Blog. Rólam. Nektek.

2013. július 17. 15:31 - Lady_Marilyn

Anime ajánló

Blue Literature Series

Japán szépirodalom 12 részes anime sorozatba kötve

No Longer Human (1-4. epizód)
blue_literature_series_100.jpgOba Yozo nem találja helyét a világban. Tehetetlenül vergődik befolyásos apjának való megfelelési kényszere és a társadalomba való beilleszkedés súlya alatt.
 A vele kapcsolatot teremtő emberekbe kapaszkodva, nők karjaiba menekülve éli önpusztító életét – hol öngyilkossági kísérletbe, hol apaszerepbe, hol az alkohol mámorába sodródva. Aztán találkozik Yoshikoval, és úgy tűnik, kísértetből végre igazi emberré lesz, valódi élettel. De vajon tényleg így lesz?


Into the Forest, Under Cherries in Full Blossom (5-6. epizód)
Shirimaru viszonylag kedves, ám határozott hegyi banditaként tengeti egyszerű életét jó néhány rabolt feleséggel az oldalán. Egy gondja van csak: retteg a mások által nagyra tartott és csodált virágzó cseresznyefáktól. Amikor találkozik a szépséges Akikoval, első látásra beleszeret és megszerzi magának a nőt. Akiko azonban akkora befolyással van a férfira, hogy az olyasmit is megtesz, amire addig még csak gondolni sem mert. A gyilkosságok és a szerelem között őrlődve Shirimaru élete fenekestől felfordul, ráadásul a félelmetes cseresznyefák is újra virágot bontanak. 

blue_literature_series_138.jpg

blue_literature_series_238.jpgKokoro (7-8. epizód)
Sensei és K, akár a tűz és víz. Sensei jómódú, jóképű egyetemista, az a könnyen barátkozó és könnyen középpontba kerülő típus. K szegény, nagydarab és csúnya, magának való és a tanulmányainak élő alak. Mégis barátok. Amikor K odaköltözik Sensei albérletébe és mindketten beleszeretnek a főbérlő lányába, minden megváltozik: féltékenység és árulás mérgezi meg régi barátságukat, és a szerelmi háromszög tagjai menthetetlenül sodródnak a tragikus végkifejlet felé. 

Run, Melos! (9-10. epizód)
Takada, a tehetséges drámaíró új felkérést kap: szövegkönyvet kell készítenie a Fuss, Melos! című műhöz. A történet a barátságról szól: Melos – hogy halálos büntetése előtt elrendezze húga esküvőjét – saját barátját, Selinuntius-t adja zálogba, ígérvén, hogy időben visszatér, hogy kiváltsa őt. Takada azonban nem boldogul az írással, mert a történet eszébe juttatja saját múltját, és áruló barátját, Joshidát.
blue_literature_series_299.jpg

blue_literature_series_361.jpgThe Spider’s Thread (11. epizód)
Kandata az életet semmibe vevő, senkinek sem kegyelmező, kegyetlen rablógyilkos. Félelmetes bűnöző, aki rettegésben tartja egy egész város lakosságát. A szerencse azonban elpártol mellőle, és miután elfogják, a hiúságában megsértett király nem kegyelmez neki: kivégzik. Kandata a Pokolban tér magához, és kénytelen saját bőrén megtapasztalni, hogy milyen is a bűnösök büntetése. Az immár rettegő férfi előtt mégis megcsillan a menekülés lehetősége, a kérdés pedig az: Kandata képes lesz élni vele? 

Hell Screen (12. epizód)
Yoshihide kiváló művész, aki alárendeli művészetének saját és lánya életét. Élethű festményei felkeltik a király érdeklődését is, aki ezért felkéri őt, hogy mauzóleumának belső falára örökítse meg szeretett városának minden egyes szegletét és minden egyes lakóját. Yoshihide azonban csak azt képes lefesteni, amit lát, nem pedig azt, amit a király elvár tőle. Így a mauzóleum falaira a városban élők nyomorát és szenvedését, magát a Poklot festi meg. Mégsem képes befejezni élete főművét, ezért a király segítségét kéri: saját szemével kell látnia egy máglyán elégő áldozatot. 
blue_literature_series_436.jpg
Az anime kétségkívül különleges és jól sikerült darab. Ehhez hozzátartozik az is, hogy remek alapanyagból dolgoztak a készítők, és az is, hogy kimagasló tudású emberek vettek részt az egyes epizódok létrehozásában. Az Aoi Bungaku sosem lesz mainstream anime, főleg azoknak szól, akik érdeklődnek a japán irodalom, és a sajátos történetek iránt. Ereje páratlan látványvilágában, sokszínűségében és a nem mindennapi cselekménysorokban rejlik. 

„Ezen művek örökzöldek, mert mesterművek.”
Címkék: anime
komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása