Blog. Rólam. Nektek.

2009. december 20. 19:10 - Lady_Marilyn

Stílusmeghatározás (Step 4.)

Hippik


A hippi mozgalom az 1960-as és 1970-es évek egyesült államokbeli lázadó diákjainak vallási-kulturális csoportosulása. A hippik gyakran vettek részt háborúellenes demonstrációkon szabadelvű nézeteiket hirdetve. Politikai nézeteik pacifista és anarchista elemeket egyaránt tartalmaztak.

A szó eredete
Hippinek azt a lázadó, nem dolgozó fiatalt hívták, aki a fogyasztói társadalom ellen anarchisztikusan lázadt, és abba beilleszkedni nem akart. A hippi elnevezést először az amerikai televízióban használták. Ugyanis néhány, a vietnami háború ellen tiltakozó fiatalok csoportja, ülősztrájkot tartott.

Megjelenés
A hippi csoportosulás tagjainak közös jellemzője volt, hogy hajukat hosszúra növesztették, pólót és farmert viseltek, valamint szerették a Beatlest.
A hippi divat friss, egyedi, színes és fantáziadús. Erre a divatra jellemző a trapéznadrág, a hímzett blúzok, a tölcsérujj, a virágmotívumok, lányok számára a feltűnő smink. A sok fonott, illetve peace jel-lel díszített, esetleg saját kezűleg gyártott ékszer.. A „hippik” öltözetének jellegzetessége volt a szín kavalkád, illetve az össze nem illő vagy ellentétes színű ruhadarabok párosítása.
Ezt a stílust igenis kreatívnak tartom, hiszen képviselői legtöbbször maguk készítették a ruháikat rongyokból, régi ruhákból. Ezeket festették, díszítették, varrták kedvük szerint.

Hatásai:
1) A hippi-mozgalom alapján fejlődtek ki a '70-es évek zöld-ökológiai mozgalmai, a különböző feminista, meleg illetve fekete polgárjogi mozgalmak.
2) A hippi divatnak nagy hatása volt a kultúrában, befolyásolva a popzenét, televíziót, filmet, irodalmat és művészetet. A társadalom a hippi kultúra számos nézőpontját magába olvasztotta. A hippik által támogatott vallási és kulturális változatosságot pedig, világszerte elfogadták..

Előítéletek kialakulásának oka:
A hippi közösségekben általánosan elterjedt volt a drogok használata. Főként marihuánát és hasist fogyasztottak, de az LSD használata is megszokott volt.

 

Címkék: style 4 hippik
Blog. Rólam. Nektek.