Blog. Rólam. Nektek.

2010. február 16. 17:26 - Lady_Marilyn

Top 5: Kedvelt városok, hazánkban

5. Pécs

Magyarország ötödik legnagyobb városa, Pécs, megyei jogú város, Baranya megye székhelye és a hét regionális központ egyike és 2000 óta a világörökség része. A kelta és a pannon törzsek lakta vidéken a rómaiak alapítottak várost Sopianae néven. A település tartományi székhellyé és a korai kereszténység egyik jelentős központjává vált.
Pécs mindig soknemzetiségű település volt, kulturális rétegek rakódtak egymásra, nemzetiségek hagyományai, értékei ötvöződtek két évezredes története során.
A város kulturális élete országos szempontból is kiemelkedő, sok látványosságot tekinthetünk meg ezen a gyönyörű helyen, sőt még egyes fesztiválokra is ellátogathatunk.

4. Balatonlelle

Balatonlelle 1986 óta város. Somogy megyében találjuk meg, a Balaton déli partján, Siófoktól nyugatra. Főúvárosunktól, Budapesttől 136 km távolságra fekszik.Első írásos említése 1229-ből származik. Rengeteg szobor és műemlék tekinthető meg ezen a helyen. Hangulata miatt rengeteg üdölő épült ide, így ha ezt választjuk nyaralásunk színhelyének rengeteg lehetőség közül válaszhtahunk. Egyébként ez a város csak az egyike a sok híres magyar hagyományos fürdővárosnak.

3. Szeged

Megyei jogú város, hazánk negyedik legnagyobb városa, a hét regionális központ egyike, Csongrád megye székhelye.A terület az újkőkor óta lakott. A várost először 1183-ban említik. Nagy Lajos király uralkodása idején a régió legjelentősebb városává fejlődött, Szeged történelmének és a mai városkép kialakulásának egyik legmeghatározóbb eseménye az 1879-es árvíz. Az épületek nagy része ekkor sajnálatos módon elpusztult, és a mai Szeged nagyrészt az árvíz után épült. Szebb, modernebb épületek váltották fel a régieket. A gyönyörű város híres a csodatévő gyógyfürdőiről, és az évente egyszer megrenedett fesztiváljáról. (Szegedi ifjúsági Napok)

2. Esztergom

Esztergom fejlett iparú iskolaváros Komárom-Esztergom megyében, az Esztergomi kistérségben. Kikötőváros a Duna folyó partján. Kedvelt idegenforgalmi célpont. Egykor hazánk fővárosa volt. Múzeumok, levéltárak, könyvtárak, kulturális intézmények, élményfürdő, és különböző rendezvények várják a látogatókat. Sok felsőoktatási intézmény közül választhatnak a város és a környék lakói.

1. Miskolc

Miskolc Északkelet-Magyarország legnagyobb városa és Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelye. Budapest és Debrecen után az ország harmadik legnépesebb váosa és a hét regionális központ egyike.A rendszerváltás óta kulturális és idegenforgalmi szerepét igyekszik erősíteni. Mára már színházak, múzeumok, könyvtárak és különböző rendezvények szolgálnak látványosságul Miskolcon. Talán az egyik legismertebb pont a városban a barlang fürdő, mely remek kikapcsolódást nyújt mindenki számára.

komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása