Blog. Rólam. Nektek.

2015. október 15. 22:00 - Lady_Marilyn

Filmkritika (Spolier nélkül!)

125303_1434614633_7792.jpgBíborhegy

A méltán elismert Guillermo Del Toro gothikus románca a régi korok világát idézi, ahol a fűzők és a lovaskocsik mellett a bálok és az etikett is komoly hangsúlyt kapott. Az Oszkár díjas rendező egyes pletykák szerint ismét esélyes a filmvilág legnagyobb elismeerésének besöprésére. Sok interjúban ecsetelik a díszletet, nem véletlenül, hiszen olyan szinten ki volt dolgozva, hogy az életre kelő ház valóban élethűnek tűnt. A forgatás alatt igyekeztek kerülni a zöld hátteres jeleneteket és a majdhogynem színpadias stílusú jelmezek bevetésétől sem riadtak meg. 

Egyedül egy dolog volt, amire több időt szánhattak volna a látványtechnikusok, ez pedig a szellemekre vonatkozik. A véres lidérceket alapvetően jó elgondolásnak találom, közel sem hétköznapiak, mindezt a stílusnak megfelelő formában (ruházat), de valami hiányzott.Az a valami nálam pedig a grafikai kidolgozottság hiányában fogalmazódott meg. Tehát alapvetően az elgondolást jónak tartom, de a megvalósításban apró kis hiányelemeket véltem felfedezni.
crimson_peak_book_08_a.jpg

Természetesen színészek zseniális alakítása mellett sem szabad elsiklanom. Eredetileg a BBC Sherlock sorozatából ismert Benedict Cumberbatch kapta volna a főszerepet, de végül országos jó barátja, a Thor filmekben játszó (szintén brit) Tom Hiddlestont érte utol a sötét hajú, rejtélyes idegen szerepe (Sir Thomas Sharpe). A Sharpe testvérek női oldalát (Lucille) pedig az a Jessica Chastian testesíti meg, aki a Csillagok között és a Mentőexpedíció stábjából is ismerhetünk. A két színész egyébként nem csak a képregények, a viking kultúra és a sci-fi ihlette mozikban szerezhettek maguknak elismerést. Mindketten művészfilmekben is megcsillogtathatták tehetségüket. Ez alól  Mia Wasikowska (Edith) sem kivétel, akinek korábbi filmjei közül leginkább az Alice Csodaországban került a köztudatba. 

Úgy gondolom, hogy azok számára, akik kedvelik a gothikus fantáziák világát és a horrort, annak tetszeni fog. Aki kedveli a főszerepeket eljátszó színészek akár csak egyikét is, azok szintén elégedett mosollyal az arcukon fognak távozni a moziteremből. Azonban azok, akik eleve keserű szájízzel, a szellemek nem megfelelő kidolgozottságának kritikájával üli végig a 120percet, az ugyanolyan elégedetlenül áll majd fel, mint ahogyan a kukoricáért állt sorban. Aki hard core horrorhoz van szokva, ijesztő látványtechnikával és sípoló effektekkel, az is könnyen keserédesen dobhatja ki az üres üdítős doboz, de kinek a pap földbirtokos, kinek az orvos...

komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása