Blog. Rólam. Nektek.

2014. február 23. 10:14 - Lady_Marilyn

Apró szelet Japán

Magyarország japán szemmel

Így vélekednek rólunk az esszé írók

Érdekes módszerrel próbálja megtudni az MT Zrt. japán képviselete, hogy mit szeretnek a Japánok hazánkban. Évekre visszanyúlóan esszé pályázatot hirdetettek meg, amely a "Remembrance of Tour in Hungary" nevet viselte. 2011-ben 37 darab pályázat érkezett a külképviselethez, melyek elbírálásában egy híres, a közép-európai turizmusban is jártas újságírónő, Ms. Hiromi OKISHIMA segédkezett.

Az írások alapján a japán turisták számára a gazdag magyar történelmi múlt, az építészet és hagyománytisztelet rendkívül vonzó és érdekes, a magyar embereket kedvesnek és udvariasnak tarják. Az esszék szerzői jellemzően Prága-Budapest-Bécs körutazás során látogattak el Magyarországra, és általában annyit tudtak az országról előzetesen, hogy a „híres” Osztrák-Magyar Monarchia része volt.

A főváros szépségei közül a kilátás a Budai Várból, a dunai hajós esti városnézés és a Parlament épülete különösen lenyűgözte a szerzőket: egyikük azt írja, hogy „az Országházat még messziről nézni is élvezetes, de belülről káprázatos”.
buda.jpg

A Budapest klasszikus látnivalóival megismerkedő japán vendégek majd’ mindegyike arról számolt be írásában, hogy a magyar fővárosnak különleges, egyedi hangulata van, ami miatt mindenképp érdemes ide visszatérni. Az egyik nyertes ezt azzal támasztja alá, hogy a japán turistákra oly jellemző „szélesen és felületesen” városnéző mottót Budapesten kénytelen volt feladni, a város magával ragadó hangulata miatt.

Többen is megfogalmazták, hogy budapesti látogatásuk után egyértelművé vált számukra, hogy miért hívják a magyar fővárost a „Duna gyöngyszemének”.

Ezeket az írásokat olvasva talán mindenki elgondolkodik azon, hogy milyen csodálattal nyilatkoznak a japán esszék szerzői a magyar fővárosról, miközben az itt élők hajlamosak elmenni a város szépsége mellett.

A japán turisták szemszögéből

A japán turisták Magyarországot általában európai körutazásuk egyik állomásaként ejtik útba, aminek köszönhetően átlagosan mindössze két-három napot töltenek el nálunk. Elsősorban Budapest-Közép-Dunavidéket és a Közép-Dunántúl régiót részesítik előnyben.

Ezen térségekben regisztrálták az összes japán vendégéjszaka 95 százalékát. Főként szállodai szolgáltatásokat vesznek igénybe, ezen belül is a négy- és ötcsillagosokat kedvelik leginkább.

A japán vendégek természetesen nem csak a kád meglétét veszik figyelembe utazásaik előtt. Számukra különösen fontos a biztonság és az egészségügyi ellátás magas színvonala, de szeretik, ha használhatják saját nyelvüket, valamint ha számukra ismerős ételeket fogyaszthatnak. A magyar szállodák ezzel is tisztában vannak, így egyre több helyen japán menü is szerepel az étlapokon.

Sajnos nem mindenben állunk ilyen jól. Az egyik legnagyobb probléma például, hogy nincs közvetlen légi összeköttetés a két ország között.

Hazánk egyébként az Európát választó japánok tizenhatodik legkedveltebb úti célja. Első helyen Németország áll, megelőzve Olaszországot, Franciaországot, Svájcot és az Egyesült Királyságot. A japán turisták többsége (44 százalék) ázsiai ország mellett teszi le a voksát,míg 24 százalékuk Amerikát veszi célba. Európába 2003-ban csupán 20 százalékuk utazott.

 

Címkék: turizmus
komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása