Blog. Rólam. Nektek.

2016. augusztus 24. 09:11 - Lady_Marilyn

Dőljenek le a falak!

A rockereket, metalosokat érő sztereotípiák

A társadalomban minden osztály, minden nemzetiség, sőt a legtöbb vallás hívői is előítéletekbe ütköznek. Nem beszélve a bizonyos irányzatokat képviselő egyénekről, vagy azokról, akik szeretik kifejezni egyéniségüket, rajongásuk tárgyát. Nincs ez másként a rock és a metal zene rajongóinál sem. 

Vallás
Az első és legnagyobb fal, amivel a stílus képviselői szembe találják magukat, az, hogy a vallási hovatartozásukat egy, jobb esetben kettő ugyanazon körbe hajlandóak csoportosítani mindazok, akik előítéletekkel vagy semmiféle tudásanyaggal nem rendelkeznek sem a rock, sem pedig a metal zenéről. Valójában ezen szubkultúrában is megoszlik a különböző vallásúak aránya. Bármilyen hihetetlennek is tűnik vannak muszlim, buddhista, keresztény hívő emberek, akik vallásukat követve is szeretik a metalt vagy a rockot, és ezt fel is vállalják. Akadnak a soraikban olyanok is, akik a többistenhit követői, mi több, például a vikingek koráért, a norvég mitológiáért rajongó zenészek Odint dicsőítő számokat is írnak. 

4272.jpg

Politika
Második körben szóba kerülhet a politikai nézet, s itt is rend szerint egy kupacba akarnak sorolni mindenkit, akiről tudva levő, hogy a keményebb zenei műfaj rajongója. A nagy skatulyázás hevében elfelejtődik, hogy hasonlóan a vallási kérdéshez, bizony a politikai nézetek is eltérőek.

Dress code
Sokak szerint konzervatív módon megszabott dress code-ot írtak elő az újonnan belépni kívánók számára a régi motorosok, ám valójában ez is legalább akkora tévedés, minthogy mindenki aki rockot vagy metal zenét hallgat az bizony csakis sátánista lehet. Mindez a fekete viselet miatt alakult ki az emberek fejében. Az igazság az, hogy semmi sincs kőbe vésve. Nem kötelező feketét hordani, mindig minden körülmények között acélbetétes bakancsot húzni, azonban amennyiben ebben érzitek jól magatokat, tegyetek így!

Egy kis lelki fröccs
A zenei ízlés felvállalása nem egyszerű dolog, de higgyétek el, hogy ettől nem lesztek kevésbé értékes vagy rossz emberek, sőt! Ti kifejezitek az egyéniségeteket, ami sokaknak nagy problémát jelent különböző okokból. Akik komolyan szeretik ezt a zenei irányzatot, azoknak mindez nem csakis kizárólag egy fajta lázadás, nem feltűnési viszketegségi roham és NEM csupán egy "korszak", ami idővel lezárul.  Igen, lesznek akik ezt mondják majd, sőt rosszabbak is, akik nem fogják érteni miért olyan ruhában mész iskolába vagy akárhova, amilyet viselsz. Sokszor ez bosszantó lehet, rosszabb napokon nehéz elengedni a bántó szavakat, pedig ezek sokáig elkísérnek majd. Idővel el fognak fogadni, főleg ha rájönnek, hogy a zenei ízlésedtől függetlenül szerethető ember vagy. Használd az önkifejezésedet jó célokra, így például ezen előítéletek lerombolására.

metalhead5.jpg
Igénytelenség
Valamiért az a kép alakult ki a társadalom ezen rétegéről, hogy igénytelenek, pedig ez sem helytálló általánosítás.Persze rossz példa mindig van.  Valójában a minőségi zenekaros pólók 3.000 forinttól elérhetőek, a bőrkabátokat újonnan olyan 10-15.000 forintért lehet beszerezni, a fekete nadrágok vagy a farmerek többségét sem ússza meg az ember néhány ezer forintnál olcsóbban. A kiegészítők (nyakláncok, karkötők, övek, gyűrűk, satöbbi) terén is nyitva kell tartania az embernek a szemét, sok esetben jobban megéri az ebay-ről rendelni. Az acélbetétes bakancsok is több ezer vagy tíz ezer forintból jönnek ki, míg egy vászon cipőt akár 3.000 körül is talál az ember.  Ha málhazsákra, katonai színekre fáj az ember foga, azt katonai szaküzletben kell keresse, mert a legtöbb méterárú üzletben ilyen minőség és szín nem található. Egy konkrét esetben a miértre nagyon meglepő válasz érkezett, a boltos állítása szerint a keki csakis náci viselet, ezért nem rendel belőle. Ehhez nincs hozzáfűzni valóm.

woman-crying_4.jpg

Viselkedés
A mogorva, másokat elutasító magatartás is azon leírások közé tartozik, mely egyáltalán nem fedi a valóságot. Az, hogy az énekes hörög, hogy erősebb a basszus gitár hangja, hogy gyorsabban pereg a dob a zenében, még koránt sem jelenti azt, hogy aki ilyesmit hallgat az haragos, mogorva vagy durva. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mint bárhol máshol a világban, a rockerek, metalosok között is ki lehet fogni olyat, aki nem lesz szimpatikus ( akár még úgy is, hogy te magad is az irányzat kedvelője netán a stílus képviselője vagyés olyat is, aki megdöntve az esetleges előítéleteidet akár a legjobb barátoddá is válhat.  

13925006_1423029207711465_4038172296213657782_n.jpg

Tanács
Srácok, lányok! Az élet túl rövid ahhoz, hogy azt úgy éljétek, ahogyan azt mások várják el tőletek. Szeressétek és képviseljétek bátran azt a stílust, ami közel áll a szívetekhez, de legyen a szemetek előtt a felelősség érzet, a tudat, hogy a legtöbben az egyén viselkedését vetítik azon körre, amelyből jött. 

Blog. Rólam. Nektek.