Blog. Rólam. Nektek.

2016. október 18. 07:59 - Lady_Marilyn

Filmkritika

A függetlenség napja - Feltámadás

Húsz év telt el és ezúttal nem csak a mozis fikció hanem ténylegesen a két film között is. Ennyi ideje volt felkészülni a Föld népének, az idegeneknek és igen, a nézőknek is. A folytatásban rengeteg utalást ejtenek a '90-es években bemutatásra került elődre, valamint a régi szereplők közül is feltűnnek páran. Ezúttal már egy fejlettebb, idegen technológiát használni merő világban találja magát a néző, ahol már a Holdra is építettek űrbázist. Már a kezdő képsorok is felérhetnek egy kisebb sci-fi orgiával a műfaj rajongói számára, azonban semmilyen jellegű meglepetésre nem lehet számítani a trilógia gyanús széria cselekményét illetően.

12081283_4e10470bfa5baa09dbc724cd74e4c51f_wm.png

A fizika törvényeit meghazudtoló képsorokban az idegenek elleni harc kerül központba, a látványvilágra fókuszálva pedig döntő kérdések mellett siklanak el. Így például a film alig ad helyet  az érzelmi megnyilvánulásoknak és a főhősök jellemének kibontakozására. Helyette maradnak az önismétlő helyzetmegoldások, a kibontatlan (egyébként lehetőségeket rejtő) szálak és a felesleges családi drámák. A favicc kategóriás poénokon esetleg szánalomból engedhet meg magának a néző egy félmosolyt és akkor még nem került említésre az alap büdzsé, amiből létrejöhetett ez a kaotika. 

independence-day-resurgence.jpg

Egyik főhősünk, Jake Morrison (Liam Hemsworth, akinek alakításából hiányzik a spiritusz) képzett pilóta, aki egy óriási hiba miatt köt ki a Hold űrbázisán. Zéró érzelemmel nézi végig a saját bolygója pusztulását, holott alapvetően tele van feszültséggel és amolyan bűnbak típusú figuraként megy szembe az árral. Ez alapján úgy tűnhet, hogy karakteréből kiölték az érzelmi intelligenciát, pedig ezzel nincs egyedül.Jessie T. Asher avagy Dylen Dubrow apja örökségének köszönhetően nagy tiszteletnek örvendő pilóta. Tulajdonképpen Jake ellentéte és nem véletlenül van kettejük között konfliktus, de róla is elmondható, hogy érdektelen, semmi plusz nincs az alakításában, ráadásul az a sok "wohhoo"-zás, amit elsüt,egyszerűen irritáló. Ahogy azt említettem új hőseink mellé az első film figuráit is felsorakoztatták. Az ö szerepük főleg a két film kapcsolatának, illetve a generációk közötti különbségek megerősítésében nyilvánul meg.

independence-day-resurgence-trailer-2-breakdown-11.png

A Függetlenség napja második része érdekes elegyet alkot az Alien filmekkel, az alpul szolgáló első epizóddal és a Star Trekkel, noha utóbbi klasszikusok nyilván zokon vennék az egy lapon történő említést. 

komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása