Blog. Rólam. Nektek.

2016. december 02. 08:40 - Lady_Marilyn

Anime ajánló

Yuri on Ice

8ac9ff0b8205dc6b4b09eb0724e845e9.jpgA Shounen-ai rajongók szívébe a Yuri on Ice című, várhatóan 12 epizódos anime lophatja be magát az idei őszi anime szezonos felhozatából. A grafikailag alaposan kidolgozott alkotásban a műkorcsolyázók életébe nyerhetnek a nézők betekintést. A karakterek mozdulatai finoman kidolgozottak, s legalább annyira árnyaltak, mint a személyiségük. A helyszínek többségét a valóság ihlette, így az összkép eléggé realisztikusan fest. 

Az alaptörténet egy műkorcsolya bajnoksáról és az azon részt vevő versenyzőkről szól. A főszereplők sorában egy balszerencsés japán versenyző, egy tehetséges, feltörekvő félben lévő fiatal orosz fiú és egy közismert, szintén orosz műkorcsolyázó, aki a szezonban nem versenyzőként, hanem edzőként próbálja ki magát. Eltér az életkoruk, a személyiségük, de ugyanazon szenvedéllyel bírnak: ez pedig a sport szeretete és a minél sikeresebb karrier álma.

yuri_on_ice_full_2055453.jpg

A zeneileg is remekül aláfestett történet egyik erőssége a karakterek személyiségében lakozó különbségek feltárása, a realisztikus mozgás - illetve helyszínábrázolás, így nem véletlen örvend ekkora népszerűségnek.
A Yuri on Ice-ot shounen-ai révén, első sorban az ilyen stílusú  animeket kedvelő lányoknak ajánlom figyelmébe. Másodsorban a könnyedebb témájú, mégis drámai animet keresők is találhatnak kedvükre való elemeket benne. Magyar felirattal jelenleg az első nyolc epizód érhető el az Indavideo oldalán, az új epizódok pedig körülbelül hetente kerülnek ki a videómegosztó portálra . 

Címkék: anime animeajanlo
2016. november 24. 08:23 - Lady_Marilyn

Rock suli

Divatipar és fémzene

A divat olykor önismétlő jelleggel, letűnt korok trendjeit modernizálva kíván "valami mást" prezentálni. Az erre érzékeny típusú vevők pedig egymás kezébe adva a kilincset cserélik ki akár teljes ruhatárukat egy nagyobb bevásárló körűt végeztével. A futószalagon gyártott darabok azonban nem feltétlen dobogtatják meg mindenki szívét. A cégek olykor valahogy bizonyos szubkultúrákra jellemző viseleteket emelnek be a ruhakavalkádba, mely jellemzően valamiért mégsem éri el a várt hatást. 

hm_butterboom1.jpg

Az egyediség ára
Amennyiben valamivel egyedibb ruhadarabokra fáj az ember foga, vagy legalább olyan szettekre, melyek nem feltétlen jönnek vele gyakran szembe az utcán, akkor az alábbi lehetőségei vannak:

  • A szabás-varrás technikájának elsajátítása akár autodidakta módon, akár pedig egy ehhez kapcsolódó képzés segítségével.
  • Szakemberre bízni az egyedi tervezésű darabot, vagy a már meglévő ruha átformálását
  • Egyedi mintát tervezni majd felvinni akár pólóra, pulóverre is
  • Művész üzletekben való vásárlás

A fenti opciók azonban lássuk be, eléggé zsebbe nyúlós tételek, pénztárcánk tartalmának engedelmeskedve pedig maradnak a friss termékek illetve a másodkézből megvásárolható ruhadarabok.  Így előbb vagy utóbb a divat mégis belecsempészi magát azok szekrényébe is, akik nem kifejezetten rajonganak az aktuális hóbortokért.

Zenekaros pólók egy plázában?
A divatipar, meglepő módon néha mégis képes olyasmivel előrukkolni, amivel akár a rocker vagy metalos szubkultúra tagjainak tárcájához is elérhetnének, ők azonban nem feltétlenül örülnek annak, hogy Nirvana, Metallica, Guns and Roses vagy éppen Ramones pólókkal találják szembe magukat az üzletekben. Ennek oka, hogy így olyan egyének is megveszik a zenekaros logóval ellátott felsőrészt, akiknek fogalma sincs arról, hogy ki Kurt Cobain vagy James Hetfield. Aztán különböző bakancsokat is lehet találni, persze nem acélbetéteseket, valamint bőrkabátból is akad választék.
A másik, igen bosszantó jelenség, amikor ordít a mintáról, hogy egy adott zenekar logóját avagy lemezborítóját másolja. Ez már csak a szerzői jogok miatt is bonyodalmat okozhat, más részről pedig a szubkultúra tagjai inkább sértésnek veszik kedvenceik koppintását. S, hogy miért adnak ilyen pólókat modellekre a fotózások során? Ez már a marketing részét képezi, így akarják népszerűsíteni az adott márkát vagy céget. Sajnos itt az már kevésbé számít, hogy a fotómodell ismeri-e a formációt avagy sem. Ezt bizonyos réteg azonban követendő példának tartva divatból vásárol magának ilyen ruhákat.

foto3.jpg

Vásárlási tippek a fémzene rajongóinak
Amennyiben nem kívántok az ilyen divatüzletekben elkölteni a pénzt, jó hír, hogy szerencsére bandás pólókat jóval nagyobb választékban találhat az ember a különböző rockboltokban, ahol kiegészítőkből és lábbelikből sincs hiány. A katonai színeket és viseletet kedvelők számára a katonai szaküzletek nyújthatnak megfelelő termékeket. Persze az interneten is ki lehet fogni olcsó szállítási feltételeket kínáló lehetőségeket, amennyiben ismerjük pontos méretünket, bátran rendeljünk online.

Címkék: rock metal
2016. november 21. 08:29 - Lady_Marilyn

Spoiler mentes filmkritika

Brit mágusok New Yorkban

Dr. Strange

A Marvel filmes univerzuma valami egészen mást kínál, amikor Dr Strange karaktertörténetéről beszélünk. Strange erejét a saját kitartásának köszönheti, ettől lesz ö más típusú hős, mint Vasember vagy Amerika Kapitány. Különleges képességeket elsajátítva, teret és időt is ural egyszerre, mágikus erejének köszönhetően pedig jóval szélesebb skálán mozgó fegyverek közül válogathat kedvére, mint a már ismert szuperhősök bármelyike. Ezt tetézi, hogy a harcokból is könnyedén kimenekítheti magát vagy akár társait is.
Dr. Strange ezáltal olyan fenyegetéseket hárít el, amelyeket a Bosszúállók nem feltétlenül tudnának kikerülni.

thumb-1920-698123.jpg

Ahogyan az várható volt, a film munkálatai során leginkább a látványvilágra fókuszáltak. Egyes források szerint több híres művész képi világából ihletet merítve alkották meg a vásznon bemutatott dimenziókat. Meglehet, a brit mágus története talán kissé lassacskán építi magát, mégis hamar magával ragadja a nézőket és ez nem csak az elképesztő grafikának köszönhető. Strange útja elismert orvostól, az időt uralni képes mágusig ugyanis egyáltalán nem zökkenőmentes. 

Legendás állatok és megfigyelésük

J. K. Rowling neve szorosan összefűződik Harry Potterével. Az ifjú varázslótanonc története tömegeket fogott meg és valahogy adta magát, hogy mégse érjen véget azaz utazás, mely öt évvel korábban félbeszakadt. A Legendás állatok és megfigyelésük című film, hasonlóan a H.P. filmekhez, könyv alapon fekszik és amolyan előtörténetként érdemes tekinteni rá.

fantastic-beasts-les-animaux-fantastiques-casting-distribution.jpg

A több szálon futó sztori főhőse Gote Salamander, aki a legendás lényekről értekező könyvén dolgozva, különleges céllal érkezik Amerikába. A brit varázsló kevésbé ismervén a helyi szokásokat, azonnal bajba keveri magát. A törvények és az épp zajló kisebb boszorkányüldözés keresztjébe kerülve kell időközben elkóborolt állatait ismét elfognia, ezekből egy ráadásul láthatatlan. A Harry Potter világát ismerők számára ez a történet egy egészen más köntösbe bújtatott utazás, míg akik nem ismerik Potter történetét, azok nem fogják látni az egyébként zseniális aprócska kis utalásokat és összefüggéseket a filmek között. 

2016. november 09. 11:47 - Lady_Marilyn

Anime ajánló

Watashi ga Motete Dousunda

kiss_him_not_me_001.jpgAz idei őszi szezonos animek között is mindenki megtalálja a kedvére való stílust. A shoujo rajongók a Watashi ga Motete Dousunda (Kiss him, not me) szériának örülhetnek. Jelenleg öt rész érhető el a vicces hangvételű animeből, mely az iskolai élet mindennapjai mellett még közelebb hozza a nézők számára az otakuság mibenlétét.

A főhős, Kae, egy súlyproblémákkal küzdő, kedves lány, aki odavan a BL mangákért és animekért. Miután sikeresen veszít súlyából, jó pár fiú felkapja rá a fejét. A humor forrását főleg a fiúk egymással történő rivalizálása és a főhősnő rajongásának tárgya adja. Kae élénk képzelőerejének köszönhetően rendszeresen összeereszti a fiúkat, így amikor azok neki próbálnának udvarolni, nem igen tudja kezelni a helyzetet. 

animanga_283838.jpg

Shoju révén inkább lányoknak ajánlom. Könnyed, humoros jellegével biztosan mosolyt csal az arcokra. A hárem hangulat adott, de nem kell tartani tőle. A fiúk személyisége eltérő, így mindenki talál kedvencet magának, akinek drukkolhat. A stílustól elvárható, megszokott kliséket persze ezúttal is megkapjuk, de ennek ellenére élvezhető, mert remekül adják magukat a humoros helyzetek és az otaku életmódról is viszonylag pozitív alkotnak a műben.

2016. november 08. 09:36 - Lady_Marilyn

Rock suli

A vallási nézetek megnyilvánulása a metal zenében

Az egyik legnagyobb és legelterjedtebb előítélet a metalt szerető emberekkel szemben, hogy sokan egy azon vallás követőinek pecsételik őket. A valóságban a metalt hallgatók vallási nézetei eltérőek. Ezen szubkultúrában együtt csápolnak a hit hű katolikus, muszlim, illetve egyéb vallásokat követő emberek is ugyanazon előadó koncertjén. Sőt, sok esetben maguk a zenészek felvállalva vallási nézeteiket, a saját hitüket dicsőítő dalokat írnak és zenésítenek meg.

mayhem2013_amonamarth6.jpg

A legjobb példa erre a viking-kultuszt és a skandináv mitológia isteneit dicsőítő viking metal. Az önálló műfajnak nem tekinthető, leginkább folk és black metalra építkező ágazat, mely noha történelmileg messzebbre kanyarodik témáival, valódi gyökerei a '90-es években keresendőek. A korai években kiemelt figyelmet szántak a zenekarok a skandináv népzenei stílus alapjaira,  napjainkban mégsem a zene a mérvadó, helyette inkább a dalszövegek témájában, tartalmában és hangulatában keresendő a modern vikingek mivolta. Az általános téma a skandináv mitológia, a pogány hitvilág dicsőítése, a kereszténység megvetése, esetenként történelmi utalások is szerepelnek a számokban. A hangzásvilág rideg, sötét, olykor nagyon szomorú, míg máskor vidámabb dallamokkal írható le. Az akusztikus hangszerek mellett sok esetben a kultúrához kapcsolható hangszereket is megszólaltatják, ugyanakkor bőséges teret biztosítanak a basszus- és az elektromos gitárnak is. Az epikus, történetmesélő stílus használatával az elmékbe vetítik a régi korok világát. Tulajdonképpen jóval szélesebb skálán mozgó ágazatról van szó, mint azt elsőre bárki is gondolná. Jó példa erre, hogy az énekesek a tiszta, opera jellegű stílus mellett a death metal üvöltő vagy épp a black metal károgó stílusát is ugyan olyan szeretettel alkalmazzák.

Világszerte találni különböző bandákat, leggyakrabban mégis a skandináv területről (svéd, finn, norvég) származtatható a legtöbb formáció. Ez nem véletlenül van így, legtöbbjük ugyanis azt vallja, hogy a vikingek leszármazottai. A viking-metal elsősorban olyan területeken terjedt el, melyek korábban történelmileg is a vikingek fennhatósága alá tartoztak. Később Észak-Európa azon térségeire is hatást gyakorolt, melyek elfogadottan a közös germán történelmi örökség színterei.

vikings.jpg

A filmiparnak köszönhetően a viking kultúra és hitvilág egyre nagyobb népszerűségnek és ismertségnek örvend. A History televíziós csatorna, önálló sorozatot forgat Vikingek címmel. Ezen szériában történelmi alapokra helyezett kalandos, fordulatos és izgalmas történet rajzolódik ki, így megállja a helyét az olyan népszerű sorozatok között, mint a Trónok Harca vagy a Walking Dead. A viking kor isteneit a Marvel képregényeken alapuló  moziadaptációiban is megjelenítik, valamint több utalást is ejtenek a vikingek világképére.

Címkék: zene rock viking metal
2016. november 03. 09:30 - Lady_Marilyn

Vesézzük ki!

Marvel univerzum

hr_avengers-_age_of_ultron_12.jpgA szuperhősök aranykorában járva a mozikban összegyűlnek a képregényrajongók, a friss húsra éhes kritikusok, valamint a popkornra vágyó semleges közeg. Utóbbi, nem ismerve a Marvel univerzum csalafinta mivoltát kivonul a stáblista lefutása előtt, míg a maradék két tábor, (főleg a képregényrajongók) jót derülve ezen ücsörögnek tovább.

A Marvel Comics amerikai képregénykiadó eredetileg a Marvel Entertainment tulajdona, mely a Disney kezében van, hasonlóan a Star Warshoz. Igen, valójában egy azon hatalmas vállalat irányítja minden idők legismertebb sci-fijének, valamint a képregényhősök filmjeinek franchiseát.

A legnagyobb nevek, akik a birodalom trónján ülhetnek beírták magukat a filmvilág nagykönyvébe.
Ez alól Stan Lee sem kivétel. Ö a Marvel nyugalmazott elnőke, aki grafikusként olyan figurák megalkotásában vett részt, mint Pókember, a Fantasztikus Négyes, Dr Strange, az X-Men, Hulk, a Fenegyerek vagy Vasember. Ikonikus figuraként, majdnem minden Marvel moziban feltűnik egy aprócska jelenet kedvéért. Mellé csatlakozhat Kevin Feige, a jelenlegi Marvel-elnök, aki egyébként producerként dolgozott a legtöbb Marvel film készítésínél.

A Marvelre jellemző, hogy szeret tehetséges, de viszonylag kevésbé ismert színészekkel dolgozni. A formalitás szerint több filmre előre készítenek velük szerződést, így az olyan, több tucatnyi karaktert megmozgató filmekre is biztosítva maguknak a színészt, mint amilyen az Infinity War lesz, ugyanakkor a karakter előtörténetét tárgyaló mozik sem maradhatnak ki. A legkézenfekvőbb, ha Vasember (avagy Tony Stark) példájára gondolunk. A különleges páncélzatba bújt multimilliárdos már megkapta a neki járó karaktertörténetet, szerepelt mind a két Bosszúállók mozikban és igen, fel fog tűnni a továbbiakban is.

13122900_1368768759806359_7977302318343614220_o.jpg

Megfigyelhetjük, hogy hasonlóan a népmesékhez, a Marvel is szereti a hármas számot. Mindenből három kell: három Bosszúállók film, három Thor és még lehetne sorolni. A világukban teret engednek a fantasynak, mely tulajdonképpen a látványvilág tárháza is egyben. A harcjelenetek okozta feszültséget humorral oldják, ugyanakkor a zenei aláfestést sem bízzák a véletlenre. A Marvel filmek épp azért szerethetők, mert sokakat megszólítanak. Meglehet, olykor mellé lőnek és nem találnak szíven mindenkit.  

Earth-616_0001.jpg

A hatalmas Marvel világ legnagyobb gyengesége a negatív karakterek kidolgozásában keresendő. A legtöbbjük nem több, mint a szuperhősök éles ellentéte, ráadásul erejük csupán pillanatnyi látszat, mert végül legyőzik. Ugyanakkor remekül operálnak a kétarcú, vagy ahogy én nevezem őket, a napraforgó típusú karakterekkel, akik mindig oda társulnak, ahová számukra előnyös. Meglehet, hogy van min dolgozniuk, főleg ha a fináléra kerül a sor. Addig is élvezhetjük a látványvilágot, derülhetünk a jó poénokon, meg azokon akik kimennek a stáblista lefutása előtt.

2016. október 24. 08:30 - Lady_Marilyn

Sorozatajánló

Salem

salem-wallpaper.jpg

A WGN Amerika csatorna a Salem című sorozatán keresztül a történelem egy, ha nem épp legsötétebb idejébe kalauzolja a nézőket. A boszorkányüldözések kellős közepében járva nincs olyan eszköz, melyet a gonosztól rettegő polgárok be nem vetnének, és többek között épp ez adja a lovat a horror alá. A rettegés másik forrása, maguk a másvilágból származó, gonosz teremtmények. 

salem-s1-poster.jpgA készítők  fantázia és a múlt keveredésének eredményeként egy olyan horrort tálalnak, mely egyszerre misztikus és sötét. Alaptörténete arra a feltételezésre épül, mely szerint a XVII. században nem ok nélkül robbant ki a salemi boszorkányláz. A történelmi utalásokat tartalmazó széria harmadik évada a napokban (egészen pontosan novemberben) kerül bemutatásra, követőinek legnagyobb örömére. Noha itt-ott bele lehetne kötni, egyrészt a ruhák, másrészt a konkrét események miatt, mégis élvezhető mű marad, főleg ha olyan horrorra vágyik az ember, mely nem másfél óra alatt építi fel magát.  

Az IMBD-n összegezve 7.2-re értékelték, míg a második évad záróepizódja kiugróan magas, 8.2-es pontszámot ért el a honlapon.  

 

2016. október 18. 07:59 - Lady_Marilyn

Filmkritika

A függetlenség napja - Feltámadás

Húsz év telt el és ezúttal nem csak a mozis fikció hanem ténylegesen a két film között is. Ennyi ideje volt felkészülni a Föld népének, az idegeneknek és igen, a nézőknek is. A folytatásban rengeteg utalást ejtenek a '90-es években bemutatásra került elődre, valamint a régi szereplők közül is feltűnnek páran. Ezúttal már egy fejlettebb, idegen technológiát használni merő világban találja magát a néző, ahol már a Holdra is építettek űrbázist. Már a kezdő képsorok is felérhetnek egy kisebb sci-fi orgiával a műfaj rajongói számára, azonban semmilyen jellegű meglepetésre nem lehet számítani a trilógia gyanús széria cselekményét illetően.

12081283_4e10470bfa5baa09dbc724cd74e4c51f_wm.png

A fizika törvényeit meghazudtoló képsorokban az idegenek elleni harc kerül központba, a látványvilágra fókuszálva pedig döntő kérdések mellett siklanak el. Így például a film alig ad helyet  az érzelmi megnyilvánulásoknak és a főhősök jellemének kibontakozására. Helyette maradnak az önismétlő helyzetmegoldások, a kibontatlan (egyébként lehetőségeket rejtő) szálak és a felesleges családi drámák. A favicc kategóriás poénokon esetleg szánalomból engedhet meg magának a néző egy félmosolyt és akkor még nem került említésre az alap büdzsé, amiből létrejöhetett ez a kaotika. 

independence-day-resurgence.jpg

Egyik főhősünk, Jake Morrison (Liam Hemsworth, akinek alakításából hiányzik a spiritusz) képzett pilóta, aki egy óriási hiba miatt köt ki a Hold űrbázisán. Zéró érzelemmel nézi végig a saját bolygója pusztulását, holott alapvetően tele van feszültséggel és amolyan bűnbak típusú figuraként megy szembe az árral. Ez alapján úgy tűnhet, hogy karakteréből kiölték az érzelmi intelligenciát, pedig ezzel nincs egyedül.Jessie T. Asher avagy Dylen Dubrow apja örökségének köszönhetően nagy tiszteletnek örvendő pilóta. Tulajdonképpen Jake ellentéte és nem véletlenül van kettejük között konfliktus, de róla is elmondható, hogy érdektelen, semmi plusz nincs az alakításában, ráadásul az a sok "wohhoo"-zás, amit elsüt,egyszerűen irritáló. Ahogy azt említettem új hőseink mellé az első film figuráit is felsorakoztatták. Az ö szerepük főleg a két film kapcsolatának, illetve a generációk közötti különbségek megerősítésében nyilvánul meg.

independence-day-resurgence-trailer-2-breakdown-11.png

A Függetlenség napja második része érdekes elegyet alkot az Alien filmekkel, az alpul szolgáló első epizóddal és a Star Trekkel, noha utóbbi klasszikusok nyilván zokon vennék az egy lapon történő említést. 

2016. október 13. 13:08 - Lady_Marilyn

Rock suli

A metal zene alappillérei

jack-black-school-of-rock-diagram1.jpg

Amikor különböző zenei stílusokról van szó sokszor egy hatalmas halmazra, vagy, ha úgy tetszik egy kész házra gondolnak az emberek és nem az azt alkotó téglákra vagy tartógerendákra, holott az összképből nem mindig lehet érdemleges következtetéseket levonni.

Így van ez a metal esetében is. Amikor kimondjuk, hogy "metal" a műfajt kevésbé ismerők úgy képzelik el, hogy az általuk ismert összes rockot és metalt játszó zenekar egy hatalmas halmaz tagja, vagy visszatérve a házikós hasonlathoz, ugyanazon tartógerenda elemeit alkotják. Tisztázzuk: a metalnak annyi műfaja és alműfaja van, hogy valójában igen nehéz lenne összeszámolni őket, jellegüknek köszönhetően, és az összeset durva kihívás lenne fejben tartani.

A teljesség igénye nélkül, a metal alapjait bemutatva igyekszem rávilágítani arra, hogy a fenti elképzelés valójában mennyire téves. Képzeletbeli viskónk, mely a metal zenei műfajt kívánja szemléltetni, épüljön ezúttal nyolc gerendára, ám a gerendák előtt nem árt figyelni az alapozásra.

woman-crying_4.jpg

A metal esetében ez az alap a heavy metal, mely a '60-as évek végén terjedt el, a korai képviselői közé sorolandó a Rolling Stones, a Led Zeppelin, a Deep Purple és a Black Sabbath.  Hozzájuk képest a '70-es évek bandái kevésbé használtak blues elemeket, a '80-as évekre pedig oly mértékű változás következett be a műfaj történetében, hogy az az underground körökből kitörve eladhatóvá és jóval nagyobb tömeg kedvenc zenei stílusává vált. Az idő előrehaladtával a stílus formálta saját magát. A dobok és gitár által uralt hangzásvilág virtuózai egyedi riffekkel és szólókkal spékelték dalaikat. A zenészek formabontó elképzelésinek köszönhetően születhetett meg a glam, majd azt követően a thrash, a death, a doom, a power, a black, a progresszív és a gothic metal is. Azonban nem zárható le a történet csupán ennyivel. A heavy metalból eredeztethető műfajoknak ugyanis rengeteg válfaja van. (Kicsit olyan az egész, mint egy fa, ami először száz, később pedig ezer felé ágazik.)

A ház egyik alappillére a glam, melyről már korábban olvashattatok a Lélektöredékek blogon, így erre részletesebben nem térnék ki. Helyette egy másik tartóoszlopról, a thrashről ejtek néhány szót. A thrash metal négy nagy zenekara a Metallica, a Slayer, a Megadeath és az Anthrax (Ők a „big 4“ - a képen). Rajtuk kívül a Kreator, a Testament, az Exodus, és a Sepultura kerül említésre (nem véletlenül), ha a thrash zene eredettörténetének kutatásába vágjuk a fejszénket. A thrash metal kedveli az erőteljes hangzásvilágot, a gyorsabb ritmust, az egyszerűbb dalképleteket és a technikás riffeket. A nyers, agresszív hangzásvilág dalszövegileg sem könnyen emészthető témákat feszeget. A thrash világában nem csak a halál és a vér dominál, hanem társadalmi kérdések is előtérbe kerülnek, valamint a háború is tipikusan a thrah metal általkedvelt téma. (Előfordul, hogy mások is előveszik, de nagy általánosságban rájuk vezethető vissza.)

big-four-photo.jpg

A death metal is meghatározó alappillére a stílusnak, s ennek is megvannak a maga alfajai. A death metal annyiban különbözik a thrash metaltól, hogy a nyers erőre rátesz még egy lapáttal úgy, hogy mélyebben búg a gitár, hogy ezerrel peregnek a dobok, és hörögnek az énekesek. A dalok sokszor kibontva önmagukat építkeznek és mélyülnek el, de nem ritka a hirtelen bekövetkező váltás sem. Ezen műfaj atyjai a Morbid Angel, a Vader, a Behemoth és a Cannibal Corpse. Ezt a műfajt sokak durva csörömpölésnek vélik, holott jóval több rejtőzik mögötte. Fontos benne a gyors és olykor igenis technikás játékstílus, ami koránt sem annyira egyszerű, mint azt sokan gondolják. A death metal már okkultabb témákat feszegetve többet ad a színpadiasságra, a látványvilágra. A dalokban megjelennek a vallási kérdések, és a sátánizmus is. A death metal zenekarok tagjai nagyobb valószínűséggel lehetnek a vallás követői, de akikhez mindez még közelebb állhat azok a black metal műfaj zenekarai. A korábbi, főleg amerikai indíttatású műfajokkal ellentétben a black metal norvég vonalakra vezethető vissza, születése pedig a '90-es évekhez kapcsolható. A hörgés mellett amolyan károgó jelleggel éneklő frontembereket gyorsan, monoton pergő dobok és erősen torzított gitárok kísérik.

bullet-belt-metalhead.jpg

A black metalhoz tartozik egyfajta életszemlélet, világnézet, mely nem építő, sokkal inkább romboló hatással bírt vagy bír jelenleg is a zenészekre. Ezen nincs mit szépíteni: a black metalban felcsendülő témák, a zenészek és a rajongók szélsőséges megnyilvánulásai miatt terjedhetett el az a téves elképzelés, amely szerint mindenki, aki metalt hallgat az sátánista. Éppen emiatt, akár metalos berkekben is a black sok esetben gúny vagy megvetés tárgyává válik. Ennek okát a szélsőségesen felépített zenei világ adhatja, mely hangulata egyébként jól tükrözi mindazt, ami jelen van a black metal ideológiájában. Itt azonban álljunk meg, el kell mondanom, hogy az a fajta leírás, amit a blackes körökről olvashattok a neten, nem feltétlenül igaz minden egyes black metalt kedvelő egyénre.

Az ötödik tartógerenda képében a doom metal kerül bemutatásra. A klasszikus trió (gitár, dob, basszus) néhány banda esetében billentyűs hangszerekkel lesz teljes. A dalszövegek sötét és epikus stílusban íródnak, a perspektíva pedig egészen pesszimista jelleget ölt. A fantasy és a mitológia sem elvetendő téma. Érdekes, hogy még a metalon belül is undergroundnak számít az ágazat és tulajdonképpen nem sok információt találni róla.

A power metal, hasonlóan a doomhoz, kedveli zenén keresztül elmesélni az epikus történeteket. Hangzásilag a tiszta ének, így a magasabb hangok is dominálnak. Emellett jellemző a gyors gitárjáték, a dupla lábdob, sok formációban pedig billentyűjáték is hallható.

Végül, de nem utolsó sorban az utóbbi két stílushoz kísértetiesen hasonló, jazzes alapokon nyugvó progresszív metal maradt hátra (a gothich metalt korábban szintén bemutattuk már). A progresszív műfaj igen lendületes, sok, a stílusban játszó zenekar (így például a Dream Theater) kedveli a történetmesélést, a fantasyt és a mitológiát, mint témát. Az igen nehezen játszható műfaj nagyjai tanult zenészek, akik a jazz elemeit kreatívan vegyítik. Jellemzőek az ágazatra a hosszúra nyújtott szólók, illetve az alapvetően hosszabb időtartamú (akár 8-10 perces) dalok.

fad8dd398e1b187181e36639424b265a.jpg

Már ezen rövid ismertető alapján is jól látható, hogy egy zenei műfaj valójában mennyi mindent foglal magába. A metal akár egymásnak egészen ellentmondó műfajokat felölelve kínál változatosságot kedvelői számára. Jazz, blues alapokhoz nyúlva valami egészen mást tud mutatni, mint a mélyen torzított duplázós tematikával. Ráadásul bizonyos ágazatokhoz komplett világszemlélet és gondolkodásmód is társul. Ebben mutatkozik meg a stílus sokrétűsége. Amint azt említettem, ez a cikk a teljesség igénye nélkül kívánta bemutatni a különböző heavy metal műfajokat. Ezeken kívül rengeteg alműfaj és válfaj létezik még, például a folk, a viking, az alternatív, a nu metal, az industrial és a többiek. Valójában a képzeletbeli házikó, amit oly sokszor említettem, sokkal inkább egy több emeletes kastélyhoz hasonlítható, mintsem egy viskóhoz.

Források: wiki, metalenciklopedia
Szerk.: Virginia Sol

Címkék: zene rock metal
2016. október 10. 14:27 - Lady_Marilyn

Spoiler mentes filmajánló

A lány a vonaton

A Paula Hawkis bestsellerje alapján készült mozifilm tartalmazza mindazt, amit egy thrillertől elvárhat a néző. Jelen van benne az agyalgatás, a rejtélyesség és ezen felül karakterekben is igen erős marad. Noha lassan építi magát a cselekmény, a feszültség és a csattanó jól sül el, így azokra érdemes várni.

girl_on_the_train_1280.jpg
Sztori
A közel két órás film három nő életét mutatja be. A főhősnő alkoholproblémákkal küszködik, idejét pedig azzal tölti, hogy ide-oda utazgat a vonaton. Az ablak mellett ülve figyeli mások házait és elképzeli az életüket. Egy általa boldognak vélt párkapcsolat történetéről ábrándozva, saját tönkrement házassága is gyakran az eszébe jut. A vásznon rajta kívül két hölgy tölt be jelentősebb időt. Hiába hasonlítanak egymásra külsőleg, gyakorlatilag egymás ellentéteit jelképezve más-más életcélokkal és elképzelésekkel vannak megáldva. Egyikük a történet közepénél járva, rejtélyes módon eltűnik. A nyomozás kezdetét veszi, a gyanúsítottak pedig egymást váltva kerülnek elő.  Aki nem szereti az idősík váltós sztorikat, az eleinte mérgelődhet a megoldás felett, de viszonylag hamar össze fog állni a kép.

the-girl-on-the-train-movie-26.jpg

Aki kedveli a thriller történeteket, annak biztosan tetszeni fog ez a film, még annak ellenére is, hogy sokak szerint nem kell annyit agyalni a megoldás felett, mint a műfaj nagyjainál. A színészek hitelesen alakítják a karaktereket és ez igaz a mellékszereplők többségére is. Noha a sztori eleje kicsit lassúnak tűnik, amikor beindulnak a cselekmények és a kérdőjelek, nincs megállás, visszaútról pedig szó sem lehet.

2016. október 06. 08:36 - Lady_Marilyn

Programajánló

Színesen startol az október

Az aradi vértanúkra emlékeznek valamennyi intézményben és országszerte is október 6.-án. A tizenhárom honvédtisztre való megemlékezés mellett párhuzamosan startolnak a Glamour napok, mely során október 6.-9. között hatalmas tömeg lepi el a plázákat. A kuponok 5-10, 10-15 de akár 20% feletti árkedvezményt is nyújthatnak bizonyos termékekre. Október elejét a moziünnep teszi teljessé, mely tartalma alatt (szintén október 6.-9.) 690 forintos jegyárakon mozizhat a nagyérdemű, ráadásul ezúttal a premieres filmek is ezen az áron kerülnek vetítésre. A szemfülesek persze időben lecsaptak a lehetőségre és a termek nagy részére már betelt a netes foglalásokkal. A hétvégét tovább színesíti a hungexpon megrendezésre kerülő a Mondocon, mely az animek és a játékok világának rajongóinak kedvező hír.

2016. október 05. 07:58 - Lady_Marilyn

Filmkritika

Alíz tükörországban

Alíz fantáziadús kalandjainak folytatására kerek hat évet kellett várni, még úgy is, hogy a színészgárda egy része már adott volt. A film hasonlóan 2010-es elődjéhez igen jól kidolgozott grafikával és számítógépes technikával került kivitelezésre és mesés hangulata ellenére komoly kérdéseket feszeget, mégis valahogy gyermeki marad. A készítők ezúttal is a látványvilág hangsúlyozására utaztak, a történet drámai szála pedig alig, hogy kibontakozik, rögtön ott terem a mindenki szívébe melegséget árasztó happy end.
FIGYELEM! Aki nem látta a filmet és elkerülné a spoilereket, az NE olvassa tovább a kritkát!

uk_alice_flexherobg_n_618b66dd.jpeg

Alíz (Mia Wasikowska) hajóskapitányként éli a hétköznapjait ám alig, hogy hazatér a több éves expedíciójából, otthon rengeteg probléma várja. Ezek elől Csodaországba menekül, ahogyan az a címből is kiderül egy varázslatos tükör segítségével, ahol azonban ismételten rossz hírrel fogadják az ottani barátai. A bolond Kalapos (avagy az agyonmaszkírozott Johnny Depp) megmentésére kell siessen, ám az elsőre látszólag egy furcsa téveszmével bombázza, mely szerint a rég elvesztett családja tulajdonképpen nagyon is él. Álláspontjában mindenki kételkedik, ezért egyre inkább rosszul érzi magát. Ez a bátor fiatal lány folyton-folyvást elsőre képtelennek tűnő helyzetekbe bonyolódik, egyetlen szerencséje, hogy úgy véli, hogy semmi sem lehetetlen, azonban neki is vannak korlátai. Épp egy ilyen korlátba ütközik akkor is, amikor a reményt vesztett Kalapos megosztja vele a problémáit. Hű barátként, természetesen, amikor megtudja, hogy mégis van megoldás a gondjára, nem habozik cselekedni. Mindeközben a valós világ eseményei szóba sem kerülnek, pedig a "túloldalon" sem épp rózsás a helyzet. Ez akár jó példája is lehetne annak, hogy Alíz tulajdonképpen sokkal szívesebben időzik Csodaországban, mint a saját világában, de erre még később visszatérek. 

alice-through-looking-glass-time-lair.jpg

Alíz találkozik és beszél az Idővel (Sacha Baron Cohen) akiről meglepődve állítja meg, hogy valójában egy hús-vér férfi. Az Idő sok mindenben ellentmond saját magával. Nem szereti, ha sokat beszélnek körülötte, ugyanakkor saját maga elég szószátyár. Utal a róla elterjedt szóviccekre, mégis, amikor szembekerül velük, nehezen tűri azokat. Ezek a beszólások favicc jelleggel sülnek el, ráadásul ez a "hatalmas uraság" nem több egy esetlen pojácánál, aki tulajdonképpen nem is olyan kegyetlen, mint azt a szereplők vagy a nézők várták. Ráadásul a mesebeli küldetés még akkor sem rezonál a való világ eseményeivel, amikor a különc lány sikeresen elcseni az idő hajtóelemét, a különleges gömböt, amellyel utazni lehet a múltban. Az Idő percei a gömb nélkül megvannak számlálva, ráadásul a múlt sehogy sem felülírható, csupán okulhat belőle a nyughatatlan főhősnő.

alice_through_the_looking_glass_144.png

Ahogy Alíz ide-oda ugrál a múlt eseményei között, az Idő üldözőbe veszi és előle (ismét egy tükrön át) a valóságba menekül vissza. Ott egy elmegyógyintézetben ébred, ahol hisztériával kezelik, de megszökik és ismét a tükrön keresztül utazik, de bármilyen akadályba is ütközik azok megoldják saját magukat, s végül minden jóra fordul. Kalapos visszakapja a halottnak hitt családját, az ellenségekből barátok lesznek, Alíz pedig levonja a saját maga nagyon egyszerű kis tanúságát. Amikor úgy dönthetne, hogy Csodaországban marad a valóságra teszi a voksát, így végül kalandjai összessége hathatnak arra. A happy end úgy teljesedik ki, hogy a való világban szintén megoldódik minden: Nem nézik őrültnek, kibékül az édesanyjával és a hajózást is folytathatja, melybe korábban vágott bele. Így tulajdonképpen csak egy gyermeki leckével lett bölcsebb...

alice-through-the-looking-glass_2016-24.jpg

A film megítélésén csak ront, hogy a színészek ennél jóval nagyobb szeletet is kaphattak volna a film időbeosztásbeli tortájából. Helena Bonham Carter Szívkirálynője a hisztériázáson kívül tulajdonképpen semmit sem csinál, Anne Hathaway karaktere pedig a másik szörnyen irritáló jelenség, aki csak ide-oda libben, beszél egy keveset, aztán kész.  Sacha Baron Cohen ideje is korlátozott volt Időként, ráadásul elég fura személyiségű figurával volt megáldva, de abból legalább kihozta, amit lehetett. Johnny Depp Kalaposa bugyuta, gyerekes és irritáló (sajnos) . Az IMBD oldalán nagylelkűen 6.2-re értékelte a filmet a nagyérdemű, mely készítésénél egyébként Tim Burton csak producerként volt jelen és ez látszik is. 

2016. szeptember 29. 11:10 - Lady_Marilyn

Tematikus anime ajánló

Horrorisztikus animek nem csak Halloweenre


[animepaper.net]picture-standard-anime-another-mei-227642-vampluva-preview-6946b9ff.jpgDeadman Wonderland
Elfen LiedBlood + és Death Note. Ezek a horrorisztikus stílusú animek a legnépszerűbbek és ezeket ismerik a legtöbben. 

A horrorisztikus animek közül szintén a legismertebbek sorába tartozik az Another, lélektani horror, mely nem véletlenül oly népszerű a kategóriájában. A 12 részes animet végig kíséri a nyomasztó, misztikus hangulat és ahogy egyre közelebb kerülünk a várva-várt végkifejlethez a sok haláleset ellenére, thriller jelleget ölt a széria. Érdekesség, hogy az Another animet nem mangából, hanem egy regényből adaptálták. Maga a sztori egy közel sem hétköznapi halálesethez köthető, a főhősök pedig diákok.

 

A hasonlóan nyomasztó, rejtélyekkel és kérdőjelekkel teli Mayoiga (The lost village) 12 részben mutat be egy különleges falut, mely elszigetelve a valóságtól az új kezdet reményében válik igen csak vonzóvá és népszerűvé a fiatalok és a kutatók körében. A szellemfalu ködbe burkolózva határolódik el a hegyekben és sok titkot is rejt.

Noha a Shiki című animében is jelen vannak a rejtvényfejtés izgalmai, egészen más ad okot a horrorisztikumra, ám hasonlóan az Another-hez jelen van benne a rejtélyesség. Ebben a történetben egy világtól elzárkózott falu kerül a középpontba, ahol sorra hunynak el a lakosok. A kiváltó okot a helyi orvos és pap kutatja, s noha eleinte járványra gyanakodnak, később rájönnek, hogy nem betegségről van szó, hanem vámpírokról. A rengeteg karaktert megmozgató 22 részes animenek időt kell adni, ahhoz, hogy kiteljesedjen benne az izgalom, de így jut elég idő a karakterek bemutatására, ami sok esetben hiányos a hasonló stílusú animek esetében.

A fentiekhez képest jóval véresebb, ám talán kevésbé népszerű Corpse party már a címéből adódóan is tizennyolcas karikát érdemelne. A 4+1 részes OVA egy horror-kalandjáték alapján került adaptálásra. Mivel igen erőszakos cselekmények mennek végbe nem véletlenül felel meg a guro stílus elvárásainak. A mindössze pár epizód bőven elég a karakterek felvázolására és a rettegés alapjának felépítésére. 

highschool_of_the_dead_005.jpgA tévhitekkel ellentétben ez a műfaj is igen változatos a maga módján. Például ott van az eccivel fűszerezett zomiapokalipszis tematikájú Highschool of the Dead, a sci-fi jellegű Parasyte és a vámpír.-központú Hellsing. Mind a három anime egészen más stílusjegyeket hordoz, mégis a horror kategóriába sorolhatók.
A listát ki lehet egészíteni a Higurashi no Naku Koro ni, az Ookami Kakushi, az Ajin és a Mirai Nikki animekkel, de még így sem egészen teljes.

Választék tehát bőven van, így ha filmek helyett animekkel múlatjátok az időt Halloweenkor, akkor érdemes szemezgetni a horror, illetve a thriller besorolást kapott művek között.

2016. szeptember 28. 09:26 - Lady_Marilyn

Gamer válasz

Hogyan hatottak a '90-es évek felejthetetlen videójátékai a modern játékokra?

prince_of_persia_video_games_wallpaper-37031.jpgPrince of Persia
Az oldalnézetes kalandjáték során csapdákkal teli pályákon kellett keresztüljutni. A játék 2010-es verziójában, mely a The forgotten sands alcímet kapta már egészen más körülmények között kell végigverekednünk magunkat az egyébként több konzolra is kiadott játék pályáin. A Prince of persia igazi úttörő volt a '90-es évek mára nevetségesnek tűnő grafikával megáldott játékai között, elvégre az Ubisoft által kiadott folytatás később remek alapot adott többek között méltán elismert Assain's Creednek is. 

Super Mario Bros
A Legend of Zeldához hasonló alapsztorival megáldott, szintén oldalt nézetes, akadályokkal, gombaszörnyekkel teli világban nyolc különböző világ pályáin kellett átküzdeni magát az embernek a hercegnő megmentésére. Az egyre nehezedő pályák során lehetőség volt erősíteni a kis Mariot, de az időkorlát miatt szükség is volt ezen segítségre. Az energiát adó buffok mellett az aranyérme gyűjtés sem maradhatott el még a sietség heve ellenére sem. Az alapjáték ihlette Mario Kartban ezzel szemben már autóba huppanva lehetett versenyezni, ebből pedig modern változat is készült a Nintendosok legnagyobb örömére.

135447_alfabetajuega-super-mario-bros-030216.jpg

2491924-mortal_kombat_2_game_play.jpgA klasszikusok soraiból nem maradhat ki az agresszívabb Mortal Kombat, a Street fighter vagy a Tekken korai verziói sem, melyek szintén a '90-es évekhez köthetőek. Ezen játékok jelenleg is a piacon vannak a mai kor elvárásainak megfelelő verziók képében. Mindegyik játék lehetőséget ad arra, hogy a játékosok akár egymás ellen is megmérethessék tudásukat, éppen emiatt kisebb versenyeket is szervezhetnek belük a gamer tematikájú rendezvényeken.

mortal-kombat-x-gameplay-video-shows-reptile-wrecking-kitana-473121-2.jpg

A teljesség igénye nélkül készített rövidke ismertetők alapján is megállapíthatjuk, hogy a '90-es évek minimal grafikájú játékai sorában bőven akadnak olyanok, melyek világa sok, napjainkban népszerű videójáték alapjaként szolgáltak vagy a készítők a modern grafika kiaknázása mellett döntve újabb verziókat dobtak piacra. A retró rajongói természetesen az eredeti verziót is kipróbálhatják és azok is egyszerűen rátalálnak a neten ezekre a klasszikusokra, akik egy kis múltidézésre vágyva ismét végigjátszanák gyerekkoruk kedvenceit.

2016. szeptember 26. 07:50 - Lady_Marilyn

Mit várhatunk a folytatástól?

The Walking Dead

14495291_1652859714740180_5253881659250670013_n.pngOktóber 23.-án startol az AMC zombi-apokalipszis tematikájú horrorja, sokak kedvence, a The Walking Dead. Persze már javában folyik a találgatás a hogyan tovább tematikáját illetően.

Agyalni lehet, de az fix, hogy közel fél év után, a hetedik évadnak válaszolnia kell a hatodik évad  minden nyitottan hagyott kérdésére.
Elsősorban egy sorsdöntő csapásnak kell eldördülnie, a kérdés már csak az, hogy mely karakterre súlyt le az a bizonyos baseball ütő.

Ez sokak szerint az évad nyitó epizódban is eldőlhet, de miért ne fokozná a feszültséget a készítőbrigád egy filler epizóddal, ha jól tudják, hogy magas nézőszámú estéjük lesz? Ha pedig rövidre zárják a dolgot, akkor azt nem tudhatják le úgy, hogy a jelenetnek tulajdonképpen zéró hatása legyen a szereplőkre és rajtuk keresztül az évad folytatására. Természetesen rengeteg múlik azon, hogy kit írnak ki a szériából. A szubjektív elméletem a következő: A legkisebb eséllyel Rick távozik, vele már így is túl sok tragédia történt, ráadásul vezéralakként (tulajdonképpen főszereplőként) elég kemény jellemváltozáson esett át.  A  "ki távozik a legkisebb eséllyel" kategóriában virtuális ezüst érmet a félig vak fiának adnék, a dobogó aljára pedig aktuális kedvesét, azaz Michonnet helyezem. Akadnak karakterek, akiket nem szeretnék holtan látni, de a Trónok harca óta már nem lephet meg semmi (mondom ezt egy hónappal az évad startja előtt). 

14441107_1648171228542362_1404848263674222690_n.jpg

2016. szeptember 22. 10:04 - Lady_Marilyn

Megjelent!

Megjelent az AniMagazin 33. száma!

14359145_895012540605164_3070193885179151864_n.jpg

Ezúttal is változatos tartalommal, érdekes olvasnivalókkal jelent meg a továbbra is ingyenesen és online elérhető AniMagazin!

Az anime ajánlók mellett az őszi szezon is terítékre kerül! A Távol-kelet rovatban kilenc Japánban töltött nap élménybeszámolóját is elolvashatjátok.

A kreatív-rovatban Roxy Wonderland cosplayerrel készített interjú adhat útmutatást a hobbi rajongóinak, míg a sensei tutorial rovat arra a kérdésre igyekszik választ adni, hogy mégis mennyi idő alatt lehet megnézni száz animet. 

Mindezt pedig megelőzi egy alapos Sakurako-san anime elemzés és ajánló.

A magazint ezen a linken éritek el! Kellemes olvasást!

Címkék: animagazin
2016. szeptember 21. 07:47 - Lady_Marilyn

Anime ajánló

Accel World

A történet az elképzelt 2046-ban játszódik, ahol már minden lehetséges a világhálón keresztül, ahol úgy léphetnek be a szerepjátékok világába a fiatalok, hogy csupán kiadnak rá egy szóbeli parancsot. A világhálóra csatlakozva egyedi avatarral bolyonghatnak a virtuális valóság korlátlan világában. A kütyü, aminek köszönhetően jelszóval lehet védeni az otthonokat és virtuális billentyűzeten lehet jegyzetelni a suliban jelentősen megkönnyítette az emberek hétköznapjait. Ez a Neuro Linker. Azonban még egy ilyen kiváló technikai eszköz mellett sem szabad elfelejtkezni az emberek mivoltjáról. A történet főhőse egy alacsony, pufók srác, akit rengeteget szekálnak a való világban, ezért inkább a virtuális világokban érzi otthonosabban magát, ahol az avatarja (ami egyébként egy kismalac) mögé rejtőzhet. Nagy sikereket elérve hamarosan felfigyel rá valaki, aki úgy gondolja érdemes lenne beavatni Harut egy egészen különleges játék világába.

accel_world_005.jpg

A Brain Burst program segítségével a felhasználók képesek belépni a felgyorsult világba, ahol a valós világ eseményei jóval lassabban zajlódnak. A Burst Linkerek azonban nem csak balesetek megelőzésére vagy unaloműzésre használják a szoftvert. Lehetőség van más felhasználók elleni (közel)harc megvívására, mely által pontokat lehet szerezni. Ezen leírás alapján ez a játék egy harc-központú virtuális párbajozásnak tűnhet, mégis jóval eltér a többitől. Először is, az avatar nem alakítható, mert az egyén érzelmei alapján jön létre, valamint, ha valaki az összes pontját elveszíti, akkor a játék automatikusan törli magát és nem telepíthető újra. A Burst Linkerek olykor kihasználva a magas pontjaikat, rosszra fordítják a program adta lehetőségeket, így például csalnak a sportversenyeken vagy a teszteken. Másodszor, a játék felhasználói kiskorúak, ez amolyan közös titok, melyet a felnőttek előtt nem fednek fel. Végül, de nem utolsó sorban pedig itt a tizes szint jelenti a játék legfelsőbb határát, mely meglépéséhez igen erős felhasználókat kell legyőzni, a jutalom pedig nem más,mint a fejlesztőkkel való találkozás lehetősége.

accel_world_092.jpg

A 24 részes (folytatásként 2 OVA, melléktörténetként 1 special és 1 film) anime sok réteget képes megszólítani. Ugyanúgy tetszeni fog a mecha rajongóknak, mint azoknak, akik kedvelik a virtuális valóság tematikája köré épített történeteket, avagy pedig azoknak, akik csupán akciódús harcjelenetekre vágynak. Mindemellett a shounen alapú sci-fi képes humoros és komoly hangulatot is teremteni.

Címkék: anime animeajanlo
2016. szeptember 13. 08:22 - Lady_Marilyn

AniPalace Anime Award

2016 nyári szezon

relife_002.jpgOktóber 6.-áig lehet leadni a szavazatokat az AniPalace oldalán, hogy kiderüljön, mely anime volt a legsikeresebb az idei nyári felhozatalból.
Három animet lehet megjelölni, a szavazatokat pedig szintén a fenti dátumig lehet módosítani.

A listában megtalálható az összes, 2016 nyarán megjelent anime (a még jelenleg futó animek is). Meglehet, hogy a döntés nem lesz egyszerű, mert idén szerencsére remek új animek kerültek ki, illetve folytatást kapott a D Gray man is, ennek ellenére érdemes leadni a voksokat.

A szavazáshoz csupán regisztrálnotok kell!

 

2016. szeptember 12. 07:36 - Lady_Marilyn

Helyzetelemzés - sorozatok

Mire várnak a sorozatrajongók?

Az őszi szezonban szeptember 14.-ével startol a Blindspot (magyarul Rejtjelek) második évada. A The Blacklist (Fekete lista) új, negyedik évada nem sokkal később, szeptember 22.-én kerül bemutatásra, szintén az NBC-nél. Ez a krimi rajongóknak kedvez, míg a horrorisztikusabb művek fanatikusai a The Walking Dead széria októberi folytatásának örülhetnek.

Game-of-Thrones.bmp

 A történelmi atmoszféra hívei a History csatorna által forgatott Vikingek sorozat lehet a nyerő választás, ám azzal kapcsolatban, hogy pontosan mikorra is várható a negyedik évad, még nem adtak ki pontosabb tájékoztatást. Elvileg szintén idén várhatjuk a BBC-féle Sherlock Holmes széria soron következő évadát is. Amire még sajnos sokat kell várni az a Stranger Things második évada, illetve a Trónok Harca folytatása. 

2016. szeptember 08. 09:01 - Lady_Marilyn

Reflektálás egy jelenségre...

Iskolakezdés

Túl hosszú a nyáriszünet?
A nyáriszünet alatt sok problémát kell megoldania a szülőknek. A gyermekük felügyeletét kell elsőként biztosítaniuk, ami egyszerűen letudható egy rokon vagy nagyszülő személyében, a tehetősebbek pedig dadust bérelhetnek. Míg a szegényebb rétegben élők számára az iskolás gyerekek napi étkeztetése is fejtörést okozhat,addig a jól kereső réteg luxus táborokba íratja csemetéit. 
A hosszú hetek alatt a diákok sokat felejtenek a tananyagból, s noha a nagyobbak gond nélkül elütik az idejüket, addig a kisebbek (8-10 éves korosztály) még nem hagyhatóak magukra. A megoldás a szünet rövidebbre szabása jelentené úgy, hogy a többi évszakra is jusson pihenés. Erre egyelőre semmilyen rendeletet nem hoztak, így a diákok még élvezhetik a hosszú nyári szünet előnyeit, a gondban lévő szülőknek pedig továbbra is fájhat a feje.

coping-with-stress.jpg

Probléma kicsiknek és nagyoknak
Az iskolakezdés kőbe vésett dátuma szeptember elseje. A kisebbek az ismeretlentől tartva szoronganak, a nagyobbak pedig "az év hétfőjének", azaz egy igen sok kellemetlenséggel járó kezdetnek tartják. Tulajdonképpen nincsenek ezzel másképp a szülők vagy a hozzátartozók sem, elvégre a tankönyvek, a füzetek, az iskolatáska és a tolltartóba való felszerelés mellett rengeteg kiegészítő dologra kell még pénzt és időt áldozni. Úgy mint a gyermek étkeztetése, ruháztatása, és előbb-utóbb az elsőre aprócskának tűnő dolgokból is nagyobb költségek kerekedhetnek.

Az egyetemeken, főiskolákon is a pénz körül forog a világ szeptemberben. Az önköltséges besorolású hallgatóknak kell a legmélyebben zsebbe nyúlni, a képzések 150.000 forinttól akár 500.000 forintos fél évi díjba is kerülhetnek. A legtöbbek diákhitelt vagy személyi kölcsönt vesznek fel, hogy a magas összeget ki tudják fizetni.Hiába létezik a diákhitelnek több fajtája, a törlesztési idő hosszúra nyúlhat. A diákhitelekről rengeteg weboldal ír hasznos információkat, így például a diakhitel.hu , de a konkrét bankfiókok honlapjait is érdemet böngészni, ha fontolóra kell venni ezt a lehetőséget. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mindez egy adósságcsapda vagy egy befektetési lehetőség. Ehhez kapcsolódóan az Origo cikkét ajánlom, mely noha tavalyi, az aktualitását nem vesztette.

build-business.png

További költségek a felsőoktatásban
Mielőtt bárki is azt feltételezné, hogy az állami támogatást élvező hallgatóknak nem kerül semmibe az iskolakezdés... az igazság az, hogy a jegyzetek is drágák lehetnek bizonyos képzéseken. Láttam már gépész könyvet 10.000 forintért és a használt jegyzetekkel is keveset tud spórolni az ember. Igaz, hogy egyetem és képzés függő, de sok helyen még a második vizsgázásért is keményen csengetni kell, míg máshol csak a tárgyak újrafelvételéért vasalnak be ezreket. 
A pénz problémakörén kívül más is fejtörést okozhat, így például a gyakorlati hely, a szakdolgozat, vagy maga a tanulás. Sok középiskolást nem készítenek fel ara, hogy a felsőoktatásban egy tantárgyhoz tartozik annyi tudásanyag, mint amennyi a teljes érettségihez szükséges volt (amennyiben az összes tételt kidolgozta). Egy félév alatt akár több, mint ezer oldalt is be kell magolni, aztán ott vannak a prezentációk és a beadandók is. Ez szellemileg igen megterhelő, ráadásul stresszel is jár, így nem csoda, hogy a hallgatók sem várják a szeptembert, még az azzal járó sok "ereszd el a hajamat" jellegű nyárbúcsúztató/tanév köszöntő buli mellett sem.

2016. szeptember 07. 08:10 - Lady_Marilyn

Sorozat ajánló

Stranger Things

A Netflix '80-as éveket idéző sorozatában bizony igen sok furcsa dolog történik! A misztikus széria világszerte hatalmas népszerűségre tett szert, még az IMBD-n is kiemelkedő, 9.1-es értékelést kapott.

stranger-things.jpeg
A Duffer ikerpár eredetileg mozifilmnek szánta a sztorit, de nem elégedtek meg egy szörny-központú horrorral. Úgy döntöttek, hogy felépítve a szereplők történetét  inkább sorozatot forgatnak. Az első évad nyolc epizódban mutatja be Hawkins kisvárosát, illetve annak lakosait, középpontban egy fiát elveszítő édesanyával, pár kocka sráccal, akik ha épp nem táblás szerepjátékokkal és fantasy könyvekkel múlatják idejüket, akkor egészen különleges kalandokba keverednek, illetve az igen csak sötét múltú rendőrfőnökkel. Több a gyerek szereplő, mint a felnőtt, a sorozat mégis a felnőtteket célozza meg a drámai, horrorisztikus mivoltának köszönhetően. 

stranger_things_cast_getty_h_2016.jpg

A nyolcvanas évek nosztalgikus hangulata elegyedik a misztikummal, a drámával a horrorral. Ott van az a sok régi ruha, autó, korabeli frizurák és kütyük, aztán az a nyomasztó, félelmetes szál, illetve a közös tragédia: egy eltűnt gyermek utáni nyomozás. Így elég sok réteget meg tud szólítani, sőt az elvárásoknak is megfelel.
Steven King rajongói is hamar beleszerethetnek ebbe a világba, hiszen az ikerek sokat merítettek a műveiből, azokra még utalásokat is bújtattak ebbe a különleges világba (egy konkrét párbeszédben meg is említik a horror könyvek koronázatlan királyát). A meglévő fanoknak pedig egy remek hír így az ajánló végére: Lesz második évad, 2017-re várható a folytatás!

2016. augusztus 31. 09:42 - Lady_Marilyn

Anime ajánló

Parasyte the maxim

A Parastyle the maxim sem kivétel az adoptációk sorában, ám mégis egyedi esetként emelhető ki azzal a ténnyel, hogy húsz évet kellett várni rá. Idő közben még élőszereplős feldolgozást is forgattak a történetből, mely nagy népszerűségnek örvendett.

parasyte_by_shumijin-d8z63fh.jpg

A 2014-ben bemutatott 24 részes animeben egy sci-fi alapú horror rajzolódik ki, főszerepben a Földre érkező parazitákkal, akik az emberek agya feletti irányítás megszerzését követően vad mészárlásba kezdenek. 
A sztori főhősét is megtámadja egy parazita, ám ö észre veszi a fura lényt és időben ellenáll, mely eredményeként nem az agya, hanem a jobb keze válik bábbá. A meglehetősen intelligens életforma hamar megtanul beszélni, gondolkodása logikus, ám nem rendelkezik emberi érzelmekkel. Míg számára nem jelentenek gondot a morális, erkölcsi kérdések, addig gazdateste azaz a főhős számára mindez domináns. Mégis kénytelenek együttműködni és felvenni a harcot a többi parazitával szemben, akik rájuk akarnának támadni.

A lélektani kérdéseket is felvető seinen animeben központi szerepet kap a rejtélyes sci-fis téma, a változatos akciójelenetek valamint a dráma. Mind emellett tragikus fordulatoktól sem éppen mentes; a horror rajongókat pedig a fura idegenek és azok harci stílusa teheti elégedetté. Aki bármely irányvonalat kedveli a felsoroltak közül, annak a figyelmébe merem ajánlani ezt az egy évados animet.

2016. augusztus 29. 10:06 - Lady_Marilyn

Sorozat ajánló

The Night Manager

A John le Carré kémregénye alapján készült sorozat az AMC csatornán került bemutatásra. A hat epizód alatt egy kerek sztori rajzolódott ki, jól felépített karakterekkel és olyan végkifejlettel melyben ott van a  folytatás opciója. A változatos helyszínek, a kiszámíthatatlan, szoknyapecér főhős, a sötét múltú alvilági gonosz a James Bond filmek világát idézik, már csak az a klasszikus zene hiányzik, ami mindenki fülében felcsendül, aki tudja, ki a 007-es ügynök. Az IMBD 8.3-as osztályzatot adott a magyar nyelven Éjszakai szolgálat címen futott mini szériára, melyet időközben több díjra is jelöltek, csak az Emmyn például "szerény" nyolc kategóriában.

Főszereplők
A klasszikus, régimódi kémsztoriban Hugh Laurie kapta az antihős szerepét. Orvosi köpeny helyett ezúttal Richard Roper dúsgazdag fegyverkereskedő bőrébe kellett bújnia. Dr House-ként annyi mindent megmutatott, hogy félő volt, tud-e valami újat nyújtani, ám ezt a kérdést nagyon hamar rövidre zárta és egyöntetű "igen" választ harcolt ki a nézőkben. A főhős (Jonathan Pine) bőrébe Tom Hiddleston bújhatott, akit leginkább a Marvel Lokijaként ismerhetett meg a világ. A sorozatnak köszönhetően nagy esélyesként emlegetik James Bond szerepére, ám (valószínűleg újabb film hiányában) a leghíresebb kém szerepe körül továbbra sem született konkrét döntés. 

hugh-laurie-and-tom-hiddleston-in-in-the-night-manager-episode-1-amc.jpg

Sztori
Pine egy ex katona, aki átképezve magát egy kairói luxushotel éjszakai portásaként dolgozik és hamarosan ismét bajba keveredik, amikor hallgatva egy kétségbeesett nő szavára titkos papírokba nyer betekintést. Megpillantva honfitársa, Roper nevét a becsülete azt diktálja, hogy a látottakról azonnali bejelentést tegyen, ám nem sokkal később épp őt használják fel ahhoz, hogy lerántsák a leplet Roper alvilági tetteiről. Amint beépítik nem igen lehet eldönteni kinek az oldalán is áll, főleg, hogy feladata mellett az érzései is kibontakoznak. Érdekesen összetett mind a két figura és mind a kettejüknek más erősségeik vannak. Míg Pine-nak bujkálnia és folyton-folyvást bizonyítania kell, hol a hazája, hol a legnagyobb ellensége számára, addig Roper olyan tetteket visz végbe, amelyekért külön-külön is több évi börtönbüntetés jár. Közben pedig ott van a szerelmi szál, mely alá Elizabeth Debicki (Az UNCLE embere, Nagy Gatsby) karaktere vágja a fát. Jed Roper kedvese, akit szeretnek butának tartani, ám koránt sem olyan ostoba, mint amilyennek hiszik. Kiismerve Ropert egyre inkább undorodik tőle, a szíve pedig lehetséges megmentője felé kezd húzni. Az eleve drámai hangulatot emeli, hogy annyira bonyolódnak a szálak, hogy már nem igazán lehet követni ki kinek az oldalán áll. 

the-night-manager-key-art-poster-1200x707-type.jpg

Izgalmas, fordulatos sorozat, melyet nem csak kifejezetten krimi fanoknak merek ajánlani. Aki kedveli a színészeket oda lesz az alakításukért, aki a kalandos mini szériákat részesíti előnyben, az sem fog csalódni. Egyedül a nyitott ajtós végkifejlet az, ami zavarhatja az ember orrát.

2016. augusztus 25. 10:48 - Lady_Marilyn

Dőljenek le a falak!

A női játékosokat érő sztereotípiák

"A nőknek a konyhában a helye!" "Lány létedre egészen jól játszol!" Hangzanak el újra és újra a jellegzetes beszólások, amikor egy játékosról kiderül, hogy a való életben lány. A modern technika világában, ahol már-már elképzelhetetlennek tűnik számítógép és internetkapcsolat nélkül az otthon fogalma, egyre több hölgy múlatja különböző játékokkal az idejét és erről konkrét felmérés is született már. 

imaginary.jpg

A lányok helye a fiúk világában
A számítógépes vagy az egyéb konzolokon elérhető játékok a lányokat is vonzzák, és itt nem csak a Sims keretében történő modern babázásra kell gondolni. A hölgyek is ugyanolyan szívesen ragadnak fegyvereket a virtuális valóságban, mint a fiúk, ugyanakkor rengeteg előítélettel kell szembesülniük. Mindez nagy valószínűséggel abból adódik, hogy a videó játékok többségét erőszakosnak bélyegzik. Persze ez sem egészen helytálló általánosítás, mert a játékok rengeteg jó dologra taníthatják meg az embert, úgy mint a csapatmunka vagy a jó kommunikáció. Emellett fejleszti  a stratégiai érzéket, a gyorsabb reakció időt és koncentrációt is.
A női játékosok többségét nem veszik komolyan, sokak azzal vádolják őket, hogy csak azért ültek le játszani, mert ezzel kívánnak kitűnni a tömegből, vagy mert a fiújuk erre kérte őket.  Valójában a női játékosok is azért ragadnak konzolt, vagy épp billentyűzetet és egeret, mert ehhez van kedvük és kész, pont, nem kell ragozni.

14039924156_422229a6bd_b.jpg


A "sötét" oldal
A League of Legends játékában egyre elfogadottabbá válik a hölgyek jelenléte, sőt a szerepjátékok többségénél sincs ez másként. Egy kérdőíves kutatás alapján kiderült, hogy az MMORPG játékokban tevékenykedő férfiak nagyobb százaláka támogatja a nők jelenlétét, mint ahányan semlegesnek érezték magukat, vagy ahányan teljes mértékben elutasították volna a hölgyeket.
Ezekben a világokban gyakran streamet is készítenek a hölgyek, ám az élő játékközvetítések bizonyos százaléka sajnos eléggé romboló hatású a női játékosok közösségére nézve. A lányok egy rétege hajlamos a külcsínre adni, s miután kipakolták amijük van, a játékbeli tudásukról kiderül, hogy valójában nagyon ingoványos talajon áll. Ez azt a benyomást erősíti, hogy a lányok többségének fogalma sincs arról, hogy mit művel a játékban. Ez persze koránt sem igaz. A női játékosok is tanulni, fejlődni vágynak, sokuk pedig remek tudásanyaggal rendelkezik adott játékokkal kapcsolatban. Nyilvánvalóan senki sem születik profi ligás játékosnak és egyre több a nulláról való kezdés bemutatása is, ugyanakkor a játékosok nagy része tanulni vágyik ezen felvételekből, és nem csak "élvezni a kilátást".

1268017_large.jpgKettős mérce
A shooter vagy a háborús tematikájú játékok esetében könnyen kettős mérce elé kerülhetnek a gyengédebbik nem szülöttei. A fogadtatásuk az örömtől egészen a sértő megjegyzések áradatáig terjedhet. Vannak olyan játékos közösségek, ahol örömtűz gyúl, ha valakiről kiderül, hogy a való életben lány (már ha ez a játékbeli nevéből nem lenne kivehető) és amint nem egészen biztos valamiben, kérdés nélkül a segítségére lesznek. Míg más játékokban a fentiekben leírt "A nőknek a konyhában a helye." jellegű otromba megjegyzésekre kell számítani. Rengeteg múlik azon, hogy egy adott játék mögött milyen közösség áll. 

Árnyékban játszani
Nem-nem itt most nem az UV sugárzás káros hatásaira, hanem arra gondolok, hogy sok női játékos elkeseredésében unisex vagy kifejezetten fiús felhasználó névvel barangol a virtuális valóságban, ezzel is szűrve a keresetlen megjegyzések tömkelegét. Persze van olyan eset is, amikor hiába ordít egy névről, hogy lány rejtőzik mögötte, a játékosok mégis megkérdőjelezik, hogy valóban hölggyel kerültek-e szembe. (Igaz történet alapján.)

xuy6wnpe9okpgpuqjyen.jpg

E-sport
Szerencsére az e-sportban jelen van a profi ligás női versenyek és bajnokságok megszervezése.Ez nagyszerű lehetőség a kitörésre, ám nem kis energiát igényel. Sok játék esetében vannak továbbra is hiányosságok az ilyen jellegű versenyek terén, míg más esetekben valósággal virágzik az ágazat. Azonban nem feltétlen kell a profik világáig ugrani, hogy ismételten rossz példát hozzunk fel. A jobb, tehetséges női játékosokat sajnos gyakran vádolják azzal, hogy nem a saját tudásuknak köszönhetik azt, hogy épp abban a ligában vannak, ahol. Mindezt csupán egyetlen meccsen nyújtott teljesítmény avagy a nemiség alapján nem szabad megítélni. Ezen a ponton tűnik nagyon középkorinak bizonyos játékok mögötti tábor gondolkodásmódja.

Segítségnyújtás 
Ahogyan azt említettem, sok játékos közösségben akadnak segítőkész emberek, akik szívesen adnak tippeket és tanácsokat, ha valaki erre kéri őket, a ló túlsó oldala pedig az a típus, aki akkor is okoskodik, ha senki sem kíváncsi rá, különösen ha kiderül, hogy egy lánnyal került egy csapatba. Holott a jól működő dolgokat figyelmen kívül hagyni, vagy tét meccseken (rangsorolt játékban) profi ligás játékosok stílusát utánozni próbálni jóval alacsonyabb rangsorban lévő csapattal, gyakorlás és tapasztalat nélkül nem igazán érdemes.

A lányokra hárított feladatok a virtuális valóságban
A játékok nagy részében megadott szerepkörben kell barangolni és minden osztálynak más feladatai vannak. Így például ha nagy általánosságban kell jellemezni ezen osztályok erejét, akkor két nagy csoportot lehet megkülönböztetni: vannak távolsági és közelharcos típusú karakterek. Persze ettől el lehet térni, sok játék esetében alkalmaznak már közepes hatótávolságú támadásokkal operáló "hibrideket". Ha tovább visszük ezt a gondolatot, akkor mindenképpen találunk egy konkrét szerepkört, melyet általában szeretnek a lányokra bízni, sőt vannak olyan hölgyek akik kifejezetten értik is a dolgukat ebben az osztályban, ez pedig a támogatás ( konkrétan a healer vagy support szerep). A támogatók felelőssége amolyan "anyuka jelleggel", oltalmazni társaikat az őket érő sebzések elől, vagy visszatölteni az életerejüket. Sokan gondolják, hogy ez biztos nem lehet nagy kunszt, holott igenis nagy felelősség hárul a támogatókra a csapatos harcok során. Ezt a szerepet azonban gyakran ráerőltetik a lányokra. Csajok! Ne hagyjátok magatokat kitenni ennek, mindezt "A lányok csak supportkodni tudnak." sztereotípia miatt. Bátran álljatok ki magatokért és menjetek olyan típusú harcssal, amilyennel Ti harcolni vagy barangolni szeretnétek!

Köszönet
Ezúton is szeretném megköszönni a Gamer Girls Hungary csoport lányainak, akik bátran megosztották velem a történeteiket és véleményüket. Kiemelt hálám azoknak a csajoknak, akik a témával kapcsolatos szakdolgozatukat is elküldték! 

Blog. Rólam. Nektek.