Blog. Rólam. Nektek.

2017. március 18. 12:37 - Lady_Marilyn

Filmkritika

Kong: Koponya sziget

Egy új, eddig ismeretlen sziget feltérképezésére indul néhány tudós, pár katona, feldeírtő meg egy fotós. A sztori a vietnámi háború után zajlik, így utóbbiak nem feltétlenül önként és dalolva tesznek eleget a tudomány hívó szavának. A szigetet egészen más erők uralják, így kicsit olyan érzésünk támadhat (egyébként teljesen jogosan) mintha egy alternatív világba érkeznénk hőseinkkel. A látványelemekre épített akcióban háttérbe szorulnak a kidolgozatlan karakterek, mégis valami újat tud letenni az asztalra, valamint olyan társadalomkritikát fogalmaz meg, hogy sokan elszégyellhetik magukat kukoricaropogtatás közben.

A SPOLIER VESZÉLY nevében arra kérem azon olvasóimat, akik még nem látták a filmet, de a későbbiekben meg szeretnék tekinteni, hogy ne olvassanak tovább!

kong-skull-island-poster.jpg

Mit várunk el egy óriás-szörnyes mozitól?
A már jól ismert túlméretezett maki karakterét még azok is ismerik, akik nem feltétlenül a műfaj rajongói. Így nem várhatunk nagy csodákat, amikor úgy döntünk, hogy mégis megnézzük ezúttal hogyan kerül bemutatásra Kong, de ez a film mégis tudott valami extra nyalánkságot csempészni a történetébe. Többek között fény derül arra, hogy Kong a saját szigetén amolyan királynak megfelelő szerepet tölt be, és egyben az itt élő emberek védelmezője is. Ezek az apró részletek már csak azért is fontosak, mert kitöltik azt az űrt, amelyet a kiszámítható sztorivonal kreált.
Amennyiben mégis valamilyen, az elvárásainkat tartalmazó listát állítunk össze, akkor azon előkelő helyet kell foglaljon a látványvilág és a parafaktor. A Koponya sziget esetében egyikből sincs hiány, csak mindez rámegy a karakterek rovására. Ez egy olyan film, ahol a mellékszereplőknek érdekesebb személyiséget alkottak, mint a főhősöknek, ráadásul megint megelevenedik az a jelenet, amelyet ezerszer láthattunk már: az óriás majmi és az egyetlen hölgy Mason Weaver (Brie Larson"kapcsolata".  Túllépve a miért kell ezt ennyire eröltetni?! kérdésén emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy ez egy akciófilm és nincs idő ehhez hasonló kérdéseken töprengeni, Így páldul azon sem morfondírozhatunk túl soká, hogy James Conrad (Tom Hiddleston) karakterének további opcióival mégis mi a francért nem éltek.

Rövid értékelés
Látványos akciófilm, horrorisztikus elemekkel vegyítve, mely a karaktertörténeketek vagy egyáltalán a történet rovására biztosít olyan moziélményt, amelyet King-kong kapcsán talán most láthattunk ennyire szépen grafikázva. Ott korhű, ahol annak kell lennie, ám a dzsungelbe érkezve háttérbe szorulnak ezek az elemek, így akár napjainkban is történhetnének az események. 

komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása