Blog. Rólam. Nektek.

2010. október 31. 11:50 - Lady_Marilyn

Top 5: Magyar színészek

5. Blaha Lujza
1850-1926
Magyar színésznő, "a nemzet csalogánya".
Már gyermekkorában érdeklődött a színpad iránt. Egy vidéki társulatban ismerkedett a színészmesterséggel. Először mindössze hat évesen lépett színpadra Esztergomban, de később főként a fővárosi színházakban szerepelt.Utoljára 1923-ban lépett színpadra, tulajdonképpen egész életét a színpadon töltötte.
76 évesen hunyt el tüdőgyulladásban. Élete során rengeteg szerepet kapott és halála után fennmaradt a neve, sok teret és utcát neveztek el róla.
4. Pécsi Ildikó
1940-?
A Színművészeti Főiskola elvégzése után szinte azonnal olyan színházak tagjává vállt az évek során, mint a Pécsi Nemzeti Színház, a Vígszínház, a  Mikroszkóp Színpad és még más színházak. Évtizedek óta Máriabesnyő-Gödöllő lakosa és rengetegszer fellépett már a Művházban, ami jelenleg felújítás alatt áll. A színésznőt persze nem csak a színházakban, hanem filmekben is láthatjuk.

3. Csányi Sándor
1975-?
Gyermekkora óta színésznek készült. Az általános iskola elvégzése után épületgépészeti szakközépiskolába ment. Érettségi után a Kaposvári Csiky Gergely Színház tagja lett. A főiskola elvégzése után, a Krétakör Színház tagja lett. Később a Radnóti Színházba szerződött, melynek jelenleg is tagja. Nem csak színházi, hanem filmes szerepeiről is közismert ember.
2. Eperjes Károly
1954-?
Szülei eredetileg papnak szánták. A színészpálya előtt volt műszerész és futballista. A Színház-és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdte pályáját. Későbbi a Nemzeti Színház tagja, majd a Katona József Színház színésze lett. Egy rövid időre a Radnóti Színpadhoz szerződött, de egy évvel később szabadúszóvá vállt és azóta így dolgozik a Művész Színház, Thália Színház, Kelemen László színkör tagjaként. Rengeteg filmben szerepelt és tehetségéért elismeréseket is kapott. (Pl. Kossuth-díj)
1. Kerekes József
1962-?
Színész, szinkronszínész, film, sorozatbeli és színház szerepeket kap.
Színház- és Filmművészeti főiskolát végzett, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. Később a József Attila színház tagja és jelenleg más színházakban is tag.


 

komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása