Blog. Rólam. Nektek.

2011. június 04. 09:43 - Lady_Marilyn

10 alapfogalom az animék és a mangák világából

Cosplay: Beöltözés valamilyen anime vagy manga karakternek. Ilyenkor mind a szereplő ruhájának, mind a viselkedésének utánzása is fontos. Ez egy fajta imitálás. A Cosplay az anime összejövetelek és rendezvények jellegzetes velejárója, és a rajongók egyik kedvenc szórakozása. Japánban azokat az embereket, akik beöltöznek kedvenc karakterüknek cosplayereknek hívják. 
Fanart: Olyan rajongó által kreált grafikai munka, amely anime stílusjegyeket hordoz magával. Készülhet saját ötlet alapján, vagy ismert művek másolásával.
OST: Teljes nevén, Original Sound Track. Egy anime háttérzenéit, betétdalait, nyitó-, és záródalait tartalmazó hivatalosan kiadott zenei CD. (A kifejezést nem csak az anime témakörben használják, hanem játékok, filmek esetén is.)
OVA/OAV: Az első rövidítés Original Video Animation-t jelent. Ez a fogalom olyan kizárólag videóforgalmazásra készülő műveket jelent, amelyeket nem mutatnak be a TV-ben vagy a mozikban. Ugyanezt jelenti a második mozaik szó is, amely  Original Animation Video-t takar.
Shounen: Fiatal fiúknak készült animék, bennük általában robotok és a harcművészet a fő téma.
Visual novel: Interaktív számítógépes játék, mely főként állóképekből áll. A játék során a játékos akciói, döntései befolyásolják a történet kimenetelét.
Light novel: Regény anime vagy manga stílusú illusztrációkkal. A light novel regények elsődleges olvasóközönsége az idősebb tinédzserek, és fiatal felnőttek. Az általában laza, rövid bekezdésekből álló szöveg elsődleges célja a gyors olvashatóság, az eredeti japán szövegben furiganák segítik a kanjik olvasását a fiatal olvasóknak. A light noveleket gyakran adják ki irodalmi magazinok folytatásos formában.
Mangaka: Japán képregényrajzoló.Sokan közülük egyedül dolgoznak, míg néhányan csupán a várlatokat rajzolják meg és a segítőjük készíti el az aprólékosabb vonásokat.
Recap: Ismétlő, összefoglaló epizód. Az addig történt eseményeket foglalja össze röviden, esetenként egy saját kis történetbe, szituációba ágyazva. A recap részek gyakran más nézőpontból mutatják be az addigi eseményeket, sokszor ezzel elmélyítve, jobban megmagyarázva egyes jeleneteket.
Omake: Japánul a szó extrát vagy bónuszt jelent. Többek között a DVD-ken található extrák: plusz jelenetek, interjúk, dokumentumfilmek megnevezése, de ugyanúgy használják minden egyéb tárgyra, kis ajándékra, ami egy termék mellé pluszban jár.

komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása