Blog. Rólam. Nektek.

2010. január 14. 16:18 - Lady_Marilyn

Top5- Idegen nyelvek

Az e havi TOP5-ömben az idegen nyelvekről írok nektek


5. Orosz
Régebben mindenki számára kötelező nyelv volt az orosz.
Ez a legtöbb anyanyelvi beszélővel rendelkező szláv nyelv (kb. 145 millió anyanyelvi beszélő), ennélfogva világnyelv. A nyelv nehézsége az,hogy cirill írást használ, amelyet görög szerzetesek, Cirill és Metód fejlesztettek ki, hogy lefordítsák a Bibliát  ószláv egyházi nyelvre. A betűk eredete a görög ábécé.

4. Japán
Sok diák körében ismerek a mangák, animék és a tinik nagy része kedveli is őket.
(Egy korábbi bejegyzésben már ítram az animékről, mangákról.) Többek között ezért is kezdik el tanulni a japán nyelvet, melyet 126 millió ember beszél anyanyelvként, ezzel a kilencedik legnagyobb beszélőközösségű nyelv a világon.
A kezdet nagyon nehéz, hiszen a japán nyelvben három írásrendszer van:
a hiragana; a katakana szótagírások és a kadzsi kínai eredetű szóírás.
Három nagy nyelvjárásra osztható: keleti, nyugati, kjúsúi.

3. Francia
A francia újlatin nyelv, mára 54 országban él számottevő francia nyelvű közösség. Világszerte hozzávetőlegesen 300 millió ember beszéli, ebből elsődleges nyelvként 78 millióan. Ez a nyelv közeli rokonságban áll a spanyollal és az olasszal is.
A francia nyelv első írásos emléke a Strasbourgi eskü (Les Serments de Strasbourg), amely 842-ben, ófranciául íródott; és a latinra még jobban hasonlított, mint a mai franciára. Érdekességként szolgál az a tény, hogy a nyelv kb. 35 000 szóból álló alapszókincse mintegy 13%-a jövevényszó.

2. Német
A német a germán nyelvek, nyugati ágába tartozó nyelv. Mintegy 100 millió ember anyanyelve. Összes beszélőjének száma 130 millió körüli.A második világháború idején sok német élt Magyarországon, és hazánkban a mai napig a németek alkottják a legnagyobb számú kisebbséget. A német helyesíráson jelenleg is reformok sorát hajtják végre.

1. Angol
Az angol nyelv jelenleg egyike a Föld leggyakrabban használt nyelveinek.
A nyelv tájszólásokra esik szét (jelentősebbek: angliai, amerikai, ausztráliai), és megvan az esélye, hogy több nyelvre tagolódik. 
A statisztikák szerint 446 millió anyanyelvi beszélője van napjainkban. Kb. 650 millióan beszélik jól első vagy második nyelvként és 2-3 milliárd közé teszik azok számát akik néhány szót értenek a nyelvből. Az angol egyébként a hivatalos munkanyelve az Európai Uniónak.Magának a nyelvnek sok fajtája alakult ki, de két főt különböztetünk meg. A Britt és az Amerikai angolt. Nem csak a kiejtés, néhány szó sem egyezik!

 

Blog. Rólam. Nektek.