HTML

Lady_Marilyn

Van egy élet, amit élek. Vannak dolgok, amelyek elgondolkoztatnak. Ez az én blogom. Az én életem. Az én gondolataimmal, véleményemmel.

Dőljenek le a falak!

Lady_Marilyn 2016.08.25. 10:48

A női játékosokat érő sztereotípiák

"A nőknek a konyhában a helye!" "Lány létedre egészen jól játszol!" Hangzanak el újra és újra a jellegzetes beszólások, amikor egy játékosról kiderül, hogy a való életben lány. A modern technika világában, ahol már-már elképzelhetetlennek tűnik számítógép és internetkapcsolat nélkül az otthon fogalma, egyre több hölgy múlatja különböző játékokkal az idejét és erről konkrét felmérés is született már. 

imaginary.jpg

A lányok helye a fiúk világában
A számítógépes vagy az egyéb konzolokon elérhető játékok a lányokat is vonzzák, és itt nem csak a Sims keretében történő modern babázásra kell gondolni. A hölgyek is ugyanolyan szívesen ragadnak fegyvereket a virtuális valóságban, mint a fiúk, ugyanakkor rengeteg előítélettel kell szembesülniük. Mindez nagy valószínűséggel abból adódik, hogy a videó játékok többségét erőszakosnak bélyegzik. Persze ez sem egészen helytálló általánosítás, mert a játékok rengeteg jó dologra taníthatják meg az embert, úgy mint a csapatmunka vagy a jó kommunikáció. Emellett fejleszti  a stratégiai érzéket, a gyorsabb reakció időt és koncentrációt is.
A női játékosok többségét nem veszik komolyan, sokak azzal vádolják őket, hogy csak azért ültek le játszani, mert ezzel kívánnak kitűnni a tömegből, vagy mert a fiújuk erre kérte őket.  Valójában a női játékosok is azért ragadnak konzolt, vagy épp billentyűzetet és egeret, mert ehhez van kedvük és kész, pont, nem kell ragozni.

14039924156_422229a6bd_b.jpg


A "sötét" oldal
A League of Legends játékában egyre elfogadottabbá válik a hölgyek jelenléte, sőt a szerepjátékok többségénél sincs ez másként. Egy kérdőíves kutatás alapján kiderült, hogy az MMORPG játékokban tevékenykedő férfiak nagyobb százaláka támogatja a nők jelenlétét, mint ahányan semlegesnek érezték magukat, vagy ahányan teljes mértékben elutasították volna a hölgyeket.
Ezekben a világokban gyakran streamet is készítenek a hölgyek, ám az élő játékközvetítések bizonyos százaléka sajnos eléggé romboló hatású a női játékosok közösségére nézve. A lányok egy rétege hajlamos a külcsínre adni, s miután kipakolták amijük van, a játékbeli tudásukról kiderül, hogy valójában nagyon ingoványos talajon áll. Ez azt a benyomást erősíti, hogy a lányok többségének fogalma sincs arról, hogy mit művel a játékban. Ez persze koránt sem igaz. A női játékosok is tanulni, fejlődni vágynak, sokuk pedig remek tudásanyaggal rendelkezik adott játékokkal kapcsolatban. Nyilvánvalóan senki sem születik profi ligás játékosnak és egyre több a nulláról való kezdés bemutatása is, ugyanakkor a játékosok nagy része tanulni vágyik ezen felvételekből, és nem csak "élvezni a kilátást".

1268017_large.jpgKettős mérce
A shooter vagy a háborús tematikájú játékok esetében könnyen kettős mérce elé kerülhetnek a gyengédebbik nem szülöttei. A fogadtatásuk az örömtől egészen a sértő megjegyzések áradatáig terjedhet. Vannak olyan játékos közösségek, ahol örömtűz gyúl, ha valakiről kiderül, hogy a való életben lány (már ha ez a játékbeli nevéből nem lenne kivehető) és amint nem egészen biztos valamiben, kérdés nélkül a segítségére lesznek. Míg más játékokban a fentiekben leírt "A nőknek a konyhában a helye." jellegű otromba megjegyzésekre kell számítani. Rengeteg múlik azon, hogy egy adott játék mögött milyen közösség áll. 

Árnyékban játszani
Nem-nem itt most nem az UV sugárzás káros hatásaira, hanem arra gondolok, hogy sok női játékos elkeseredésében unisex vagy kifejezetten fiús felhasználó névvel barangol a virtuális valóságban, ezzel is szűrve a keresetlen megjegyzések tömkelegét. Persze van olyan eset is, amikor hiába ordít egy névről, hogy lány rejtőzik mögötte, a játékosok mégis megkérdőjelezik, hogy valóban hölggyel kerültek-e szembe. (Igaz történet alapján.)

xuy6wnpe9okpgpuqjyen.jpg

E-sport
Szerencsére az e-sportban jelen van a profi ligás női versenyek és bajnokságok megszervezése.Ez nagyszerű lehetőség a kitörésre, ám nem kis energiát igényel. Sok játék esetében vannak továbbra is hiányosságok az ilyen jellegű versenyek terén, míg más esetekben valósággal virágzik az ágazat. Azonban nem feltétlen kell a profik világáig ugrani, hogy ismételten rossz példát hozzunk fel. A jobb, tehetséges női játékosokat sajnos gyakran vádolják azzal, hogy nem a saját tudásuknak köszönhetik azt, hogy épp abban a ligában vannak, ahol. Mindezt csupán egyetlen meccsen nyújtott teljesítmény avagy a nemiség alapján nem szabad megítélni. Ezen a ponton tűnik nagyon középkorinak bizonyos játékok mögötti tábor gondolkodásmódja.

Segítségnyújtás 
Ahogyan azt említettem, sok játékos közösségben akadnak segítőkész emberek, akik szívesen adnak tippeket és tanácsokat, ha valaki erre kéri őket, a ló túlsó oldala pedig az a típus, aki akkor is okoskodik, ha senki sem kíváncsi rá, különösen ha kiderül, hogy egy lánnyal került egy csapatba. Holott a jól működő dolgokat figyelmen kívül hagyni, vagy tét meccseken (rangsorolt játékban) profi ligás játékosok stílusát utánozni próbálni jóval alacsonyabb rangsorban lévő csapattal, gyakorlás és tapasztalat nélkül nem igazán érdemes.

A lányokra hárított feladatok a virtuális valóságban
A játékok nagy részében megadott szerepkörben kell barangolni és minden osztálynak más feladatai vannak. Így például ha nagy általánosságban kell jellemezni ezen osztályok erejét, akkor két nagy csoportot lehet megkülönböztetni: vannak távolsági és közelharcos típusú karakterek. Persze ettől el lehet térni, sok játék esetében alkalmaznak már közepes hatótávolságú támadásokkal operáló "hibrideket". Ha tovább visszük ezt a gondolatot, akkor mindenképpen találunk egy konkrét szerepkört, melyet általában szeretnek a lányokra bízni, sőt vannak olyan hölgyek akik kifejezetten értik is a dolgukat ebben az osztályban, ez pedig a támogatás ( konkrétan a healer vagy support szerep). A támogatók felelőssége amolyan "anyuka jelleggel", oltalmazni társaikat az őket érő sebzések elől, vagy visszatölteni az életerejüket. Sokan gondolják, hogy ez biztos nem lehet nagy kunszt, holott igenis nagy felelősség hárul a támogatókra a csapatos harcok során. Ezt a szerepet azonban gyakran ráerőltetik a lányokra. Csajok! Ne hagyjátok magatokat kitenni ennek, mindezt "A lányok csak supportkodni tudnak." sztereotípia miatt. Bátran álljatok ki magatokért és menjetek olyan típusú harcssal, amilyennel Ti harcolni vagy barangolni szeretnétek!

Köszönet
Ezúton is szeretném megköszönni a Gamer Girls Hungary csoport lányainak, akik bátran megosztották velem a történeteiket és véleményüket. Kiemelt hálám azoknak a csajoknak, akik a témával kapcsolatos szakdolgozatukat is elküldték! 

Címkék: gamer gamerek gamer vilag gamer girls

Dőljenek le a falak!

Lady_Marilyn 2016.08.24. 09:11

A rockereket, metalosokat érő sztereotípiák

A társadalomban minden osztály, minden nemzetiség, sőt a legtöbb vallás hívői is előítéletekbe ütköznek. Nem beszélve a bizonyos irányzatokat képviselő egyénekről, vagy azokról, akik szeretik kifejezni egyéniségüket, rajongásuk tárgyát. Nincs ez másként a rock és a metal zene rajongóinál sem. 

Vallás
Az első és legnagyobb fal, amivel a stílus képviselői szembe találják magukat, az, hogy a vallási hovatartozásukat egy, jobb esetben kettő ugyanazon körbe hajlandóak csoportosítani mindazok, akik előítéletekkel vagy semmiféle tudásanyaggal nem rendelkeznek sem a rock, sem pedig a metal zenéről. Valójában ezen szubkultúrában is megoszlik a különböző vallásúak aránya. Bármilyen hihetetlennek is tűnik vannak muszlim, buddhista, keresztény hívő emberek, akik vallásukat követve is szeretik a metalt vagy a rockot, és ezt fel is vállalják. Akadnak a soraikban olyanok is, akik a többistenhit követői, mi több, például a vikingek koráért, a norvég mitológiáért rajongó zenészek Odint dicsőítő számokat is írnak. 

4272.jpg

Politika
Második körben szóba kerülhet a politikai nézet, s itt is rend szerint egy kupacba akarnak sorolni mindenkit, akiről tudva levő, hogy a keményebb zenei műfaj rajongója. A nagy skatulyázás hevében elfelejtődik, hogy hasonlóan a vallási kérdéshez, bizony a politikai nézetek is eltérőek.

Dress code
Sokak szerint konzervatív módon megszabott dress code-ot írtak elő az újonnan belépni kívánók számára a régi motorosok, ám valójában ez is legalább akkora tévedés, minthogy mindenki aki rockot vagy metal zenét hallgat az bizony csakis sátánista lehet. Mindez a fekete viselet miatt alakult ki az emberek fejében. Az igazság az, hogy semmi sincs kőbe vésve. Nem kötelező feketét hordani, mindig minden körülmények között acélbetétes bakancsot húzni, azonban amennyiben ebben érzitek jól magatokat, tegyetek így!

Egy kis lelki fröccs
A zenei ízlés felvállalása nem egyszerű dolog, de higgyétek el, hogy ettől nem lesztek kevésbé értékes vagy rossz emberek, sőt! Ti kifejezitek az egyéniségeteket, ami sokaknak nagy problémát jelent különböző okokból. Akik komolyan szeretik ezt a zenei irányzatot, azoknak mindez nem csakis kizárólag egy fajta lázadás, nem feltűnési viszketegségi roham és NEM csupán egy "korszak", ami idővel lezárul.  Igen, lesznek akik ezt mondják majd, sőt rosszabbak is, akik nem fogják érteni miért olyan ruhában mész iskolába vagy akárhova, amilyet viselsz. Sokszor ez bosszantó lehet, rosszabb napokon nehéz elengedni a bántó szavakat, pedig ezek sokáig elkísérnek majd. Idővel el fognak fogadni, főleg ha rájönnek, hogy a zenei ízlésedtől függetlenül szerethető ember vagy. Használd az önkifejezésedet jó célokra, így például ezen előítéletek lerombolására.

metalhead5.jpg
Igénytelenség
Valamiért az a kép alakult ki a társadalom ezen rétegéről, hogy igénytelenek, pedig ez sem helytálló általánosítás.Persze rossz példa mindig van.  Valójában a minőségi zenekaros pólók 3.000 forinttól elérhetőek, a bőrkabátokat újonnan olyan 10-15.000 forintért lehet beszerezni, a fekete nadrágok vagy a farmerek többségét sem ússza meg az ember néhány ezer forintnál olcsóbban. A kiegészítők (nyakláncok, karkötők, övek, gyűrűk, satöbbi) terén is nyitva kell tartania az embernek a szemét, sok esetben jobban megéri az ebay-ről rendelni. Az acélbetétes bakancsok is több ezer vagy tíz ezer forintból jönnek ki, míg egy vászon cipőt akár 3.000 körül is talál az ember.  Ha málhazsákra, katonai színekre fáj az ember foga, azt katonai szaküzletben kell keresse, mert a legtöbb méterárú üzletben ilyen minőség és szín nem található. Egy konkrét esetben a miértre nagyon meglepő válasz érkezett, a boltos állítása szerint a keki csakis náci viselet, ezért nem rendel belőle. Ehhez nincs hozzáfűzni valóm.

woman-crying_4.jpg

Viselkedés
A mogorva, másokat elutasító magatartás is azon leírások közé tartozik, mely egyáltalán nem fedi a valóságot. Az, hogy az énekes hörög, hogy erősebb a basszus gitár hangja, hogy gyorsabban pereg a dob a zenében, még koránt sem jelenti azt, hogy aki ilyesmit hallgat az haragos, mogorva vagy durva. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mint bárhol máshol a világban, a rockerek, metalosok között is ki lehet fogni olyat, aki nem lesz szimpatikus ( akár még úgy is, hogy te magad is az irányzat kedvelője netán a stílus képviselője vagyés olyat is, aki megdöntve az esetleges előítéleteidet akár a legjobb barátoddá is válhat.  

13925006_1423029207711465_4038172296213657782_n.jpg

Tanács
Srácok, lányok! Az élet túl rövid ahhoz, hogy azt úgy éljétek, ahogyan azt mások várják el tőletek. Szeressétek és képviseljétek bátran azt a stílust, ami közel áll a szívetekhez, de legyen a szemetek előtt a felelősség érzet, a tudat, hogy a legtöbben az egyén viselkedését vetítik azon körre, amelyből jött. 

Címkék: rock metal eloiteletek

Anime ajánló

Lady_Marilyn 2016.08.23. 09:11

Orange

21f3f11f5c3d7a80e29bd137291169b4.jpg

A 2016-os nyári szezon animei között érdemes kiemelni az Orange-ot is. A 13 részes animeből eddig csupán hét elérhető, de tulajdonképpen már az első néhány rész megfoghatja a shoujo rajongókat. Elsőre talán azt gondolhatjuk: nahát, már megint egy iskolai sztori, benne barátsággal és szerelemmel, milyen egyedi. Pedig valójában nagyon is drámai műről van szó, mely alapját egy levél adja, melyet főhősünk a tíz évvel idősebb önmagától kap.

Akinek tetszett a ReLIFE, az biztosan odalesz az Orange-ért is, mert nagyjából hasonló jellegű a mondanivalója, ám az Orange esetében a főhősünknek nem csak a saját megbánásait kell igyekezni eltörölni, hanem meg kell mentenie egy életet is. 

Igen, központba kerülnek a tipikus shouju jelenetek, úgy mint a barátság fontossága, a tűzijátékkal záruló japán ünnepi forgatag, az iskolai klubok, de ezek olyan szerves részét képezik a stílusnak, hogy nélkülük nem is lehetne egész a sztori. 

1e2047e163162602ea5e1a65e5ee1eda.jpg

A kliséktől eltekintve nagyon is egyedi történetről van szó, mely egyébként az azonos című öt kötetes manga alapján került adaptálásra. A grafika szép, a karakterek szerethetőek vagy épp utálhatóak, de állandó jelleggel jelen az a bizonyos drámai szál. Ez a szál árnyékként követi a külsőleg vidámnak tűnő középiskolások napjait, de mégis ez az, ami igazán szerethetővé és emberivé teszi az egész animet. 

Címkék: anime animeajanlo

Gólyatábor

Lady_Marilyn 2016.08.22. 09:27

Közösségépítés helyett megalázó feladatok

Botrányoktól hangos beavatási szertartások
A legtöbb gólyatáborhoz még kedvcsináló videó is készül, melyek döntő többségében elhangzik, hogy aki nem lesz ott a gólyatáborban, az talán nem is számít igazán, mert akkora buli lesz. Az, hogy ki mit ért a buli fogalma alatt, azt nem feszegetném, de biztosan nem ezt.... A megalázóbbnál megalázóbb feladatok ördögi körében központi szerepet kap a mértéktelen szintű alkohol, pedig kellemes hangulatot üres pálinkás üvegek nélkül is lehet teremteni, illetve kulturált formában is ki lehet üríteni azt, ha valaki nagyon erre vágyik. Mondjuk rosszullét vagy rosszabb esetben detoxikáló nélkül.

Egy éppen aktuális elrettentő példáról a hvg.hu rántotta le a leplet. Persze ez az egész nem olyan új keletű dolog, valahogy mindig is tudva levő volt, hogy az egyetemi gólyatáborok során elő kell kerüljön a bikini, az üvegek és az olyan feladatok, amelyek koránt sem viccesek, sőt az emberi méltóság meggyalázásának határát súrolják. Egy korábbi Eduline-es cikkben is hosszasan részletezik, hogy mi is zajlik a színfalak mögött, amikor eldurvul a beavató buli. Ha frissebb bizonyítékokra vágytok, akkor az NlCafe cikke biztosan elveszi a kedveteket a gólyatábortól.

A felsőoktatás kapuját márpedig anélkül is át lehet lépni, hogy olyasmire kényszerítenék az embert, amit nem akar megtenni. Senkinek sem kell attól tartania, hogy évekig barátok nélkül marad, ha megőrizve a becsületét vagy épp tartva az ostoba és gyermeteg feladatok kavalkádjától inkább otthon marad, mert már az évnyitó után olyan helyzetbe kerültök, hogy szóba állhattok valakivel, aki a csoporttársatok lesz. Ráadásul ezen táborok többségbe több ezer vagy akár tíz ezer forintba is kerülhet. Fizetni a nyilvános megalázásért koránt sem túl jó üzleti befektetés ugye? Ráadásul a későbbiekben remek lehetőségetek lesz a bulizásra is, ahol ismételten azt isztok, amit szeretnétek és akkora mértékben. 

1375740658_college-party.jpg

Nincs középút
Vannak, akik azt javasolják, hogy bátran induljunk el a gólyatáborba és ha ott olyan feladattal találjuk szembe magunkat, amelyek nem ínyünkre valók, akkor azokat ne csináljuk meg, ám a valóságban nincs lehetőség a kihátrálásra, mert vagy még megalázóbb helyzetbe keveredik az ember vagy a  társai kerülnek kellemetlen szituációba. 

Lehetne másként?
Természetesen. Amennyiben a helyi egyetem HÖK szervezete (hallgatói önkormányzat) valóban a hallgatók érdekeit képviselnék, kiállnának az újoncok mellett és nem engedélyeznék a féktelen alkoholhasználatot illetve a pucérkodást a feladatokban, akkor lehetne másként. Sok esetben a hallgatók hiába fordulnak sérelmeikkel a HÖK szervezetéhez, ott olyan válaszokat kapnak, mely inkább a feledés homályába terelné a diákok sérelmeit. Erről ír a 888.hu is. Mennyivel kellemesebb egy jó hangulatú nap után az új ismeretségi körrel beülni valahová majd annyit és azt inni, vagy nem inni amit az ember szeretne?
Egy ideálisabb világban nyilván jobban felügyelnék mindezt, de a felsőoktatásban a tizennyolcadik életévüket már betöltött személyekről van szó, innentől fogva pedig a saját felelősségük elhatározni, hogy egyáltalán a sok negatív hír ellenére belevágnak-e a gólyatáborba avagy sem.

Persze ezen poszttal senki kedvét nem kívánom szegni, mindenkinek a saját joga és felelőssége eldönteni, hogy részt vesz-e az egyeteme által megszervezett gólyatáborban, csupán arra kívántam rávilágítani, hogy mindezen túl esni nem kötelező jellegű, sőt enélkül is ugyanannyira teljes értékű hallgatóvá válhat az ember, mint az, akit megaláztak, vagy netán rosszabb élmény érte.

Címkék: oktatás egyetem golyatabor egyetemi elet

Anime ajánló

Lady_Marilyn 2016.08.17. 11:02

Ajin

4a52fad7feb64b3bb52cd2ffa61bfc38.jpgAz Ajin anime első epizódja  2016 januárjában jelent meg és a készítők egészen áprilisig csepegtették a tizenhárom epizódot. A seinen stílusú anime az azonos című manga alapján került adaptálása. Az egyelőre egy évaddal rendelkező animehez folytatást is készítenek, mely várhatóan vagy még idén vagy jövőre kerül majd bemutatásra.

Maga a sztori horrorisztikus jelleggel bír, ugyanis a rejtélyes ajinok köré építették, akikről eleinte nem túl sok minden derül ki. Ugyanúgy néznek ki, mint az emberek, ám néhány lényeges dologban mégis eltérnek tőlük. Az ajinok halhatatlanok, valamint egy furcsa fekete anyag segítségével szellem szerű lényeket képesek irányítani, melyek az emberi szem számára csupán akkor láthatóak, ha már halálfélelmük van. Az ajinokra külsejük ellenére egy másik fajként tekintenek és valamennyi ellen vadászatot rendeltek el a kormány emberei. Japánban két ajin ismeretes, de ez nem jelenti azt, hogy valójában csupán ennyien vannak, mert aki mégis felfedezi magában a halhatatlanság erejét, inkább eltitkolja azt. 

d20e5dc1d14ac8b3f97e34f1a264a9a4.jpg

Az átlag polgárok a pénzdíj reményében veszik üldözőbe különleges képességgel bíró társaikat. A kormány rengeteg információt tart vissza, ráadásul ez a pénznyeremény is csak koholmány, csupán az ajinokra vonatkozó bejelentéseket kívánték ösztönözni ezzel. A sok titokról és hazugságról részről-részre rántják le a leplet, miközben egy átlagosnak tűnő iskolai diákról is kiderül, hogy ajin. A hajtóvadászat azonnal kezdetét veszi a fiatal diák ellen, aki akkor még semmit sem tud a saját erejéről, a kormány valódi céljairól, sem pedig arról, hogy valójában hány hozzá hasonló társa lehet az országban. Szökésében egy régi barátja támogatja, ám útjaik hamarosan ketté válnak, mert főhősünk úgy véli, jobb ha a saját fajtájához fordul segítségért. Ettől a ponttól bonyolódik úgy a történet, hogy azt spoiler nélkül nem igen lehet leírni, tehát meghúzva a határvonalat csak annyit mondhatok, hogy igen izgalmas és eseménydús epizódok épülnek fel, hol az üldözők, hol az üldözött kerül középpontba. 
fe6d12fcce63f48d4aa22fc4d9498f0b.jpgS, hogy mi a legfurább az egész animeben? Maga a sztori is elég szürreális, de egyértelmű, hogy erre a kérdésre a grafika a válasz. Amolyan CGI-s jelleggel van felépítve az egész, amit meg lehet szokni, de akik a hagyományos animes ábrázoláshoz szoktak, azoknak ez biztosan időbe fog telni.  Tehát, ha túllendülünk a fura, szokatlan grafikától egészen élvezhető, izgalmas és fordulatos animet kapunk, mely részről-részve építve magát adja át a lényegi részt. 

A horror műfaj rajongói értékelni fogják a művet. Azoknak is merem még ajánlani, akik kedvelik az olyan stílusú animeket, mint amilyen például a Tokyo Ghoul vagy a Deadman Wonderland. 

 

Címkék: anime animeajanlo

A füstbement fesztiválszezon

Lady_Marilyn 2016.08.12. 16:20

Akár Petőfi Sándor klasszikus Füstbement terv című verse is remekül leírná a 2016-os nyári fesztiválszezont, mert minden kilátogató tervezgetett, jegyet vagy bérletet váltott, majd nem egészen azt kapta, amire számított.

Balatoni botrányok
Az egyre rosszabb köntösbe bújtatott Balaton Sound idén sem maradhatott el felháborodás nélkül. Zamárdiban két eszméletlenül fekvő lányra találtak a kanadai DVBBS formáció fellépését követően. A rendőrség által előállított férfiak drog hatása alatt álltak. Az ügy bonyolódik, mindenki tagad, de a fesztivál rossz hírneve állandó. (Részletekért az Index cikkét ajánlom.) 

nevtelen_2.jpg
A keményebb műfaj rajongói sem térhettek haza elégedetten a RockPart-ról, ugyanis a fesztivál utolsó napján vihar tört ki és a szervezők úgy ítélték meg, jobb ha a teljes napi programot törlik, a fesztiválozókat pedig hazairányították Balatonszemesről.

Viharos idő, viharos hangulat
Ha a koncertek épp nem a vihar vagy a rossz idő miatt maradtak el vagy csúsztak akár órákig, akkor a fellépők gondolták meg magukat. Így történt ez a Rockmaratonon is, ahol egy rossz mozdulat miatt nem zenélt a headliner Megadeth. A basszusgitárost a dunaújvárosi kórházban látták el, mivel eltört a lába (egyes források szerint a lábujja, mások a lábfejét vélték sérültnek). A koncertet maga Dave Mustaine jelentette be a rajongóknak a színpadról, amit ITT tudtok megnézni.

13738356_10154986863596521_3017811850049265975_o.jpg

"... a zenekar énekese az Indexnek adott helyszíni interjúban is azt nyilatkozta, nem fordult még elő korábban, hogy ilyen okokból maradna el fellépés, kis idő elteltével mégis meggondolta magát. A basszusgitáros hangsúlyozta, hogy ő vállalja a koncertet, Mustaine ugyanakkor felment a színpadra és maga jelentette be az – egyébként a fesztivál történetében nézőcsúcsnak számító – tömegnek, hogy a baleset miatt kénytelenek lemondani a show-t. Ez már a második alkalom, hogy elmarad a Megadeth hazai bulija – legutóbb a 2014-es Aerodrome Fesztiválos fellépését mondta le a zenekar. "  - Olvasható a fesztivál Facebook oldalára posztolt hivatalos közleményben.

A Fezen fesztiválon sem volt épp kerek minden. A Within Temptation fellépése váratott magára, majd a tervezettnél jóval rövidebb műsoridőt kaptak a látogatók. A fesztivál egyébként eleve úgy indult. hogy két zenekar is visszamondta a fellépést. Székesfehérvárról sem kulloghatott tehát haza mindenki teljes mosollyal az arcán.

13903400_10153832255332986_2866022136361955053_n.jpg

A nyár záró Sziget
A Budapesten megrendezésre kerülő Sziget fesztivál nulladik napján Rihanna teljesített színvonalon alul, és ez még csak a startoló nap volt. Ki tudja, hogy megfelelően lesz-e kezelve a hatalmas tömeg, hogy nem mos el mindent egy váratlan vihar? Minden esetre a díva "fellépéséről" ITT olvashattok részleteket.

Címkék: fesztivalok fesztivalszezon

Gamer válasz

Lady_Marilyn 2016.08.05. 10:47

Profi játékos, profi gondolkodásmód

Az önmagukat zseniálisan marketingező játékosok bizony nagyobb ismertségre tehetnek szert, mint azok akik nem fordítanak energiát az olyan tevékenységekbe, mint a stream, a saját facebook oldal futtatása és az azon történő nyereményjátékok hirdetése vagy a rendezvényeken való megjelenés, akár csupán látogatóként is. Ezt a fajta gondolkodásmódot leginkább úgy lehet megtanulni vagy megismerni, ha marketinget tanul az ember, de ennél egyszerűbb és könnyebb, ha néhány ilyen területen is aktív játékost veszünk alapul. A modern kor "mecénásaival" felvértezve komoly támogatást lehet szerezni, ami sok játékos vágya, de ezt elérni koránt sem egyszerű és most nem csak egy adott ország gazdasági helyzetére kell itt gondolni.

Mindez persze akár fordítva is elsülhet. A streamelés önmagában kevés, mert ha nem hirdeti a játékos, hogy hány órától tekinthető meg a meccse, akkor alacsonyabb nézőszámmal kell kalkulálnia, főleg akkor, ha nem tartozik a profi liga játékosai közé. 
A probléma forrását akár az is jelentheti, hogy a játékos nincs tisztában azzal, hogy milyen felszereléssel lehetne belevágni a streamelésbe úgy, hogy abból minőségi munka szülessen, amit a nézők lelkesen követhetnek figyelemmel vagy pedig nem tud kiigazodni a közösségi oldalak útvesztőjében, tehát nem tudja, hogy hova forduljon akár segítségért, akár pedig a munkája megosztásával kapcsolatban.

twitch-hacker.jpg

A bejegyzéshez az Egymilióan a magyar esportért egyesület Facebook oldalán posztolt nyílt levele szolgált alapul.

Címkék: gamer

Ízelítő a 2016-os nyári anime szezonból

Lady_Marilyn 2016.07.30. 09:55

91 days  A 13 epizódos drámában a '20-as évekbe csöppenünk. A történet fő témája a bosszú és az ahhoz vezető út.
Active Raid: Kidou Kyoushuushitsu Dai Hakkei 2 A mecha stílus rajongói ebben a 12 részes animeben találhatják meg, amit keresnek.A nem túl távoli jövőben játszódó történetben Tokió városának egy része megsüllyedt, majd teljesen elmocsarasodott. A katasztrófa sújtotta övezetben ugrásszerűen megnövekedett a bűncselekmények száma, ezért a rendőrség különleges erőket vet be.
Nejimaki Seirei Senki: Tenkyou no Alderamin A Katvarna Birodalom már régóta háborúban áll a szomszédos Kioka Köztársasággal. Főhősünk egy egyszerű katvarnai közkatona, aki akarata ellenére kénytelen letenni a Legmagasabb Fokú Katonatiszti Vizsgát, amin kimagaslóan jó eredményeket ér el.  Ezzel a mindössze 17 éves srác beülhet a parancsnoki székbe, és ezáltal nemcsak a saját, de a beosztottai túlélése is az ő leleményességén és stratégiai érzékén múlik majd.

amanchu_039.jpg

Amanchu! Egy nagyon aranyos 13 részes anime, melyben két lány különleges barátságára fókuszálnak, akikben a közös vonás a búvárkodás és az óceán világának szeretete, de megjelenik benne az iskolai élet is. 
B-Project Egy lemezkiadóban zajló munkálatokról, idolokról szóló zenés vígjáték.
ReLIFE Főhősünknek remek lehetősége nyílik arra, hogy megváltoztassa egyébként kissé félresiklott életét. Egy kísérlet keretén belül visszatér a 17 éves beli énje testébe, illetve az iskolapad mögé. Nagyon hangulatos 13 részes seinen anime.

dgray-man_hallow_006.jpg
D-Grey Man Hallow A széria rajongóinak legnagyobb örömére végre folytatódik a D Grey Man! A XIX. század végi Európában zajlik a harc az Ezeréves gróf és csatlósai ellen, miközben más kihívások is várnak a főhősökre méghozzá 13 epizódon keresztül.
Orange Az iskolai térben játszódó, 12 epizódos animeben a főhős levelet kap a 10 évvel idősebb önmagától, aki arra kéri, hogy mentse meg az egyik osztálytársa életét. 
Ozmafia A chibi stílus illetve az adaptáció alapjául szolgáló visual novel rajongói örülhetnek ennek a műnek.

Címkék: anime nyar animeajanlo

Anime ajánló

Lady_Marilyn 2016.07.26. 17:02

ReLIFE

relife_002.jpgMit tennél, ha lehetőséged adódna megváltoztatni az életed?
Főleg erre a kérdésre fókuszál ez a 13 részes seinen anime. Kaizaki Arata, a harminchoz közelítve állás nélkül marad és nem igazán találja a helyét az életben. Egy olyan különleges és egyedi kísérletbe vág bele, mely célja épp a hozzá hasonlóak sorsának átírására született meg. Mindössze egy tablettát kell bevennie, hogy a terápia a kezdetét vehesse. Ennek részeként a 17 éves beli énje testébe kerül, tanulmányait pedig a ReLIFE vállalat által kijelölt iskolában kell folytatnia, azonban már az első iskolában töltött napon szembesülnie kell azzal, hogy a diákok élete tulajdonképpen koránt sem egyszerűbb a felnőttekénél.

A tanárok által összeállított teszteken kívül sok kihívással kell szembenéznie, ráadásul ezek egyike sem várat magára. Miközben igyekszik helyes döntéseket hozni, a ReLIFE egyik munkatársa minden egyes lépését nyomon követi. Arata egy hónap leforgása alatt barátokra lel és ott igyekszik segíteni ahol tud, de tulajdonképpen Ö az, aki mindennél jobban segítségre szorul, ugyanis csak egy évet tölthet el az iskolában, ezt követően pedig ismét a harminchoz közeli énjévé válik, ekkor pedig az osztálytársai emlékei automatikusan törlődnek róla. A kutatócég emellett szabályzatában azt is kimondja, hogy soha, senkinek sem beszélhet a kísérletről, különben az ö emlékeit és törlik, ezzel pedig búcsúzhat attól a remek lehetőségtől, melynek köszönhetően megváltoztathatja a sorsát.

relife_077.jpg

A ReLIFE a 2016-os nyári szezon egyik legszerethetőbb története, mert a karakterek nagyon tudatosan vannak felépítve, szép a grafika és maga a történet is könnyen magával ragadja a nézőt. Sok kérdést vet fel és mind emellett még humoros is. Azoknak ajánlom, akik szeretik a slince of life, azaz a mindennapi élet ihlette jeleneteket és a seinen stílust.

Címkék: anime animeajanlo

Megjelent!

Lady_Marilyn 2016.07.21. 19:22

Megjelent az AniMagazin 32. száma!

13718541_856099087829843_7747344849418518078_n.jpg

A teljes tartalomért KATT!

Címkék: animagazin

Sorozat ajánló

Lady_Marilyn 2016.07.21. 08:53

Outcast

ch7qno3weaqqfsx.jpgA The Walking Dead széria készítői zombiapokalipszis helyett valami egészen más témával rukkoltak elő, ami hasonlóan elvont és izgalmas alapot ad egy horrorisztikusabb hangvételű sorozathoz, ez pedig a démonok világa. A démon irtás, hasonlóan a zombik által ellepett utcákhoz, egy olyan gondolatokat ébresztő, úgymond "alap" téma a horror műfajban, mint amikor hasonló ügyeket vélünk felfedezni a krimikben. Mégis egyedi tud maradni és ettől lesz működőképes a Fox-féle horror.

A sztori (amely egy képregény televíziós sorozatba történő adaptációja) szerint adott egy pap, meg egy elég sötét múltú,bűntudattól atomjaira hullott, közel sem hétköznapi férfi, akik közös nevezője a démonok. Ezek a lények képesek megszállni az embereket,átvenni felettük az irányítást, de minden egyes démon valamiben eltér a másiktól, ahogyan az emberekre gyakorolt hatásuk is más. Az azonban biztos, hogy ezeknek a gonosz lényeknek nincs helye az emberi világban. Az olyan sorozatok rajongói, mint a Dexter vagy a Hannibal, de még a The Walkig Dead fanatikusok is hamar megkedvelhetik a szériát, mely első évada jelenleg is fut a Fox csatornán.

outcast-tv.png


Miben hasonlít az Outcast a The Walking Dead-hez?

Ahogy az a fentiekben is kiderül, mind a két mű képregényeken alapszik. Az intro mini videó, de meg merem kockáztatni, hogy a zenei tematika is kísértetiesen hasonlít a legnépszerűbb zombis sorozat felvezetőjéhez, de a szereplők is ugyanolyan precizitással vannak felépítve és ugyanúgy képesek változni, mint a járkáló halottak között küzdő és élő emberek történetét feldolgozó sorozatban. Ezek a figurák szerethetőek vagy épp akár gyűlölhetőek is, és ez is remek hasonlóság a két mű között. Valamint ott van az a nyomasztó, sötét atmoszféra a levegőben, és egyre több a megválaszolásra váró kérdés is, ahogy egymást követik az epizódok. Ugye ez is ismerős valahonnan?

outcast-cast.jpg

Kiknek ajánlom?
A horror (nem feltétlenül a vérfürdőben gazdag fajtára, hanem a pszichológiai kérdéseket megbillegtető, sötéten elvont típusúra gondolok) elkötelezett rajongóinak, a The Walking Dead széria lelkes követőinek, valamint azoknak, akik kedvelik a démonos témájú filmeket.

Címkék: sorozat fox horror

A nagy számok törvénye, animes verzió

Lady_Marilyn 2016.07.15. 11:48

Mennyi animet tervezzek egy évre?

A korábbi animes-matekozós téma folytatásaként azt a kérdést boncolgatom, hogy hány animet érdemes betervezni egy évre. Ha maradunk a korábban kapott eredménynél, tehát, hogy 100 animet 100 nap alatt nézünk végig, akkor akár több, mint háromszáz tizenkét epizódos animere is juthat időnk, de mi a valóság? (A teljes előző cikkért KATT.)  A nagy kalkulálás helyett inkább néhány tanácsot gyűjtöttem össze arra vonatkozóan, hogy hogyan is állítsuk össze azt a bizonyos listát, mely a közeljövőben megtekintendő animeinket tartalmazza.

touhou_ii_085.jpg

f5a304bb9af17343299a82a9bdb5af16.jpgMennyi szabadidő áll rendelkezésre?
Nyáron több szabadideje van az iskolásoknak és persze év közben is akadnak ünnepnapok, szünetek, melyek remek alkalmat adnak a korlátlanabbnak tűnő anime nézéshez, mint a szürke hétköznapok, melyekre a tanulás és az iskola árnyéka vetül. Így például ott van az őszi, a tavaszi és a téli szünet is.
Ezzel szemben a munka világában tevékenykedők már jóval kevesebb anime nézésre fordítható szabadidővel rendelkeznek. Érdemes figyelembe venni, hogy körülbelül mennyi (valós) szabadidő áll a rendelkezésünkre mielőtt listát készítenénk a közeljövőben megtekintendő animekről.
Amennyiben mindenképp a mennyiségen van a hangsúly, helyezzük előtérbe a kevesebb epizóddal gazdálkodó animeket, az OVA-kat és a kevés évados (esetleg még frissen futó) történeteket, vagy az olyan műveket, melyek nem a megszokott műsoridővel rendelkeznek.

 

Gördülékenység
A hatékonyságot növeli, ha gördülékenyebben tudsz végignézni egy-egy animet. Ezért érdemes több stílusból is válogatni. A széles palettának köszönhetően, illetve a stílus szerinti szűrő alapján való keresgélés opciójával élve ez adott. Továbbá, ha úgy érzed, hogy a vártnál kevésbé fogott meg egy történet, akkor más animekbe is vágj bele. Idővel, ha ismét kedved támad folytatni a korábban félbeszakadt művet, akkor megteheted.
Persze ne feledjük, hogy a megtekintendő animeknél nem csak a történet leírása, az adott stílus, hanem az értékelés alapján is érdemes választani.

1e1ba8932189be4760b9f00068e9b70f.jpgBehozni a lemaradást vagy lépést tartani a friss történetekkel?
A lista összeállításakor azt javaslom, hogy vegyesen töltsétek meg a szezon animeivel és azokkal, amelyeket már régebb óta szeretnétek megnézni. Hagyjatok helyet a később debütáló animeknek is, valamint vegyétek figyelembe az OVA-kat, a special részeket és a filmeket is. Persze dönthettek úgy, hogy csak a friss, ropogós animekre fordítjátok az időt, de az esetleg ehhez fűződő előzmény epizódokról se feledkezzetek meg!

Mennyi az annyi?
A korábbi elméletből kiindulva akár több, mint háromszáz animet is bezsúfolhatunk az egy éves tervbe, de ha még sincs mindennap négy óránk arra, hogy egy tizenkét részes animet "ledaráljunk", akkor egy évre inkább ennél kevesebb animet érdemes betervezni. Tulajdonképpen már a száz anime is remek teljesítménynek számít, akkor is, ha azt nem három és fél hónap, hanem egy kerek év alatt nézi meg az ember. Ennek ellenére bátran elő azokkal a listákkal! Hívjátok ki magatokat egy animes kihívásra! Még az év fele hátra van, nem késő belevágni a nagy anime maratonba!

 

Címkék: anime

Hogyan varázsolhatunk con hangulatot otthonra?

Lady_Marilyn 2016.07.08. 11:39

Több egy átlagos napnál

Közeleg a nyári MondoCon hétvégéje, a Hungexpo ismét megtelik a mangák, az animek rajongóival. Lehetőségük lesz bevásárolni édességből, mangákból, könyvekből, iletve különböző fan tárgyakból. A programok között szerepel a látványos cosplay verseny, a karaoke, a DDR és a számítógépes játékok rajongóiról sem feledkezett meg a Mondo games stábja. Azonban mi a helyzet azokkal, akik kevésbé kedvelik a tömeget, vagy akik épp nem tehetik meg, hogy a fővárosba utazzanak? Meglehet nem épp ugyanolyan élményt ad ez a néhány tipp, mely segítségével az otthonotokba varázsolhatjátok a con hangulatot, de talán egy megszokott menetrend szerint eltöltött napnál azért többet nyújthat.

d03dcc3d071ea00e675018a8f18b21e9.jpgÁzsiai ízek
Ha nem tudsz sushit rendelni vagy készíteni, attól még más ázsiai ízekkel is kényeztetheted magad.
Kínai éttermek sokkal több helyen vannak az országban, de akár saját magad is könnyen elkészíthetsz magadnak valamit. Sok recept van az interneten, melyek a bevásárláshoz is nagy segítséget adnak, de ha nem érzed magad otthon a konyhában, akkor továbbra is ott van a rendelés vagy az elvitel lehetősége.

Ha úgy tartja kedved, válaszd az evőpálcát a megszokott kés és villa helyett! A vidó megosztó portálokon biztosan találsz segítséget a használatához, ha még nem igazán tudod, hogy hogyan is kell pálcával enni. A környezettudatosság jegyében használj inkább műanyag pálcát, melyet később ismét elővehetsz majd!

 

3b377a42b0ec804f7cfcd53ed337d2c5.jpgAnime maraton
Akár maratoni anime nézéssel is kikapcsolódhatsz! Az AnimeAddicts oldalán vagy az Anime-planet honlapján listát is készíthetsz arról, hogy milyen animeket szeretnél megnézni.
Állíts össze egy "kihívást" saját magadnak, melyben ötven vagy akár száz anime szerepel, amit még ebben az évben szeretnél megnézni! Osztályozd azokat a műveket, amelyeket eddig láttál az említett oldalak skálája alapján!  
Írj össze egy listát kezdő animesek számára is, vagy akár kifejezetten egy ismerős igényei szerint! 

Oda vagy a kedenc animeidben felcsendülő dalokért? Állíts össze egy lejátszási listát, melyben ezek szerepelnek! A listába akár más visual-key, j-rock vagy kpop dalokat is tehetsz, ha szeretnél.
A videóportálokon járva sok remek AMV-t is találsz majd, ezeket is érdemes megnézni!

 

Verseny hangulat
Ahogyan azt fent is említettem, a conon jelen vannak a legismertebb számítógépes játékok is. Ha az ezt idéző versenyhangulatra vágysz, akkor az épp aktuálisan folyó bajnokság mérkőzéseit ajánlom, melyek online követhetőek. A profi játékosok meccseit nézni persze egészen más, de sokat lehet belőlük tanulni. 
e-sport.jpg
Persze mindez nem épp ugyanolyan,mint a conos hangulat, de mégis kellemes kikapcsolódást jelenthet. Akár azon is eltűnődhetnek, hogy mit emelnétek be egy ilyen rendezvényre vagy hogy ha tehetnétek, hogyan változtatnátok akár a versenyek menetén, akár a programokon. 

Címkék: animecon

Gamer válasz

Lady_Marilyn 2016.07.06. 09:04

Hogyan alakulhat az e-sport jövője?

Az e-sport fogalma
Az e-sport fogalom szinten néhány éve kezdett el elterjedni a világban. Egyes országokban már számítógépes játékokra specializálódott oktatás is folyik. Az oktatásban ezen felül persze rengeteg változás következett be, például a felsőoktatásban olyan szintű egyéni tanrendet kaphatnak a profi ligában játszók, mint nálunk az olimpiai játékok élsportolói. Bizony vannak olyan profi játékosok is, akik a tanulmányaikat félbeszakítva, nagyon fiatalon kerültek be az első igazi megmérettetéseik elé, és ez a kép egyre inkább "elfogadottabbá" válik.

Új játékok, új tehetségek
Az évek óta népszerű MOBA helyett az FPS rajongók örülhetnek igazán annak a hírnek, hogy az Overwatch már döntögeti a rekordokat, ami a játékosok számát illeti. Egyre többen választják a Blizzard lövöldözős játékát és Ázsiában már csak a második helyen szerepel a Riot games-féle League of Legends. Az új játék persze új tehetségeket jelent. A tapasztalatok szerint viszonylag fiatalon "kiöregedő" profi játékosok hamarosan olyan szintű világversenyen mérhetik össze tudásukat, mint a sport világában a foci EB, mert a gamerek nem csak játszani szeretnek, hanem nézni, ahogy mások játszanak és ki mástól lehetne új taktikákat elsajátítani, ha nem a profiktól? Ehhez persze sok-sok támogatás meg anyagi háttér is kell, de szerintem a Blizzardot ilyen téren egyáltalán nem kell félteni.

overwatch_versus.png

Gondoljunk csak bele, hogy már júniusban 7.000.000 játékossal büszkélkedhetett az Overwatch. A részletekről remek összefoglalót írtak a PC Guru oldalán, a részleteket ITT találjátok. Minek köszönhető ez? Sokan a reklámtevékenységre mutogatnak, de vannak, akik úgy gondolják, hogy már "meguntuk" a MOBA-kat, inkább új élményekre szomjazunk, mi, gamerek. Akadhat ebben némi igazság, olykor elég egyhangúvá tud válni a játék, ha az ember újból és újból ugyanazt választja. 

Én előre szóltam!
A szakértők nagy része már az első játékbemutató videó alapján arra a megállapításra jutott, hogy az Overwatch simán lesöpri majd a League of Legends-et a legtöbb játékossal rendelkező, online játszható többjátékos videojáték kategóriájú trónocskáról. Ez bizony így is lett, de ne feledjük, hogy sokak választják még ezek után is a LOL-t. 

Hova tovább?
Persze a játékok nem fognak ezen a szinten "megrekedni". A későbbiekben az Oculus rifthez hasonló szerkezetek segítségével élhetjük át a virtuális valóságot és ez a jövő nincs is olyan messze, mint azt gondolnánk. Simán megéri majd a nagyobb cégeknek olyan játékot fejleszteni, melyben lehetőség lesz egymás ellen küzdeni, mert amint ez a fentiekből is látszik, erre bizony nagy a kereslet. A csarnokokat megtöltő videojáték versenyeknek online nézői is vannak, így akár a televízió is közvetítheti ezeket néhány éven belül. Vajon mi sülne ki abból, ha ezeket Hajdú B. István vagy Gundel Takács Károly közvetítené? :) Ez persze a jövő zenéje és csak is a fejlesztőkön műlik, hogy mivel rukkolnak elő.

Címkék: gamer gamer vilag

2016 nyári anime szezon

Lady_Marilyn 2016.06.29. 12:57

Csokorba szedték a nyáron megjelenő animeket

Az AnimeAddits oldalán összegyűjtötték, milyen történetek várnak a japán animációs sorozatok rajongóira. A cikket, melyben összesítik a 2016-os nyári szezonbeli megjelenéseket ITT olvashatjátok. 
pic-18.jpg

Címkék: anime

Anime ajánló - A shoujo jegyében

Lady_Marilyn 2016.06.24. 10:40

Csajos animek, nem csak lányoknak!

c3672db3f23c954437b4607ecc9caa0d_1.jpgEzúttal nem egy konkrét anime ajánlóját, hanem egy listát állítottam össze, a shoujo stílus jegyében, melyeket főleg fiatal lányok figyelmébe ajánlanak. Ettől függetlenül persze nem csak lányoknak merem ajánlani az alábbi listán szereplő animeket!

Amnesia
Ao Haru Ride
Brothers Conflict
Diabolik Lovers
Kamigami no Asobi
Lovely Complex
Nana
Ookami Shoujo to Kuro Ouji
Ore Monogatari
Paradise Kiss
Suki-tte Ii na yo.
Vampire Knight

 

Címkék: anime shoujo animeajanlo

A nagy számok törvénye, animes verzió

Lady_Marilyn 2016.06.23. 11:29

Mennyi idő alatt lehet megnézni 100 animet?

c4def224f08e8c3890dcc3bd40f7e845.jpgA japán animációs történetek hazánkban is igen népszerűek. A rajongói magukat "otakunak" hívják, mely a magyar nyelvben leginkább a "kockára" hasonlít, ha a mögöttes jelentésre gondolunk. Persze vannak különböző altípusaik, annak megfelelően, hogy miért is rajonganak annyira, de a magyar köznyelvben leginkább az animek, a mangák rajongói használják magukra ezen jelzőt. Sokan úgy gondolják közülük, hogy csupán azok ismerik igazán az animek világát, akik legalább százat láttak már, de mégis mennyi idő alatt lehet megtekinteni ennyit? Erre a kérdésre keresve a választ ragadtam billentyűzetet.

Az elmélet a következő...
A matematikai feladatokhoz hasonlóan először az alapadatokat kell tisztába tenni. Az első fontos tényező, hogy egy anime átlagosan hány részes. Vannak olyan alkotások, melyek több száz részen keresztül szórakoztatják a nézőket (Bleach, Naruto, Dragon Ball), és  akadnak olyanok, melyek igen rövidek (ezek általában OVA-k). 
Mégis általában olyan 12; 24 résszel operálnak. A saját számításom során a 12 részes animekre szűkítettem a kört.

Egy rész, rend szerint 24 perces szokott lenni, mely a felvezető és a levezető dal meghallgatása nélkül nagyjából 20 percre rövidül. Tehát, ha kereken száz anime az elérendő cél, melyek mindegyike 12 epizódos és minden esetben átugorjuk a zenéket (amelyek egyébként sok esetben baromi jók) akkor, az azt jelenti, hogy 100x12x20 azaz 24000 perc fog eltelni az animek megtekintésével. Mivel 60 perc tesz ki egy órát, ez kereken 400 órát jelent! Ha a 400 órát napokra váltjuk, 16,66 nap lesz az eredmény, melyet az egyszerűség kedvéért 17 napra kerekítettem. 

bc95d985ce496489f4ceb8132cc5b2f7.jpg

DE senki , még a legnagyobb otakuk sem töltenek el teljes napokat úgy, hogy megállás nélkül animeket néznének, és itt jön a nehezebbik rész, tehát, megállapítani, hogy mennyi idő marad "tisztán" anime nézésre.
Továbbra is az átlag adatokkal dolgozva, nyolc óra alvási idővel számoltam. 17 nap esetén ez 400-(17x8) = 264 óra maradék időt jelent. Az alváson kívül a munka és az iskola a legidőigényesebb tevékenység, de nyári szünet révén legalább az iskolapadban eltöltött idő is szabaddá válik (igaz, sokan vállalnak ilyenkor diákmunkát). Azok, aki napi nyolc órában dolgoznak ( az egyszerűség kedvéért a hétvégéket nem vettem figyelembe) 128 óra szabadidővel gazdálkodhatnak 17 nap alatt.

832942fe3a7aa22b763b21039606f4dd.jpg
A nyári szünetet élvezőknek továbbra is ott van a 264 óra, de számukra is akadnak olyan hétköznapi dolgok, amelyek az "anime nézés rovására" mennek és elsőre talán figyelembe sem vennénk őket. Ilyen például a fürdőszobában eltöltött idő. Ha heti kétszer töltünk el több időt fürdéssel (hajmosásra gondolok, mely a haj hosszúságától függően kerülhet több időbe), a hét többi részében pedig napi egyszeri tusolásra kerül sor, akkor körülbelül napi 10 perces átlaggal számolhatunk. Ez 170 perc veszteséget jelent 17 napra levetítve, tehát a nyári szünetüket töltő, nem dolgozó iskolásoknak ez három óra mínusz. Így nekik 261 órányi, a dolgozóknak  125 órányi anime nézéssel eltölthető időt jelent.

Ezzel azonban még koránt sincs vége a hétköznapi apró "időrabló" tevékenységeknek. Ott van a fogmosás és a mosdó használat. Ha napi kétszer három percet töltünk fogmosással, az 17 nap esetén 102 percet (1,7 órát)tesz ki. A mosdóban eltöltött idő körülbelül napi fél óra, szintén a 17 napra kalkulálva 8,5 óra , így 10,2 órát veszít mindenki, amit 10 órára kerekítettem. A diákok így már csak 251 órával ( 10,45 nappal) a munkavállalók 115 órával (4.791 nappal) gazdálkodhatnak. 

Az alapvető tevékenységek sorában az étkezéssel, a konyhában való falatozással is számolnunk kell. Napi három főétkezéssel és két kisebb étkezéssel kalkulálok, ami legyen 3x15 perc és 2x5 perc, mely 55 percet tesz ki. A mikrózással, melegítéssel töltött idő legyen 5x5 azaz 25 perc. Ez összesen 80 perc (1 óa 20percnyi mínusz) egy napra. Tehát 17 nap esetén 1360 perc (22,66 óra) esik ki. Ha saját magunkra főzünk, akkor azzal újabb perceket veszítünk el. Az egyszerűsítés kedvéért számoljunk napi 1 órával és 40 perccel. Így a konyhában töltött idő napi szinten három óra mínusz jelent a saját magukra főzők számára. Amennyiben ezt a munkát vállalók teszik, nekik már csak 112 óra szabadidejük marad. Ha a diákok főznek magukra, akkor csak 248 órájuk marad, de ha valaki más főz rájuk 250 órájuk marad (20percet itt nem vettem figyelembe).

Ezek még csak a létfenntartó tevékenységek, nem kalkuláltam a vakációval, a barátokkal eltöltött idővel, még csak egy mozira nem mozdultunk ki! Ha a 17 napból egyet sem szánunk ilyen programokra, akkor is sok apróságra és alapvető dologra megy el úgy idő, hogy azt szinte észre sem vesszük.  Ráadásul még olyasmire sem szántunk időt, mint megnézni az emaileket, vagy a facebookon/telefonon való beszélgetés!
A dolgozóknak összesen 112 órányi szabadidejük maradt. Ezzel a tempóval ők sokkal később fognak tudni végignézni 100 animet, mint a 250 órával gazdálkodó, nyári szünetüket töltő iskolások.

ed75017f4da2e19c3a21dc79b4916460.jpg

Mi a valóság?
Tehát, ha 100 anime az elérendő cél, és mindegyik 12 részes, mindegyik rész 20 perces a nyitó és záró dalok nélkül, akkor 400 óra szabadidőre van szükségünk. Ha megállás nélkül tesszük ezt 17 nap az eredmény, azonban, ha a mindennapos tevékenységeinkkel szűkítjük az időt ebből az aktív dolgozók 288 órát (12 nap), a nyári szünetüket élvező iskolások pedig  150 órát ( 6,24 nap) veszítenek.
Így megállapíthatjuk, hogy a dolgozóknak 17+12 azaz 29 napba, a nyári szüneten lévő iskolásoknak pedig valójában 17+6 azaz 23 napba telik végigizgulni 100 animet.
Azonban lássuk be az, hogy épp a nyári szünet alatt töltsünk otthon egy huzamban közel egy hónapot, eléggé valószínűtlen! 

Mennyi fér bele egy napba?
Ha csak egy napot veszünk figyelembe, akkor 8 óra telik el alvással, 10 perc tisztálkodással, 6 perc fogmosással, 30 perc a mosdóban, 80 perc pedig a konyhában (ha nem főzünk). Ez összesen 606 perc, ami 10,1 óra. Így 24 helyett csak 14 óránk marad anime nézésre, ha csak a mindennapi léthez elegendő szükségleteinknek teszünk eleget! Ha továbbra is a 20 perces epizódokat vesszük alapul akkor egy órába három epizód fér bele. Négy óra alatt nézhetünk meg 12 epizódot, nyolc óra alatt 24et, tizenkettő alatt 36 részt, a maradék két órába pedig hat részt zsúfolhatunk be, ami összesen 42 epizódot tesz ki. Ez, ha továbbra is a 12 részes epizódokra gondolunk, annyit tesz, hogy egy nap alatt három animet is végignézhetünk, és még hat epizódra is marad időnk, feltéve, hogy még csak rá sem pillantottunk a közösségi oldalakra, nem ellenőriztuk az emailjeinket, nem játszottunk semmilyen játékot, nem olvastunk könysvet vagy épp mangát. 

Következtetés
Szerintem érdemes napi egy tizenkét részes animevel kalkulálni, így kereken 100 napba, vagyis körülbelül három és fél hónapba telik végigignézni 100 animet. 

Címkék: anime szamolgatas

Gamer válasz

Lady_Marilyn 2016.06.21. 08:25

Drakensang-Online

drakensang_teaser_960x540_jan2016.jpg

Kinek ajánlom?
Széles a kínálat az online játszható, ingyenesen elérhető játékok terén. Még a különböző irányvonalakat is viszonylag könnyen megtalálhatja bárki, főleg fantasyból van választék bőven. Aki egy kicsit sötétebb világra vágyik, de nem rendelkezik atomerőművel, csupán egy szerényebb felépítésű géppel, annak merem ajánlani, hogy próbálja ki magát a Drakensang-Onlineban. Egyelőre nem mélyültem bele a játékba, de azt kiszúrtam, hogy mint ahogyan az az ingyenesen elérhető játékoknál rend szerint lenni szokott, bizony itt is van fizetős tartalom. Eddig leginkább az tűnt fel, hogy a kulcs hiány okozhat fejtörést a játékosoknak (melyeket persze meg lehet venni jó pénzért), ugyanis nagyobb számú különleges kulcsocska kell az értékesebb tartalmat rejtő ládikák kinyitásához.  A ládák feltárása nélkül is tovább lehet cammogni a kacskaringózó dungeonban, de amikor már a sokadik ilyen jön szembe az emberrel, az bizony bosszantó érzés...

video_games_drakensang_online_desktop_3589x2289_wallpaper-1092087.jpg
Mit érdemes tudni a játékról?

Ahogyan azt említettem, ez egy ingyenesen játszható, fizetős tartalmakkal színesített online játék, melyben négy féle hős közül választva vághatunk neki a Diablo hangulatot idéző harcokba.
Ha a távolsági harcosokat részesíted előnyben, akkor vagy a Kalandvadász osztályú hős (klasszikus íjász karakter) vagy pedig a mágikus varázslatokkal kombináló Kőmágus közül érdemes választani. A Sárkányharcosok a közelharcban hatékonyak, míg a Törpemesterek amolyan barkácsoló jelleggel, épített fegyvereik segítségével  szórnak tűzgolyókat az ellenfélre. 
Maga a karakterkészítési folyamat elég minimalra van szabva, csupán néhány opció közül mixelhetjük össze, hogyan is fessen a karakterünk.

drakensang-online.jpg

A felülnézetes játékmenet elején szépen bevezetik a kezdő karakterünket az irányítás menetébe. Miután az alapokat sikerült kipipálni máris azon kapja magát az ember, hogy küldetéseket teljesít, a megszokott felállás szerint: öld meg, gyűjtsd össze, és beszélgess. A szörnyek ölése során van lehetőség csapatban is játszani, mely esetén extra bónuszt kap minden egyes tag. A küldetések során, illetve a szörnyek legyőzésével különböző tárgyakra tehetünk szert, melyek a karakter fejlesztésére is alkalmasak. 

drakensang-online-unique-legendary.jpg

A magyar oldalért KLIKK!

Címkék: gamer gamer vilag drakensang online

Anime ajánló

Lady_Marilyn 2016.06.16. 07:01

Sakurako-san no Ashimoto ni wa Shitai ga Umatteiru

a_corpse_is_buried_under_sakurakos_feet_001.jpg

A 2013-ban napvilágot látott nightlovel adaptációja 12 részben mutatja be  Tatewaki Shoutarou és Kujyou Sakurako közel sem szürke hétköznapjait.

Az animek világában ők amiolyan Sherlock és Watson típusú figurák. Sakurako egy nagyon éles eszű, jó módó családi hátterű, ugyanakkor antiszociális nő, aki amikor épp nem folyik bele egy rendőrségi nyomozásba, szokatlan hobbijának szenteli az idejét. Csontokat reparál, a lakását is különböző állatok vázaival ékesíti. Mindig valami különlegeset keres. Nem kell túl sokat kutakodnia, mert valahogy vonzza a fura haláleseteket.


Vele szemben Shoutarou egy átlagos diák, akit Sakurako gyerekként kezel. Szereti a jó ételeket és legjobb tudása szerint kiáll a mások számára furcsa nő mellett, akivel maga sem igazán tudja, hogy milyen "viszonyban" áll. 

A két főhős személyisége a nyomozások során szépen kirajzolódik, egyre több minden derül ki róluk. A grafikailag szépre sikerült misztikus műben adott a krimik izgalma Ezt az animet azoknak ajánlom, akik nem riadnak meg a kissé komolyabb hangvételtől, illetve kedvelik a rejtvényfejtegetést.

Címkék: anime animeajanlo

Anime ajánló

Lady_Marilyn 2016.06.15. 08:05

Netoge no Yome wa Onna no Ko ja Nai to Omotta?

netoyome-test-banner-1-1000x520.jpg

A 12 részes ecchi stílusú animeben egy nyílt otakut ismerhetünk meg, aki még az iskolában sem szégyellni, hogy mivel is tölti szabadideje nagy részét. Nishimura Hideki a számítógépes játékok rajongója, leginkább egy MMO-ban merül el, ahol céhekbe belépve netes barátokra tesz szert.
Segítőkész a kezdő játékosokkal szemben, így ismeri meg Ako-t is, a játékbeli "feleségét". Mivel a srác korábban már megtapasztalta, hogy a női karakterek mögött a valóságban nem feltétlenül hölgyek rejtőznek, kissé óvatosabban áll hozzá a témához. Mégis elveszi Akot és később a céhes csoporttalálkozójukon kiderül, hogy Ako a valóságban is lány. Sőt, arra is fény derül, hogy valójában jóval több lány játszik ezzel az MMO-val, mint az elsőre gondolta, valamint, hogy a netes barátai jóval közelebb vannak hozzá, mint azt képzelte.

netoge_no_yome_wa_onnanoko_ja_nai_to_omotta_tv_series-769558256-large.jpgAz antiszociális Ako noha nagyon kedves lány, hajlamos elzárkózni a világ elől, sokat hiányzik az iskolából és sokkal jobban érzi magát a virtuális világban, mint a valóságban. Annyira igaz ez rá, hogy számára olykor elmosódik a játék és a valóság közötti határ. Főhősünk céhtársaival igyekszik elmagyarázni neki a különbségeket és ettől fogva nem csak a számítógépes játékban való taktikázással kapcsolatban látja el tanácsokkal.

A fő történeti szál, mely Ako felvilágosításáról szól, a japán iskolai életből is kapunk egy kicsi ízelítőt. 
Fiúknak és lányoknak is merem ajánlani, mert az ecchi bőven elviselhető mértékben mutatkozik meg. A karakterek könyen megszerethetőek, igazán jól felépítettek. Vicces kis történet, mely jelenleg is fut (tehát az összes rész még nem elérhető).

A Netoge no Yome wa Onna no Ko ja Nai to Omotta anime szerepel az Anipalace Anime Award tavaszi szezonos szavazati lapján!

Címkék: anime anipalace animeajanlo

Sorozat ajánló

Lady_Marilyn 2016.06.14. 08:15

Rejtjelek

A több, mint 20 részes, részenként 45 perces sorozatban az FBI egyik legösszetettebb ügyét ismerhetjük meg, mely alfája és omegája egy amnéziás nő (Jamie Alexander alakításában, akit a Marvel Thor filmeiből ismerhettünk meg) szénné tetovált teste. Minden egyes testére varrott jel olyan megoldandó ügyekre tár fényt, melyek sosem kerültek volna napvilágra a rejtélyes nő előbukkanása nélkül. Tetoválásokból van bőven, hiszen tetőtől-talpig kivarrták, ráadásul egy jelnek akár több értelmezése is lehetséges. Így a megoldandó esetek száma konvergál a végtelenhez.
Időközben egyre több minden derül ki a főhősnő, Jane életéről is, ahogy fokozatosan visszanyeri az emlékeit. Az FBI-os nyomozóbrigád teljes értékű tagjaként igyekszik segíteni ott, ahol éppen tud, azonban számára sem egészen világos mi célból kerültek ilyen bonyolult minták a testére. Egyre több a kérdés, de ezekre szépen, fokozatosan meg is kapjuk a válaszokat. 

blindspot-4.jpg

Annak ellenére, hogy sok nyomozgatós témájú sorozat van a piacon, a Rejtjelek (eredeti címén Blindspot) képes egyedi maradni a maga módján. Ez főleg az ügyekből eredő feszültségből és az állandó kételyekből ered Jane tetkói illetve személye körül. Sem újdonsült csapata, sem pedig ö maga nem tudja igazán mire is képes, hogy milyen is volt mielőtt elveszítette az emlékeit. Ahogyan azt említettem, erre szépen, fokozatosan derül fény, ebből a szempontból tehát a sorozat szépen építi magát. Már csak az a kérdés, hogy tetszik-e a főhősnőnek a saját múltja és hogy mit mer megosztani ebből az FBI-os barátaival?

blindspot1005151280jpg-b6a4d3_1280w.jpg

Az izgalmas krimi igen népszerű, így az NBC már be is rendelte belőle a második évadot. A rejtvényfejtés tehát folytatódik tovább, a magyar szinkron azonban iszonyatosan lassú tempóban halad. Aki nem kíván egy teljes hetet várni a friss epizódra, az megtalálja a sorozat további részét feliratosan.

Kiknek ajánlom?
A krimi, a nyomozós sorozatok rajongóinak mindenképp, de főleg azoknak, akiknek bejött a Black List stílusa.

Anime világ

Lady_Marilyn 2016.06.13. 09:00

ANIPALACE ANIME AWARD

2016 tavaszi szezon szavazás

flying_witch_006.jpg

Július 6.-ig adhatjátok le voksaitokat a 2016-os Anipalace anime award keretén belül. A szezon alkotásai közül háromra lehet szavazatot leadni, melyet a lezárás előtti dátumég még lehet módosítani. A döntés koránt sem olyan egyszerű, hiszen remek művek kerültek a listára. A tavaszi szezont követően a nyár folyamán is remek animek mutatkoznak be, illetve kerülnek folytatásra, így a japán animációs történetek rajongói nem maradnak a nyári szünetre sem friss néznivaló nélkül!

Ha Te is szeretnéd leadni a voksodat, akkor KATT IDE!

Címkék: anime anipalace anime award

Anime ajánló

Lady_Marilyn 2016.06.08. 08:30

Ookami Shoujo to Kuroouji

wolf_girl_and_black_prince_083.jpg

A 12 részes shoujo stílusú anime az azonos című manga alapján készült és egy ovával, iletve egy recappal egészül ki.  A történet főhőse, Erika egy teljesen átlagos tini diáklány, aki mindennél jobban arra vágyik, hogy beilleszkedjen osztálytársai közé.Barátnője egy másik osztályba kerül, így ismerős híjján mindent megtesz annak érdekében, hogy ne magányosan töltse el a tanévet. 
Két olyan lány mellé sodródik, akik főleg a szerelmi életükről beszélnek, s hogy ne lógjon ki a sorból, csatlakozik hozzájuk, ám az ő történeteiben egy kitalált partner szerepel.  Erika még sosem randizott senkivel, de az új barátok miatt egyik hazugság követte a másikat. A két lány hamarosan gyanakodni kezd, így Erikanak gyors megoldásra van szüksége. Az utcán fotóz le egy srácot, majd ráfogja, hogy ő az, akiről mindvégig beszélt. Azonban ezzel még koránt sem ér véget a zűrzavar. Kiderül, hogy a srác ugyan abba az iskolába jár, mint ö, ráadásul amolyan hercegként van elkönyvelve a lányok körében, azaz ign csak népszerű.
Főhősnőnk ekkor természetesen nagyon megdöbben, de kénytelen beavatni a mit sem sejtő Kyouya-kunt a meséjébe. A srác belemegy a dologba, de természetesen ö is kér valamit cserébe, azzal áll elő, hogy eljátsza a barátja szerepét, amennyiben a lány a kutyája lesz. A bizarr kérés a feltétele annak, hogy a tinilány élete ne válljon az év elején rémálommá, így nincs választása. wolf_girl_and_black_prince_fanart_001.jpg

Nagyon vicces, jó hangulatú animeről van szó, amely grafikailag is szépre sikerült. Az érzelmektől nem mentes epizódok során a japán diákok hétköznapjaiba is betekintést kaphatunk. A párbeszédek olyakor durván és nyersen hangzanak, de semi sem az, aminek látszik. Shoujo révén főleg lányoknak ajánlom, a hangulata miatt hamar végig lehet "daráni".

Címkék: anime animeajanlo

Anime ajánló

Lady_Marilyn 2016.06.06. 13:22

Kamigami no Asobi

A 12 részes anime az azonos című visual novel alapján készült. A leginkább hárem kategóriába sorolható sztori főhőnője egy átlagos diáklány, akit egy mágikus kard egy másik világba repít, ahol istenekkel kell együtt tanulnia, sőt ö maga is tanárrá válik, ugyanis az a küldetése, hogy minél inkább megismertesse az emberek világát a különböző mitológiából származó istenségekkel. Képviseli magát a japán, a skandináv, a görög és az egyiptomi hitvilág is, így igen sokszínű a brigád.  Azonban az anime épp a mitológia varázsával nem operál eleget. Ettől a hibájától eltekintve egy vicces, nagyon is szerethető shouju animeről van szó, ami egészen más szemszögből ragadja meg az iskolai életet. A grafika nagyon szépen sikerült és a karakterek is jól kidolgozottak.

kamigami_no_asobi_021_1.jpg

Ezt az animet inkább lányoknak ajánlom, már csak a stílusból és a történetből eredően is. A főszereplő, Yui nagyon szerethető, a maga módján próbálja megfogalmazni mit is jelent embernek lenni, hogyan telnek az átlagos diákok hétköznapjai, és minden istennel igyekszik még a nehézségek ellenére is, jól kijönni. Így könnyű őt is megkedvelni vagy épp azonosulni vele.

kamigami_no_asobi_546.jpg

Címkék: anime animeajanlo

Spoiler mentes filmkritika

Lady_Marilyn 2016.06.02. 10:57

Warcraft - Kezdetek

13051580_1210963322255269_1884048468825303600_n.jpgA Warcraft világát szinte mindenki ismeri, vagy legalább a WoW-ot, ha máshonnan nem is, akkor a humoros hangvételű, a társadalom elé olykor görbe tükröt mutató South Park animációs sorozat gamer témájú epizódjából vagy a híradóból. A Blizzard fantasy alapú játéka most még nagyobb ismertségre tehet szert, köszönhetően a mozifilmnek, mely nem csak a játék rajongóinak és ismerőinek, hanem a fantasy világ kedvelőinek is ugyanolyan értékű kikapcsolódást nyújt. Egymás mellé ülnek a hordások és az alisok, meg azok akiknek fogalmuk sincs az egészről, csak jó fantasyra vágytak.

 

 

 

 

A fantasy rajongók is beleszerethetnek
A játékon alapuló film egész világa, a benne lévő szereplőkkel, kasztokkal együtt megteremti a klasszikus fantasy hangulatot, így képes mosolyt csalni azok arcára, akik egyszerűen efelé a világ felé húzódnak.
Repkedő griffek, különleges energiákat megmozgató mágusok, a törékenynek tűnő ugyanakkor nagyon is harcias emberek, a hatalmas és erős orkok, a gyönyörű elfek... Aztán ott az a sok mese szépen kidolgozott táj, a részletek, amelyekben érdemes elveszni, adott a teleportációk és portál kapuk nyitásának ereje, és mindez csupán a kezdet.

A trilógiák titka
Sokak szerint átok ül a játékból filmet típusú adaptációkon. Túl sok rosszat láttunk, ezért automatikusan gyanakodva ülünk be a moziba, ezzel újabb esélyt adnva a filmiparnak. Vannak akik a Warcraft film után sem teljesen elégedettek, sőt a folytatás kérdését is felvetik, mert mint mostanában minden, ez is trilógiaként indult.

Nem egy hasonló jelegű vállalkozás második epizódja várat évek óta magára ( Avatar, Az utolsó léghajlító) így nem lenne meglepő, ha a megfelelő kritika és bevétel hiányában ez a project is a levesbe menne, annak ellenére, hogy egyébként iszonyatosan kár lenne érte.Egy trilógia sikere az az alaptörténet folytathatóságán, a színészgárda kitartásán (és kicsengetésén), és sok egyéb tényezőtől is függ, de ha csak ezt a kettőt vesszük figyelembe, akkor a Warcraft eddig jól vizsgázott. Sok mindent nem mutattak elég részletesen, nem került elő a játékban szereplő összes boss, sőt még a főbb kasztok képviselői közül sem kapott mindenki elég hangot és időt a szerepléshez. A kiaknázatlanul hagyott lehetőségek mind a sztori folytathatóságát támasztják alá.

Címkék: film warcraft filmkritika