Blog. Rólam. Nektek.

2018. június 02. 19:29 - Lady_Marilyn

AniMagazin

Megjelent az Animagazin új száma!

A magazin teljes tartalmáért KLIKK!

Címkék: animagazin
2018. április 15. 12:53 - Lady_Marilyn

Anime ajánló

Noragami

A történet főszereplője, Yato a háború isteneként korábban sok kérést teljesítő istenként volt jelen a többi istenség között, ám ahogy telt az idő Yato megváltozott. Elhatározta, hogy  templomot és híveket szerez magának, ezért pedig különböző felkéréseket fogad el, hol emberektől, hol más istenektől mindössze 5 Yenért. 

noragami_007.jpg

Az emberek világában megjelenő gonosz szellemek ellen Yukine nevű regáliája segítségével veszi fel a harcot. A regália olyan fegyver, amely a bolyongó lelkek megnevezésével kerülnek kapcsolatba az istenekkel. Általában különböző tárgyak képében segítik az őket elnevező istenség munkáját. Nem csak fegyverek, alár ruházatok vagy használati tárgyak is lehetnek.
Továbbá támogatja még Hiyori a fiatal diáklány is, aki félig az élők félig pedig az istenek világához kapcsolódott, amikor baleset érte. Természetesen a szellemeken kívül akadnak más ellenfelei is, akikkel szembe kell néznie a két évad során (a második évad Noragami Aragoto címen futott le).

Humoros és izgalmas shounen anime, melyben a harcjelenetek és a szereplők közti kapcsolat is ugyanolyan fontos szerepet élvez.

Címkék: anime animeajanlo
2018. április 05. 10:59 - Lady_Marilyn

Anime ajánló

Ajánlók a 2018-as téli animés szezonból 

Rengeteg remek anime látott napvilágot  a 2018-as téli szezonban, ezért úgy gondoltam, hogy érdemes klaviatúrát ragadnom és szubjektív összegzést írni anime ajánlókkal.  Mindezt több bejegyzésen keresztül teszem majd, kategóriákra bontva.

A legjobb "csajos" animek kategóriájában Koi wa ameagari no you ni és a Citrus című animeket emelném ki.  Mindkét mű romantikus, humoros, és a maga módján drámai is. Témájukat tekintve hasonló alkotások, hiszen a köztudatban általában kevésbé elfogadott viszonyokat ábrázolja. A két adaptáció mindezt mély érzésekkel és az elvárható, kiváló minőségű grafikával teszi ezt. Két teljesen elkülöníthető ágazat kiemelten népszerű művei ezek, melyek a fent említett alapokban mégis osztoznak.

A seinen műfajú Koi wa ameagari no you ni-ban (angol címén After the rain) egy fiatal, 17 éves lány szeret bele nála jóval idősebb (45 éves) felettesébe. Tachibana az iskola egyik tehetséges sportolója, ám egy nap villámcsapás szerűen változik meg az élete egy sérülés okán. A lány feladja sporthoz fűzött álmait és megismeri Kondout és a családi kávézójában áll munkába. Idővel (maga sem érti miért) szerelmes lesz a férfiba, aki hozzá hasonlóan úgy érzi, hogy nem tudja beteljesíteni élete legnagyobb álmát. A történet részről-részre bontja ki magát, a két főhős visszatekintéseiben ismerhetjük meg a karakterek múltját és valódi személyiségét. Mindeközben Tachibana érzelmei is felszínre kerülnek, így kevesebb idő jut a mellékszereplőkre, akik a főhősöktől árnyékában nem tűnnek egyéniségeknek.

laca-15714.jpg

A Citrus 12 epizódjában két lány zűrös szerelmét dolgozza fel a shoujo-ai fanok legnagyobb örömére. Két teljesen különböző személyiségű lány nem csak osztálytársakká, fogadott testvérekké hanem szerelmes párrá is válnak. A szigorú szabályzatú lányiskola igazgatóságának komoly leány örököse valamint egy hóbortos természetű, teljesen más életstílushoz szokott színes lány ismeri és kedveli meg egymást az epizódok során. A Citrus esetében jut idő a főszereplők mellett a mellékszereplők bemutatására és megismerésére.  A Citrus a szezon legjobban várt és talán legnépszerűbb adaptációja volt a szezonnak, népszerűségéből és a történet végkifejletét illetően számíthatunk a folytatásra.

Mindkét művet inkább a lányok figyelmébe tudom ajánlani, bár meglehet, hogy a Citrus még a férfi rajongóknak is emészthető mennyiségű drámával dolgozik. 

Címkék: anime animeajanlo
2018. március 19. 08:32 - Lady_Marilyn

Anime ajánló

Faze / Zero

A 2011-es Fate / Zero a Fate Stay Night című széria 25 epizódos előzménye (az első részlet 13 epizódos, a második pedig 12). Történetileg a negyedik Szent Grál Háború eseményeit követhetjük nyomon. A Grál hét Mágust választott ki, akik egy- egy Hősi Lelket idézhetnek meg. A hősi lelkek segítségével a mágusok harcot kezdeményezhetnek egymás ellen, valamint a Grál közelébe férkőzhetnek. A különleges relikvia egyedül a háború győztesének kívánságát teljesíti, így nagy a tét. 

A mágusok eltérő tudással és képességekkel rendelkező lelkeket (archer, lancer, asssasin, saber stb.) kapnak a harchoz, így a harcjelenetek során is előtérbe kerülnek a különféle harci stílusok és valamennyi során a fantasy elemek dominálnak.

1507_fate.jpg

Az alap támadásokon felül a mesterek az úgynevezett "nemes káprázat" segítségével a szolgák legerősebb varázslatát hívhatják elő, melyek szintén igazán egyediek és látványosak. Ezen felül élhetnek még a vezény varázslatokkal is, a ezek felhasználásával három abszolút parancs adható a Szolgának, mely segítségével azok akár a tér és az idő korlátait is le tudják győzni. Főként fegyelmezésre, vészhívásra és a Szolgának nem tetsző parancs végrehajtásának kikényszerítésére használják.

Látványos, fordulatos anime, mely a fantasy és a seinen irányzatok rajongóinak válhat a kedvencévé.

Címkék: anime animeajanlo
2018. január 27. 08:10 - Lady_Marilyn

Anime ajánló

Kimi no na va

A Kimi no na va movie (amely angolul a Your Name címet kapta) egyszerre humoros, drámai, romantikus és tragikus. Az alapszituáció a testcsere esete, mely a mozivásznakon rendszerint erőltetett humorforrássá fakad, ebben az animeben azonban komoly jelentőséget kap a jelenség.

Image result for kimi no na wa

Egy Tokióban élő fiú és egy vidéki lány időnként testet cserélnek. Taki és Mitsuha eleinte úgy gondolják, hogy csupán álmodnak, amikor egymás életét élik és csak később jönnek rá arra, hogy tévednek.Amikor rájönnek, hogy mennyire valóságosak a tetteik üzeneteket hagynak hátra egymásnak a nap eseményeiről, valamint megpróbálnak pozitívan beleavatkozni a másik életébe. Taki egy napon rájön, hogy Mitsuha bajban van, a lány pedig még csak nem is sejti, hogy milyen jövő vár rá. Ezen a ponton az anime zseniális módon eszközöl egy dupla csavart és a könnyed testcsere tematikája drámává válik.

A gyönyörű grafikával kreált film egy misztikus nyomozásra invitál, s noha alkalmazza a klasszikus seishun eiga elemeket, mégis egyedi a maga módján. Azoknak ajánlom akik kedvelik a fantasyt, és látványos animere vágynak, amely humoros hangvétele ellenére drámai tud maradni.

Címkék: anime animeajanlo
2018. január 26. 08:04 - Lady_Marilyn

Sorozatajánló

Westworld

Imdb: 8.9 / Rotten Tomatoes: 88%

A 10 epizódos (jelenleg egy évaddal rendelkező) sorozat alapkoncepciója kissé futurisztikus, elvégre arra épül, hogy kísértetiesen emberi androidokkal népesített vadnyugati világba kalauzolja a gazdagok és szépek társaságát. Mivel a park valódi kínálata az önmegvalósítás, ebben a homok fedte világban bármi lehetséges. A sorozat címével azonos nevű park, amelyben az alapos munkával megépített és beprogramozott androidok élnek, sok kalandot és lehetőséget kínál, csak a vendégeken múlik, hogy mivel szeretnének élni.

Különböző vendégek és androidok szemén keresztül ismerhetjük meg ennek a fura szerepjátéknak a részleteit, illetve magukat a karaktereket is. Míg a vendégek a célkitűzéseiknek megfelelő elfoglaltságot űznek, addig a háttérben egy cég arculata is megmutatkozik, akik ezt az egész alternatív világot uralják. Az üzemeltetők nem csak a lakók tökéletesítésén dolgoznak, hanem a vendégek épségéért is felelnek, ezen felül pedig az új kalandlehetőségeket is ők garantálják. A vállalat különböző részlegekre oszlik, így egy-egy jeleneten keresztül a droidépítés menetébe is betekinthetünk a váztól a személyiségformálásig.

Image result for westworld

Visszatérve az androidokra; ezek a különleges emberi kinézetű gépek nem csak külsőre hasonlítanak ránk, hanem a mérnökök munkájának köszönhetően, az egyéb emberi jellemeket és viselkedésformákat is magukénak tudhatják. Az aktuális beállítások függvényében akármilyen szerepet oszthatnak rájuk, sőt a kialakított személyiségük sincs kőbe vésve. Minden egyes darab rendelkezik háttér történettel (vagy ha úgy jobban tetszik "múlttal") ,mely az epizódok során rajzolódik ki, fokozatosan az úgynevezett napi rutintól a narratívákig.
Mindez azonban csak a felszín. A Westworld egy nagyon sokrétű sorozat, nem véletlenül örvendett a bemutatásakor (2016) ekkora népszerűségnek. Akár többször is érdemes megnézni, mert elsőre meglehet, hogy elveszünk a kérdésrengetegben és a nagyszerű történetekben.

Image result for westworld
A széria arca és legnagyobb húzóneve Sir Anthony Hopkins, aki a parkot üzemeltető vállalat vezetőjét (Dr. Robert Ford) alakítja. Dr. Ford egy tudatos és ravasz vezető, ráadásul valamennyi narratíva és a mélyebb történetek is az ö fejéből pattantak ki. Néhány alkalmazott nem ért egyet azzal, hogy a vendégek Dr. Ford történetei miatt választják a parkot, ráadásul kényelmesnek tűnik a bőrfoteles trónja. Vetélytársa bőven akad, de a doktor nem ijed meg a maga árnyékától.

További színészek  a teljesség igénye nélkül: Evan Rachel Wood, Thandie Newton, Jeffrey Wright, James Marsden, Sidse Babett Knudsen, Ed Harris, Jimmi Simpson.

Related image

A Westworld szériát azoknak ajánlom, akik nem idegenkednek a vadnyugati világtól, és a csavaros, elgondolkoztató, többrétű történettől. Bizony az erőszak és a halál is gyakran középpontba kerül, így az erősebb idegzet sem árt. Ezenfelül a sorozat olyan kérdéseket is feszeget, amelyek az androidok miatt várhatóak. Néhány ponton az ezen kérdésekre adott szomorú válaszok felérnek egyfajta társadalomkritikával. Bőven akad min elmélkedni a tíz epizód végére, a nyitva hagyott kérdésekre pedig (ha minden igaz) még az idén meg is kapjuk a választ a korábban beharangozott második évad alatt.

Címkék: sorozat westworld
2018. január 02. 08:25 - Lady_Marilyn

Évértékelő

A 2017-es legjobb filmjei (szubjektív)

2017-ben is többször akadt alkalom és jó indok arra, hogy a művészetet támogatva vörös fotelekbe üljünk és kukoricát vagy épp nachost ropogtatva elmerüljünk egy-egy remek történet bugyraiban. Szubjektív listám összeállításakor nem a sorrendiség dominált és még így is kissé hiányosnak érzem a dolgot, de végül ezeket a filmet szemeztem ki az idei mozik sorából. A linkeknél az általam korábban írt kritikákat vagy ajánlókat találtok a filmekhez. Kellemes olvasást!

Számomra a Széttörve (link) a Hóember és a Fűrész - Újra játékban (link) című filmek hozták meg azt a hangulatot, amelyet igazán szeretek a thriller kategóriájú mozikban. Elgondolkoztató és igazán sötét művek, melyekben jól ismert színészeket vonultatnak fel méghozzá zseniális módon. Míg a Fűrész új része által egy jól ismert történet folytatódhatott, addig a másik két mű egy részes filmként állt helyet a moziműsorban. A horrorisztikusabb művek rajongói az újragondolt AZ (link) az Anabelle 2 és a Körök (link) moziknak örülhettek, melyek közül inkább a porcelánból készült baba (amely egyes források szerint egyébként egy sokkal barátságosabb vörös hajú varrt leányjáték) okozhatott álmatlan éjszakákat. Az Annabelle 2 amolyan eredettörténetnek tekinthető, így nem feltétlenül probléma, ha a korábbi filmeket nem láttuk, s ha már a folytatásokról esett szó: a Stranger Things világát idéző bohóc-horror rajongói számára  jó hír, hogy jönni fog a folytatás!

Image result for széttörve

A művész világ által is elismert művek közül a Paterson című filmet emelném ki. Szintén elgondolkoztató alkotás, mely az Imbd-n 7,4 pontot harcolt ki magának. Több díjra jelölt eredetileg 2016-os mű, melyek közül Adam Driver (Star Wars, Logan Lucky) a legjobb színésznek járó díjat kétszer is átvehette. Összetett művészfilm, mely elemzése érdemes. A sztori lényege nagyon röviden az, hogy van egy végtelenül egyszerű ember, az egyszerű életével, egy olyan burokban tengeti mindennapjait, ami már a legintroveldáltabbaknak is ingerszegénynek hathat. Érdemes elgondolkozni azon a kérdésen, hogy mi a valóság és mi az, ami csupán főhősünk fejében zajlik, mert ez a kérdés máris más perspektívába helyezi az egész filmet.

Image result for paterson

Sci-fi téren is volt bőven néznivaló idén is, például idén jött be a mozikba az Élet (link) az Utazók (link) , a közismert animeből megfilmesített Páncélba zárt szellem, és az Alien: Covenant (link) , valamint a rajongók által szintén várva-várt Star wars: Az utolsó jedik című film is. Utóbbi noha sok megválaszolatlan kérdést hagyott maga után, magas nézettségi arányaival biztosan rekorddal kalkulálhat, a Disneynél így pedig vidáman döcöghet tovább a szekér. A megosztó alkotás tulajdonosaitól a közeljövőben olyan filmekkel kalkulálhatnak a rajongók, mint Han Solo élettörténete a méltán ismert szereplő nevével a plakáton. Joggal örvendett ekkora népszerűségnek Az utolsó jedik,ugyanis elképesztő látványtechnika alatt fut a történet, mely egyszerre tölt ki teret a múltban, illetve folytatja lineárisan a "jelen" eseményeit, s csak nagyon apró hiányérzete támad az embernek a több mint két órás mozi legvégén. 

Image result for star wars the last jedi

A képregényhősök rajongói számára idén is akadt néhány remek mozi: Logan, Wonder Woman (link) , Pókember - Hazatérés (link) , Thor: Ragnarok, és az Igazság Ligája. A DC és  Marvel mozik már olyan szintre nőtték ki magukat, hogy nélkülük nem is lenne kerek évértékelő mozis témában. A felsoroltakon felül szintén idén kerültek a mozikba: az akciódús John Wick 2, a valami régi - valami új jellegű Kong: koponya sziget (link), a meseszép Szépség és a szörny, Stephen King regénye nyomán a  A setét torony, valamint a Gyilkosság az Orient expresszen újradolgozása és még megannyi remek film.

Image result for thor ragnarok

Számomra az idei év csalódása a Stephen King könyvéből készített Setét torony volt, mert ennél sokkal jobbat és kerekebbet lehetett volna alkotni a remek alapokból. A lendület hiánya miatt sajnos egysíkú hangulat kerekedett az izgalmasnak ígérkező moziból. Kedvencet nem tudok választani, mert idén tényleg nagyon sok remek filmet láthattunk. Idén is a Marvel csalta a legnagyobb mosolyt az arcomra, és idén is elégedetten távoztam az aktuális Star:Wars film premieréről. 

Címkék: film mozi
2017. november 15. 10:00 - Lady_Marilyn

Horrorisztikus filmajánló

AZ

Stephen King klasszikusait feldolgozva kerülnek be sorba a mozikba.a híres író műveinek adaptációi  Az AZ című filmben egy démoni bohóc tartja rettegésben egy kisváros békés lakosságát. Derryben feltűnően sok haláleset történik, és az eltűnt gyerekek száma is kimagasló arányú. Rajongók figyelmébe ajánlott tény, hogy amerikában jelenleg is sokan rettegnek bohócoktól, de maga a lény itt csupán egy metafora. Metafora minden félelemre, amely a gyermekek szívében megülhet.

A főszerepben egy elszánt csapat, hét gyermek, akik az iskolában mind veszteseknek számítanak, kiközösítettnek. Minden gyermeknek megvan a maga háttér története, így noha van bennük közös tényező, egyéniek tudnak maradni a maguk módján. Például mindegyikük mástól fél.A thriller és a horror között pengeélen táncoló filmnek, az eredeti mű miatt két részt terveznek, de az első rész így is teljes értékű, csupán pár megválaszolatlan kérdés maradhat azok fejében, akik még nem olvasták King művét.

IT Movie fényképe.

 

Fűrész 

A Fűrész folytatására hét esztendőt vártak a horrorrajongók. A készítők korábban minden Halloweenre virítottak egy új részt, ám ez egy ideig elmaradt. Azt, hogy megérte-e várni azt mindenki döntse el saját maga!
Folytatódik a jól ismert játék, új szereplőkkel, új élethelyzetekkel és az elvárt de mégsem kiszámítható csavarral, amely valamennyi Fűrész filmre is jellemző volt korábban. A sztori szerint John Kramer ismertebb nevén a Kirakós gyilkos már tíz éve elhunyt, mégis a játéka nyomán kerül elő pár holttest, melyeket a rendőrség sem tud hova tenni.  A történet egyik szála a nyomozók szemszögéből igyekszik bemutatni az eseményeket, míg a másik szál az éppen folyó játékot ismerteti.
A szinte már végtelenségbe nyúló történet ezúttal sem varr el minden szálat, ezzel tálalva a folytatás opcióját.

2017. október 30. 10:10 - Lady_Marilyn

Anime ajánló

Eromanga Sensei

A 2017-es év tavaszi szezonjának legjobban várt animeje a garatimi.hu felmérése alapján. (Részletekért klikk.)

Masamune Izumi és a családjába húgaként befogadott Sagiri Izumi annak ellenére, hogy egy háztartásban élnek, már egy éve nem beszéltek egymással. Ennek nem vita vagy nézeteltérés az oka, hanem egy szörnyű családi tragédia: Masamune szüleinek hirtelen halála. Új nevelőjük nem sokat van otthon, így az idősebb fiúra marad minden házköri teendő, miközben Sagiri nem hajlandó kimozdulni  a szobájából.
Amikor a "testvérpár" ismét szóba elegyedik egymással, rájönnek, hogy jóval több közös tulajdonsággal rendelkeznek, mint azt gondolták. A középiskolás Izumi íróként keres plusz pénzt, míg húga Sagiri digitális és manga illusztrációkkal foglalkozik. Kilétük egymás előtt korábban titok volt, így csak ekkor szembesülnek a ténnyel, hogy valójában kollégák!

Vicces, lendületes anime, amely 12 epizódjával képes mosolyt csalni az ember arcára, ugyanakkor elgondolkoztató kérdéseket is felvet. Egy kicsit betekinthetünk az írok és az illusztrátorok művészi világába, mely nem mindig felhőtlen. 

2017. október 21. 09:15 - Lady_Marilyn

Anime ajánló

Kakegurui

A szerencsejáték bűvkörében élik mindennapjaikat a Hyakkaou akadémia közel sem hétköznapi tanulói. Az iskola nap közben saját funkcióját ellátva oktatást nyújt gazdag és befolyásos családok csemetéinek, míg a tanítás után minden terem nyílt játéktérré változik, ahol bármi lehet a tét! A jó szerencsével megáldott, vagy a rafináltabb diákok a ranglétra tetejééig küzdhetik fel magukat, míg a Fortuna által kevésbé pártoltak "házi kedvencként" végzik. A házi kedvenceket  a diákok kihasználják, lenézik, és semmibe veszik, ugyanakkor joguk van egy alkalommal nyílt versenyre kihívni bárkit, akit szeretnének, a kihívott fél pedig nem utasíthatja vissza a játékot. Ezt a rendszert maga a diáktanács eszelte ki, így ellene egy átlagos diák nem tehet semmit.

A hagyományos kártyajátékok helyét különleges szabályokkal tarkított verziók veszik át, amelyek izgalmassá és kockázatossá teszik a játékot. A legtöbb eseteben pénzben fogadnak, de minden a feje tetejére áll, amikor egy új diák kerül az iskola falai közé. Jabami Yumeko egy szerencsejátékfüggő, aki valóban nagy tétekben játszik, így rövid időn belül felhívja magára a diáktanács figyelmét.

kakegurui-compulsive-gambler-chapter-23-2.jpg

A 2017-es nyári szezonban startoló anime a jelenleg is futó azonos című mangán alapszik. Eddig egy 12 részes évad érhető el online felületeken. Ahogyan az egy friss, ropogós animetől várható, a grafikája gyönyörű. Leginkább a pszichológiai kategóriába sorolnám és  a Death Parade című animehez tudom hasonlítani. Komolyabb hangvétele ellenére itt-ott mosolyt tud csalni az ember arcára és megmutatja mit jelent a valódi játékszenvedély. 

Címkék: anime animeajanlo
2017. október 05. 09:46 - Lady_Marilyn

Filmajánló

Körök

A horror rajongók körében biztosan ismert Kör című film alaptörténete film a filmben jelleggel azzal riogat, hogy amennyiben valaki teljes egészében megnéz egy videó felvételt, az 7 nap múlva meghal. A Körökben is ez a felvétel kerül a központba, de még több részlet derül ki, amely eddig a Samara-rejtélyt övezte. Ahogyan az a korábbi filmek ismeretében várható volt, a rettegés alapja továbbra is a fura szellemlány és az átok, amely megtörhetetlenül terjed.

 A Kör 2 után 12 évvel került mozikba a Raramount Pictures munkája. Tulajdonképpen harmadjára láthatja a nézőközönség, azt amit még a 2000-es évek elején álmodtak meg. Elsőre valóban nagyot ütött a sztori, (egyrészt az újdonság ereje másrészt pedig amiatt, hogy akkor még nem váltak kliséssé a horror "fordulatai") míg a második résszel már kevésbé volt elégedett a kritikusok nagy része. A Kör 2 bevételeira alapozva azonban mégis ismét elővették Samara sztoriját. 

2017. szeptember 11. 09:09 - Lady_Marilyn

Anime ajánló

Miai Nikki

A 26 részes horrorisztikus dráma még 2011-hez köthető. A manga alapján adaptált történet főhőse az antiszociális középiskolás Amano Yukiteru, aki mindennapi életét telefonja naplójába rögzíti. Hazaérve képzeletébe merülve Deus-sal a tér és az idő uráéval valamint szolgájával Muruval tölti idejét. Egy alkalommal azonban megbizonyosodik, hogy Deus mégsem egészen a képzelete műve. Az idő és a tér istene különleges hatalmat ad a fiú kezébe. Telefonján egyik napról a másikra a jövőre vonatkozó bejegyzések jelennek meg. Yuki anélkül változtat saját jövőjén, hogy ismerné ennek súlyos következményeit, ráadásul hozzá hasonlóan, mások is jövő napló tulajdonossá válnak.

thumb-1920-654943.jpg

A naplótulajdonosok egy különleges és veszélyes játék részévé válnak: egymás ellen kell fordulniuk, hogy isteni erő tulajdonába kerüljenek. Természetesen nem mindenki vágyik erre az erőre,a tizenkét naplótulajdonos céljai eltérőek, de azok, akik az isteni pozícióra vágynak, bármit megtennének, hogy elnyerjék azt.

 Ezt a művet leginkább aa thiller-horror tematikájú animek rajongóinak figyelmébe tudom ajánlani.

Címkék: anime animeajanlo
2017. szeptember 08. 08:12 - Lady_Marilyn

Filmajánló

Alian:Covenant

A  Prometheus folytatásaként szolgáló Alan: Covenant-et Ridley Scott rendezte. A sztori kellően nyomasztó és méltó a címéhez is. A Covenant űrhajó fedélzetén mélyálomba merült kutatók haladnak az új gyarmatbolygó felé, amikor egy kisebb technikai baki miatt a legénységnek fel kell kelnie. A hibák elhárítása és egy tragikus halálesetet követően az utasok nem kívánnak vissza térni a mélyálomba, így a legközelebbi, magából életre utaló jeleket kibocsátó bolygó felé veszik az irányt. 

aliencovenant-1280-1494070533181_1280w.jpg

A Covenantben teljesen más lények tűnnek fel az emberi életre egyébként alkalmas bolygón, mint azt korábban megszokhattuk, de ennek remek háttér történetet és indokokat adtak.
A horrorisztikus sci-fi az Alien-mitológiához is hozzáteszi a magáét. Mondanivalóként egy érdekes társadalomkritika is megfogalmazódik a műben.Remek drámai színészi játékkal kombináltak és különösen kiemelném Michael Fassbendert, aki ezúttal két karaktert is megtestesít a filmben. A látványvilág és a cgi is remekül sikerült, amely a hasonló stúdiófilmek egyik alapkritériuma. 

Az IMBD-n 6.5 pontra vizsgázott scifit a műfaj rajongóinak, valamint a horrorisztikus irányzat kedvelőinek figyelmébe tudom ajánlani. A "régi motoros" Alian rajongóknak nem tudom garantálni az elégedettséget a fent említett lénymódosítás miatt.

2017. szeptember 05. 10:11 - Lady_Marilyn

Filmajánló

Élet

A horrorisztikus űrdráma az Alian világát idéző koncepcióban egy másik bolygóról származó életet helyez a történet központjába. Ezúttal a Marsról érkezik a mindent megváltoztató felfedezés eredményeként megmentett szonda az űrállomásra. Az aprócska lény a legénység stimulációjának hatására életre kel és növekedni kezd,azonban amint erőre kap rá is tör a legénység életére ezzel megadva a rettegés okát.
A sci-fi rajongók értékelni fogják a "kocka" kategóriás párbeszédeket, a látványos űrélményt, és a földönkívüli lény formáját is, de a kiszámítható történeti vonalat már kevésbé.

A sztori 99%-a az űrhajóban játszódik, ami szintén a fanoknak lehet jó hír, illetve azoknak, akik kedvelik a zárt teres horrorokat.  Annak ellenére, hogy nagyon színes és sokféle ember él és dolgozik együtt ebben a zárt légtérben, mégis valahogy egysíkúak a karakterek, még a kisebb háttér történeteikkel is. A filmnek semmiképp sem a túlzott karakterizálás az erőssége, sőt nem is epikus történetet kíván prezentálni, ennek ellenére bátran ajánlom sci-fiseknek.

2017. július 29. 08:27 - Lady_Marilyn

Filmkritika

Valerian és az ezer bolygó városa

A képregényen alapuló moziban a két főhősnek Valeriannak (Dane DeHaan) és Laurelinenek (Cara Delevingne) egyetlen napjuk van arra, hogy kiderítsék, ki akarja elpusztítani az Alphát, az űrben lebegő ezer bolygó városát, ahol addig évszázadokon keresztül éltek békében egymással az emberek és az univerzum egyéb lényei. A sci-fi rajongóknak erősen ajánlott látványos filmben minden adott, ami az irányzat kedvelői felől elvárás lehet.

valerian-is-frances-most-expensive-film.jpg

SPOILER VESZÉLY!

Ügynökeink összetartóak, profin dolgoznak, legnagyobb álmuk pedig nagyon emberi : egy kis tengerparti nyaralás. Személyiségüket tekintve különböznek egymástól, de az ellentétek ebben az esetben vonzzák egymást. Itt jön a képbe a fura, zavaros szerelmi szál, ami némely jelenetben erőltetett. Amint a szoknyapecér Valerian és a szeszélyes Laureline se veled-se nélküled "kapcsolata" háttérbe szorul, következik a látványos és izgalmas információáradat, melynek a 70%-ával a film hátralévő részében sajnos nem kezdenek semmit. A "poénokon" mosolyogni sem lehet, mert elúsznak az ember mellett, így ez sem sorolandó a mű erősségei közé. Sokak a színészválasztást sem igazán díjazták a különböző fórumokon, ezzel tulajdonképpen az egész filmet a látványtechnika, illetve maga az alap elképzelés tartja egyben. 

Végszó: Sci-fi rajongóknak kötelező, de akik nem kedvelik az irányzatot, azoknak inkább nem ajánlanám.

2017. július 28. 08:45 - Lady_Marilyn

Megjelent!

Megjelent az AniMagazin 38.száma!

koe-no-katachi_ap-720x505.jpg

Az AniMagazin 38.számában a Koe no Katachi mellett rengeteg animeről olvashattok ismertetőt. Megragadom az alkalmat és magam is írok pár gondolatot a Koe no Katachi-ról .Az anime angol címe: A Silent Voice, amely nagyon találó. A sztori egy visszahúzódó hallássérült diáklány közel sem szürke hétköznapjait mutatja be és rajta keresztül is egy igen komoly téma körvonalazódik ki, mégpedig az iskolai bántalmazás. A történet másik főhőse az örök rossz csont Ishida Shoya, aki amikor csak lehet valami csínytevésben sántikál a barátaival. A határt akkor lépik át, amikor bántani kezdik Nishimayat, aki hallássérültként eleve nehezen tud beilleszkedni az új iskolai közegbe. A lány szekálásáért azonban nem mindenki egységesen, hanem egyedül Shoya részesül megrovásban, amikor az osztályfőnök határozott fellépését követően, a többiek kiközösítik. Nishimiya másik iskolába kerül, ezzel elkerülve a további fájdalmakat és zaklatást, Ishida Shoya pedig magányosan tölti az általános iskolai éveit, a bűnbak szerepében. Évekkel később Ishidat jóval vissza húzódóbb, az embereket kevésbé kedvelő fiúként látjuk, aki annyira megtört, hogy úgy döntött, az életének a továbbiaknak nincs célja. Az utolsó pillanatban visszalép az öngyilkosságtól, később pedig ismét találkozik Nishimayaval és a régi osztálytársak is előkerülnek.

Nagyon drámai anime lévén inkább azoknak ajánlom, akik szomorkásabb, de komoly hangvételű animere vágynak igényes grafikával.

A magazinhoz, amelyben ezúttal a hazai Bosszúállók cosplay csapatát interjúztattamk KATT IDE!

Kellemes olvasást kívánok ! :)

Címkék: anime animagazin
2017. július 18. 14:02 - Lady_Marilyn

Filmkritika

Pókember : Hazatérés

A Marvel piros-kék szerkós Pókemberének legújabb verzójában Peter Parker (Tom Holland) egy fiatal kocka és May néni (Marisa Tomei) is csinibb, mint valaha. Noha további karaktermódosítások is történtek, a Pókember: hazatérés a maga módján szerethető verziója lett a jól ismert sztorinak: egy srácot megcsíp egy pók, amely hatására különleges képességek birtokába kerül, melyet az utca népének szolgálatára használ. A lényeg itt is ez, azonban nem a csípés sztorija kerül a középpontba, hanem az, hogy hogyan válik Peter Parkerből Bosszúálló. 

nekmscmytylsol_2_b.jpg

Pókember már korábban, a Civil Warban is megimutatta magát, akkor Tony Stark oldalát erősítve igyekezett megállítani a kapitányék csapatát. Ekkor csupán ízelítőt kaptak a nézők a karakterből, aki ekkor nagyon megosztó figurává vállt. Most lehullik a lepel, kiderül milyen is valójában a maszk mögötti fiú, amely megfoghatóbbá és (talán) szerethetőbbé teszi az egész lényét. Azonban sokak számára még így is megosztó jelenség marad a fent említett karakterváltoztatás miatt.

maxresdefault_3.jpg

SPOILER VESZÉLY!

A Marvelhez dukáló poénos, lendületes és látványos film gyengesége ezúttal a túl sok változtatásban keresendő. A saját képességit sem igazán ismerő Pókember a Civil War tükrében valahogy nem hiteles, ráadásul valahogy üres tér tátong olyan történeti elemeknél, amelyekkel egyébként bőven lehetett volna még játszani. A főgonoszt, Keselyűt Michael Keaton alakította és újfent receptúra szerűen volt üres a negatív karakter háttere. Ennek ellenére természetesen érdemes megtekinteni ugyanis nagyoin erős kapcsa lesz ez a sztori a Marvel hatalmas fináléjának, avagy az Infinity War-nak.

2017. június 07. 11:34 - Lady_Marilyn

Filmkritika

Wonder Woman

A DC felvette a kesztyűt a Marvel filmes univerzummal. Sorra gyártják a saját képregényeiken alapuló mozikat, melyek történetileg összefüggőek, de akár külön-külön is megállják a helyüket a filmvásznon. Most a DC stábja egy karaktertörténettel invitálja popkorn ropogtatásra a képregények kedvelőit, valamint azokat, akik csupán látványos akcióra vágynak. A Wonder Woman egyszerre tud megfelelni a fantasy valamint az akciódúsabb irányzatok rajongóinak. A bátor hősnő memoárjában vegyészi pontosággal keverik a feszültség, a humor és a látványeffektek "szent hármasságát". Többek között ezért is kaphatott megannyi pozitív kritikát, ám a nézőtéren ülve sokakban a de ilyen volt már érzete merül fel és sajnos nem ok nélkül. 

SPOILER VESZÉLY!

20170601gal-gadot-a-wonder-woman1.jpg

A bátor, büszke, férfiakat meghazudtoló, ugyanakkor gyermeki naivitással megáldott amazon régimódi elveihez ragaszkodva robban be a világháború kellős közepébe. Ez az első olyan képkocka, amely láttán jogosan merülnek fel a kérdés az emberekben, hogy ez meg mégis honnan tűnik ismerősnek?
A megfejtés a Marvel háza tájékán keresendő, a kísértetiesen hasonló karaktertörténet pedig egészen konkrétan Amerika kapitányhoz köthető. A DC zseniálisan ráérzett a humorfaktorra, de ez sem több egy másolatnál, amellyel korábban a Marvel élt. Ha összeadjuk az Első bosszúálló és A tél katonája filmeket, a főszereplőt pedig Thorhoz hasonló múlttal rendelkező hölgyre váltjuk, akkor meghkapjuk eredményként a DC Csodáját (pontosabban csoda asszonyát). 

wonderwoman-1280-9amembargo-1488818748850_1280w.jpg

Gal Gadot hitelesen alakítja a kemény szépség szerepét, ám ez már édes kevésnek bizonyul. Társadalomkritikaként a film az orrunk alá nyomja, hogy a háború szörnyű dolog, ám mégis a front vonalra küld minket, és mégis harcra buzdít a látványos Mátrix effektek segítségével. Mi ez, ha nem hatalmas ellentmondás? A film Diana hercegnő (avagy Wonder Woman) gyerekkorát, illetve múlját mutatja be, tulajdonképpen választ ad arra, hogy miért csatlakozik a DC féle Bosszúállók csaptába amolyan női Thor és Amerika kapitány crossoverként. Az Igazság ligájából már ismerhetjük Batmant, a sötét lovagot, valamint Supermant de a többi hős eredettörténete még várat magára. Reméljük, hogy ezekbe több egyediséget csempésznek majd, illetve, hogy nem menekülnek el úgy az eleinte zseniálisnak ígérkező finálétól, ahogyan azt a Wonder Woman stábja tette.

Blog. Rólam. Nektek.