Blog. Rólam. Nektek.

2010. március 23. 16:17 - Lady_Marilyn

Top 5: Ország, ahol nincs joguk a nőknek

A női nem, elnyomás alatt

5. Irán
Az előkelő nők számára a csador viselése kötelező. Mi is a csador?
A csador egy külső ruhanemű, amit főleg az iráni muzulmán nők hordanak, mellyel be tudják tartani az iszlám hidzsáb öltözködésre vonatkozó törvényét. A jelenlegi iráni kormány a fekete színt ismeri el a csador illendő színének, habár néhány nő még mindig előnyben részesítí a mintás, világosabb darabokat. A nőknek ebben a meleg országban, talpig feketében kell lenniük. méghozzá szó szerint tetőtöl talpig.
Az iráni nők autót ugyan vezethetnek, de motorra már nem ülhetnek fel.
Emelett még sok érdekes szabály vonatkoziok a nőkre a közlekedésben, például a buszon csakis leghátra szállhatnak fel, de a metrón csakis az első kocsiban utazhatnak.
A férfiak és a nők érintkezése nyilvános helyen szigorúan tilos, így nem foghatják meg egymás kezét, nem csókolózhatnak. A házzaság előtti szexuális életet a törvény tiltja és szigorúan büntetni.

4. Afganisztán
Egy egész testet eltakaró lepel 2001ig kötelező viselet volt.
Azonban a nők elleni családon belüli erőszak száma nem csökkent, sőt a helyzet egyre csak roszabb lesz. Egy másik törvény szerint, ha a nászészakán egy nőröl kiderül, hogy esetlegesen már nem szűz, akkor nem csak férjét, hanem egész családja támogatását elveszíti. Sőt, a család ezt becsületgyilkosságként éli meg, így véget vetnek az "áruló" életének, és a hatóság az ilyesfajta gyilkosságokat nem veszi figyelembe...
Nem elég a háborús vérontás, még a családon belüóli gyilkosság is kevesebbé teszi a népesség számát.

3. Kongó
Itt a törvény tiltja az abortuszt, pedig az itteni nők igen csak ki vannak téve a nemi megerőszakolás lehetőségének. Az erőszakosságtól testileg és lelkileg összetört nőknek különböző fertőzésekkel kell szembenézniük, amiért kiközösítik őket.
Emelett a társadalmi háttér nem kedvező. Politikai káosz uralkodik és még az ország gazdasági helyzete is kilátástalan.

2. Pakisztán
A házasságokban mindennaposnak számít az erőszak. Ebben az országban minden harmadik vagy negyedik órában megerőszakolnak egy nőt, és az esetek többségében ezt büntetlenül meg is ússzák a tettesek. Itt ugyanisaz áldozat csak akkor jelenhet meg a bíróságon, ha szemtanukkal igazolja a történteket. Másképp őt ítélek el, házasságon kívüli szexuális életért.
Pakisztán egyes területein a nők bezárva élnek, minden szórakozási lehetőségtől megfosztva. Ha korházba kell szállítani valamelyikőjüket, egy férfi kíséretében elmehetnek.

1. Szaúd-Arábia
Szaúd-Arábiában nem érvényesülnek a nők alapvető jogai, így az arab országok köüzül talán itt a legroszabb nőnek lenni. A nőket ugyanis kiskorúakként kezelik.
Nincs joguk rendelkezni saját vagy gyernmekeik életével kapcsolatban. Nem nyithatnak bankszámlát gyermekeiknek, de nem irathatják be őket iskolába, nem kérhetik el bizonyítványaikat, és nem vihetik el őket sehova apjuk engedélye nélkül. Nem léphetnek be kormányzati hivatalokba, ha azoknak nincsen női részlegük, a munkáltatóknak pedig, aki női munkaerőt akarnak alkalmazni, elkülönített irodákat kell kialakítaniuk a nők számára.
Emellett a nőket hátrányos megkülönböztetés éri mind szavazáskor, mind munkavállaláskor, mind az oktatásban. Szaúd-Arábia nem csak a nemzetközi előírásokat sérti, hanem vét a nők egyenlőségét és jogi képességét hirdető iszlám hagyományok ellen is - állítják a jogvédők.

komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása