Blog. Rólam. Nektek.

2013. október 28. 13:02 - Lady_Marilyn

A Marvel és a mitológia világa 1.rész

Az astguardi istenek reneszánsza

Viking kora beli istenségek a mozivásznon
A Marvel filmek és képregények rajongói számára biztosan ismert Thor, Loki és Odin neve. Nos ők többek, mint hősök vagy anti hősök, ugyanis mind a vikingek istenesei voltak. A Marvelnek köszönhetően ma ezek az istenek reneszánszukat élik, a róluk szóló filmek pedig hatalmas sikert aratnak a mozikban szinte kivétel nélkül. Vészesen közeleg például a Thor: Sötét világ magyarországi premiere. A mozi előtt azonban mindenképp érdemes megismerkednünk a viking korabeli istenekkel úgy, ahogyan régebben látták őket az emberek.

Loki-1.jpg

A vikingek vallása
A vikingek többistenhitűek voltak. A források sok áldozati helyet és szertartást említenek, ahol Odinnak, Thornak vagy az alsóbbrendű isteneknek, a nornáknak áldoztak.

A temetési szertartásokat gyakran kísérte emberáldozat, s az elhunytat gyakran temették el értékes ékszerekkel, eszközökkel, aminek hasznát vehette a túlvilágon. A pogány rítusok a vikingek korának végére természetesen eltűntek, de még a kereszténység felvétele után is előfordult, hogy ajándékokkal akarták megvesztegetni régi isteneiket. A viking vallásgyakorlásról legtöbbet Brémai Ádám beszámolójából tudhatunk meg.

Nem feltétlenül gyújtották fel a temetési hajót, sőt volt olyan viking hajó, amit eleve sírnak építettek. Valószínűsíthető, hogy törzsenként változott maga a temetési szokás, csak néhány általános, vallási eredetű elv volt azonos szerte a viking törzseknél.

(Folyt. köv. holnap! A téma: Skandináv mitológia- Ismerjük meg Thor világát!)

Címkék: viking marvel
komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása