Blog. Rólam. Nektek.

2010. január 17. 15:18 - Lady_Marilyn

Stílusmeghatározás (Step 6.)

A metálosok (Part 1.)

Heavy metal
Egy rockzenei műfaj, mely 1968 és 1974 között jött létre. A heavy metal györekere a blus-rock és a pszihedikus rock. E két stílus összeházasítása képezte a heavy metal igazi alapját.

A szó jelentése az angol nyelvben szó szerint nehéz fém. Azonban a kifejezés eredete, mint zenei meghatározás, meglehetősen bizonytalan. A heavy metal és a hard rock kifejezések gyakran keveredtek, elsősorban az 1970-es évek együtteseinek vonatkozásában.

A heavy metal az 1980-as években vált igazán népszerűvé világszerte, amikor sok, ma már szélesebb körben elterjedt alműfaja először kifejlődött. A heavy metal egyik kulcseleme a gitárszóló. A műfaj kialakulásakor a minél bonyolultabb szólók és riffek nélkülözhetetlen részei voltak a heavy metalnak. A technológia fejlődésével a gitár hangjának megváltoztatására új módokat alkalmaztak. A gitárhangzás fejlődésében jelentős szerepe volt a gitárerősítők feedback technológiával szerelt új generációjának.A basszus állandóan jelen van a metalban, a hangzás mély tónusait szolgáltatva. Gyakran alkalmaznak basszusszólókat is.A dobfelszerelés általában sokkal nagyobb, mint más rockzenei formáknál.A metal-éneklés meglehetősen változatos. Az énekesek képességei határozzák meg az énekstílust, amely még ebben a műfajban is eléggé szerteágazó.

Szomorú tényként szolgál, hogy még ha néhány együttes neve szorosan összeforrt is a műfaj felemelkedésével, a jelenkori metal közösség nagyrészt nem tartja őket heavy metal együttesnek.

Blog. Rólam. Nektek.