Blog. Rólam. Nektek.

2010. március 09. 15:26 - Lady_Marilyn

Mindenki szereti, de kevesen ismerik igazán...

A csokoládé története
 

A legelső kakóültetvények emberi kéz gondozta Közép-és Dél-Amerika forró dzsungeleiben. A kakófa egy olyan típusú tópusi növény, mely igen magasra, akár 10-15 méterre is megnő. Termése 20-30 centiméter, mely tartalmazza a kakómagot, melyből kakóport és kakaóvajat gyártanak. Ám a kakófa egy évben csak kétszer hoz termést.
A benszülöttek egy-egy jeles alkalomkor mámorító hatású italt készítettek. Ennek a kakóitalnak varázslatos gyógyhatást tulajdonítottak, így a fa termése később akkora értékké vált, hogy fizetőeszköznek használták.

Az ütetvényektől a csomagolásig
A kakaófa keményhéjú termését feltörik, a magokat pedig béllel együtt száradni, majd erjedni hagyják. A magokat zsákokba csomagolják.
A csokigyárakban a magokat megtisztítják és megpörkölik. A pörkölt kakaóbab apróra törése után a következő lépés a kakaómassza. Ebből nyerik ki a kakaóvaj egy részét.
Egy kis édesítést és némi sűrítést követően már el is készült a nyers csokoládé. :)

 

 

Blog. Rólam. Nektek.