Blog. Rólam. Nektek.

2013. január 10. 15:38 - Lady_Marilyn

Egy apró szelet Japán

57193-anime-paradise-anime-girl.jpgOktatási rendszer

A Japán oktatási rendszer merőben eltér a hazaitól. Náluk a tanítás nem szeptember elsejével, hanem áprilisban kezdődik. Az első félévet július 20.-án zárják le. Csupán egy hónapnyi nyári szünetet követően szeptember elsején a második félévi tanítás kezdetét is veszi, ami március végéig tart. Egyébként minden egyes félév és év végén úgynevezett dolgozathét van, mely kísértetiesen hasonlít a hazai vizsgaidőszakra.Ekkor a tanulók minden fontosabb tantárgyból dolgozatot írnak, melyek eredményeit általában az iskolai hirdetőtáblán közlik.

Japánban a tanárok meg szokták látogatni diákjaikat. Ezt havi rendszerességgel teszik meg. Céljuk, hogy jobban megértsék tanítványaikat és ezáltal hatékonyabban oktathassanak. Így a szülők is jobban megismerhetik az adott iskola oktatási rendszerét. Persze akad olyan intézmény is, ahol az ilyesmi nem szokás.

Japánban a tanárokat nagyon tisztelik, tudásukért sokkal reálisabb fizetést kapnak, mint hazánkban. Nem csoda, hogy nagyon népszerű ez az állás. Ahogy hazánkban is, náluk is vannak osztályfőnökök. Egyedül ők jegyzik fel az aznapi hiányzókat minden egyes nap elején, az osztályfőnöki óra keretén belül. Náluk évente más tanárt szokás kijelölni az osztályfőnöki posztra, ritkán fordul elő az, hogy egy tanár négy éven át végigkísérjen egy osztályt. Emellett az új tanév mindig új osztálytársakat jelent: az egy osztályban tanuló diákok személye évről-évre változik. 

school-uniforms-skirts-scarf-anime-girls-HD-Wallpapers.jpg

Természetesen nem csak a hétköznapokban, hanem az iskolai életben is fontos a pontosság: aki késik az zárt ajtók előtt találhatja magát, ezáltal lemarad az egész napos oktatásról. Ugyan ez vonatkozik az uniformitásra is: a diákoknak kötelező iskolai egyenruha viselése.

Tudni kell, hogy a történelem könyvek egy kicsit ki vannak "kozmetikázva". A tantárgyat ketté bontják japán- és világtörténelemre. Elrettentés képpen a diákokkal rengeteg háborús és egyéb szörnyű filmeket nézetnek egészen kicsi koruktól fogva. Ezek a tantárgyakat csupán 1-1 évig tanulják.

A tananyag nagy része angol és matematika. Leginkább a történelem kerül háttérbe a Japán oktatási rendszerben.  A matematika óra teljesen máshogy épül fel, mint hazánkban, de a módszer hatásosnak bizonyul.

Japánban az érettségi bizonyítványt diploma helyettesíti, melyben az intézmény igazolja, hogy a diák a gimnáziumban sikeresen teljesítette a követelményt. Egyetemre bejutni ott sem épp a legegyszerűbb és hasonlóan Magyarországhoz a legtöbb egyetemi képzés 4 éves.

Címkék: japan
komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása