Blog. Rólam. Nektek.

2016. szeptember 08. 09:01 - Lady_Marilyn

Reflektálás egy jelenségre...

Iskolakezdés

Túl hosszú a nyáriszünet?
A nyáriszünet alatt sok problémát kell megoldania a szülőknek. A gyermekük felügyeletét kell elsőként biztosítaniuk, ami egyszerűen letudható egy rokon vagy nagyszülő személyében, a tehetősebbek pedig dadust bérelhetnek. Míg a szegényebb rétegben élők számára az iskolás gyerekek napi étkeztetése is fejtörést okozhat,addig a jól kereső réteg luxus táborokba íratja csemetéit. 
A hosszú hetek alatt a diákok sokat felejtenek a tananyagból, s noha a nagyobbak gond nélkül elütik az idejüket, addig a kisebbek (8-10 éves korosztály) még nem hagyhatóak magukra. A megoldás a szünet rövidebbre szabása jelentené úgy, hogy a többi évszakra is jusson pihenés. Erre egyelőre semmilyen rendeletet nem hoztak, így a diákok még élvezhetik a hosszú nyári szünet előnyeit, a gondban lévő szülőknek pedig továbbra is fájhat a feje.

coping-with-stress.jpg

Probléma kicsiknek és nagyoknak
Az iskolakezdés kőbe vésett dátuma szeptember elseje. A kisebbek az ismeretlentől tartva szoronganak, a nagyobbak pedig "az év hétfőjének", azaz egy igen sok kellemetlenséggel járó kezdetnek tartják. Tulajdonképpen nincsenek ezzel másképp a szülők vagy a hozzátartozók sem, elvégre a tankönyvek, a füzetek, az iskolatáska és a tolltartóba való felszerelés mellett rengeteg kiegészítő dologra kell még pénzt és időt áldozni. Úgy mint a gyermek étkeztetése, ruháztatása, és előbb-utóbb az elsőre aprócskának tűnő dolgokból is nagyobb költségek kerekedhetnek.

Az egyetemeken, főiskolákon is a pénz körül forog a világ szeptemberben. Az önköltséges besorolású hallgatóknak kell a legmélyebben zsebbe nyúlni, a képzések 150.000 forinttól akár 500.000 forintos fél évi díjba is kerülhetnek. A legtöbbek diákhitelt vagy személyi kölcsönt vesznek fel, hogy a magas összeget ki tudják fizetni.Hiába létezik a diákhitelnek több fajtája, a törlesztési idő hosszúra nyúlhat. A diákhitelekről rengeteg weboldal ír hasznos információkat, így például a diakhitel.hu , de a konkrét bankfiókok honlapjait is érdemet böngészni, ha fontolóra kell venni ezt a lehetőséget. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mindez egy adósságcsapda vagy egy befektetési lehetőség. Ehhez kapcsolódóan az Origo cikkét ajánlom, mely noha tavalyi, az aktualitását nem vesztette.

build-business.png

További költségek a felsőoktatásban
Mielőtt bárki is azt feltételezné, hogy az állami támogatást élvező hallgatóknak nem kerül semmibe az iskolakezdés... az igazság az, hogy a jegyzetek is drágák lehetnek bizonyos képzéseken. Láttam már gépész könyvet 10.000 forintért és a használt jegyzetekkel is keveset tud spórolni az ember. Igaz, hogy egyetem és képzés függő, de sok helyen még a második vizsgázásért is keményen csengetni kell, míg máshol csak a tárgyak újrafelvételéért vasalnak be ezreket. 
A pénz problémakörén kívül más is fejtörést okozhat, így például a gyakorlati hely, a szakdolgozat, vagy maga a tanulás. Sok középiskolást nem készítenek fel ara, hogy a felsőoktatásban egy tantárgyhoz tartozik annyi tudásanyag, mint amennyi a teljes érettségihez szükséges volt (amennyiben az összes tételt kidolgozta). Egy félév alatt akár több, mint ezer oldalt is be kell magolni, aztán ott vannak a prezentációk és a beadandók is. Ez szellemileg igen megterhelő, ráadásul stresszel is jár, így nem csoda, hogy a hallgatók sem várják a szeptembert, még az azzal járó sok "ereszd el a hajamat" jellegű nyárbúcsúztató/tanév köszöntő buli mellett sem.

komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása