Blog. Rólam. Nektek.

2012. április 09. 08:57 - Lady_Marilyn

Balkezesség

A sérülésem miatt már több mint 1 hónapja nem tudom használni a jobb kezem, teljes mértékben a balra vagyok utalva. Eleinte nagyon furcsa volt, hiszen alapvetően jobb kezes vagyok. Nem tudok kupakot lecsavarni, ügyetlenebbül cipzározom ki-be a táskámat és néha a jobb kezesek világának akadályaiba kerülök.
Ezért a mai blog bejegyzésemben a balkezes emberekről fogok írni.

Élet a jobb kezesek világában
Az emberek döntő többségénél a jobb kéz dominál. Körülbelül minden hetedik személy vallja  ügyesebbnek bal kezét a jobbnál.Ennek nem csak a genetika az oka, hanem a társadalom elutasító szerepe is. Régebben nem hagyták a gyerekeket bal kézzel írni, áterőltették a ceruzafogást a jobb kézre. Szerencsére a pedagógia mai álláspontja szerint a gyerekeket tilos átszoktatni a jobbkezességre. 

Hogyan lesz valaki bal kezes?
Szerzett tudás: Ha valaki jobb kezes, de azt hosszabb sérülés idején nem tudja használni, fokozatosan átáll a balkezes életre, így a gyógyulás után is balkezes marad. Ezt szerzett balkezességnek nevezzük és azoknál alakulhat ki, akik 6hónapig vagy több ideig nem tudják használni jobb kezüket.

Öröklött hajlam: Ha mind a két szülő balkezes, akkor a gyermek 46% valószínűséggel lesz balkezes. Ha később azt látja, hogy szüleinél valóban a bal kéz dominál, akkor nem tér át a másik kezére.

Rejtett balkezesség: Ha valaki alapvetően jobb kezes, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy a bal keze ügyetlen lenne. Bár jobb kézzel írsz, attól még lehet, hogy más alapvető cselekvést bal kézzel folytatsz, de azt nem veszed észre. Például bal kézzel ügyesebben gépelsz, bal kézzel dobsz, satöbbi.

Érdekességek
A balkezesekre sok megnevezést használnak különböző nyelvekben.
A jobb kezeseknek szánt világban a bal lábas focisták vagy a bal kezes harcművészek meglepetést okozhatnak jobb kezes vagy jobb lábas ellenfelüknek.
Autóvezetéskor a balkezesek precízebben váltanak sebességet.
Mivel szinte mindent a jobb kezeseknek gyártanak a szabványok miatt, a bal kezesek jobb keze ügyesebb, mint a jobb kezesek bal keze. 
Egyes muszlim országokban a jobb kéz a tiszta, a bal kéz a tisztátalan cselekedetek végzésére használatos.
Hazánkban szerencsére már vannak balkezes boltok.


Híres balkezesek
Jimi Hendrix,Kurt Cobain, Osama bin Laden, Keanu Reeves, Brad Pitt, Morgan Freeman, Lewis Caroll, Bill Gates...
Ha további balkezes hírességek után kutatsz KLIKK!

Címkék: balkezesseg
komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása