HTML

Lady_Marilyn

Van egy élet, amit élek. Vannak dolgok, amelyek elgondolkoztatnak. Ez az én blogom. Az én életem. Az én gondolataimmal, véleményemmel.

Mit várhatunk a folytatástól?

Lady_Marilyn 2016.09.26. 07:50

The Walking Dead

14495291_1652859714740180_5253881659250670013_n.pngOktóber 23.-án startol az AMC zombi-apokalipszis tematikájú horrorja, sokak kedvence, a The Walking Dead. Persze már javában folyik a találgatás a hogyan tovább tematikáját illetően.

Agyalni lehet, de az fix, hogy közel fél év után, a hetedik évadnak válaszolnia kell a hatodik évad  minden nyitottan hagyott kérdésére.
Elsősorban egy sorsdöntő csapásnak kell eldördülnie, a kérdés már csak az, hogy mely karakterre súlyt le az a bizonyos baseball ütő.

Ez sokak szerint az évad nyitó epizódban is eldőlhet, de miért ne fokozná a feszültséget a készítőbrigád egy filler epizóddal, ha jól tudják, hogy magas nézőszámú estéjük lesz? Ha pedig rövidre zárják a dolgot, akkor azt nem tudhatják le úgy, hogy a jelenetnek tulajdonképpen zéró hatása legyen a szereplőkre és rajtuk keresztül az évad folytatására. Természetesen rengeteg múlik azon, hogy kit írnak ki a szériából. A szubjektív elméletem a következő: A legkisebb eséllyel Rick távozik, vele már így is túl sok tragédia történt, ráadásul vezéralakként (tulajdonképpen főszereplőként) elég kemény jellemváltozáson esett át.  A  "ki távozik a legkisebb eséllyel" kategóriában virtuális ezüst érmet a félig vak fiának adnék, a dobogó aljára pedig aktuális kedvesét, azaz Michonnet helyezem. Akadnak karakterek, akiket nem szeretnék holtan látni, de a Trónok harca óta már nem lephet meg semmi (mondom ezt egy hónappal az évad startja előtt). 

14441107_1648171228542362_1404848263674222690_n.jpg

Címkék: sorozat amc walking dead

Megjelent!

Lady_Marilyn 2016.09.22. 10:04

Megjelent az AniMagazin 33. száma!

14359145_895012540605164_3070193885179151864_n.jpg

Ezúttal is változatos tartalommal, érdekes olvasnivalókkal jelent meg a továbbra is ingyenesen és online elérhető AniMagazin!

Az anime ajánlók mellett az őszi szezon is terítékre kerül! A Távol-kelet rovatban kilenc Japánban töltött nap élménybeszámolóját is elolvashatjátok.

A kreatív-rovatban Roxy Wonderland cosplayerrel készített interjú adhat útmutatást a hobbi rajongóinak, míg a sensei tutorial rovat arra a kérdésre igyekszik választ adni, hogy mégis mennyi idő alatt lehet megnézni száz animet. 

Mindezt pedig megelőzi egy alapos Sakurako-san anime elemzés és ajánló.

A magazint ezen a linken éritek el! Kellemes olvasást!

Címkék: animagazin

Anime ajánló

Lady_Marilyn 2016.09.21. 07:47

Accel World

A történet az elképzelt 2046-ban játszódik, ahol már minden lehetséges a világhálón keresztül, ahol úgy léphetnek be a szerepjátékok világába a fiatalok, hogy csupán kiadnak rá egy szóbeli parancsot. A világhálóra csatlakozva egyedi avatarral bolyonghatnak a virtuális valóság korlátlan világában. A kütyü, aminek köszönhetően jelszóval lehet védeni az otthonokat és virtuális billentyűzeten lehet jegyzetelni a suliban jelentősen megkönnyítette az emberek hétköznapjait. Ez a Neuro Linker. Azonban még egy ilyen kiváló technikai eszköz mellett sem szabad elfelejtkezni az emberek mivoltjáról. A történet főhőse egy alacsony, pufók srác, akit rengeteget szekálnak a való világban, ezért inkább a virtuális világokban érzi otthonosabban magát, ahol az avatarja (ami egyébként egy kismalac) mögé rejtőzhet. Nagy sikereket elérve hamarosan felfigyel rá valaki, aki úgy gondolja érdemes lenne beavatni Harut egy egészen különleges játék világába.

accel_world_005.jpg

A Brain Burst program segítségével a felhasználók képesek belépni a felgyorsult világba, ahol a valós világ eseményei jóval lassabban zajlódnak. A Burst Linkerek azonban nem csak balesetek megelőzésére vagy unaloműzésre használják a szoftvert. Lehetőség van más felhasználók elleni (közel)harc megvívására, mely által pontokat lehet szerezni. Ezen leírás alapján ez a játék egy harc-központú virtuális párbajozásnak tűnhet, mégis jóval eltér a többitől. Először is, az avatar nem alakítható, mert az egyén érzelmei alapján jön létre, valamint, ha valaki az összes pontját elveszíti, akkor a játék automatikusan törli magát és nem telepíthető újra. A Burst Linkerek olykor kihasználva a magas pontjaikat, rosszra fordítják a program adta lehetőségeket, így például csalnak a sportversenyeken vagy a teszteken. Másodszor, a játék felhasználói kiskorúak, ez amolyan közös titok, melyet a felnőttek előtt nem fednek fel. Végül, de nem utolsó sorban pedig itt a tizes szint jelenti a játék legfelsőbb határát, mely meglépéséhez igen erős felhasználókat kell legyőzni, a jutalom pedig nem más,mint a fejlesztőkkel való találkozás lehetősége.

accel_world_092.jpg

A 24 részes (folytatásként 2 OVA, melléktörténetként 1 special és 1 film) anime sok réteget képes megszólítani. Ugyanúgy tetszeni fog a mecha rajongóknak, mint azoknak, akik kedvelik a virtuális valóság tematikája köré épített történeteket, avagy pedig azoknak, akik csupán akciódús harcjelenetekre vágynak. Mindemellett a shounen alapú sci-fi képes humoros és komoly hangulatot is teremteni.

Címkék: anime animeajanlo

AniPalace Anime Award

Lady_Marilyn 2016.09.13. 08:22

2016 nyári szezon

relife_002.jpgOktóber 6.-áig lehet leadni a szavazatokat az AniPalace oldalán, hogy kiderüljön, mely anime volt a legsikeresebb az idei nyári felhozatalból.
Három animet lehet megjelölni, a szavazatokat pedig szintén a fenti dátumig lehet módosítani.

A listában megtalálható az összes, 2016 nyarán megjelent anime (a még jelenleg futó animek is). Meglehet, hogy a döntés nem lesz egyszerű, mert idén szerencsére remek új animek kerültek ki, illetve folytatást kapott a D Gray man is, ennek ellenére érdemes leadni a voksokat.

A szavazáshoz csupán regisztrálnotok kell!

 

Címkék: anime anipalace anime award

Helyzetelemzés - sorozatok

Lady_Marilyn 2016.09.12. 07:36

Mire várnak a sorozatrajongók?

Az őszi szezonban szeptember 14.-ével startol a Blindspot (magyarul Rejtjelek) második évada. A The Blacklist (Fekete lista) új, negyedik évada nem sokkal később, szeptember 22.-én kerül bemutatásra, szintén az NBC-nél. Ez a krimi rajongóknak kedvez, míg a horrorisztikusabb művek fanatikusai a The Walking Dead széria októberi folytatásának örülhetnek.

Game-of-Thrones.bmp

 A történelmi atmoszféra hívei a History csatorna által forgatott Vikingek sorozat lehet a nyerő választás, ám azzal kapcsolatban, hogy pontosan mikorra is várható a negyedik évad, még nem adtak ki pontosabb tájékoztatást. Elvileg szintén idén várhatjuk a BBC-féle Sherlock Holmes széria soron következő évadát is. Amire még sajnos sokat kell várni az a Stranger Things második évada, illetve a Trónok Harca folytatása. 

Címkék: sorozat sorozat ajanlo

Reflektálás egy jelenségre...

Lady_Marilyn 2016.09.08. 09:01

Iskolakezdés

Túl hosszú a nyáriszünet?
A nyáriszünet alatt sok problémát kell megoldania a szülőknek. A gyermekük felügyeletét kell elsőként biztosítaniuk, ami egyszerűen letudható egy rokon vagy nagyszülő személyében, a tehetősebbek pedig dadust bérelhetnek. Míg a szegényebb rétegben élők számára az iskolás gyerekek napi étkeztetése is fejtörést okozhat,addig a jól kereső réteg luxus táborokba íratja csemetéit. 
A hosszú hetek alatt a diákok sokat felejtenek a tananyagból, s noha a nagyobbak gond nélkül elütik az idejüket, addig a kisebbek (8-10 éves korosztály) még nem hagyhatóak magukra. A megoldás a szünet rövidebbre szabása jelentené úgy, hogy a többi évszakra is jusson pihenés. Erre egyelőre semmilyen rendeletet nem hoztak, így a diákok még élvezhetik a hosszú nyári szünet előnyeit, a gondban lévő szülőknek pedig továbbra is fájhat a feje.

coping-with-stress.jpg

Probléma kicsiknek és nagyoknak
Az iskolakezdés kőbe vésett dátuma szeptember elseje. A kisebbek az ismeretlentől tartva szoronganak, a nagyobbak pedig "az év hétfőjének", azaz egy igen sok kellemetlenséggel járó kezdetnek tartják. Tulajdonképpen nincsenek ezzel másképp a szülők vagy a hozzátartozók sem, elvégre a tankönyvek, a füzetek, az iskolatáska és a tolltartóba való felszerelés mellett rengeteg kiegészítő dologra kell még pénzt és időt áldozni. Úgy mint a gyermek étkeztetése, ruháztatása, és előbb-utóbb az elsőre aprócskának tűnő dolgokból is nagyobb költségek kerekedhetnek.

Az egyetemeken, főiskolákon is a pénz körül forog a világ szeptemberben. Az önköltséges besorolású hallgatóknak kell a legmélyebben zsebbe nyúlni, a képzések 150.000 forinttól akár 500.000 forintos fél évi díjba is kerülhetnek. A legtöbbek diákhitelt vagy személyi kölcsönt vesznek fel, hogy a magas összeget ki tudják fizetni.Hiába létezik a diákhitelnek több fajtája, a törlesztési idő hosszúra nyúlhat. A diákhitelekről rengeteg weboldal ír hasznos információkat, így például a diakhitel.hu , de a konkrét bankfiókok honlapjait is érdemet böngészni, ha fontolóra kell venni ezt a lehetőséget. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mindez egy adósságcsapda vagy egy befektetési lehetőség. Ehhez kapcsolódóan az Origo cikkét ajánlom, mely noha tavalyi, az aktualitását nem vesztette.

build-business.png

További költségek a felsőoktatásban
Mielőtt bárki is azt feltételezné, hogy az állami támogatást élvező hallgatóknak nem kerül semmibe az iskolakezdés... az igazság az, hogy a jegyzetek is drágák lehetnek bizonyos képzéseken. Láttam már gépész könyvet 10.000 forintért és a használt jegyzetekkel is keveset tud spórolni az ember. Igaz, hogy egyetem és képzés függő, de sok helyen még a második vizsgázásért is keményen csengetni kell, míg máshol csak a tárgyak újrafelvételéért vasalnak be ezreket. 
A pénz problémakörén kívül más is fejtörést okozhat, így például a gyakorlati hely, a szakdolgozat, vagy maga a tanulás. Sok középiskolást nem készítenek fel ara, hogy a felsőoktatásban egy tantárgyhoz tartozik annyi tudásanyag, mint amennyi a teljes érettségihez szükséges volt (amennyiben az összes tételt kidolgozta). Egy félév alatt akár több, mint ezer oldalt is be kell magolni, aztán ott vannak a prezentációk és a beadandók is. Ez szellemileg igen megterhelő, ráadásul stresszel is jár, így nem csoda, hogy a hallgatók sem várják a szeptembert, még az azzal járó sok "ereszd el a hajamat" jellegű nyárbúcsúztató/tanév köszöntő buli mellett sem.

Címkék: oktatás egyetem iskola tanulas iskolai elet egyetemi elet

Sorozat ajánló

Lady_Marilyn 2016.09.07. 08:10

Stranger Things

A Netflix '80-as éveket idéző sorozatában bizony igen sok furcsa dolog történik! A misztikus széria világszerte hatalmas népszerűségre tett szert, még az IMBD-n is kiemelkedő, 9.1-es értékelést kapott.

stranger-things.jpeg
A Duffer ikerpár eredetileg mozifilmnek szánta a sztorit, de nem elégedtek meg egy szörny-központú horrorral. Úgy döntöttek, hogy felépítve a szereplők történetét  inkább sorozatot forgatnak. Az első évad nyolc epizódban mutatja be Hawkins kisvárosát, illetve annak lakosait, középpontban egy fiát elveszítő édesanyával, pár kocka sráccal, akik ha épp nem táblás szerepjátékokkal és fantasy könyvekkel múlatják idejüket, akkor egészen különleges kalandokba keverednek, illetve az igen csak sötét múltú rendőrfőnökkel. Több a gyerek szereplő, mint a felnőtt, a sorozat mégis a felnőtteket célozza meg a drámai, horrorisztikus mivoltának köszönhetően. 

stranger_things_cast_getty_h_2016.jpg

A nyolcvanas évek nosztalgikus hangulata elegyedik a misztikummal, a drámával a horrorral. Ott van az a sok régi ruha, autó, korabeli frizurák és kütyük, aztán az a nyomasztó, félelmetes szál, illetve a közös tragédia: egy eltűnt gyermek utáni nyomozás. Így elég sok réteget meg tud szólítani, sőt az elvárásoknak is megfelel.
Steven King rajongói is hamar beleszerethetnek ebbe a világba, hiszen az ikerek sokat merítettek a műveiből, azokra még utalásokat is bújtattak ebbe a különleges világba (egy konkrét párbeszédben meg is említik a horror könyvek koronázatlan királyát). A meglévő fanoknak pedig egy remek hír így az ajánló végére: Lesz második évad, 2017-re várható a folytatás!

Anime ajánló

Lady_Marilyn 2016.08.31. 09:42

Parasyte the maxim

A Parastyle the maxim sem kivétel az adoptációk sorában, ám mégis egyedi esetként emelhető ki azzal a ténnyel, hogy húsz évet kellett várni rá. Idő közben még élőszereplős feldolgozást is forgattak a történetből, mely nagy népszerűségnek örvendett.

parasyte_by_shumijin-d8z63fh.jpg

A 2014-ben bemutatott 24 részes animeben egy sci-fi alapú horror rajzolódik ki, főszerepben a Földre érkező parazitákkal, akik az emberek agya feletti irányítás megszerzését követően vad mészárlásba kezdenek. 
A sztori főhősét is megtámadja egy parazita, ám ö észre veszi a fura lényt és időben ellenáll, mely eredményeként nem az agya, hanem a jobb keze válik bábbá. A meglehetősen intelligens életforma hamar megtanul beszélni, gondolkodása logikus, ám nem rendelkezik emberi érzelmekkel. Míg számára nem jelentenek gondot a morális, erkölcsi kérdések, addig gazdateste azaz a főhős számára mindez domináns. Mégis kénytelenek együttműködni és felvenni a harcot a többi parazitával szemben, akik rájuk akarnának támadni.

A lélektani kérdéseket is felvető seinen animeben központi szerepet kap a rejtélyes sci-fis téma, a változatos akciójelenetek valamint a dráma. Mind emellett tragikus fordulatoktól sem éppen mentes; a horror rajongókat pedig a fura idegenek és azok harci stílusa teheti elégedetté. Aki bármely irányvonalat kedveli a felsoroltak közül, annak a figyelmébe merem ajánlani ezt az egy évados animet.

Címkék: horror sci-fi anime seinen animeajanlo

Sorozat ajánló

Lady_Marilyn 2016.08.29. 10:06

The Night Manager

A John le Carré kémregénye alapján készült sorozat az AMC csatornán került bemutatásra. A hat epizód alatt egy kerek sztori rajzolódott ki, jól felépített karakterekkel és olyan végkifejlettel melyben ott van a  folytatás opciója. A változatos helyszínek, a kiszámíthatatlan, szoknyapecér főhős, a sötét múltú alvilági gonosz a James Bond filmek világát idézik, már csak az a klasszikus zene hiányzik, ami mindenki fülében felcsendül, aki tudja, ki a 007-es ügynök. Az IMBD 8.3-as osztályzatot adott a magyar nyelven Éjszakai szolgálat címen futott mini szériára, melyet időközben több díjra is jelöltek, csak az Emmyn például "szerény" nyolc kategóriában.

Főszereplők
A klasszikus, régimódi kémsztoriban Hugh Laurie kapta az antihős szerepét. Orvosi köpeny helyett ezúttal Richard Roper dúsgazdag fegyverkereskedő bőrébe kellett bújnia. Dr House-ként annyi mindent megmutatott, hogy félő volt, tud-e valami újat nyújtani, ám ezt a kérdést nagyon hamar rövidre zárta és egyöntetű "igen" választ harcolt ki a nézőkben. A főhős (Jonathan Pine) bőrébe Tom Hiddleston bújhatott, akit leginkább a Marvel Lokijaként ismerhetett meg a világ. A sorozatnak köszönhetően nagy esélyesként emlegetik James Bond szerepére, ám (valószínűleg újabb film hiányában) a leghíresebb kém szerepe körül továbbra sem született konkrét döntés. 

hugh-laurie-and-tom-hiddleston-in-in-the-night-manager-episode-1-amc.jpg

Sztori
Pine egy ex katona, aki átképezve magát egy kairói luxushotel éjszakai portásaként dolgozik és hamarosan ismét bajba keveredik, amikor hallgatva egy kétségbeesett nő szavára titkos papírokba nyer betekintést. Megpillantva honfitársa, Roper nevét a becsülete azt diktálja, hogy a látottakról azonnali bejelentést tegyen, ám nem sokkal később épp őt használják fel ahhoz, hogy lerántsák a leplet Roper alvilági tetteiről. Amint beépítik nem igen lehet eldönteni kinek az oldalán is áll, főleg, hogy feladata mellett az érzései is kibontakoznak. Érdekesen összetett mind a két figura és mind a kettejüknek más erősségeik vannak. Míg Pine-nak bujkálnia és folyton-folyvást bizonyítania kell, hol a hazája, hol a legnagyobb ellensége számára, addig Roper olyan tetteket visz végbe, amelyekért külön-külön is több évi börtönbüntetés jár. Közben pedig ott van a szerelmi szál, mely alá Elizabeth Debicki (Az UNCLE embere, Nagy Gatsby) karaktere vágja a fát. Jed Roper kedvese, akit szeretnek butának tartani, ám koránt sem olyan ostoba, mint amilyennek hiszik. Kiismerve Ropert egyre inkább undorodik tőle, a szíve pedig lehetséges megmentője felé kezd húzni. Az eleve drámai hangulatot emeli, hogy annyira bonyolódnak a szálak, hogy már nem igazán lehet követni ki kinek az oldalán áll. 

the-night-manager-key-art-poster-1200x707-type.jpg

Izgalmas, fordulatos sorozat, melyet nem csak kifejezetten krimi fanoknak merek ajánlani. Aki kedveli a színészeket oda lesz az alakításukért, aki a kalandos mini szériákat részesíti előnyben, az sem fog csalódni. Egyedül a nyitott ajtós végkifejlet az, ami zavarhatja az ember orrát.

Címkék: sorozat amc sorozat ajanlo

Dőljenek le a falak!

Lady_Marilyn 2016.08.25. 10:48

A női játékosokat érő sztereotípiák

"A nőknek a konyhában a helye!" "Lány létedre egészen jól játszol!" Hangzanak el újra és újra a jellegzetes beszólások, amikor egy játékosról kiderül, hogy a való életben lány. A modern technika világában, ahol már-már elképzelhetetlennek tűnik számítógép és internetkapcsolat nélkül az otthon fogalma, egyre több hölgy múlatja különböző játékokkal az idejét és erről konkrét felmérés is született már. 

imaginary.jpg

A lányok helye a fiúk világában
A számítógépes vagy az egyéb konzolokon elérhető játékok a lányokat is vonzzák, és itt nem csak a Sims keretében történő modern babázásra kell gondolni. A hölgyek is ugyanolyan szívesen ragadnak fegyvereket a virtuális valóságban, mint a fiúk, ugyanakkor rengeteg előítélettel kell szembesülniük. Mindez nagy valószínűséggel abból adódik, hogy a videó játékok többségét erőszakosnak bélyegzik. Persze ez sem egészen helytálló általánosítás, mert a játékok rengeteg jó dologra taníthatják meg az embert, úgy mint a csapatmunka vagy a jó kommunikáció. Emellett fejleszti  a stratégiai érzéket, a gyorsabb reakció időt és koncentrációt is.
A női játékosok többségét nem veszik komolyan, sokak azzal vádolják őket, hogy csak azért ültek le játszani, mert ezzel kívánnak kitűnni a tömegből, vagy mert a fiújuk erre kérte őket.  Valójában a női játékosok is azért ragadnak konzolt, vagy épp billentyűzetet és egeret, mert ehhez van kedvük és kész, pont, nem kell ragozni.

14039924156_422229a6bd_b.jpg


A "sötét" oldal
A League of Legends játékában egyre elfogadottabbá válik a hölgyek jelenléte, sőt a szerepjátékok többségénél sincs ez másként. Egy kérdőíves kutatás alapján kiderült, hogy az MMORPG játékokban tevékenykedő férfiak nagyobb százaláka támogatja a nők jelenlétét, mint ahányan semlegesnek érezték magukat, vagy ahányan teljes mértékben elutasították volna a hölgyeket.
Ezekben a világokban gyakran streamet is készítenek a hölgyek, ám az élő játékközvetítések bizonyos százaléka sajnos eléggé romboló hatású a női játékosok közösségére nézve. A lányok egy rétege hajlamos a külcsínre adni, s miután kipakolták amijük van, a játékbeli tudásukról kiderül, hogy valójában nagyon ingoványos talajon áll. Ez azt a benyomást erősíti, hogy a lányok többségének fogalma sincs arról, hogy mit művel a játékban. Ez persze koránt sem igaz. A női játékosok is tanulni, fejlődni vágynak, sokuk pedig remek tudásanyaggal rendelkezik adott játékokkal kapcsolatban. Nyilvánvalóan senki sem születik profi ligás játékosnak és egyre több a nulláról való kezdés bemutatása is, ugyanakkor a játékosok nagy része tanulni vágyik ezen felvételekből, és nem csak "élvezni a kilátást".

1268017_large.jpgKettős mérce
A shooter vagy a háborús tematikájú játékok esetében könnyen kettős mérce elé kerülhetnek a gyengédebbik nem szülöttei. A fogadtatásuk az örömtől egészen a sértő megjegyzések áradatáig terjedhet. Vannak olyan játékos közösségek, ahol örömtűz gyúl, ha valakiről kiderül, hogy a való életben lány (már ha ez a játékbeli nevéből nem lenne kivehető) és amint nem egészen biztos valamiben, kérdés nélkül a segítségére lesznek. Míg más játékokban a fentiekben leírt "A nőknek a konyhában a helye." jellegű otromba megjegyzésekre kell számítani. Rengeteg múlik azon, hogy egy adott játék mögött milyen közösség áll. 

Árnyékban játszani
Nem-nem itt most nem az UV sugárzás káros hatásaira, hanem arra gondolok, hogy sok női játékos elkeseredésében unisex vagy kifejezetten fiús felhasználó névvel barangol a virtuális valóságban, ezzel is szűrve a keresetlen megjegyzések tömkelegét. Persze van olyan eset is, amikor hiába ordít egy névről, hogy lány rejtőzik mögötte, a játékosok mégis megkérdőjelezik, hogy valóban hölggyel kerültek-e szembe. (Igaz történet alapján.)

xuy6wnpe9okpgpuqjyen.jpg

E-sport
Szerencsére az e-sportban jelen van a profi ligás női versenyek és bajnokságok megszervezése.Ez nagyszerű lehetőség a kitörésre, ám nem kis energiát igényel. Sok játék esetében vannak továbbra is hiányosságok az ilyen jellegű versenyek terén, míg más esetekben valósággal virágzik az ágazat. Azonban nem feltétlen kell a profik világáig ugrani, hogy ismételten rossz példát hozzunk fel. A jobb, tehetséges női játékosokat sajnos gyakran vádolják azzal, hogy nem a saját tudásuknak köszönhetik azt, hogy épp abban a ligában vannak, ahol. Mindezt csupán egyetlen meccsen nyújtott teljesítmény avagy a nemiség alapján nem szabad megítélni. Ezen a ponton tűnik nagyon középkorinak bizonyos játékok mögötti tábor gondolkodásmódja.

Segítségnyújtás 
Ahogyan azt említettem, sok játékos közösségben akadnak segítőkész emberek, akik szívesen adnak tippeket és tanácsokat, ha valaki erre kéri őket, a ló túlsó oldala pedig az a típus, aki akkor is okoskodik, ha senki sem kíváncsi rá, különösen ha kiderül, hogy egy lánnyal került egy csapatba. Holott a jól működő dolgokat figyelmen kívül hagyni, vagy tét meccseken (rangsorolt játékban) profi ligás játékosok stílusát utánozni próbálni jóval alacsonyabb rangsorban lévő csapattal, gyakorlás és tapasztalat nélkül nem igazán érdemes.

A lányokra hárított feladatok a virtuális valóságban
A játékok nagy részében megadott szerepkörben kell barangolni és minden osztálynak más feladatai vannak. Így például ha nagy általánosságban kell jellemezni ezen osztályok erejét, akkor két nagy csoportot lehet megkülönböztetni: vannak távolsági és közelharcos típusú karakterek. Persze ettől el lehet térni, sok játék esetében alkalmaznak már közepes hatótávolságú támadásokkal operáló "hibrideket". Ha tovább visszük ezt a gondolatot, akkor mindenképpen találunk egy konkrét szerepkört, melyet általában szeretnek a lányokra bízni, sőt vannak olyan hölgyek akik kifejezetten értik is a dolgukat ebben az osztályban, ez pedig a támogatás ( konkrétan a healer vagy support szerep). A támogatók felelőssége amolyan "anyuka jelleggel", oltalmazni társaikat az őket érő sebzések elől, vagy visszatölteni az életerejüket. Sokan gondolják, hogy ez biztos nem lehet nagy kunszt, holott igenis nagy felelősség hárul a támogatókra a csapatos harcok során. Ezt a szerepet azonban gyakran ráerőltetik a lányokra. Csajok! Ne hagyjátok magatokat kitenni ennek, mindezt "A lányok csak supportkodni tudnak." sztereotípia miatt. Bátran álljatok ki magatokért és menjetek olyan típusú harcssal, amilyennel Ti harcolni vagy barangolni szeretnétek!

Köszönet
Ezúton is szeretném megköszönni a Gamer Girls Hungary csoport lányainak, akik bátran megosztották velem a történeteiket és véleményüket. Kiemelt hálám azoknak a csajoknak, akik a témával kapcsolatos szakdolgozatukat is elküldték! 

Címkék: gamer gamerek gamer vilag gamer girls

Dőljenek le a falak!

Lady_Marilyn 2016.08.24. 09:11

A rockereket, metalosokat érő sztereotípiák

A társadalomban minden osztály, minden nemzetiség, sőt a legtöbb vallás hívői is előítéletekbe ütköznek. Nem beszélve a bizonyos irányzatokat képviselő egyénekről, vagy azokról, akik szeretik kifejezni egyéniségüket, rajongásuk tárgyát. Nincs ez másként a rock és a metal zene rajongóinál sem. 

Vallás
Az első és legnagyobb fal, amivel a stílus képviselői szembe találják magukat, az, hogy a vallási hovatartozásukat egy, jobb esetben kettő ugyanazon körbe hajlandóak csoportosítani mindazok, akik előítéletekkel vagy semmiféle tudásanyaggal nem rendelkeznek sem a rock, sem pedig a metal zenéről. Valójában ezen szubkultúrában is megoszlik a különböző vallásúak aránya. Bármilyen hihetetlennek is tűnik vannak muszlim, buddhista, keresztény hívő emberek, akik vallásukat követve is szeretik a metalt vagy a rockot, és ezt fel is vállalják. Akadnak a soraikban olyanok is, akik a többistenhit követői, mi több, például a vikingek koráért, a norvég mitológiáért rajongó zenészek Odint dicsőítő számokat is írnak. 

4272.jpg

Politika
Második körben szóba kerülhet a politikai nézet, s itt is rend szerint egy kupacba akarnak sorolni mindenkit, akiről tudva levő, hogy a keményebb zenei műfaj rajongója. A nagy skatulyázás hevében elfelejtődik, hogy hasonlóan a vallási kérdéshez, bizony a politikai nézetek is eltérőek.

Dress code
Sokak szerint konzervatív módon megszabott dress code-ot írtak elő az újonnan belépni kívánók számára a régi motorosok, ám valójában ez is legalább akkora tévedés, minthogy mindenki aki rockot vagy metal zenét hallgat az bizony csakis sátánista lehet. Mindez a fekete viselet miatt alakult ki az emberek fejében. Az igazság az, hogy semmi sincs kőbe vésve. Nem kötelező feketét hordani, mindig minden körülmények között acélbetétes bakancsot húzni, azonban amennyiben ebben érzitek jól magatokat, tegyetek így!

Egy kis lelki fröccs
A zenei ízlés felvállalása nem egyszerű dolog, de higgyétek el, hogy ettől nem lesztek kevésbé értékes vagy rossz emberek, sőt! Ti kifejezitek az egyéniségeteket, ami sokaknak nagy problémát jelent különböző okokból. Akik komolyan szeretik ezt a zenei irányzatot, azoknak mindez nem csakis kizárólag egy fajta lázadás, nem feltűnési viszketegségi roham és NEM csupán egy "korszak", ami idővel lezárul.  Igen, lesznek akik ezt mondják majd, sőt rosszabbak is, akik nem fogják érteni miért olyan ruhában mész iskolába vagy akárhova, amilyet viselsz. Sokszor ez bosszantó lehet, rosszabb napokon nehéz elengedni a bántó szavakat, pedig ezek sokáig elkísérnek majd. Idővel el fognak fogadni, főleg ha rájönnek, hogy a zenei ízlésedtől függetlenül szerethető ember vagy. Használd az önkifejezésedet jó célokra, így például ezen előítéletek lerombolására.

metalhead5.jpg
Igénytelenség
Valamiért az a kép alakult ki a társadalom ezen rétegéről, hogy igénytelenek, pedig ez sem helytálló általánosítás.Persze rossz példa mindig van.  Valójában a minőségi zenekaros pólók 3.000 forinttól elérhetőek, a bőrkabátokat újonnan olyan 10-15.000 forintért lehet beszerezni, a fekete nadrágok vagy a farmerek többségét sem ússza meg az ember néhány ezer forintnál olcsóbban. A kiegészítők (nyakláncok, karkötők, övek, gyűrűk, satöbbi) terén is nyitva kell tartania az embernek a szemét, sok esetben jobban megéri az ebay-ről rendelni. Az acélbetétes bakancsok is több ezer vagy tíz ezer forintból jönnek ki, míg egy vászon cipőt akár 3.000 körül is talál az ember.  Ha málhazsákra, katonai színekre fáj az ember foga, azt katonai szaküzletben kell keresse, mert a legtöbb méterárú üzletben ilyen minőség és szín nem található. Egy konkrét esetben a miértre nagyon meglepő válasz érkezett, a boltos állítása szerint a keki csakis náci viselet, ezért nem rendel belőle. Ehhez nincs hozzáfűzni valóm.

woman-crying_4.jpg

Viselkedés
A mogorva, másokat elutasító magatartás is azon leírások közé tartozik, mely egyáltalán nem fedi a valóságot. Az, hogy az énekes hörög, hogy erősebb a basszus gitár hangja, hogy gyorsabban pereg a dob a zenében, még koránt sem jelenti azt, hogy aki ilyesmit hallgat az haragos, mogorva vagy durva. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mint bárhol máshol a világban, a rockerek, metalosok között is ki lehet fogni olyat, aki nem lesz szimpatikus ( akár még úgy is, hogy te magad is az irányzat kedvelője netán a stílus képviselője vagyés olyat is, aki megdöntve az esetleges előítéleteidet akár a legjobb barátoddá is válhat.  

13925006_1423029207711465_4038172296213657782_n.jpg

Tanács
Srácok, lányok! Az élet túl rövid ahhoz, hogy azt úgy éljétek, ahogyan azt mások várják el tőletek. Szeressétek és képviseljétek bátran azt a stílust, ami közel áll a szívetekhez, de legyen a szemetek előtt a felelősség érzet, a tudat, hogy a legtöbben az egyén viselkedését vetítik azon körre, amelyből jött. 

Címkék: rock metal eloiteletek

Anime ajánló

Lady_Marilyn 2016.08.23. 09:11

Orange

21f3f11f5c3d7a80e29bd137291169b4.jpg

A 2016-os nyári szezon animei között érdemes kiemelni az Orange-ot is. A 13 részes animeből eddig csupán hét elérhető, de tulajdonképpen már az első néhány rész megfoghatja a shoujo rajongókat. Elsőre talán azt gondolhatjuk: nahát, már megint egy iskolai sztori, benne barátsággal és szerelemmel, milyen egyedi. Pedig valójában nagyon is drámai műről van szó, mely alapját egy levél adja, melyet főhősünk a tíz évvel idősebb önmagától kap.

Akinek tetszett a ReLIFE, az biztosan odalesz az Orange-ért is, mert nagyjából hasonló jellegű a mondanivalója, ám az Orange esetében a főhősünknek nem csak a saját megbánásait kell igyekezni eltörölni, hanem meg kell mentenie egy életet is. 

Igen, központba kerülnek a tipikus shouju jelenetek, úgy mint a barátság fontossága, a tűzijátékkal záruló japán ünnepi forgatag, az iskolai klubok, de ezek olyan szerves részét képezik a stílusnak, hogy nélkülük nem is lehetne egész a sztori. 

1e2047e163162602ea5e1a65e5ee1eda.jpg

A kliséktől eltekintve nagyon is egyedi történetről van szó, mely egyébként az azonos című öt kötetes manga alapján került adaptálásra. A grafika szép, a karakterek szerethetőek vagy épp utálhatóak, de állandó jelleggel jelen az a bizonyos drámai szál. Ez a szál árnyékként követi a külsőleg vidámnak tűnő középiskolások napjait, de mégis ez az, ami igazán szerethetővé és emberivé teszi az egész animet. 

Címkék: anime animeajanlo

Gólyatábor

Lady_Marilyn 2016.08.22. 09:27

Közösségépítés helyett megalázó feladatok

Botrányoktól hangos beavatási szertartások
A legtöbb gólyatáborhoz még kedvcsináló videó is készül, melyek döntő többségében elhangzik, hogy aki nem lesz ott a gólyatáborban, az talán nem is számít igazán, mert akkora buli lesz. Az, hogy ki mit ért a buli fogalma alatt, azt nem feszegetném, de biztosan nem ezt.... A megalázóbbnál megalázóbb feladatok ördögi körében központi szerepet kap a mértéktelen szintű alkohol, pedig kellemes hangulatot üres pálinkás üvegek nélkül is lehet teremteni, illetve kulturált formában is ki lehet üríteni azt, ha valaki nagyon erre vágyik. Mondjuk rosszullét vagy rosszabb esetben detoxikáló nélkül.

Egy éppen aktuális elrettentő példáról a hvg.hu rántotta le a leplet. Persze ez az egész nem olyan új keletű dolog, valahogy mindig is tudva levő volt, hogy az egyetemi gólyatáborok során elő kell kerüljön a bikini, az üvegek és az olyan feladatok, amelyek koránt sem viccesek, sőt az emberi méltóság meggyalázásának határát súrolják. Egy korábbi Eduline-es cikkben is hosszasan részletezik, hogy mi is zajlik a színfalak mögött, amikor eldurvul a beavató buli. Ha frissebb bizonyítékokra vágytok, akkor az NlCafe cikke biztosan elveszi a kedveteket a gólyatábortól.

A felsőoktatás kapuját márpedig anélkül is át lehet lépni, hogy olyasmire kényszerítenék az embert, amit nem akar megtenni. Senkinek sem kell attól tartania, hogy évekig barátok nélkül marad, ha megőrizve a becsületét vagy épp tartva az ostoba és gyermeteg feladatok kavalkádjától inkább otthon marad, mert már az évnyitó után olyan helyzetbe kerültök, hogy szóba állhattok valakivel, aki a csoporttársatok lesz. Ráadásul ezen táborok többségbe több ezer vagy akár tíz ezer forintba is kerülhet. Fizetni a nyilvános megalázásért koránt sem túl jó üzleti befektetés ugye? Ráadásul a későbbiekben remek lehetőségetek lesz a bulizásra is, ahol ismételten azt isztok, amit szeretnétek és akkora mértékben. 

1375740658_college-party.jpg

Nincs középút
Vannak, akik azt javasolják, hogy bátran induljunk el a gólyatáborba és ha ott olyan feladattal találjuk szembe magunkat, amelyek nem ínyünkre valók, akkor azokat ne csináljuk meg, ám a valóságban nincs lehetőség a kihátrálásra, mert vagy még megalázóbb helyzetbe keveredik az ember vagy a  társai kerülnek kellemetlen szituációba. 

Lehetne másként?
Természetesen. Amennyiben a helyi egyetem HÖK szervezete (hallgatói önkormányzat) valóban a hallgatók érdekeit képviselnék, kiállnának az újoncok mellett és nem engedélyeznék a féktelen alkoholhasználatot illetve a pucérkodást a feladatokban, akkor lehetne másként. Sok esetben a hallgatók hiába fordulnak sérelmeikkel a HÖK szervezetéhez, ott olyan válaszokat kapnak, mely inkább a feledés homályába terelné a diákok sérelmeit. Erről ír a 888.hu is. Mennyivel kellemesebb egy jó hangulatú nap után az új ismeretségi körrel beülni valahová majd annyit és azt inni, vagy nem inni amit az ember szeretne?
Egy ideálisabb világban nyilván jobban felügyelnék mindezt, de a felsőoktatásban a tizennyolcadik életévüket már betöltött személyekről van szó, innentől fogva pedig a saját felelősségük elhatározni, hogy egyáltalán a sok negatív hír ellenére belevágnak-e a gólyatáborba avagy sem.

Persze ezen poszttal senki kedvét nem kívánom szegni, mindenkinek a saját joga és felelőssége eldönteni, hogy részt vesz-e az egyeteme által megszervezett gólyatáborban, csupán arra kívántam rávilágítani, hogy mindezen túl esni nem kötelező jellegű, sőt enélkül is ugyanannyira teljes értékű hallgatóvá válhat az ember, mint az, akit megaláztak, vagy netán rosszabb élmény érte.

Címkék: oktatás egyetem golyatabor egyetemi elet

Anime ajánló

Lady_Marilyn 2016.08.17. 11:02

Ajin

4a52fad7feb64b3bb52cd2ffa61bfc38.jpgAz Ajin anime első epizódja  2016 januárjában jelent meg és a készítők egészen áprilisig csepegtették a tizenhárom epizódot. A seinen stílusú anime az azonos című manga alapján került adaptálása. Az egyelőre egy évaddal rendelkező animehez folytatást is készítenek, mely várhatóan vagy még idén vagy jövőre kerül majd bemutatásra.

Maga a sztori horrorisztikus jelleggel bír, ugyanis a rejtélyes ajinok köré építették, akikről eleinte nem túl sok minden derül ki. Ugyanúgy néznek ki, mint az emberek, ám néhány lényeges dologban mégis eltérnek tőlük. Az ajinok halhatatlanok, valamint egy furcsa fekete anyag segítségével szellem szerű lényeket képesek irányítani, melyek az emberi szem számára csupán akkor láthatóak, ha már halálfélelmük van. Az ajinokra külsejük ellenére egy másik fajként tekintenek és valamennyi ellen vadászatot rendeltek el a kormány emberei. Japánban két ajin ismeretes, de ez nem jelenti azt, hogy valójában csupán ennyien vannak, mert aki mégis felfedezi magában a halhatatlanság erejét, inkább eltitkolja azt. 

d20e5dc1d14ac8b3f97e34f1a264a9a4.jpg

Az átlag polgárok a pénzdíj reményében veszik üldözőbe különleges képességgel bíró társaikat. A kormány rengeteg információt tart vissza, ráadásul ez a pénznyeremény is csak koholmány, csupán az ajinokra vonatkozó bejelentéseket kívánték ösztönözni ezzel. A sok titokról és hazugságról részről-részre rántják le a leplet, miközben egy átlagosnak tűnő iskolai diákról is kiderül, hogy ajin. A hajtóvadászat azonnal kezdetét veszi a fiatal diák ellen, aki akkor még semmit sem tud a saját erejéről, a kormány valódi céljairól, sem pedig arról, hogy valójában hány hozzá hasonló társa lehet az országban. Szökésében egy régi barátja támogatja, ám útjaik hamarosan ketté válnak, mert főhősünk úgy véli, jobb ha a saját fajtájához fordul segítségért. Ettől a ponttól bonyolódik úgy a történet, hogy azt spoiler nélkül nem igen lehet leírni, tehát meghúzva a határvonalat csak annyit mondhatok, hogy igen izgalmas és eseménydús epizódok épülnek fel, hol az üldözők, hol az üldözött kerül középpontba. 
fe6d12fcce63f48d4aa22fc4d9498f0b.jpgS, hogy mi a legfurább az egész animeben? Maga a sztori is elég szürreális, de egyértelmű, hogy erre a kérdésre a grafika a válasz. Amolyan CGI-s jelleggel van felépítve az egész, amit meg lehet szokni, de akik a hagyományos animes ábrázoláshoz szoktak, azoknak ez biztosan időbe fog telni.  Tehát, ha túllendülünk a fura, szokatlan grafikától egészen élvezhető, izgalmas és fordulatos animet kapunk, mely részről-részve építve magát adja át a lényegi részt. 

A horror műfaj rajongói értékelni fogják a művet. Azoknak is merem még ajánlani, akik kedvelik az olyan stílusú animeket, mint amilyen például a Tokyo Ghoul vagy a Deadman Wonderland. 

 

Címkék: anime animeajanlo

A füstbement fesztiválszezon

Lady_Marilyn 2016.08.12. 16:20

Akár Petőfi Sándor klasszikus Füstbement terv című verse is remekül leírná a 2016-os nyári fesztiválszezont, mert minden kilátogató tervezgetett, jegyet vagy bérletet váltott, majd nem egészen azt kapta, amire számított.

Balatoni botrányok
Az egyre rosszabb köntösbe bújtatott Balaton Sound idén sem maradhatott el felháborodás nélkül. Zamárdiban két eszméletlenül fekvő lányra találtak a kanadai DVBBS formáció fellépését követően. A rendőrség által előállított férfiak drog hatása alatt álltak. Az ügy bonyolódik, mindenki tagad, de a fesztivál rossz hírneve állandó. (Részletekért az Index cikkét ajánlom.) 

nevtelen_2.jpg
A keményebb műfaj rajongói sem térhettek haza elégedetten a RockPart-ról, ugyanis a fesztivál utolsó napján vihar tört ki és a szervezők úgy ítélték meg, jobb ha a teljes napi programot törlik, a fesztiválozókat pedig hazairányították Balatonszemesről.

Viharos idő, viharos hangulat
Ha a koncertek épp nem a vihar vagy a rossz idő miatt maradtak el vagy csúsztak akár órákig, akkor a fellépők gondolták meg magukat. Így történt ez a Rockmaratonon is, ahol egy rossz mozdulat miatt nem zenélt a headliner Megadeth. A basszusgitárost a dunaújvárosi kórházban látták el, mivel eltört a lába (egyes források szerint a lábujja, mások a lábfejét vélték sérültnek). A koncertet maga Dave Mustaine jelentette be a rajongóknak a színpadról, amit ITT tudtok megnézni.

13738356_10154986863596521_3017811850049265975_o.jpg

"... a zenekar énekese az Indexnek adott helyszíni interjúban is azt nyilatkozta, nem fordult még elő korábban, hogy ilyen okokból maradna el fellépés, kis idő elteltével mégis meggondolta magát. A basszusgitáros hangsúlyozta, hogy ő vállalja a koncertet, Mustaine ugyanakkor felment a színpadra és maga jelentette be az – egyébként a fesztivál történetében nézőcsúcsnak számító – tömegnek, hogy a baleset miatt kénytelenek lemondani a show-t. Ez már a második alkalom, hogy elmarad a Megadeth hazai bulija – legutóbb a 2014-es Aerodrome Fesztiválos fellépését mondta le a zenekar. "  - Olvasható a fesztivál Facebook oldalára posztolt hivatalos közleményben.

A Fezen fesztiválon sem volt épp kerek minden. A Within Temptation fellépése váratott magára, majd a tervezettnél jóval rövidebb műsoridőt kaptak a látogatók. A fesztivál egyébként eleve úgy indult. hogy két zenekar is visszamondta a fellépést. Székesfehérvárról sem kulloghatott tehát haza mindenki teljes mosollyal az arcán.

13903400_10153832255332986_2866022136361955053_n.jpg

A nyár záró Sziget
A Budapesten megrendezésre kerülő Sziget fesztivál nulladik napján Rihanna teljesített színvonalon alul, és ez még csak a startoló nap volt. Ki tudja, hogy megfelelően lesz-e kezelve a hatalmas tömeg, hogy nem mos el mindent egy váratlan vihar? Minden esetre a díva "fellépéséről" ITT olvashattok részleteket.

Címkék: fesztivalok fesztivalszezon

Gamer válasz

Lady_Marilyn 2016.08.05. 10:47

Profi játékos, profi gondolkodásmód

Az önmagukat zseniálisan marketingező játékosok bizony nagyobb ismertségre tehetnek szert, mint azok akik nem fordítanak energiát az olyan tevékenységekbe, mint a stream, a saját facebook oldal futtatása és az azon történő nyereményjátékok hirdetése vagy a rendezvényeken való megjelenés, akár csupán látogatóként is. Ezt a fajta gondolkodásmódot leginkább úgy lehet megtanulni vagy megismerni, ha marketinget tanul az ember, de ennél egyszerűbb és könnyebb, ha néhány ilyen területen is aktív játékost veszünk alapul. A modern kor "mecénásaival" felvértezve komoly támogatást lehet szerezni, ami sok játékos vágya, de ezt elérni koránt sem egyszerű és most nem csak egy adott ország gazdasági helyzetére kell itt gondolni.

Mindez persze akár fordítva is elsülhet. A streamelés önmagában kevés, mert ha nem hirdeti a játékos, hogy hány órától tekinthető meg a meccse, akkor alacsonyabb nézőszámmal kell kalkulálnia, főleg akkor, ha nem tartozik a profi liga játékosai közé. 
A probléma forrását akár az is jelentheti, hogy a játékos nincs tisztában azzal, hogy milyen felszereléssel lehetne belevágni a streamelésbe úgy, hogy abból minőségi munka szülessen, amit a nézők lelkesen követhetnek figyelemmel vagy pedig nem tud kiigazodni a közösségi oldalak útvesztőjében, tehát nem tudja, hogy hova forduljon akár segítségért, akár pedig a munkája megosztásával kapcsolatban.

twitch-hacker.jpg

A bejegyzéshez az Egymilióan a magyar esportért egyesület Facebook oldalán posztolt nyílt levele szolgált alapul.

Címkék: gamer

Ízelítő a 2016-os nyári anime szezonból

Lady_Marilyn 2016.07.30. 09:55

91 days  A 13 epizódos drámában a '20-as évekbe csöppenünk. A történet fő témája a bosszú és az ahhoz vezető út.
Active Raid: Kidou Kyoushuushitsu Dai Hakkei 2 A mecha stílus rajongói ebben a 12 részes animeben találhatják meg, amit keresnek.A nem túl távoli jövőben játszódó történetben Tokió városának egy része megsüllyedt, majd teljesen elmocsarasodott. A katasztrófa sújtotta övezetben ugrásszerűen megnövekedett a bűncselekmények száma, ezért a rendőrség különleges erőket vet be.
Nejimaki Seirei Senki: Tenkyou no Alderamin A Katvarna Birodalom már régóta háborúban áll a szomszédos Kioka Köztársasággal. Főhősünk egy egyszerű katvarnai közkatona, aki akarata ellenére kénytelen letenni a Legmagasabb Fokú Katonatiszti Vizsgát, amin kimagaslóan jó eredményeket ér el.  Ezzel a mindössze 17 éves srác beülhet a parancsnoki székbe, és ezáltal nemcsak a saját, de a beosztottai túlélése is az ő leleményességén és stratégiai érzékén múlik majd.

amanchu_039.jpg

Amanchu! Egy nagyon aranyos 13 részes anime, melyben két lány különleges barátságára fókuszálnak, akikben a közös vonás a búvárkodás és az óceán világának szeretete, de megjelenik benne az iskolai élet is. 
B-Project Egy lemezkiadóban zajló munkálatokról, idolokról szóló zenés vígjáték.
ReLIFE Főhősünknek remek lehetősége nyílik arra, hogy megváltoztassa egyébként kissé félresiklott életét. Egy kísérlet keretén belül visszatér a 17 éves beli énje testébe, illetve az iskolapad mögé. Nagyon hangulatos 13 részes seinen anime.

dgray-man_hallow_006.jpg
D-Grey Man Hallow A széria rajongóinak legnagyobb örömére végre folytatódik a D Grey Man! A XIX. század végi Európában zajlik a harc az Ezeréves gróf és csatlósai ellen, miközben más kihívások is várnak a főhősökre méghozzá 13 epizódon keresztül.
Orange Az iskolai térben játszódó, 12 epizódos animeben a főhős levelet kap a 10 évvel idősebb önmagától, aki arra kéri, hogy mentse meg az egyik osztálytársa életét. 
Ozmafia A chibi stílus illetve az adaptáció alapjául szolgáló visual novel rajongói örülhetnek ennek a műnek.

Címkék: anime nyar animeajanlo

Anime ajánló

Lady_Marilyn 2016.07.26. 17:02

ReLIFE

relife_002.jpgMit tennél, ha lehetőséged adódna megváltoztatni az életed?
Főleg erre a kérdésre fókuszál ez a 13 részes seinen anime. Kaizaki Arata, a harminchoz közelítve állás nélkül marad és nem igazán találja a helyét az életben. Egy olyan különleges és egyedi kísérletbe vág bele, mely célja épp a hozzá hasonlóak sorsának átírására született meg. Mindössze egy tablettát kell bevennie, hogy a terápia a kezdetét vehesse. Ennek részeként a 17 éves beli énje testébe kerül, tanulmányait pedig a ReLIFE vállalat által kijelölt iskolában kell folytatnia, azonban már az első iskolában töltött napon szembesülnie kell azzal, hogy a diákok élete tulajdonképpen koránt sem egyszerűbb a felnőttekénél.

A tanárok által összeállított teszteken kívül sok kihívással kell szembenéznie, ráadásul ezek egyike sem várat magára. Miközben igyekszik helyes döntéseket hozni, a ReLIFE egyik munkatársa minden egyes lépését nyomon követi. Arata egy hónap leforgása alatt barátokra lel és ott igyekszik segíteni ahol tud, de tulajdonképpen Ö az, aki mindennél jobban segítségre szorul, ugyanis csak egy évet tölthet el az iskolában, ezt követően pedig ismét a harminchoz közeli énjévé válik, ekkor pedig az osztálytársai emlékei automatikusan törlődnek róla. A kutatócég emellett szabályzatában azt is kimondja, hogy soha, senkinek sem beszélhet a kísérletről, különben az ö emlékeit és törlik, ezzel pedig búcsúzhat attól a remek lehetőségtől, melynek köszönhetően megváltoztathatja a sorsát.

relife_077.jpg

A ReLIFE a 2016-os nyári szezon egyik legszerethetőbb története, mert a karakterek nagyon tudatosan vannak felépítve, szép a grafika és maga a történet is könnyen magával ragadja a nézőt. Sok kérdést vet fel és mind emellett még humoros is. Azoknak ajánlom, akik szeretik a slince of life, azaz a mindennapi élet ihlette jeleneteket és a seinen stílust.

Címkék: anime animeajanlo

Megjelent!

Lady_Marilyn 2016.07.21. 19:22

Megjelent az AniMagazin 32. száma!

13718541_856099087829843_7747344849418518078_n.jpg

A teljes tartalomért KATT!

Címkék: animagazin

Sorozat ajánló

Lady_Marilyn 2016.07.21. 08:53

Outcast

ch7qno3weaqqfsx.jpgA The Walking Dead széria készítői zombiapokalipszis helyett valami egészen más témával rukkoltak elő, ami hasonlóan elvont és izgalmas alapot ad egy horrorisztikusabb hangvételű sorozathoz, ez pedig a démonok világa. A démon irtás, hasonlóan a zombik által ellepett utcákhoz, egy olyan gondolatokat ébresztő, úgymond "alap" téma a horror műfajban, mint amikor hasonló ügyeket vélünk felfedezni a krimikben. Mégis egyedi tud maradni és ettől lesz működőképes a Fox-féle horror.

A sztori (amely egy képregény televíziós sorozatba történő adaptációja) szerint adott egy pap, meg egy elég sötét múltú,bűntudattól atomjaira hullott, közel sem hétköznapi férfi, akik közös nevezője a démonok. Ezek a lények képesek megszállni az embereket,átvenni felettük az irányítást, de minden egyes démon valamiben eltér a másiktól, ahogyan az emberekre gyakorolt hatásuk is más. Az azonban biztos, hogy ezeknek a gonosz lényeknek nincs helye az emberi világban. Az olyan sorozatok rajongói, mint a Dexter vagy a Hannibal, de még a The Walkig Dead fanatikusok is hamar megkedvelhetik a szériát, mely első évada jelenleg is fut a Fox csatornán.

outcast-tv.png


Miben hasonlít az Outcast a The Walking Dead-hez?

Ahogy az a fentiekben is kiderül, mind a két mű képregényeken alapszik. Az intro mini videó, de meg merem kockáztatni, hogy a zenei tematika is kísértetiesen hasonlít a legnépszerűbb zombis sorozat felvezetőjéhez, de a szereplők is ugyanolyan precizitással vannak felépítve és ugyanúgy képesek változni, mint a járkáló halottak között küzdő és élő emberek történetét feldolgozó sorozatban. Ezek a figurák szerethetőek vagy épp akár gyűlölhetőek is, és ez is remek hasonlóság a két mű között. Valamint ott van az a nyomasztó, sötét atmoszféra a levegőben, és egyre több a megválaszolásra váró kérdés is, ahogy egymást követik az epizódok. Ugye ez is ismerős valahonnan?

outcast-cast.jpg

Kiknek ajánlom?
A horror (nem feltétlenül a vérfürdőben gazdag fajtára, hanem a pszichológiai kérdéseket megbillegtető, sötéten elvont típusúra gondolok) elkötelezett rajongóinak, a The Walking Dead széria lelkes követőinek, valamint azoknak, akik kedvelik a démonos témájú filmeket.

Címkék: sorozat fox horror

A nagy számok törvénye, animes verzió

Lady_Marilyn 2016.07.15. 11:48

Mennyi animet tervezzek egy évre?

A korábbi animes-matekozós téma folytatásaként azt a kérdést boncolgatom, hogy hány animet érdemes betervezni egy évre. Ha maradunk a korábban kapott eredménynél, tehát, hogy 100 animet 100 nap alatt nézünk végig, akkor akár több, mint háromszáz tizenkét epizódos animere is juthat időnk, de mi a valóság? (A teljes előző cikkért KATT.)  A nagy kalkulálás helyett inkább néhány tanácsot gyűjtöttem össze arra vonatkozóan, hogy hogyan is állítsuk össze azt a bizonyos listát, mely a közeljövőben megtekintendő animeinket tartalmazza.

touhou_ii_085.jpg

f5a304bb9af17343299a82a9bdb5af16.jpgMennyi szabadidő áll rendelkezésre?
Nyáron több szabadideje van az iskolásoknak és persze év közben is akadnak ünnepnapok, szünetek, melyek remek alkalmat adnak a korlátlanabbnak tűnő anime nézéshez, mint a szürke hétköznapok, melyekre a tanulás és az iskola árnyéka vetül. Így például ott van az őszi, a tavaszi és a téli szünet is.
Ezzel szemben a munka világában tevékenykedők már jóval kevesebb anime nézésre fordítható szabadidővel rendelkeznek. Érdemes figyelembe venni, hogy körülbelül mennyi (valós) szabadidő áll a rendelkezésünkre mielőtt listát készítenénk a közeljövőben megtekintendő animekről.
Amennyiben mindenképp a mennyiségen van a hangsúly, helyezzük előtérbe a kevesebb epizóddal gazdálkodó animeket, az OVA-kat és a kevés évados (esetleg még frissen futó) történeteket, vagy az olyan műveket, melyek nem a megszokott műsoridővel rendelkeznek.

 

Gördülékenység
A hatékonyságot növeli, ha gördülékenyebben tudsz végignézni egy-egy animet. Ezért érdemes több stílusból is válogatni. A széles palettának köszönhetően, illetve a stílus szerinti szűrő alapján való keresgélés opciójával élve ez adott. Továbbá, ha úgy érzed, hogy a vártnál kevésbé fogott meg egy történet, akkor más animekbe is vágj bele. Idővel, ha ismét kedved támad folytatni a korábban félbeszakadt művet, akkor megteheted.
Persze ne feledjük, hogy a megtekintendő animeknél nem csak a történet leírása, az adott stílus, hanem az értékelés alapján is érdemes választani.

1e1ba8932189be4760b9f00068e9b70f.jpgBehozni a lemaradást vagy lépést tartani a friss történetekkel?
A lista összeállításakor azt javaslom, hogy vegyesen töltsétek meg a szezon animeivel és azokkal, amelyeket már régebb óta szeretnétek megnézni. Hagyjatok helyet a később debütáló animeknek is, valamint vegyétek figyelembe az OVA-kat, a special részeket és a filmeket is. Persze dönthettek úgy, hogy csak a friss, ropogós animekre fordítjátok az időt, de az esetleg ehhez fűződő előzmény epizódokról se feledkezzetek meg!

Mennyi az annyi?
A korábbi elméletből kiindulva akár több, mint háromszáz animet is bezsúfolhatunk az egy éves tervbe, de ha még sincs mindennap négy óránk arra, hogy egy tizenkét részes animet "ledaráljunk", akkor egy évre inkább ennél kevesebb animet érdemes betervezni. Tulajdonképpen már a száz anime is remek teljesítménynek számít, akkor is, ha azt nem három és fél hónap, hanem egy kerek év alatt nézi meg az ember. Ennek ellenére bátran elő azokkal a listákkal! Hívjátok ki magatokat egy animes kihívásra! Még az év fele hátra van, nem késő belevágni a nagy anime maratonba!

 

Címkék: anime

Hogyan varázsolhatunk con hangulatot otthonra?

Lady_Marilyn 2016.07.08. 11:39

Több egy átlagos napnál

Közeleg a nyári MondoCon hétvégéje, a Hungexpo ismét megtelik a mangák, az animek rajongóival. Lehetőségük lesz bevásárolni édességből, mangákból, könyvekből, iletve különböző fan tárgyakból. A programok között szerepel a látványos cosplay verseny, a karaoke, a DDR és a számítógépes játékok rajongóiról sem feledkezett meg a Mondo games stábja. Azonban mi a helyzet azokkal, akik kevésbé kedvelik a tömeget, vagy akik épp nem tehetik meg, hogy a fővárosba utazzanak? Meglehet nem épp ugyanolyan élményt ad ez a néhány tipp, mely segítségével az otthonotokba varázsolhatjátok a con hangulatot, de talán egy megszokott menetrend szerint eltöltött napnál azért többet nyújthat.

d03dcc3d071ea00e675018a8f18b21e9.jpgÁzsiai ízek
Ha nem tudsz sushit rendelni vagy készíteni, attól még más ázsiai ízekkel is kényeztetheted magad.
Kínai éttermek sokkal több helyen vannak az országban, de akár saját magad is könnyen elkészíthetsz magadnak valamit. Sok recept van az interneten, melyek a bevásárláshoz is nagy segítséget adnak, de ha nem érzed magad otthon a konyhában, akkor továbbra is ott van a rendelés vagy az elvitel lehetősége.

Ha úgy tartja kedved, válaszd az evőpálcát a megszokott kés és villa helyett! A vidó megosztó portálokon biztosan találsz segítséget a használatához, ha még nem igazán tudod, hogy hogyan is kell pálcával enni. A környezettudatosság jegyében használj inkább műanyag pálcát, melyet később ismét elővehetsz majd!

 

3b377a42b0ec804f7cfcd53ed337d2c5.jpgAnime maraton
Akár maratoni anime nézéssel is kikapcsolódhatsz! Az AnimeAddicts oldalán vagy az Anime-planet honlapján listát is készíthetsz arról, hogy milyen animeket szeretnél megnézni.
Állíts össze egy "kihívást" saját magadnak, melyben ötven vagy akár száz anime szerepel, amit még ebben az évben szeretnél megnézni! Osztályozd azokat a műveket, amelyeket eddig láttál az említett oldalak skálája alapján!  
Írj össze egy listát kezdő animesek számára is, vagy akár kifejezetten egy ismerős igényei szerint! 

Oda vagy a kedenc animeidben felcsendülő dalokért? Állíts össze egy lejátszási listát, melyben ezek szerepelnek! A listába akár más visual-key, j-rock vagy kpop dalokat is tehetsz, ha szeretnél.
A videóportálokon járva sok remek AMV-t is találsz majd, ezeket is érdemes megnézni!

 

Verseny hangulat
Ahogyan azt fent is említettem, a conon jelen vannak a legismertebb számítógépes játékok is. Ha az ezt idéző versenyhangulatra vágysz, akkor az épp aktuálisan folyó bajnokság mérkőzéseit ajánlom, melyek online követhetőek. A profi játékosok meccseit nézni persze egészen más, de sokat lehet belőlük tanulni. 
e-sport.jpg
Persze mindez nem épp ugyanolyan,mint a conos hangulat, de mégis kellemes kikapcsolódást jelenthet. Akár azon is eltűnődhetnek, hogy mit emelnétek be egy ilyen rendezvényre vagy hogy ha tehetnétek, hogyan változtatnátok akár a versenyek menetén, akár a programokon. 

Címkék: animecon

Gamer válasz

Lady_Marilyn 2016.07.06. 09:04

Hogyan alakulhat az e-sport jövője?

Az e-sport fogalma
Az e-sport fogalom szinten néhány éve kezdett el elterjedni a világban. Egyes országokban már számítógépes játékokra specializálódott oktatás is folyik. Az oktatásban ezen felül persze rengeteg változás következett be, például a felsőoktatásban olyan szintű egyéni tanrendet kaphatnak a profi ligában játszók, mint nálunk az olimpiai játékok élsportolói. Bizony vannak olyan profi játékosok is, akik a tanulmányaikat félbeszakítva, nagyon fiatalon kerültek be az első igazi megmérettetéseik elé, és ez a kép egyre inkább "elfogadottabbá" válik.

Új játékok, új tehetségek
Az évek óta népszerű MOBA helyett az FPS rajongók örülhetnek igazán annak a hírnek, hogy az Overwatch már döntögeti a rekordokat, ami a játékosok számát illeti. Egyre többen választják a Blizzard lövöldözős játékát és Ázsiában már csak a második helyen szerepel a Riot games-féle League of Legends. Az új játék persze új tehetségeket jelent. A tapasztalatok szerint viszonylag fiatalon "kiöregedő" profi játékosok hamarosan olyan szintű világversenyen mérhetik össze tudásukat, mint a sport világában a foci EB, mert a gamerek nem csak játszani szeretnek, hanem nézni, ahogy mások játszanak és ki mástól lehetne új taktikákat elsajátítani, ha nem a profiktól? Ehhez persze sok-sok támogatás meg anyagi háttér is kell, de szerintem a Blizzardot ilyen téren egyáltalán nem kell félteni.

overwatch_versus.png

Gondoljunk csak bele, hogy már júniusban 7.000.000 játékossal büszkélkedhetett az Overwatch. A részletekről remek összefoglalót írtak a PC Guru oldalán, a részleteket ITT találjátok. Minek köszönhető ez? Sokan a reklámtevékenységre mutogatnak, de vannak, akik úgy gondolják, hogy már "meguntuk" a MOBA-kat, inkább új élményekre szomjazunk, mi, gamerek. Akadhat ebben némi igazság, olykor elég egyhangúvá tud válni a játék, ha az ember újból és újból ugyanazt választja. 

Én előre szóltam!
A szakértők nagy része már az első játékbemutató videó alapján arra a megállapításra jutott, hogy az Overwatch simán lesöpri majd a League of Legends-et a legtöbb játékossal rendelkező, online játszható többjátékos videojáték kategóriájú trónocskáról. Ez bizony így is lett, de ne feledjük, hogy sokak választják még ezek után is a LOL-t. 

Hova tovább?
Persze a játékok nem fognak ezen a szinten "megrekedni". A későbbiekben az Oculus rifthez hasonló szerkezetek segítségével élhetjük át a virtuális valóságot és ez a jövő nincs is olyan messze, mint azt gondolnánk. Simán megéri majd a nagyobb cégeknek olyan játékot fejleszteni, melyben lehetőség lesz egymás ellen küzdeni, mert amint ez a fentiekből is látszik, erre bizony nagy a kereslet. A csarnokokat megtöltő videojáték versenyeknek online nézői is vannak, így akár a televízió is közvetítheti ezeket néhány éven belül. Vajon mi sülne ki abból, ha ezeket Hajdú B. István vagy Gundel Takács Károly közvetítené? :) Ez persze a jövő zenéje és csak is a fejlesztőkön műlik, hogy mivel rukkolnak elő.

Címkék: gamer gamer vilag

2016 nyári anime szezon

Lady_Marilyn 2016.06.29. 12:57

Csokorba szedték a nyáron megjelenő animeket

Az AnimeAddits oldalán összegyűjtötték, milyen történetek várnak a japán animációs sorozatok rajongóira. A cikket, melyben összesítik a 2016-os nyári szezonbeli megjelenéseket ITT olvashatjátok. 
pic-18.jpg

Címkék: anime

Anime ajánló - A shoujo jegyében

Lady_Marilyn 2016.06.24. 10:40

Csajos animek, nem csak lányoknak!

c3672db3f23c954437b4607ecc9caa0d_1.jpgEzúttal nem egy konkrét anime ajánlóját, hanem egy listát állítottam össze, a shoujo stílus jegyében, melyeket főleg fiatal lányok figyelmébe ajánlanak. Ettől függetlenül persze nem csak lányoknak merem ajánlani az alábbi listán szereplő animeket!

Amnesia
Ao Haru Ride
Brothers Conflict
Diabolik Lovers
Kamigami no Asobi
Lovely Complex
Nana
Ookami Shoujo to Kuro Ouji
Ore Monogatari
Paradise Kiss
Suki-tte Ii na yo.
Vampire Knight

 

Címkék: anime shoujo animeajanlo