Blog. Rólam. Nektek.

2014. január 23. 16:51 - Lady_Marilyn

A tévhitek ezennel megbuknak!

A gamerekhez vágott legtöbb sértés alaptalan!

"Nincs életed!"
Amilyen klisé antiszociálissággal vádolni a játékosokat, olyan klisé azzal visszavágni, hogy de hát minden barátom itt van a WoW-ban. Mindkettő igaz is, meg nem is. A Worlds of Warcraft az a játék, amely minden potenciális kutató Kánaánja. Olyan ez a szociológus számára, mint az összekötözgetős feladatok; egyszerűen megfeleltetik a WoW-ban kialakult szociális mintákat a már jól bevált elméleteknek, és kimutatják, hogy micsoda csoportképző ereje van ezeknek az MMO-knak, miegymás. Ezzel mindössze annyi a baj, hogy habár minden WoW-os játékos, de közel sem minden játékos WoW-os. A játék egy milliószor komplexebb esemény, mint maga az MMO élmény.

wow-all-abt-world-of-warcraft-14852060-1280-1024.jpg


Amiben viszont már több igazság van, hogy a játékosok optimistábbak, lelkesebbek, tettre készebbek addig, amíg játszanak, legyen az akármilyen játék. Nem hiába játékkal tanítjuk a gyerkőcöket óvodában számolni és énekelni. Maga a játék, mint cselekvés egy olyan feszültségmentes helyzetbe tesz, amelyikben könnyebb nagy dolgokat véghezvinni, mint a valós életben, ahol egykönnyen rástresszelünk bármire. Ezt az adottságot próbálja kihasználni Jane McGonigal, aki olyan játékhelyzeteket alakít ki, ami embereknek, embercsoportoknak ad segítséget, hogy kihozzák magukból a legtöbbet a való életben is, nem csak a játékokban.

"Miért játszol, miért nem tanulsz?"

Azért nem, kedves kérdező, mert elképesztően száraz, unalmas feladataim, könyveim vannak, helyette gigabájtnyi adatokat tudok átfuttatni a kis fejemen játék formájában, és közben még jól is szórakozom. Nincs is annál egyszerűbb, mint észrevenni, hogy a játék igazából tanulás.

FirstPersonShooter.jpg
Daphné Bavelier kutatásai során kimutatta, hogy az FPS játékosoknak sokkal jobb volt a látása, térlátása, koncentrációja és színérzéke. Arról nem is beszélve, hogy sokkal könnyebben tudnak váltani egyik feladatról a másikra, azaz jól multitaskolnak. Érdekes módon ez nem elmondható a mezei okostelefon felhasználókról, akik egyszerre hallgatnak zenét és Facebookoznak. Ezek alapján csak idő kérdése, hogy mikor lesznek nők a top gémerek, ha egyszerre két dologra tudnak figyelni és kettesével váltogatják a feladatokat.

Forrás és további érdekességek: KLIKK.

Címkék: gamer vilag
komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása