HTML

Lady_Marilyn

Van egy élet, amit élek. Vannak dolgok, amelyek elgondolkoztatnak. Ez az én blogom. Az én életem. Az én gondolataimmal, véleményemmel.

Filmkritika

Lady_Marilyn 2016.10.18. 07:59

A függetlenség napja - Feltámadás

Húsz év telt el és ezúttal nem csak a mozis fikció hanem ténylegesen a két film között is. Ennyi ideje volt felkészülni a Föld népének, az idegeneknek és igen, a nézőknek is. A folytatásban rengeteg utalást ejtenek a '90-es években bemutatásra került elődre, valamint a régi szereplők közül is feltűnnek páran. Ezúttal már egy fejlettebb, idegen technológiát használni merő világban találja magát a néző, ahol már a Holdra is építettek űrbázist. Már a kezdő képsorok is felérhetnek egy kisebb sci-fi orgiával a műfaj rajongói számára, azonban semmilyen jellegű meglepetésre nem lehet számítani a trilógia gyanús széria cselekményét illetően.

12081283_4e10470bfa5baa09dbc724cd74e4c51f_wm.png

A fizika törvényeit meghazudtoló képsorokban az idegenek elleni harc kerül központba, a látványvilágra fókuszálva pedig döntő kérdések mellett siklanak el. Így például a film alig ad helyet  az érzelmi megnyilvánulásoknak és a főhősök jellemének kibontakozására. Helyette maradnak az önismétlő helyzetmegoldások, a kibontatlan (egyébként lehetőségeket rejtő) szálak és a felesleges családi drámák. A favicc kategóriás poénokon esetleg szánalomból engedhet meg magának a néző egy félmosolyt és akkor még nem került említésre az alap büdzsé, amiből létrejöhetett ez a kaotika. 

independence-day-resurgence.jpg

Egyik főhősünk, Jake Morrison (Liam Hemsworth, akinek alakításából hiányzik a spiritusz) képzett pilóta, aki egy óriási hiba miatt köt ki a Hold űrbázisán. Zéró érzelemmel nézi végig a saját bolygója pusztulását, holott alapvetően tele van feszültséggel és amolyan bűnbak típusú figuraként megy szembe az árral. Ez alapján úgy tűnhet, hogy karakteréből kiölték az érzelmi intelligenciát, pedig ezzel nincs egyedül.Jessie T. Asher avagy Dylen Dubrow apja örökségének köszönhetően nagy tiszteletnek örvendő pilóta. Tulajdonképpen Jake ellentéte és nem véletlenül van kettejük között konfliktus, de róla is elmondható, hogy érdektelen, semmi plusz nincs az alakításában, ráadásul az a sok "wohhoo"-zás, amit elsüt,egyszerűen irritáló. Ahogy azt említettem új hőseink mellé az első film figuráit is felsorakoztatták. Az ö szerepük főleg a két film kapcsolatának, illetve a generációk közötti különbségek megerősítésében nyilvánul meg.

independence-day-resurgence-trailer-2-breakdown-11.png

A Függetlenség napja második része érdekes elegyet alkot az Alien filmekkel, az alpul szolgáló első epizóddal és a Star Trekkel, noha utóbbi klasszikusok nyilván zokon vennék az egy lapon történő említést. 

Címkék: film sci-fi filmkritika filmvilag

Rock suli

Lady_Marilyn 2016.10.13. 13:08

A metal zene alappillérei

jack-black-school-of-rock-diagram1.jpg

Amikor különböző zenei stílusokról van szó sokszor egy hatalmas halmazra, vagy, ha úgy tetszik egy kész házra gondolnak az emberek és nem az azt alkotó téglákra vagy tartógerendákra, holott az összképből nem mindig lehet érdemleges következtetéseket levonni.

Így van ez a metal esetében is. Amikor kimondjuk, hogy "metal" a műfajt kevésbé ismerők úgy képzelik el, hogy az általuk ismert összes rockot és metalt játszó zenekar egy hatalmas halmaz tagja, vagy visszatérve a házikós hasonlathoz, ugyanazon tartógerenda elemeit alkotják. Tisztázzuk: a metalnak annyi műfaja és alműfaja van, hogy valójában igen nehéz lenne összeszámolni őket, jellegüknek köszönhetően, és az összeset durva kihívás lenne fejben tartani.

A teljesség igénye nélkül, a metal alapjait bemutatva igyekszem rávilágítani arra, hogy a fenti elképzelés valójában mennyire téves. Képzeletbeli viskónk, mely a metal zenei műfajt kívánja szemléltetni, épüljön ezúttal nyolc gerendára, ám a gerendák előtt nem árt figyelni az alapozásra.

woman-crying_4.jpg

A metal esetében ez az alap a heavy metal, mely a '60-as évek végén terjedt el, a korai képviselői közé sorolandó a Rolling Stones, a Led Zeppelin, a Deep Purple és a Black Sabbath.  Hozzájuk képest a '70-es évek bandái kevésbé használtak blues elemeket, a '80-as évekre pedig oly mértékű változás következett be a műfaj történetében, hogy az az underground körökből kitörve eladhatóvá és jóval nagyobb tömeg kedvenc zenei stílusává vált. Az idő előrehaladtával a stílus formálta saját magát. A dobok és gitár által uralt hangzásvilág virtuózai egyedi riffekkel és szólókkal spékelték dalaikat. A zenészek formabontó elképzelésinek köszönhetően születhetett meg a glam, majd azt követően a thrash, a death, a doom, a power, a black, a progresszív és a gothic metal is. Azonban nem zárható le a történet csupán ennyivel. A heavy metalból eredeztethető műfajoknak ugyanis rengeteg válfaja van. (Kicsit olyan az egész, mint egy fa, ami először száz, később pedig ezer felé ágazik.)

A ház egyik alappillére a glam, melyről már korábban olvashattatok a Lélektöredékek blogon, így erre részletesebben nem térnék ki. Helyette egy másik tartóoszlopról, a thrashről ejtek néhány szót. A thrash metal négy nagy zenekara a Metallica, a Slayer, a Megadeath és az Anthrax (Ők a „big 4“ - a képen). Rajtuk kívül a Kreator, a Testament, az Exodus, és a Sepultura kerül említésre (nem véletlenül), ha a thrash zene eredettörténetének kutatásába vágjuk a fejszénket. A thrash metal kedveli az erőteljes hangzásvilágot, a gyorsabb ritmust, az egyszerűbb dalképleteket és a technikás riffeket. A nyers, agresszív hangzásvilág dalszövegileg sem könnyen emészthető témákat feszeget. A thrash világában nem csak a halál és a vér dominál, hanem társadalmi kérdések is előtérbe kerülnek, valamint a háború is tipikusan a thrah metal általkedvelt téma. (Előfordul, hogy mások is előveszik, de nagy általánosságban rájuk vezethető vissza.)

big-four-photo.jpg

A death metal is meghatározó alappillére a stílusnak, s ennek is megvannak a maga alfajai. A death metal annyiban különbözik a thrash metaltól, hogy a nyers erőre rátesz még egy lapáttal úgy, hogy mélyebben búg a gitár, hogy ezerrel peregnek a dobok, és hörögnek az énekesek. A dalok sokszor kibontva önmagukat építkeznek és mélyülnek el, de nem ritka a hirtelen bekövetkező váltás sem. Ezen műfaj atyjai a Morbid Angel, a Vader, a Behemoth és a Cannibal Corpse. Ezt a műfajt sokak durva csörömpölésnek vélik, holott jóval több rejtőzik mögötte. Fontos benne a gyors és olykor igenis technikás játékstílus, ami koránt sem annyira egyszerű, mint azt sokan gondolják. A death metal már okkultabb témákat feszegetve többet ad a színpadiasságra, a látványvilágra. A dalokban megjelennek a vallási kérdések, és a sátánizmus is. A death metal zenekarok tagjai nagyobb valószínűséggel lehetnek a vallás követői, de akikhez mindez még közelebb állhat azok a black metal műfaj zenekarai. A korábbi, főleg amerikai indíttatású műfajokkal ellentétben a black metal norvég vonalakra vezethető vissza, születése pedig a '90-es évekhez kapcsolható. A hörgés mellett amolyan károgó jelleggel éneklő frontembereket gyorsan, monoton pergő dobok és erősen torzított gitárok kísérik.

bullet-belt-metalhead.jpg

A black metalhoz tartozik egyfajta életszemlélet, világnézet, mely nem építő, sokkal inkább romboló hatással bírt vagy bír jelenleg is a zenészekre. Ezen nincs mit szépíteni: a black metalban felcsendülő témák, a zenészek és a rajongók szélsőséges megnyilvánulásai miatt terjedhetett el az a téves elképzelés, amely szerint mindenki, aki metalt hallgat az sátánista. Éppen emiatt, akár metalos berkekben is a black sok esetben gúny vagy megvetés tárgyává válik. Ennek okát a szélsőségesen felépített zenei világ adhatja, mely hangulata egyébként jól tükrözi mindazt, ami jelen van a black metal ideológiájában. Itt azonban álljunk meg, el kell mondanom, hogy az a fajta leírás, amit a blackes körökről olvashattok a neten, nem feltétlenül igaz minden egyes black metalt kedvelő egyénre.

Az ötödik tartógerenda képében a doom metal kerül bemutatásra. A klasszikus trió (gitár, dob, basszus) néhány banda esetében billentyűs hangszerekkel lesz teljes. A dalszövegek sötét és epikus stílusban íródnak, a perspektíva pedig egészen pesszimista jelleget ölt. A fantasy és a mitológia sem elvetendő téma. Érdekes, hogy még a metalon belül is undergroundnak számít az ágazat és tulajdonképpen nem sok információt találni róla.

A power metal, hasonlóan a doomhoz, kedveli zenén keresztül elmesélni az epikus történeteket. Hangzásilag a tiszta ének, így a magasabb hangok is dominálnak. Emellett jellemző a gyors gitárjáték, a dupla lábdob, sok formációban pedig billentyűjáték is hallható.

Végül, de nem utolsó sorban az utóbbi két stílushoz kísértetiesen hasonló, jazzes alapokon nyugvó progresszív metal maradt hátra (a gothich metalt korábban szintén bemutattuk már). A progresszív műfaj igen lendületes, sok, a stílusban játszó zenekar (így például a Dream Theater) kedveli a történetmesélést, a fantasyt és a mitológiát, mint témát. Az igen nehezen játszható műfaj nagyjai tanult zenészek, akik a jazz elemeit kreatívan vegyítik. Jellemzőek az ágazatra a hosszúra nyújtott szólók, illetve az alapvetően hosszabb időtartamú (akár 8-10 perces) dalok.

fad8dd398e1b187181e36639424b265a.jpg

Már ezen rövid ismertető alapján is jól látható, hogy egy zenei műfaj valójában mennyi mindent foglal magába. A metal akár egymásnak egészen ellentmondó műfajokat felölelve kínál változatosságot kedvelői számára. Jazz, blues alapokhoz nyúlva valami egészen mást tud mutatni, mint a mélyen torzított duplázós tematikával. Ráadásul bizonyos ágazatokhoz komplett világszemlélet és gondolkodásmód is társul. Ebben mutatkozik meg a stílus sokrétűsége. Amint azt említettem, ez a cikk a teljesség igénye nélkül kívánta bemutatni a különböző heavy metal műfajokat. Ezeken kívül rengeteg alműfaj és válfaj létezik még, például a folk, a viking, az alternatív, a nu metal, az industrial és a többiek. Valójában a képzeletbeli házikó, amit oly sokszor említettem, sokkal inkább egy több emeletes kastélyhoz hasonlítható, mintsem egy viskóhoz.

Források: wiki, metalenciklopedia
Szerk.: Virginia Sol

Címkék: zene rock metal

Spoiler mentes filmajánló

Lady_Marilyn 2016.10.10. 14:27

A lány a vonaton

A Paula Hawkis bestsellerje alapján készült mozifilm tartalmazza mindazt, amit egy thrillertől elvárhat a néző. Jelen van benne az agyalgatás, a rejtélyesség és ezen felül karakterekben is igen erős marad. Noha lassan építi magát a cselekmény, a feszültség és a csattanó jól sül el, így azokra érdemes várni.

girl_on_the_train_1280.jpg
Sztori
A közel két órás film három nő életét mutatja be. A főhősnő alkoholproblémákkal küszködik, idejét pedig azzal tölti, hogy ide-oda utazgat a vonaton. Az ablak mellett ülve figyeli mások házait és elképzeli az életüket. Egy általa boldognak vélt párkapcsolat történetéről ábrándozva, saját tönkrement házassága is gyakran az eszébe jut. A vásznon rajta kívül két hölgy tölt be jelentősebb időt. Hiába hasonlítanak egymásra külsőleg, gyakorlatilag egymás ellentéteit jelképezve más-más életcélokkal és elképzelésekkel vannak megáldva. Egyikük a történet közepénél járva, rejtélyes módon eltűnik. A nyomozás kezdetét veszi, a gyanúsítottak pedig egymást váltva kerülnek elő.  Aki nem szereti az idősík váltós sztorikat, az eleinte mérgelődhet a megoldás felett, de viszonylag hamar össze fog állni a kép.

the-girl-on-the-train-movie-26.jpg

Aki kedveli a thriller történeteket, annak biztosan tetszeni fog ez a film, még annak ellenére is, hogy sokak szerint nem kell annyit agyalni a megoldás felett, mint a műfaj nagyjainál. A színészek hitelesen alakítják a karaktereket és ez igaz a mellékszereplők többségére is. Noha a sztori eleje kicsit lassúnak tűnik, amikor beindulnak a cselekmények és a kérdőjelek, nincs megállás, visszaútról pedig szó sem lehet.

Címkék: film mozi thriller filmajanlo

Programajánló

Lady_Marilyn 2016.10.06. 08:36

Színesen startol az október

Az aradi vértanúkra emlékeznek valamennyi intézményben és országszerte is október 6.-án. A tizenhárom honvédtisztre való megemlékezés mellett párhuzamosan startolnak a Glamour napok, mely során október 6.-9. között hatalmas tömeg lepi el a plázákat. A kuponok 5-10, 10-15 de akár 20% feletti árkedvezményt is nyújthatnak bizonyos termékekre. Október elejét a moziünnep teszi teljessé, mely tartalma alatt (szintén október 6.-9.) 690 forintos jegyárakon mozizhat a nagyérdemű, ráadásul ezúttal a premieres filmek is ezen az áron kerülnek vetítésre. A szemfülesek persze időben lecsaptak a lehetőségre és a termek nagy részére már betelt a netes foglalásokkal. A hétvégét tovább színesíti a hungexpon megrendezésre kerülő a Mondocon, mely az animek és a játékok világának rajongóinak kedvező hír.

Címkék: oktober mozi unnep

Filmkritika

Lady_Marilyn 2016.10.05. 07:58

Alíz tükörországban

Alíz fantáziadús kalandjainak folytatására kerek hat évet kellett várni, még úgy is, hogy a színészgárda egy része már adott volt. A film hasonlóan 2010-es elődjéhez igen jól kidolgozott grafikával és számítógépes technikával került kivitelezésre és mesés hangulata ellenére komoly kérdéseket feszeget, mégis valahogy gyermeki marad. A készítők ezúttal is a látványvilág hangsúlyozására utaztak, a történet drámai szála pedig alig, hogy kibontakozik, rögtön ott terem a mindenki szívébe melegséget árasztó happy end.
FIGYELEM! Aki nem látta a filmet és elkerülné a spoilereket, az NE olvassa tovább a kritkát!

uk_alice_flexherobg_n_618b66dd.jpeg

Alíz (Mia Wasikowska) hajóskapitányként éli a hétköznapjait ám alig, hogy hazatér a több éves expedíciójából, otthon rengeteg probléma várja. Ezek elől Csodaországba menekül, ahogyan az a címből is kiderül egy varázslatos tükör segítségével, ahol azonban ismételten rossz hírrel fogadják az ottani barátai. A bolond Kalapos (avagy az agyonmaszkírozott Johnny Depp) megmentésére kell siessen, ám az elsőre látszólag egy furcsa téveszmével bombázza, mely szerint a rég elvesztett családja tulajdonképpen nagyon is él. Álláspontjában mindenki kételkedik, ezért egyre inkább rosszul érzi magát. Ez a bátor fiatal lány folyton-folyvást elsőre képtelennek tűnő helyzetekbe bonyolódik, egyetlen szerencséje, hogy úgy véli, hogy semmi sem lehetetlen, azonban neki is vannak korlátai. Épp egy ilyen korlátba ütközik akkor is, amikor a reményt vesztett Kalapos megosztja vele a problémáit. Hű barátként, természetesen, amikor megtudja, hogy mégis van megoldás a gondjára, nem habozik cselekedni. Mindeközben a valós világ eseményei szóba sem kerülnek, pedig a "túloldalon" sem épp rózsás a helyzet. Ez akár jó példája is lehetne annak, hogy Alíz tulajdonképpen sokkal szívesebben időzik Csodaországban, mint a saját világában, de erre még később visszatérek. 

alice-through-looking-glass-time-lair.jpg

Alíz találkozik és beszél az Idővel (Sacha Baron Cohen) akiről meglepődve állítja meg, hogy valójában egy hús-vér férfi. Az Idő sok mindenben ellentmond saját magával. Nem szereti, ha sokat beszélnek körülötte, ugyanakkor saját maga elég szószátyár. Utal a róla elterjedt szóviccekre, mégis, amikor szembekerül velük, nehezen tűri azokat. Ezek a beszólások favicc jelleggel sülnek el, ráadásul ez a "hatalmas uraság" nem több egy esetlen pojácánál, aki tulajdonképpen nem is olyan kegyetlen, mint azt a szereplők vagy a nézők várták. Ráadásul a mesebeli küldetés még akkor sem rezonál a való világ eseményeivel, amikor a különc lány sikeresen elcseni az idő hajtóelemét, a különleges gömböt, amellyel utazni lehet a múltban. Az Idő percei a gömb nélkül megvannak számlálva, ráadásul a múlt sehogy sem felülírható, csupán okulhat belőle a nyughatatlan főhősnő.

alice_through_the_looking_glass_144.png

Ahogy Alíz ide-oda ugrál a múlt eseményei között, az Idő üldözőbe veszi és előle (ismét egy tükrön át) a valóságba menekül vissza. Ott egy elmegyógyintézetben ébred, ahol hisztériával kezelik, de megszökik és ismét a tükrön keresztül utazik, de bármilyen akadályba is ütközik azok megoldják saját magukat, s végül minden jóra fordul. Kalapos visszakapja a halottnak hitt családját, az ellenségekből barátok lesznek, Alíz pedig levonja a saját maga nagyon egyszerű kis tanúságát. Amikor úgy dönthetne, hogy Csodaországban marad a valóságra teszi a voksát, így végül kalandjai összessége hathatnak arra. A happy end úgy teljesedik ki, hogy a való világban szintén megoldódik minden: Nem nézik őrültnek, kibékül az édesanyjával és a hajózást is folytathatja, melybe korábban vágott bele. Így tulajdonképpen csak egy gyermeki leckével lett bölcsebb...

alice-through-the-looking-glass_2016-24.jpg

A film megítélésén csak ront, hogy a színészek ennél jóval nagyobb szeletet is kaphattak volna a film időbeosztásbeli tortájából. Helena Bonham Carter Szívkirálynője a hisztériázáson kívül tulajdonképpen semmit sem csinál, Anne Hathaway karaktere pedig a másik szörnyen irritáló jelenség, aki csak ide-oda libben, beszél egy keveset, aztán kész.  Sacha Baron Cohen ideje is korlátozott volt Időként, ráadásul elég fura személyiségű figurával volt megáldva, de abból legalább kihozta, amit lehetett. Johnny Depp Kalaposa bugyuta, gyerekes és irritáló (sajnos) . Az IMBD oldalán nagylelkűen 6.2-re értékelte a filmet a nagyérdemű, mely készítésénél egyébként Tim Burton csak producerként volt jelen és ez látszik is. 

Címkék: film filmkritika johnny depp tim burton alice

Tematikus anime ajánló

Lady_Marilyn 2016.09.29. 11:10

Horrorisztikus animek nem csak Halloweenre


[animepaper.net]picture-standard-anime-another-mei-227642-vampluva-preview-6946b9ff.jpgDeadman Wonderland
Elfen LiedBlood + és Death Note. Ezek a horrorisztikus stílusú animek a legnépszerűbbek és ezeket ismerik a legtöbben. 

A horrorisztikus animek közül szintén a legismertebbek sorába tartozik az Another, lélektani horror, mely nem véletlenül oly népszerű a kategóriájában. A 12 részes animet végig kíséri a nyomasztó, misztikus hangulat és ahogy egyre közelebb kerülünk a várva-várt végkifejlethez a sok haláleset ellenére, thriller jelleget ölt a széria. Érdekesség, hogy az Another animet nem mangából, hanem egy regényből adaptálták. Maga a sztori egy közel sem hétköznapi halálesethez köthető, a főhősök pedig diákok.

 

A hasonlóan nyomasztó, rejtélyekkel és kérdőjelekkel teli Mayoiga (The lost village) 12 részben mutat be egy különleges falut, mely elszigetelve a valóságtól az új kezdet reményében válik igen csak vonzóvá és népszerűvé a fiatalok és a kutatók körében. A szellemfalu ködbe burkolózva határolódik el a hegyekben és sok titkot is rejt.

Noha a Shiki című animében is jelen vannak a rejtvényfejtés izgalmai, egészen más ad okot a horrorisztikumra, ám hasonlóan az Another-hez jelen van benne a rejtélyesség. Ebben a történetben egy világtól elzárkózott falu kerül a középpontba, ahol sorra hunynak el a lakosok. A kiváltó okot a helyi orvos és pap kutatja, s noha eleinte járványra gyanakodnak, később rájönnek, hogy nem betegségről van szó, hanem vámpírokról. A rengeteg karaktert megmozgató 22 részes animenek időt kell adni, ahhoz, hogy kiteljesedjen benne az izgalom, de így jut elég idő a karakterek bemutatására, ami sok esetben hiányos a hasonló stílusú animek esetében.

A fentiekhez képest jóval véresebb, ám talán kevésbé népszerű Corpse party már a címéből adódóan is tizennyolcas karikát érdemelne. A 4+1 részes OVA egy horror-kalandjáték alapján került adaptálásra. Mivel igen erőszakos cselekmények mennek végbe nem véletlenül felel meg a guro stílus elvárásainak. A mindössze pár epizód bőven elég a karakterek felvázolására és a rettegés alapjának felépítésére. 

highschool_of_the_dead_005.jpgA tévhitekkel ellentétben ez a műfaj is igen változatos a maga módján. Például ott van az eccivel fűszerezett zomiapokalipszis tematikájú Highschool of the Dead, a sci-fi jellegű Parasyte és a vámpír.-központú Hellsing. Mind a három anime egészen más stílusjegyeket hordoz, mégis a horror kategóriába sorolhatók.
A listát ki lehet egészíteni a Higurashi no Naku Koro ni, az Ookami Kakushi, az Ajin és a Mirai Nikki animekkel, de még így sem egészen teljes.

Választék tehát bőven van, így ha filmek helyett animekkel múlatjátok az időt Halloweenkor, akkor érdemes szemezgetni a horror, illetve a thriller besorolást kapott művek között.

Címkék: horror halloween anime animeajanlo

Gamer válasz

Lady_Marilyn 2016.09.28. 09:26

Hogyan hatottak a '90-es évek felejthetetlen videójátékai a modern játékokra?

prince_of_persia_video_games_wallpaper-37031.jpgPrince of Persia
Az oldalnézetes kalandjáték során csapdákkal teli pályákon kellett keresztüljutni. A játék 2010-es verziójában, mely a The forgotten sands alcímet kapta már egészen más körülmények között kell végigverekednünk magunkat az egyébként több konzolra is kiadott játék pályáin. A Prince of persia igazi úttörő volt a '90-es évek mára nevetségesnek tűnő grafikával megáldott játékai között, elvégre az Ubisoft által kiadott folytatás később remek alapot adott többek között méltán elismert Assain's Creednek is. 

Super Mario Bros
A Legend of Zeldához hasonló alapsztorival megáldott, szintén oldalt nézetes, akadályokkal, gombaszörnyekkel teli világban nyolc különböző világ pályáin kellett átküzdeni magát az embernek a hercegnő megmentésére. Az egyre nehezedő pályák során lehetőség volt erősíteni a kis Mariot, de az időkorlát miatt szükség is volt ezen segítségre. Az energiát adó buffok mellett az aranyérme gyűjtés sem maradhatott el még a sietség heve ellenére sem. Az alapjáték ihlette Mario Kartban ezzel szemben már autóba huppanva lehetett versenyezni, ebből pedig modern változat is készült a Nintendosok legnagyobb örömére.

135447_alfabetajuega-super-mario-bros-030216.jpg

2491924-mortal_kombat_2_game_play.jpgA klasszikusok soraiból nem maradhat ki az agresszívabb Mortal Kombat, a Street fighter vagy a Tekken korai verziói sem, melyek szintén a '90-es évekhez köthetőek. Ezen játékok jelenleg is a piacon vannak a mai kor elvárásainak megfelelő verziók képében. Mindegyik játék lehetőséget ad arra, hogy a játékosok akár egymás ellen is megmérethessék tudásukat, éppen emiatt kisebb versenyeket is szervezhetnek belük a gamer tematikájú rendezvényeken.

mortal-kombat-x-gameplay-video-shows-reptile-wrecking-kitana-473121-2.jpg

A teljesség igénye nélkül készített rövidke ismertetők alapján is megállapíthatjuk, hogy a '90-es évek minimal grafikájú játékai sorában bőven akadnak olyanok, melyek világa sok, napjainkban népszerű videójáték alapjaként szolgáltak vagy a készítők a modern grafika kiaknázása mellett döntve újabb verziókat dobtak piacra. A retró rajongói természetesen az eredeti verziót is kipróbálhatják és azok is egyszerűen rátalálnak a neten ezekre a klasszikusokra, akik egy kis múltidézésre vágyva ismét végigjátszanák gyerekkoruk kedvenceit.

Címkék: super mario gamer tekken game gamer vilag

Mit várhatunk a folytatástól?

Lady_Marilyn 2016.09.26. 07:50

The Walking Dead

14495291_1652859714740180_5253881659250670013_n.pngOktóber 23.-án startol az AMC zombi-apokalipszis tematikájú horrorja, sokak kedvence, a The Walking Dead. Persze már javában folyik a találgatás a hogyan tovább tematikáját illetően.

Agyalni lehet, de az fix, hogy közel fél év után, a hetedik évadnak válaszolnia kell a hatodik évad  minden nyitottan hagyott kérdésére.
Elsősorban egy sorsdöntő csapásnak kell eldördülnie, a kérdés már csak az, hogy mely karakterre súlyt le az a bizonyos baseball ütő.

Ez sokak szerint az évad nyitó epizódban is eldőlhet, de miért ne fokozná a feszültséget a készítőbrigád egy filler epizóddal, ha jól tudják, hogy magas nézőszámú estéjük lesz? Ha pedig rövidre zárják a dolgot, akkor azt nem tudhatják le úgy, hogy a jelenetnek tulajdonképpen zéró hatása legyen a szereplőkre és rajtuk keresztül az évad folytatására. Természetesen rengeteg múlik azon, hogy kit írnak ki a szériából. A szubjektív elméletem a következő: A legkisebb eséllyel Rick távozik, vele már így is túl sok tragédia történt, ráadásul vezéralakként (tulajdonképpen főszereplőként) elég kemény jellemváltozáson esett át.  A  "ki távozik a legkisebb eséllyel" kategóriában virtuális ezüst érmet a félig vak fiának adnék, a dobogó aljára pedig aktuális kedvesét, azaz Michonnet helyezem. Akadnak karakterek, akiket nem szeretnék holtan látni, de a Trónok harca óta már nem lephet meg semmi (mondom ezt egy hónappal az évad startja előtt). 

14441107_1648171228542362_1404848263674222690_n.jpg

Címkék: sorozat amc walking dead

Megjelent!

Lady_Marilyn 2016.09.22. 10:04

Megjelent az AniMagazin 33. száma!

14359145_895012540605164_3070193885179151864_n.jpg

Ezúttal is változatos tartalommal, érdekes olvasnivalókkal jelent meg a továbbra is ingyenesen és online elérhető AniMagazin!

Az anime ajánlók mellett az őszi szezon is terítékre kerül! A Távol-kelet rovatban kilenc Japánban töltött nap élménybeszámolóját is elolvashatjátok.

A kreatív-rovatban Roxy Wonderland cosplayerrel készített interjú adhat útmutatást a hobbi rajongóinak, míg a sensei tutorial rovat arra a kérdésre igyekszik választ adni, hogy mégis mennyi idő alatt lehet megnézni száz animet. 

Mindezt pedig megelőzi egy alapos Sakurako-san anime elemzés és ajánló.

A magazint ezen a linken éritek el! Kellemes olvasást!

Címkék: animagazin

Anime ajánló

Lady_Marilyn 2016.09.21. 07:47

Accel World

A történet az elképzelt 2046-ban játszódik, ahol már minden lehetséges a világhálón keresztül, ahol úgy léphetnek be a szerepjátékok világába a fiatalok, hogy csupán kiadnak rá egy szóbeli parancsot. A világhálóra csatlakozva egyedi avatarral bolyonghatnak a virtuális valóság korlátlan világában. A kütyü, aminek köszönhetően jelszóval lehet védeni az otthonokat és virtuális billentyűzeten lehet jegyzetelni a suliban jelentősen megkönnyítette az emberek hétköznapjait. Ez a Neuro Linker. Azonban még egy ilyen kiváló technikai eszköz mellett sem szabad elfelejtkezni az emberek mivoltjáról. A történet főhőse egy alacsony, pufók srác, akit rengeteget szekálnak a való világban, ezért inkább a virtuális világokban érzi otthonosabban magát, ahol az avatarja (ami egyébként egy kismalac) mögé rejtőzhet. Nagy sikereket elérve hamarosan felfigyel rá valaki, aki úgy gondolja érdemes lenne beavatni Harut egy egészen különleges játék világába.

accel_world_005.jpg

A Brain Burst program segítségével a felhasználók képesek belépni a felgyorsult világba, ahol a valós világ eseményei jóval lassabban zajlódnak. A Burst Linkerek azonban nem csak balesetek megelőzésére vagy unaloműzésre használják a szoftvert. Lehetőség van más felhasználók elleni (közel)harc megvívására, mely által pontokat lehet szerezni. Ezen leírás alapján ez a játék egy harc-központú virtuális párbajozásnak tűnhet, mégis jóval eltér a többitől. Először is, az avatar nem alakítható, mert az egyén érzelmei alapján jön létre, valamint, ha valaki az összes pontját elveszíti, akkor a játék automatikusan törli magát és nem telepíthető újra. A Burst Linkerek olykor kihasználva a magas pontjaikat, rosszra fordítják a program adta lehetőségeket, így például csalnak a sportversenyeken vagy a teszteken. Másodszor, a játék felhasználói kiskorúak, ez amolyan közös titok, melyet a felnőttek előtt nem fednek fel. Végül, de nem utolsó sorban pedig itt a tizes szint jelenti a játék legfelsőbb határát, mely meglépéséhez igen erős felhasználókat kell legyőzni, a jutalom pedig nem más,mint a fejlesztőkkel való találkozás lehetősége.

accel_world_092.jpg

A 24 részes (folytatásként 2 OVA, melléktörténetként 1 special és 1 film) anime sok réteget képes megszólítani. Ugyanúgy tetszeni fog a mecha rajongóknak, mint azoknak, akik kedvelik a virtuális valóság tematikája köré épített történeteket, avagy pedig azoknak, akik csupán akciódús harcjelenetekre vágynak. Mindemellett a shounen alapú sci-fi képes humoros és komoly hangulatot is teremteni.

Címkék: anime animeajanlo

AniPalace Anime Award

Lady_Marilyn 2016.09.13. 08:22

2016 nyári szezon

relife_002.jpgOktóber 6.-áig lehet leadni a szavazatokat az AniPalace oldalán, hogy kiderüljön, mely anime volt a legsikeresebb az idei nyári felhozatalból.
Három animet lehet megjelölni, a szavazatokat pedig szintén a fenti dátumig lehet módosítani.

A listában megtalálható az összes, 2016 nyarán megjelent anime (a még jelenleg futó animek is). Meglehet, hogy a döntés nem lesz egyszerű, mert idén szerencsére remek új animek kerültek ki, illetve folytatást kapott a D Gray man is, ennek ellenére érdemes leadni a voksokat.

A szavazáshoz csupán regisztrálnotok kell!

 

Címkék: anime anipalace anime award

Helyzetelemzés - sorozatok

Lady_Marilyn 2016.09.12. 07:36

Mire várnak a sorozatrajongók?

Az őszi szezonban szeptember 14.-ével startol a Blindspot (magyarul Rejtjelek) második évada. A The Blacklist (Fekete lista) új, negyedik évada nem sokkal később, szeptember 22.-én kerül bemutatásra, szintén az NBC-nél. Ez a krimi rajongóknak kedvez, míg a horrorisztikusabb művek fanatikusai a The Walking Dead széria októberi folytatásának örülhetnek.

Game-of-Thrones.bmp

 A történelmi atmoszféra hívei a History csatorna által forgatott Vikingek sorozat lehet a nyerő választás, ám azzal kapcsolatban, hogy pontosan mikorra is várható a negyedik évad, még nem adtak ki pontosabb tájékoztatást. Elvileg szintén idén várhatjuk a BBC-féle Sherlock Holmes széria soron következő évadát is. Amire még sajnos sokat kell várni az a Stranger Things második évada, illetve a Trónok Harca folytatása. 

Címkék: sorozat sorozat ajanlo

Reflektálás egy jelenségre...

Lady_Marilyn 2016.09.08. 09:01

Iskolakezdés

Túl hosszú a nyáriszünet?
A nyáriszünet alatt sok problémát kell megoldania a szülőknek. A gyermekük felügyeletét kell elsőként biztosítaniuk, ami egyszerűen letudható egy rokon vagy nagyszülő személyében, a tehetősebbek pedig dadust bérelhetnek. Míg a szegényebb rétegben élők számára az iskolás gyerekek napi étkeztetése is fejtörést okozhat,addig a jól kereső réteg luxus táborokba íratja csemetéit. 
A hosszú hetek alatt a diákok sokat felejtenek a tananyagból, s noha a nagyobbak gond nélkül elütik az idejüket, addig a kisebbek (8-10 éves korosztály) még nem hagyhatóak magukra. A megoldás a szünet rövidebbre szabása jelentené úgy, hogy a többi évszakra is jusson pihenés. Erre egyelőre semmilyen rendeletet nem hoztak, így a diákok még élvezhetik a hosszú nyári szünet előnyeit, a gondban lévő szülőknek pedig továbbra is fájhat a feje.

coping-with-stress.jpg

Probléma kicsiknek és nagyoknak
Az iskolakezdés kőbe vésett dátuma szeptember elseje. A kisebbek az ismeretlentől tartva szoronganak, a nagyobbak pedig "az év hétfőjének", azaz egy igen sok kellemetlenséggel járó kezdetnek tartják. Tulajdonképpen nincsenek ezzel másképp a szülők vagy a hozzátartozók sem, elvégre a tankönyvek, a füzetek, az iskolatáska és a tolltartóba való felszerelés mellett rengeteg kiegészítő dologra kell még pénzt és időt áldozni. Úgy mint a gyermek étkeztetése, ruháztatása, és előbb-utóbb az elsőre aprócskának tűnő dolgokból is nagyobb költségek kerekedhetnek.

Az egyetemeken, főiskolákon is a pénz körül forog a világ szeptemberben. Az önköltséges besorolású hallgatóknak kell a legmélyebben zsebbe nyúlni, a képzések 150.000 forinttól akár 500.000 forintos fél évi díjba is kerülhetnek. A legtöbbek diákhitelt vagy személyi kölcsönt vesznek fel, hogy a magas összeget ki tudják fizetni.Hiába létezik a diákhitelnek több fajtája, a törlesztési idő hosszúra nyúlhat. A diákhitelekről rengeteg weboldal ír hasznos információkat, így például a diakhitel.hu , de a konkrét bankfiókok honlapjait is érdemet böngészni, ha fontolóra kell venni ezt a lehetőséget. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mindez egy adósságcsapda vagy egy befektetési lehetőség. Ehhez kapcsolódóan az Origo cikkét ajánlom, mely noha tavalyi, az aktualitását nem vesztette.

build-business.png

További költségek a felsőoktatásban
Mielőtt bárki is azt feltételezné, hogy az állami támogatást élvező hallgatóknak nem kerül semmibe az iskolakezdés... az igazság az, hogy a jegyzetek is drágák lehetnek bizonyos képzéseken. Láttam már gépész könyvet 10.000 forintért és a használt jegyzetekkel is keveset tud spórolni az ember. Igaz, hogy egyetem és képzés függő, de sok helyen még a második vizsgázásért is keményen csengetni kell, míg máshol csak a tárgyak újrafelvételéért vasalnak be ezreket. 
A pénz problémakörén kívül más is fejtörést okozhat, így például a gyakorlati hely, a szakdolgozat, vagy maga a tanulás. Sok középiskolást nem készítenek fel ara, hogy a felsőoktatásban egy tantárgyhoz tartozik annyi tudásanyag, mint amennyi a teljes érettségihez szükséges volt (amennyiben az összes tételt kidolgozta). Egy félév alatt akár több, mint ezer oldalt is be kell magolni, aztán ott vannak a prezentációk és a beadandók is. Ez szellemileg igen megterhelő, ráadásul stresszel is jár, így nem csoda, hogy a hallgatók sem várják a szeptembert, még az azzal járó sok "ereszd el a hajamat" jellegű nyárbúcsúztató/tanév köszöntő buli mellett sem.

Címkék: oktatás egyetem iskola tanulas iskolai elet egyetemi elet

Sorozat ajánló

Lady_Marilyn 2016.09.07. 08:10

Stranger Things

A Netflix '80-as éveket idéző sorozatában bizony igen sok furcsa dolog történik! A misztikus széria világszerte hatalmas népszerűségre tett szert, még az IMBD-n is kiemelkedő, 9.1-es értékelést kapott.

stranger-things.jpeg
A Duffer ikerpár eredetileg mozifilmnek szánta a sztorit, de nem elégedtek meg egy szörny-központú horrorral. Úgy döntöttek, hogy felépítve a szereplők történetét  inkább sorozatot forgatnak. Az első évad nyolc epizódban mutatja be Hawkins kisvárosát, illetve annak lakosait, középpontban egy fiát elveszítő édesanyával, pár kocka sráccal, akik ha épp nem táblás szerepjátékokkal és fantasy könyvekkel múlatják idejüket, akkor egészen különleges kalandokba keverednek, illetve az igen csak sötét múltú rendőrfőnökkel. Több a gyerek szereplő, mint a felnőtt, a sorozat mégis a felnőtteket célozza meg a drámai, horrorisztikus mivoltának köszönhetően. 

stranger_things_cast_getty_h_2016.jpg

A nyolcvanas évek nosztalgikus hangulata elegyedik a misztikummal, a drámával a horrorral. Ott van az a sok régi ruha, autó, korabeli frizurák és kütyük, aztán az a nyomasztó, félelmetes szál, illetve a közös tragédia: egy eltűnt gyermek utáni nyomozás. Így elég sok réteget meg tud szólítani, sőt az elvárásoknak is megfelel.
Steven King rajongói is hamar beleszerethetnek ebbe a világba, hiszen az ikerek sokat merítettek a műveiből, azokra még utalásokat is bújtattak ebbe a különleges világba (egy konkrét párbeszédben meg is említik a horror könyvek koronázatlan királyát). A meglévő fanoknak pedig egy remek hír így az ajánló végére: Lesz második évad, 2017-re várható a folytatás!

Anime ajánló

Lady_Marilyn 2016.08.31. 09:42

Parasyte the maxim

A Parastyle the maxim sem kivétel az adoptációk sorában, ám mégis egyedi esetként emelhető ki azzal a ténnyel, hogy húsz évet kellett várni rá. Idő közben még élőszereplős feldolgozást is forgattak a történetből, mely nagy népszerűségnek örvendett.

parasyte_by_shumijin-d8z63fh.jpg

A 2014-ben bemutatott 24 részes animeben egy sci-fi alapú horror rajzolódik ki, főszerepben a Földre érkező parazitákkal, akik az emberek agya feletti irányítás megszerzését követően vad mészárlásba kezdenek. 
A sztori főhősét is megtámadja egy parazita, ám ö észre veszi a fura lényt és időben ellenáll, mely eredményeként nem az agya, hanem a jobb keze válik bábbá. A meglehetősen intelligens életforma hamar megtanul beszélni, gondolkodása logikus, ám nem rendelkezik emberi érzelmekkel. Míg számára nem jelentenek gondot a morális, erkölcsi kérdések, addig gazdateste azaz a főhős számára mindez domináns. Mégis kénytelenek együttműködni és felvenni a harcot a többi parazitával szemben, akik rájuk akarnának támadni.

A lélektani kérdéseket is felvető seinen animeben központi szerepet kap a rejtélyes sci-fis téma, a változatos akciójelenetek valamint a dráma. Mind emellett tragikus fordulatoktól sem éppen mentes; a horror rajongókat pedig a fura idegenek és azok harci stílusa teheti elégedetté. Aki bármely irányvonalat kedveli a felsoroltak közül, annak a figyelmébe merem ajánlani ezt az egy évados animet.

Címkék: horror sci-fi anime seinen animeajanlo

Sorozat ajánló

Lady_Marilyn 2016.08.29. 10:06

The Night Manager

A John le Carré kémregénye alapján készült sorozat az AMC csatornán került bemutatásra. A hat epizód alatt egy kerek sztori rajzolódott ki, jól felépített karakterekkel és olyan végkifejlettel melyben ott van a  folytatás opciója. A változatos helyszínek, a kiszámíthatatlan, szoknyapecér főhős, a sötét múltú alvilági gonosz a James Bond filmek világát idézik, már csak az a klasszikus zene hiányzik, ami mindenki fülében felcsendül, aki tudja, ki a 007-es ügynök. Az IMBD 8.3-as osztályzatot adott a magyar nyelven Éjszakai szolgálat címen futott mini szériára, melyet időközben több díjra is jelöltek, csak az Emmyn például "szerény" nyolc kategóriában.

Főszereplők
A klasszikus, régimódi kémsztoriban Hugh Laurie kapta az antihős szerepét. Orvosi köpeny helyett ezúttal Richard Roper dúsgazdag fegyverkereskedő bőrébe kellett bújnia. Dr House-ként annyi mindent megmutatott, hogy félő volt, tud-e valami újat nyújtani, ám ezt a kérdést nagyon hamar rövidre zárta és egyöntetű "igen" választ harcolt ki a nézőkben. A főhős (Jonathan Pine) bőrébe Tom Hiddleston bújhatott, akit leginkább a Marvel Lokijaként ismerhetett meg a világ. A sorozatnak köszönhetően nagy esélyesként emlegetik James Bond szerepére, ám (valószínűleg újabb film hiányában) a leghíresebb kém szerepe körül továbbra sem született konkrét döntés. 

hugh-laurie-and-tom-hiddleston-in-in-the-night-manager-episode-1-amc.jpg

Sztori
Pine egy ex katona, aki átképezve magát egy kairói luxushotel éjszakai portásaként dolgozik és hamarosan ismét bajba keveredik, amikor hallgatva egy kétségbeesett nő szavára titkos papírokba nyer betekintést. Megpillantva honfitársa, Roper nevét a becsülete azt diktálja, hogy a látottakról azonnali bejelentést tegyen, ám nem sokkal később épp őt használják fel ahhoz, hogy lerántsák a leplet Roper alvilági tetteiről. Amint beépítik nem igen lehet eldönteni kinek az oldalán is áll, főleg, hogy feladata mellett az érzései is kibontakoznak. Érdekesen összetett mind a két figura és mind a kettejüknek más erősségeik vannak. Míg Pine-nak bujkálnia és folyton-folyvást bizonyítania kell, hol a hazája, hol a legnagyobb ellensége számára, addig Roper olyan tetteket visz végbe, amelyekért külön-külön is több évi börtönbüntetés jár. Közben pedig ott van a szerelmi szál, mely alá Elizabeth Debicki (Az UNCLE embere, Nagy Gatsby) karaktere vágja a fát. Jed Roper kedvese, akit szeretnek butának tartani, ám koránt sem olyan ostoba, mint amilyennek hiszik. Kiismerve Ropert egyre inkább undorodik tőle, a szíve pedig lehetséges megmentője felé kezd húzni. Az eleve drámai hangulatot emeli, hogy annyira bonyolódnak a szálak, hogy már nem igazán lehet követni ki kinek az oldalán áll. 

the-night-manager-key-art-poster-1200x707-type.jpg

Izgalmas, fordulatos sorozat, melyet nem csak kifejezetten krimi fanoknak merek ajánlani. Aki kedveli a színészeket oda lesz az alakításukért, aki a kalandos mini szériákat részesíti előnyben, az sem fog csalódni. Egyedül a nyitott ajtós végkifejlet az, ami zavarhatja az ember orrát.

Címkék: sorozat amc sorozat ajanlo

Dőljenek le a falak!

Lady_Marilyn 2016.08.25. 10:48

A női játékosokat érő sztereotípiák

"A nőknek a konyhában a helye!" "Lány létedre egészen jól játszol!" Hangzanak el újra és újra a jellegzetes beszólások, amikor egy játékosról kiderül, hogy a való életben lány. A modern technika világában, ahol már-már elképzelhetetlennek tűnik számítógép és internetkapcsolat nélkül az otthon fogalma, egyre több hölgy múlatja különböző játékokkal az idejét és erről konkrét felmérés is született már. 

imaginary.jpg

A lányok helye a fiúk világában
A számítógépes vagy az egyéb konzolokon elérhető játékok a lányokat is vonzzák, és itt nem csak a Sims keretében történő modern babázásra kell gondolni. A hölgyek is ugyanolyan szívesen ragadnak fegyvereket a virtuális valóságban, mint a fiúk, ugyanakkor rengeteg előítélettel kell szembesülniük. Mindez nagy valószínűséggel abból adódik, hogy a videó játékok többségét erőszakosnak bélyegzik. Persze ez sem egészen helytálló általánosítás, mert a játékok rengeteg jó dologra taníthatják meg az embert, úgy mint a csapatmunka vagy a jó kommunikáció. Emellett fejleszti  a stratégiai érzéket, a gyorsabb reakció időt és koncentrációt is.
A női játékosok többségét nem veszik komolyan, sokak azzal vádolják őket, hogy csak azért ültek le játszani, mert ezzel kívánnak kitűnni a tömegből, vagy mert a fiújuk erre kérte őket.  Valójában a női játékosok is azért ragadnak konzolt, vagy épp billentyűzetet és egeret, mert ehhez van kedvük és kész, pont, nem kell ragozni.

14039924156_422229a6bd_b.jpg


A "sötét" oldal
A League of Legends játékában egyre elfogadottabbá válik a hölgyek jelenléte, sőt a szerepjátékok többségénél sincs ez másként. Egy kérdőíves kutatás alapján kiderült, hogy az MMORPG játékokban tevékenykedő férfiak nagyobb százaláka támogatja a nők jelenlétét, mint ahányan semlegesnek érezték magukat, vagy ahányan teljes mértékben elutasították volna a hölgyeket.
Ezekben a világokban gyakran streamet is készítenek a hölgyek, ám az élő játékközvetítések bizonyos százaléka sajnos eléggé romboló hatású a női játékosok közösségére nézve. A lányok egy rétege hajlamos a külcsínre adni, s miután kipakolták amijük van, a játékbeli tudásukról kiderül, hogy valójában nagyon ingoványos talajon áll. Ez azt a benyomást erősíti, hogy a lányok többségének fogalma sincs arról, hogy mit művel a játékban. Ez persze koránt sem igaz. A női játékosok is tanulni, fejlődni vágynak, sokuk pedig remek tudásanyaggal rendelkezik adott játékokkal kapcsolatban. Nyilvánvalóan senki sem születik profi ligás játékosnak és egyre több a nulláról való kezdés bemutatása is, ugyanakkor a játékosok nagy része tanulni vágyik ezen felvételekből, és nem csak "élvezni a kilátást".

1268017_large.jpgKettős mérce
A shooter vagy a háborús tematikájú játékok esetében könnyen kettős mérce elé kerülhetnek a gyengédebbik nem szülöttei. A fogadtatásuk az örömtől egészen a sértő megjegyzések áradatáig terjedhet. Vannak olyan játékos közösségek, ahol örömtűz gyúl, ha valakiről kiderül, hogy a való életben lány (már ha ez a játékbeli nevéből nem lenne kivehető) és amint nem egészen biztos valamiben, kérdés nélkül a segítségére lesznek. Míg más játékokban a fentiekben leírt "A nőknek a konyhában a helye." jellegű otromba megjegyzésekre kell számítani. Rengeteg múlik azon, hogy egy adott játék mögött milyen közösség áll. 

Árnyékban játszani
Nem-nem itt most nem az UV sugárzás káros hatásaira, hanem arra gondolok, hogy sok női játékos elkeseredésében unisex vagy kifejezetten fiús felhasználó névvel barangol a virtuális valóságban, ezzel is szűrve a keresetlen megjegyzések tömkelegét. Persze van olyan eset is, amikor hiába ordít egy névről, hogy lány rejtőzik mögötte, a játékosok mégis megkérdőjelezik, hogy valóban hölggyel kerültek-e szembe. (Igaz történet alapján.)

xuy6wnpe9okpgpuqjyen.jpg

E-sport
Szerencsére az e-sportban jelen van a profi ligás női versenyek és bajnokságok megszervezése.Ez nagyszerű lehetőség a kitörésre, ám nem kis energiát igényel. Sok játék esetében vannak továbbra is hiányosságok az ilyen jellegű versenyek terén, míg más esetekben valósággal virágzik az ágazat. Azonban nem feltétlen kell a profik világáig ugrani, hogy ismételten rossz példát hozzunk fel. A jobb, tehetséges női játékosokat sajnos gyakran vádolják azzal, hogy nem a saját tudásuknak köszönhetik azt, hogy épp abban a ligában vannak, ahol. Mindezt csupán egyetlen meccsen nyújtott teljesítmény avagy a nemiség alapján nem szabad megítélni. Ezen a ponton tűnik nagyon középkorinak bizonyos játékok mögötti tábor gondolkodásmódja.

Segítségnyújtás 
Ahogyan azt említettem, sok játékos közösségben akadnak segítőkész emberek, akik szívesen adnak tippeket és tanácsokat, ha valaki erre kéri őket, a ló túlsó oldala pedig az a típus, aki akkor is okoskodik, ha senki sem kíváncsi rá, különösen ha kiderül, hogy egy lánnyal került egy csapatba. Holott a jól működő dolgokat figyelmen kívül hagyni, vagy tét meccseken (rangsorolt játékban) profi ligás játékosok stílusát utánozni próbálni jóval alacsonyabb rangsorban lévő csapattal, gyakorlás és tapasztalat nélkül nem igazán érdemes.

A lányokra hárított feladatok a virtuális valóságban
A játékok nagy részében megadott szerepkörben kell barangolni és minden osztálynak más feladatai vannak. Így például ha nagy általánosságban kell jellemezni ezen osztályok erejét, akkor két nagy csoportot lehet megkülönböztetni: vannak távolsági és közelharcos típusú karakterek. Persze ettől el lehet térni, sok játék esetében alkalmaznak már közepes hatótávolságú támadásokkal operáló "hibrideket". Ha tovább visszük ezt a gondolatot, akkor mindenképpen találunk egy konkrét szerepkört, melyet általában szeretnek a lányokra bízni, sőt vannak olyan hölgyek akik kifejezetten értik is a dolgukat ebben az osztályban, ez pedig a támogatás ( konkrétan a healer vagy support szerep). A támogatók felelőssége amolyan "anyuka jelleggel", oltalmazni társaikat az őket érő sebzések elől, vagy visszatölteni az életerejüket. Sokan gondolják, hogy ez biztos nem lehet nagy kunszt, holott igenis nagy felelősség hárul a támogatókra a csapatos harcok során. Ezt a szerepet azonban gyakran ráerőltetik a lányokra. Csajok! Ne hagyjátok magatokat kitenni ennek, mindezt "A lányok csak supportkodni tudnak." sztereotípia miatt. Bátran álljatok ki magatokért és menjetek olyan típusú harcssal, amilyennel Ti harcolni vagy barangolni szeretnétek!

Köszönet
Ezúton is szeretném megköszönni a Gamer Girls Hungary csoport lányainak, akik bátran megosztották velem a történeteiket és véleményüket. Kiemelt hálám azoknak a csajoknak, akik a témával kapcsolatos szakdolgozatukat is elküldték! 

Címkék: gamer gamerek gamer vilag gamer girls

Dőljenek le a falak!

Lady_Marilyn 2016.08.24. 09:11

A rockereket, metalosokat érő sztereotípiák

A társadalomban minden osztály, minden nemzetiség, sőt a legtöbb vallás hívői is előítéletekbe ütköznek. Nem beszélve a bizonyos irányzatokat képviselő egyénekről, vagy azokról, akik szeretik kifejezni egyéniségüket, rajongásuk tárgyát. Nincs ez másként a rock és a metal zene rajongóinál sem. 

Vallás
Az első és legnagyobb fal, amivel a stílus képviselői szembe találják magukat, az, hogy a vallási hovatartozásukat egy, jobb esetben kettő ugyanazon körbe hajlandóak csoportosítani mindazok, akik előítéletekkel vagy semmiféle tudásanyaggal nem rendelkeznek sem a rock, sem pedig a metal zenéről. Valójában ezen szubkultúrában is megoszlik a különböző vallásúak aránya. Bármilyen hihetetlennek is tűnik vannak muszlim, buddhista, keresztény hívő emberek, akik vallásukat követve is szeretik a metalt vagy a rockot, és ezt fel is vállalják. Akadnak a soraikban olyanok is, akik a többistenhit követői, mi több, például a vikingek koráért, a norvég mitológiáért rajongó zenészek Odint dicsőítő számokat is írnak. 

4272.jpg

Politika
Második körben szóba kerülhet a politikai nézet, s itt is rend szerint egy kupacba akarnak sorolni mindenkit, akiről tudva levő, hogy a keményebb zenei műfaj rajongója. A nagy skatulyázás hevében elfelejtődik, hogy hasonlóan a vallási kérdéshez, bizony a politikai nézetek is eltérőek.

Dress code
Sokak szerint konzervatív módon megszabott dress code-ot írtak elő az újonnan belépni kívánók számára a régi motorosok, ám valójában ez is legalább akkora tévedés, minthogy mindenki aki rockot vagy metal zenét hallgat az bizony csakis sátánista lehet. Mindez a fekete viselet miatt alakult ki az emberek fejében. Az igazság az, hogy semmi sincs kőbe vésve. Nem kötelező feketét hordani, mindig minden körülmények között acélbetétes bakancsot húzni, azonban amennyiben ebben érzitek jól magatokat, tegyetek így!

Egy kis lelki fröccs
A zenei ízlés felvállalása nem egyszerű dolog, de higgyétek el, hogy ettől nem lesztek kevésbé értékes vagy rossz emberek, sőt! Ti kifejezitek az egyéniségeteket, ami sokaknak nagy problémát jelent különböző okokból. Akik komolyan szeretik ezt a zenei irányzatot, azoknak mindez nem csakis kizárólag egy fajta lázadás, nem feltűnési viszketegségi roham és NEM csupán egy "korszak", ami idővel lezárul.  Igen, lesznek akik ezt mondják majd, sőt rosszabbak is, akik nem fogják érteni miért olyan ruhában mész iskolába vagy akárhova, amilyet viselsz. Sokszor ez bosszantó lehet, rosszabb napokon nehéz elengedni a bántó szavakat, pedig ezek sokáig elkísérnek majd. Idővel el fognak fogadni, főleg ha rájönnek, hogy a zenei ízlésedtől függetlenül szerethető ember vagy. Használd az önkifejezésedet jó célokra, így például ezen előítéletek lerombolására.

metalhead5.jpg
Igénytelenség
Valamiért az a kép alakult ki a társadalom ezen rétegéről, hogy igénytelenek, pedig ez sem helytálló általánosítás.Persze rossz példa mindig van.  Valójában a minőségi zenekaros pólók 3.000 forinttól elérhetőek, a bőrkabátokat újonnan olyan 10-15.000 forintért lehet beszerezni, a fekete nadrágok vagy a farmerek többségét sem ússza meg az ember néhány ezer forintnál olcsóbban. A kiegészítők (nyakláncok, karkötők, övek, gyűrűk, satöbbi) terén is nyitva kell tartania az embernek a szemét, sok esetben jobban megéri az ebay-ről rendelni. Az acélbetétes bakancsok is több ezer vagy tíz ezer forintból jönnek ki, míg egy vászon cipőt akár 3.000 körül is talál az ember.  Ha málhazsákra, katonai színekre fáj az ember foga, azt katonai szaküzletben kell keresse, mert a legtöbb méterárú üzletben ilyen minőség és szín nem található. Egy konkrét esetben a miértre nagyon meglepő válasz érkezett, a boltos állítása szerint a keki csakis náci viselet, ezért nem rendel belőle. Ehhez nincs hozzáfűzni valóm.

woman-crying_4.jpg

Viselkedés
A mogorva, másokat elutasító magatartás is azon leírások közé tartozik, mely egyáltalán nem fedi a valóságot. Az, hogy az énekes hörög, hogy erősebb a basszus gitár hangja, hogy gyorsabban pereg a dob a zenében, még koránt sem jelenti azt, hogy aki ilyesmit hallgat az haragos, mogorva vagy durva. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mint bárhol máshol a világban, a rockerek, metalosok között is ki lehet fogni olyat, aki nem lesz szimpatikus ( akár még úgy is, hogy te magad is az irányzat kedvelője netán a stílus képviselője vagyés olyat is, aki megdöntve az esetleges előítéleteidet akár a legjobb barátoddá is válhat.  

13925006_1423029207711465_4038172296213657782_n.jpg

Tanács
Srácok, lányok! Az élet túl rövid ahhoz, hogy azt úgy éljétek, ahogyan azt mások várják el tőletek. Szeressétek és képviseljétek bátran azt a stílust, ami közel áll a szívetekhez, de legyen a szemetek előtt a felelősség érzet, a tudat, hogy a legtöbben az egyén viselkedését vetítik azon körre, amelyből jött. 

Címkék: rock metal eloiteletek

Anime ajánló

Lady_Marilyn 2016.08.23. 09:11

Orange

21f3f11f5c3d7a80e29bd137291169b4.jpg

A 2016-os nyári szezon animei között érdemes kiemelni az Orange-ot is. A 13 részes animeből eddig csupán hét elérhető, de tulajdonképpen már az első néhány rész megfoghatja a shoujo rajongókat. Elsőre talán azt gondolhatjuk: nahát, már megint egy iskolai sztori, benne barátsággal és szerelemmel, milyen egyedi. Pedig valójában nagyon is drámai műről van szó, mely alapját egy levél adja, melyet főhősünk a tíz évvel idősebb önmagától kap.

Akinek tetszett a ReLIFE, az biztosan odalesz az Orange-ért is, mert nagyjából hasonló jellegű a mondanivalója, ám az Orange esetében a főhősünknek nem csak a saját megbánásait kell igyekezni eltörölni, hanem meg kell mentenie egy életet is. 

Igen, központba kerülnek a tipikus shouju jelenetek, úgy mint a barátság fontossága, a tűzijátékkal záruló japán ünnepi forgatag, az iskolai klubok, de ezek olyan szerves részét képezik a stílusnak, hogy nélkülük nem is lehetne egész a sztori. 

1e2047e163162602ea5e1a65e5ee1eda.jpg

A kliséktől eltekintve nagyon is egyedi történetről van szó, mely egyébként az azonos című öt kötetes manga alapján került adaptálásra. A grafika szép, a karakterek szerethetőek vagy épp utálhatóak, de állandó jelleggel jelen az a bizonyos drámai szál. Ez a szál árnyékként követi a külsőleg vidámnak tűnő középiskolások napjait, de mégis ez az, ami igazán szerethetővé és emberivé teszi az egész animet. 

Címkék: anime animeajanlo

Gólyatábor

Lady_Marilyn 2016.08.22. 09:27

Közösségépítés helyett megalázó feladatok

Botrányoktól hangos beavatási szertartások
A legtöbb gólyatáborhoz még kedvcsináló videó is készül, melyek döntő többségében elhangzik, hogy aki nem lesz ott a gólyatáborban, az talán nem is számít igazán, mert akkora buli lesz. Az, hogy ki mit ért a buli fogalma alatt, azt nem feszegetném, de biztosan nem ezt.... A megalázóbbnál megalázóbb feladatok ördögi körében központi szerepet kap a mértéktelen szintű alkohol, pedig kellemes hangulatot üres pálinkás üvegek nélkül is lehet teremteni, illetve kulturált formában is ki lehet üríteni azt, ha valaki nagyon erre vágyik. Mondjuk rosszullét vagy rosszabb esetben detoxikáló nélkül.

Egy éppen aktuális elrettentő példáról a hvg.hu rántotta le a leplet. Persze ez az egész nem olyan új keletű dolog, valahogy mindig is tudva levő volt, hogy az egyetemi gólyatáborok során elő kell kerüljön a bikini, az üvegek és az olyan feladatok, amelyek koránt sem viccesek, sőt az emberi méltóság meggyalázásának határát súrolják. Egy korábbi Eduline-es cikkben is hosszasan részletezik, hogy mi is zajlik a színfalak mögött, amikor eldurvul a beavató buli. Ha frissebb bizonyítékokra vágytok, akkor az NlCafe cikke biztosan elveszi a kedveteket a gólyatábortól.

A felsőoktatás kapuját márpedig anélkül is át lehet lépni, hogy olyasmire kényszerítenék az embert, amit nem akar megtenni. Senkinek sem kell attól tartania, hogy évekig barátok nélkül marad, ha megőrizve a becsületét vagy épp tartva az ostoba és gyermeteg feladatok kavalkádjától inkább otthon marad, mert már az évnyitó után olyan helyzetbe kerültök, hogy szóba állhattok valakivel, aki a csoporttársatok lesz. Ráadásul ezen táborok többségbe több ezer vagy akár tíz ezer forintba is kerülhet. Fizetni a nyilvános megalázásért koránt sem túl jó üzleti befektetés ugye? Ráadásul a későbbiekben remek lehetőségetek lesz a bulizásra is, ahol ismételten azt isztok, amit szeretnétek és akkora mértékben. 

1375740658_college-party.jpg

Nincs középút
Vannak, akik azt javasolják, hogy bátran induljunk el a gólyatáborba és ha ott olyan feladattal találjuk szembe magunkat, amelyek nem ínyünkre valók, akkor azokat ne csináljuk meg, ám a valóságban nincs lehetőség a kihátrálásra, mert vagy még megalázóbb helyzetbe keveredik az ember vagy a  társai kerülnek kellemetlen szituációba. 

Lehetne másként?
Természetesen. Amennyiben a helyi egyetem HÖK szervezete (hallgatói önkormányzat) valóban a hallgatók érdekeit képviselnék, kiállnának az újoncok mellett és nem engedélyeznék a féktelen alkoholhasználatot illetve a pucérkodást a feladatokban, akkor lehetne másként. Sok esetben a hallgatók hiába fordulnak sérelmeikkel a HÖK szervezetéhez, ott olyan válaszokat kapnak, mely inkább a feledés homályába terelné a diákok sérelmeit. Erről ír a 888.hu is. Mennyivel kellemesebb egy jó hangulatú nap után az új ismeretségi körrel beülni valahová majd annyit és azt inni, vagy nem inni amit az ember szeretne?
Egy ideálisabb világban nyilván jobban felügyelnék mindezt, de a felsőoktatásban a tizennyolcadik életévüket már betöltött személyekről van szó, innentől fogva pedig a saját felelősségük elhatározni, hogy egyáltalán a sok negatív hír ellenére belevágnak-e a gólyatáborba avagy sem.

Persze ezen poszttal senki kedvét nem kívánom szegni, mindenkinek a saját joga és felelőssége eldönteni, hogy részt vesz-e az egyeteme által megszervezett gólyatáborban, csupán arra kívántam rávilágítani, hogy mindezen túl esni nem kötelező jellegű, sőt enélkül is ugyanannyira teljes értékű hallgatóvá válhat az ember, mint az, akit megaláztak, vagy netán rosszabb élmény érte.

Címkék: oktatás egyetem golyatabor egyetemi elet

Anime ajánló

Lady_Marilyn 2016.08.17. 11:02

Ajin

4a52fad7feb64b3bb52cd2ffa61bfc38.jpgAz Ajin anime első epizódja  2016 januárjában jelent meg és a készítők egészen áprilisig csepegtették a tizenhárom epizódot. A seinen stílusú anime az azonos című manga alapján került adaptálása. Az egyelőre egy évaddal rendelkező animehez folytatást is készítenek, mely várhatóan vagy még idén vagy jövőre kerül majd bemutatásra.

Maga a sztori horrorisztikus jelleggel bír, ugyanis a rejtélyes ajinok köré építették, akikről eleinte nem túl sok minden derül ki. Ugyanúgy néznek ki, mint az emberek, ám néhány lényeges dologban mégis eltérnek tőlük. Az ajinok halhatatlanok, valamint egy furcsa fekete anyag segítségével szellem szerű lényeket képesek irányítani, melyek az emberi szem számára csupán akkor láthatóak, ha már halálfélelmük van. Az ajinokra külsejük ellenére egy másik fajként tekintenek és valamennyi ellen vadászatot rendeltek el a kormány emberei. Japánban két ajin ismeretes, de ez nem jelenti azt, hogy valójában csupán ennyien vannak, mert aki mégis felfedezi magában a halhatatlanság erejét, inkább eltitkolja azt. 

d20e5dc1d14ac8b3f97e34f1a264a9a4.jpg

Az átlag polgárok a pénzdíj reményében veszik üldözőbe különleges képességgel bíró társaikat. A kormány rengeteg információt tart vissza, ráadásul ez a pénznyeremény is csak koholmány, csupán az ajinokra vonatkozó bejelentéseket kívánték ösztönözni ezzel. A sok titokról és hazugságról részről-részre rántják le a leplet, miközben egy átlagosnak tűnő iskolai diákról is kiderül, hogy ajin. A hajtóvadászat azonnal kezdetét veszi a fiatal diák ellen, aki akkor még semmit sem tud a saját erejéről, a kormány valódi céljairól, sem pedig arról, hogy valójában hány hozzá hasonló társa lehet az országban. Szökésében egy régi barátja támogatja, ám útjaik hamarosan ketté válnak, mert főhősünk úgy véli, jobb ha a saját fajtájához fordul segítségért. Ettől a ponttól bonyolódik úgy a történet, hogy azt spoiler nélkül nem igen lehet leírni, tehát meghúzva a határvonalat csak annyit mondhatok, hogy igen izgalmas és eseménydús epizódok épülnek fel, hol az üldözők, hol az üldözött kerül középpontba. 
fe6d12fcce63f48d4aa22fc4d9498f0b.jpgS, hogy mi a legfurább az egész animeben? Maga a sztori is elég szürreális, de egyértelmű, hogy erre a kérdésre a grafika a válasz. Amolyan CGI-s jelleggel van felépítve az egész, amit meg lehet szokni, de akik a hagyományos animes ábrázoláshoz szoktak, azoknak ez biztosan időbe fog telni.  Tehát, ha túllendülünk a fura, szokatlan grafikától egészen élvezhető, izgalmas és fordulatos animet kapunk, mely részről-részve építve magát adja át a lényegi részt. 

A horror műfaj rajongói értékelni fogják a művet. Azoknak is merem még ajánlani, akik kedvelik az olyan stílusú animeket, mint amilyen például a Tokyo Ghoul vagy a Deadman Wonderland. 

 

Címkék: anime animeajanlo

A füstbement fesztiválszezon

Lady_Marilyn 2016.08.12. 16:20

Akár Petőfi Sándor klasszikus Füstbement terv című verse is remekül leírná a 2016-os nyári fesztiválszezont, mert minden kilátogató tervezgetett, jegyet vagy bérletet váltott, majd nem egészen azt kapta, amire számított.

Balatoni botrányok
Az egyre rosszabb köntösbe bújtatott Balaton Sound idén sem maradhatott el felháborodás nélkül. Zamárdiban két eszméletlenül fekvő lányra találtak a kanadai DVBBS formáció fellépését követően. A rendőrség által előállított férfiak drog hatása alatt álltak. Az ügy bonyolódik, mindenki tagad, de a fesztivál rossz hírneve állandó. (Részletekért az Index cikkét ajánlom.) 

nevtelen_2.jpg
A keményebb műfaj rajongói sem térhettek haza elégedetten a RockPart-ról, ugyanis a fesztivál utolsó napján vihar tört ki és a szervezők úgy ítélték meg, jobb ha a teljes napi programot törlik, a fesztiválozókat pedig hazairányították Balatonszemesről.

Viharos idő, viharos hangulat
Ha a koncertek épp nem a vihar vagy a rossz idő miatt maradtak el vagy csúsztak akár órákig, akkor a fellépők gondolták meg magukat. Így történt ez a Rockmaratonon is, ahol egy rossz mozdulat miatt nem zenélt a headliner Megadeth. A basszusgitárost a dunaújvárosi kórházban látták el, mivel eltört a lába (egyes források szerint a lábujja, mások a lábfejét vélték sérültnek). A koncertet maga Dave Mustaine jelentette be a rajongóknak a színpadról, amit ITT tudtok megnézni.

13738356_10154986863596521_3017811850049265975_o.jpg

"... a zenekar énekese az Indexnek adott helyszíni interjúban is azt nyilatkozta, nem fordult még elő korábban, hogy ilyen okokból maradna el fellépés, kis idő elteltével mégis meggondolta magát. A basszusgitáros hangsúlyozta, hogy ő vállalja a koncertet, Mustaine ugyanakkor felment a színpadra és maga jelentette be az – egyébként a fesztivál történetében nézőcsúcsnak számító – tömegnek, hogy a baleset miatt kénytelenek lemondani a show-t. Ez már a második alkalom, hogy elmarad a Megadeth hazai bulija – legutóbb a 2014-es Aerodrome Fesztiválos fellépését mondta le a zenekar. "  - Olvasható a fesztivál Facebook oldalára posztolt hivatalos közleményben.

A Fezen fesztiválon sem volt épp kerek minden. A Within Temptation fellépése váratott magára, majd a tervezettnél jóval rövidebb műsoridőt kaptak a látogatók. A fesztivál egyébként eleve úgy indult. hogy két zenekar is visszamondta a fellépést. Székesfehérvárról sem kulloghatott tehát haza mindenki teljes mosollyal az arcán.

13903400_10153832255332986_2866022136361955053_n.jpg

A nyár záró Sziget
A Budapesten megrendezésre kerülő Sziget fesztivál nulladik napján Rihanna teljesített színvonalon alul, és ez még csak a startoló nap volt. Ki tudja, hogy megfelelően lesz-e kezelve a hatalmas tömeg, hogy nem mos el mindent egy váratlan vihar? Minden esetre a díva "fellépéséről" ITT olvashattok részleteket.

Címkék: fesztivalok fesztivalszezon

Gamer válasz

Lady_Marilyn 2016.08.05. 10:47

Profi játékos, profi gondolkodásmód

Az önmagukat zseniálisan marketingező játékosok bizony nagyobb ismertségre tehetnek szert, mint azok akik nem fordítanak energiát az olyan tevékenységekbe, mint a stream, a saját facebook oldal futtatása és az azon történő nyereményjátékok hirdetése vagy a rendezvényeken való megjelenés, akár csupán látogatóként is. Ezt a fajta gondolkodásmódot leginkább úgy lehet megtanulni vagy megismerni, ha marketinget tanul az ember, de ennél egyszerűbb és könnyebb, ha néhány ilyen területen is aktív játékost veszünk alapul. A modern kor "mecénásaival" felvértezve komoly támogatást lehet szerezni, ami sok játékos vágya, de ezt elérni koránt sem egyszerű és most nem csak egy adott ország gazdasági helyzetére kell itt gondolni.

Mindez persze akár fordítva is elsülhet. A streamelés önmagában kevés, mert ha nem hirdeti a játékos, hogy hány órától tekinthető meg a meccse, akkor alacsonyabb nézőszámmal kell kalkulálnia, főleg akkor, ha nem tartozik a profi liga játékosai közé. 
A probléma forrását akár az is jelentheti, hogy a játékos nincs tisztában azzal, hogy milyen felszereléssel lehetne belevágni a streamelésbe úgy, hogy abból minőségi munka szülessen, amit a nézők lelkesen követhetnek figyelemmel vagy pedig nem tud kiigazodni a közösségi oldalak útvesztőjében, tehát nem tudja, hogy hova forduljon akár segítségért, akár pedig a munkája megosztásával kapcsolatban.

twitch-hacker.jpg

A bejegyzéshez az Egymilióan a magyar esportért egyesület Facebook oldalán posztolt nyílt levele szolgált alapul.

Címkék: gamer

Ízelítő a 2016-os nyári anime szezonból

Lady_Marilyn 2016.07.30. 09:55

91 days  A 13 epizódos drámában a '20-as évekbe csöppenünk. A történet fő témája a bosszú és az ahhoz vezető út.
Active Raid: Kidou Kyoushuushitsu Dai Hakkei 2 A mecha stílus rajongói ebben a 12 részes animeben találhatják meg, amit keresnek.A nem túl távoli jövőben játszódó történetben Tokió városának egy része megsüllyedt, majd teljesen elmocsarasodott. A katasztrófa sújtotta övezetben ugrásszerűen megnövekedett a bűncselekmények száma, ezért a rendőrség különleges erőket vet be.
Nejimaki Seirei Senki: Tenkyou no Alderamin A Katvarna Birodalom már régóta háborúban áll a szomszédos Kioka Köztársasággal. Főhősünk egy egyszerű katvarnai közkatona, aki akarata ellenére kénytelen letenni a Legmagasabb Fokú Katonatiszti Vizsgát, amin kimagaslóan jó eredményeket ér el.  Ezzel a mindössze 17 éves srác beülhet a parancsnoki székbe, és ezáltal nemcsak a saját, de a beosztottai túlélése is az ő leleményességén és stratégiai érzékén múlik majd.

amanchu_039.jpg

Amanchu! Egy nagyon aranyos 13 részes anime, melyben két lány különleges barátságára fókuszálnak, akikben a közös vonás a búvárkodás és az óceán világának szeretete, de megjelenik benne az iskolai élet is. 
B-Project Egy lemezkiadóban zajló munkálatokról, idolokról szóló zenés vígjáték.
ReLIFE Főhősünknek remek lehetősége nyílik arra, hogy megváltoztassa egyébként kissé félresiklott életét. Egy kísérlet keretén belül visszatér a 17 éves beli énje testébe, illetve az iskolapad mögé. Nagyon hangulatos 13 részes seinen anime.

dgray-man_hallow_006.jpg
D-Grey Man Hallow A széria rajongóinak legnagyobb örömére végre folytatódik a D Grey Man! A XIX. század végi Európában zajlik a harc az Ezeréves gróf és csatlósai ellen, miközben más kihívások is várnak a főhősökre méghozzá 13 epizódon keresztül.
Orange Az iskolai térben játszódó, 12 epizódos animeben a főhős levelet kap a 10 évvel idősebb önmagától, aki arra kéri, hogy mentse meg az egyik osztálytársa életét. 
Ozmafia A chibi stílus illetve az adaptáció alapjául szolgáló visual novel rajongói örülhetnek ennek a műnek.

Címkék: anime nyar animeajanlo

Anime ajánló

Lady_Marilyn 2016.07.26. 17:02

ReLIFE

relife_002.jpgMit tennél, ha lehetőséged adódna megváltoztatni az életed?
Főleg erre a kérdésre fókuszál ez a 13 részes seinen anime. Kaizaki Arata, a harminchoz közelítve állás nélkül marad és nem igazán találja a helyét az életben. Egy olyan különleges és egyedi kísérletbe vág bele, mely célja épp a hozzá hasonlóak sorsának átírására született meg. Mindössze egy tablettát kell bevennie, hogy a terápia a kezdetét vehesse. Ennek részeként a 17 éves beli énje testébe kerül, tanulmányait pedig a ReLIFE vállalat által kijelölt iskolában kell folytatnia, azonban már az első iskolában töltött napon szembesülnie kell azzal, hogy a diákok élete tulajdonképpen koránt sem egyszerűbb a felnőttekénél.

A tanárok által összeállított teszteken kívül sok kihívással kell szembenéznie, ráadásul ezek egyike sem várat magára. Miközben igyekszik helyes döntéseket hozni, a ReLIFE egyik munkatársa minden egyes lépését nyomon követi. Arata egy hónap leforgása alatt barátokra lel és ott igyekszik segíteni ahol tud, de tulajdonképpen Ö az, aki mindennél jobban segítségre szorul, ugyanis csak egy évet tölthet el az iskolában, ezt követően pedig ismét a harminchoz közeli énjévé válik, ekkor pedig az osztálytársai emlékei automatikusan törlődnek róla. A kutatócég emellett szabályzatában azt is kimondja, hogy soha, senkinek sem beszélhet a kísérletről, különben az ö emlékeit és törlik, ezzel pedig búcsúzhat attól a remek lehetőségtől, melynek köszönhetően megváltoztathatja a sorsát.

relife_077.jpg

A ReLIFE a 2016-os nyári szezon egyik legszerethetőbb története, mert a karakterek nagyon tudatosan vannak felépítve, szép a grafika és maga a történet is könnyen magával ragadja a nézőt. Sok kérdést vet fel és mind emellett még humoros is. Azoknak ajánlom, akik szeretik a slince of life, azaz a mindennapi élet ihlette jeleneteket és a seinen stílust.

Címkék: anime animeajanlo