Blog. Rólam. Nektek.

2010. január 24. 19:43 - Lady_Marilyn

A jövő ruhái

Ki gondolta volna?


A cápák úszáshoz alkalmazkodott bőre egészen más, mint az emberek bőre. A testfelületet apró, úgynevezett placoid pikkelyek borítják, amelyek tökéletes vízáramlást tesznek lehetővé. Ezt a tulajdonságot kihasználva kezdtek tervezni a Speedo sportszergyártó cég mérnökei olyan egész testet beborító, testhez simuló úszódresszeket, amelyeket parányi, V alakú csatornák borítanak, így a ruha felszíne nagyon hasonló a cápák pikkelyes bőréhez.

A pókfonál a világ legerősebb természetes anyaga. Ötször akkora súlyt képes megtartani, mint a hasonló vastagságú acélszál, háromszor annyira nyúlékony (azaz szívósabb), mint a világ jelenleg gyártott legerősebb fonala, melyből a golyóálló mellények készülnek. Ezért a kutatók mindent megtesznek, hogy megfejtsék a kémiai és fizikai szerkezetét, illetve megvalósítsák az ipari mennyiségű gyártását.

A lótusznak ez az öntisztuló képessége természetesen nem kerülte el a biomimetikával foglalkozó kutatók figyelmét sem. Mára több módon is felhasználják a lótuszeffektust.

Az egyik legnagyszerűbb hőszigetelő anyagot gyakorlatilag változtatás nélkül vettük át a természetből. Ezt az anyagot a merino juh adja nekünk. A merino gyapjút az élet szinte minden területén fölhasználják a sporttól az űrhajózásig. A merino gyapjú különlegességét az adja, hogy sokkal vékonyabb szálakból áll, mint a közönséges gyapjú.

Címkék: jovo ruhai
Blog. Rólam. Nektek.