hogy az ellenséges csapatban játszók milyen elemeket vásárolnak, milyen statisztikákkal rendelkeznek. Ezeken felül a mastery oldalakat is érdemes tesztelni, természetesen normal game keretein belül.
maxresdefault.jpg

...folyt köv.

Címkék: lol ranked BRONZE
komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása