Blog. Rólam. Nektek.

2010. április 04. 21:48 - Lady_Marilyn

A húsvét

Több, mint ünnep

A húsvét ünnepe a niceai zsinat óta a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni vasárnap. Mivel ez az időpont folyton változik, mozgó ünnep. A népi hagyományok szerint a húsvét virágvasárnaptól fehérvasárnapig tart. Virágvasárnapra esett a barkaszentelés, a kiszebábúzás és a villőzés. A locsolkodás előtti napokat különböző szokások tették izgalmassá és emlékezetessé.

Milyen hazai népszokásokat ismerünk?
A locsolás helyett néhány észak- és nyugat-magyarországi faluban húsvétkor vesszőzést találunk. A locsolás és a vesszőzés egyaránt a jelképes termékenyítést és a rituális megtisztulást célozza. Régi szokás a tojásfestés és a tojásokkal kapcsolatos játék. A tojásfestés az asszonyok, lányok dolga.
A szokások másik csoportja egyházi rítusból vált népszokássá. Már a XII. században a nagyszombati szertartáshoz tartozott a tűzszentelés, a katolikus falvakban szokás volt az ételszentelés is.

Milyen húsvét utáni hagyományok vannak? A húsvétra következő fehérvasárnapon volt szokásos a komatálküldés. Ezt a szokást főként fiatal lányok gyakorolták, de előfordult az is, hogy leány fiúnak, vagy fiúk egymásnak küldték. A komatálat küldők egymást testvérré fogadták, sírig tartó barátságot kötöttek. Hogy mit rejt magába a komatál?A komatál tartalma tájanként változott, de nem hiányzott belőle a húsvéti tojás, kalács, kis üveg ital.

Mit gondolnak a magyar gyerekek? A magyar gyerekeknek a nyuszi hozza a tojást. De miért egy nyúl? A nyuszi emlős állat, utódait elevenen hozza a világban. Akkor mégis honnan szerzi a tojásokat? Kölcsönzi őket? Nos a válasz egy félrefordított szövegben rejlik, melyből kiderül, hogy valójában nem is a nyuszi hozza a húsvéti tojást, hanem a húsvéti kacsa!

Blog. Rólam. Nektek.