Blog. Rólam. Nektek.

2010. február 28. 16:22 - Lady_Marilyn

Stílusmeghatározás (Step 7)

Thrash metal

A thrash metal a metal egyik részműfaja. A hardcore punk és a heavy metal keveréke,de a műfaj igen nehezen kategorizálható. Mi az, ami többé-kevésbé jellemzi ezt a zenei műfajt?  A sebesség, a gyors, és komplex gitárriffek, az agresszív ének (sokszor üvöltés), technikás, intenzív dobmunka, a duplalábgép/duplázó sűrű használata, valamint a gyakori tempó és ritmusváltások, és a műfaj nevét is adó tört ritmusok gyakori alkalmazása.
Mikor alakult ki pontosan? A stílus gyökerei már a 70-es években fellelhetőek,de kialakulása mégis inkább a 80-as évek elejére tehető. Kialakulásának oka alapvetően az volt, hogy a heavy metalt nem tartották eléggé ütősnek, vadnak. Emelett pont akkoriban vesztette hitelét, az addig oly divatos hippimozgalom. Ebben az évtizedben erősödött fel a hidegháború, ezért az akkori nyugati világ fiataljainak egy részére rátelepedett egyfajta „világvége hangulat”. Ebben a légkörben újult meg a metal zene, egyre inkább agresszívabb irányba tolódott el zeneileg, és szövegileg is.Persze a szöveg témaköre idővel megváltozott. A legtöbb zenekar odáig fejlődött, hogy a kezdeti, „vér-halál-Sátán” témájú szövegek helyébe fokozatosan komolyabb, valós problémákat feszegető szövegek léptek. Ezek nagy része társadalomkritikus volt. Hogyan néztek ki ezek a bandák?
A zenekarok imázsa nagyjából egységes képet mutatott, és bár voltak szélsőségesebb megjelenésű csapatok, a későbbi zenekarok extrém külsőségeit meg sem közelítették. Lázadtak az akkori "átlag rocker" külső ellen, így legtöbbször egyszerű pólókban, farmernadrágban léptek színpadra, nem alkalmaztak semmilyen extra külsőséget, és még tetoválások sem díszítették őket.

A 80-as évek végéhez közeledve kezdtek leválni a thrashből az újabb, még extrémebb műfajok, de ennek ellenére fennmaradt pár igazi thrash metal banda ennek a generációnak is.

 

Blog. Rólam. Nektek.