Blog. Rólam. Nektek.

2009. december 09. 15:38 - Lady_Marilyn

Japán szele Magyarországon is fúj!

Az animék

Mi az anime?
Az „animation” szó rövidüléséből ered. Ezt a kifejezést Japánban a rajzfilmek általános elnevezéseként ismerik. A szigetországon kívül, a japán stílusú rajzfilmek összefoglaló neveként is használjuk ezt a szót.

Mi a manga?
 A manga a képregény japán nyelvű, általános elnevezése, Japánon kívül a japán mangák jellemző stílusában készített képregényekre használják, szűkebben csak a Japánban készültekre. Alkotóit mangakáknak hívják.
A klasszikus japán festészet és a nyugati művészeti hatások találkozásából fokozatosan jött létre, míg mostani jellege kialakult, s a köztudatban – főképp Japán határain kívül – összeforrt a japán popkultúrával.
A kifejezés jelentése szószerinti fordításban "véletlenszerű képek" vagy "vázlat" de mostanra a szótárakban is csak képregény címszóval van feltüntetve.

Milyen animéket különböztethetünk meg? 
A műfaj eredeti hazájában több korosztályt is megcéloz, és az élőszereplős filmekhez hasonlóan készülnek az idősebbek számára is például romantikus, komikus, akció- és drámaanimék.

Milyen műfajokat különböztethetünk meg az animéken és a mangákon belül?
A legtöbb anime átmenetet képez több műfaj között, és többfajta motívumot tartalmaz. Így az egyes filmek kategóriákba szorítása nehézségekbe ütközhet. Előfordul, hogy egy animének látszólag egyszerű története van a felszínen, de ezzel egyidőben létezik egy bonyolultabb, mélyebb cselekmény és karakterfejlődés. Szokásos, hogy egy akciódús anime humoros, romantikus vagy akár szívbe markoló elemeket is magában foglal. Ugyanúgy előfordulhatnak egy elsősorban romantikus animében erős akciójelenetek. Nem ritkák azok a történetek, amik látszólag viccesen bugyután kezdődnek, de a végkifejlet drámai, komoly mondanivalóval.

Gyermek:

Kodomo: elsősorban kisgyermekek számára készült anime vagy manga.
Moé: olyan anime vagy manga amiben nagyon pajkosak vagy cukik a szereplők.
A moé önmagában is egy jellemző, tipikus moe szereplő például egy szép, okos, de ügyetlen, szégyellős, szemüveges lányfigura.

 

Fiú:

Sónen: Elsősorban fiúk számára készített anime vagy manga.
Mecha:óriás, többnyire ember által irányított robotokat felvonultató anime vagy manga.
Szentáj: Szó szerint „harci alakulat”, ezekben szuperhős-csapatok szerepelnek.
Szeinen: a Shōnenhez hasonlít, felnőtt férfiak számára készül.
Sokan "hárem anime" címen említik a stílust, mivel a főhős egy tucat szépséges lánnyal "kénytelen" élni, általában a saját házában. Ezt az élethelyzetet gyakran tömik teli fan service jelenetekkel, de a hentai műfajban is találkozhatunk vele.


Lány:

Sódzso: Elsősorban lányok számára készített animék. Általában kifejezetten nőies témákat, problémákat vet fel a történet.

Mahó sódzso: A sódzso alműfaja olyan történetekkel, amikben szerepet játszik egy vagy több, varázserővel felruházott lány.
Ritkán, de előfordul, hogy hentai animék is használnak ilyen szereplőket.
Josei: Japánul 'fiatal nő', olyan anime vagy manga aminek felnőtt nők képezik a célközönségét, ez az egyik legritkább műfaj.
Progresszív: Művészfilmek, nagyon stilizált animék.

Az animék és a mangák mára világszerte elterjedtek, és hazánkban is ismerté váltak.
 

Címkék: japan szele
komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása