Blog. Rólam. Nektek.

2010. április 14. 15:44 - Lady_Marilyn

Stílusmeghatározás (Step 9)

Black metal

A heavy metal stílusirányzatai közül a black metal számít a leghírhedtebbnek, ennek történeti és zenei okai egyaránt vannak. Ez az irányzat az 1980-as években látott napvilágot.Első hulláma Európában mutatkozott be, svájcban valamint Svéd országban.
A műfaj elnevezése a Venom 1982-es albumának címéből származik. A nyolcvanas évek végén elsődlegesen Skandináviában kelt életre a második hullám a főleg norvég zenék által.

Milyen az igazi black metal?

A 90-es években egjelent az igény valami szélsőségesebbre, valami veszélyesebbre.
Az együttesek szembefordultak az átlagember igényeivel mind zenei, mind szöveg és látvány téren. A black metal stílusilag és a produkció minőségét tekintve is meglehetősen változatos, habár a legtöbb zenekar a „károgó”, morgó énekre, az erősen torzított gitárokra és a sötét atmoszférára helyezi a hangsúlyt. A sátánizmust körülölelő témák megszokottak a black metalban, bár sok zenekar inkább az ősi pogányságból merít ihletet, a kereszténység előtti idők értékeihez való visszatérést hirdetve, tehát a sátánista hajlamok mellet erős benyomást keltett a zenészekben az ateizmus gondolata.
Ezek az együttesek viszont koránt sem foglalkoznak a politikával, inkább a művészetnek élnek.

A tettlegességig fajuló agresszió
A black metal egyre agreszívábbá vált az idők folyamán. Egyes együttesek tagjai a köztudatba templomgyújtogatásokkal és a sátánizmus hírnökeiként léptek be. 1991-ben visszaütött a lemezkiadók hajszája a death metal zenekarok szerződtetésére, és az underground közönség azokhoz a zenekarokhoz pártolt, melyek ellenálltak stílusuk kihasználásának és felhigításának.

A black metal zenekarok világán belül sok minden történt, sok véres és szomroú törénet, de mégis a  meggyilkolt Mayhem gitáros halála terelte a figyelmet világszerte a műfajra.A műfaj tehát egyre inkább terjedni kezdett, de 1996 körül sokan úgy érezték, hogy a műfaj megrekedt, számos kulcsfontosságú zenekar más stílus irányába lépett tovább, ezzel megosztva a rajongók táborát.

Blog. Rólam. Nektek.