Blog. Rólam. Nektek.

2010. január 28. 15:20 - Lady_Marilyn

A csók története

Az intimitás első lépcsője, a csók

Egy kis töri
A csókolózás történetét és annak kulturális indokait a mai napig kutatják. Az eddigi eredmények azt sugallják, hogy az intimitás első lépcsője, a csók  nem természetes dolog. Annak ellenére, hogy őseink is éltek ezzel a szokással, de az ajkak ilyen formájú érintkezése nem tartozik genetikailag meghatározott szokásaink közé.

Több népcsoport és kultúra is van, ahol nem volt szokás a csók. A déli csendes-óceáni területeken lévő Mangia-szigeten élő emberek, szenvedélyes szeretők voltak, nem ismerték a csókot az európaiak 1700-as évekbeli megjelenéséig. Néhány ázsiai kultúra viszont még most sem fogadta el ezt a szokást. Kínában és Japánban tabunak számít a nyilvánosság előtti csókolózás, sőt Kínában egy évtizede egy újságcikkben még megdorgálták azokat a fiatalokat, akik átvették a nyugati szokásokat, és káros viselkedésformának nevezték azokat.

Amennyiben a csókolózás valóban tanult szokás, már csak az a kérdés, hogy ki volt az első, aki száján puszilta meg azt, akit a legjobban szeretett.
Az első csókra vonatkozó utalás az írott forrásokban egyébként Kr. e. 1500 környékéről való. Ez egészen pontosan az orr összedörzsöléséről és érintkezéséről szól.
 

Címkék: elso csok
Blog. Rólam. Nektek.