Blog. Rólam. Nektek.

2014. augusztus 25. 11:07 - Lady_Marilyn

Egy film és ami mögötte van

Metalhead

A film...
A drámai történet során egy farmon nevelkedett lány történetét ismerhetik meg a nézők, aki bátyja tragikus halálát követően a metal zenében talál vigaszt. Gitározni kezd, egyre erőteljesebb zenéket hallgat, iszik, cigarettázik... 
A több, mint más fél órás művet felirat nélkül néztem meg, így a párbeszédekből nem sokat értettem a norvég vagy svéd nyelv miatt, de az alapvető konfliktusok átjöttek. Művészfilm révén voltak benne fura szálak, és sajnos elég erős sztereotípiákra építkezik...

... és ami mögötte van
A rock és metal zene rajongónak nagy része vagy családon belüli vagy baráti hatásra ismerkednek meg elég fiatalon a zenei stílussal. Sokan gondolják úgy, hogy valamilyen lelki trauma miatt menekülnek vigaszért a fémzene szeretetébe a tinik, de ez nem feltétlenül igaz. A problémás családi háttér (elvált szülők, árvaság) sajnos elég gyakori kép hazánkban, nem kell ehhez hasonló eseményre fogni azt, ha valaki ilyen stílusú zent kezd hallgatni.
A család támogatása sok esetben kérdéses, de egyértelműen jobb, ha hagyják a "gyereknek", hogy azt tegye, amit a szíve diktál, ha egy zenei irányzat szeretetéről van szó. Itt külön kiemelném, hogy nem azzal a gondolattal kell ezt tenni, hogy "majd úgy is kinövi", mert a fémzene szeretete bizony örök életre ott marad az ember szívében.


A másik hatalmas sztereotípia, hogy a metal rajongók bizony csak talpig feketében lehetnek igazi metalosok. Habár magam is tetőtől-talpig feketében érzem jól magam, vannak olyan ismerőseim, akik farmert, a színek sötétebb árnyalatait is viselik. A feketével kapcsolatban nem győzöm elégszer kiemelni, így most is leírom, hogy nem a szín viselése, hanem az embert ért események illetve az alapvető személyiségi beállítottság vezethet depresszióhoz. Érdekességként elmondanám, hogy egy kutatóintézetben végzett kérdőíves kutatás szerint a metalt kedvelő emberek kevesebb százaléka magába fordulós vagy épp depressziós típus, mint azok, akik minden féle irányzatú zenére vevők.


A black metalról és az irányzat kedvelőiről rengeteg negatív előítélet kering. Egy zenekar tagjára fogtak egy templomgyújtogatási esetet, holott nem ö maga, hanem rajongói voltak a tettesek. Mindez Norvégiában történt és azóta minden a black metalosok hibája. Az emberek sokszor (tévesen) azonosítják a metalosokat a blackesekkel. A metal zene szerteágazó stílusokkal rendelkezik, tehát nem minden metálos blackes, de minden black metalos metalos. Ugye még ott van az a kérdés is, hogy a black metal tele van hörgéssel, nem is igazán szól talán semmiről... Ez azonban szintén nem igaz. Valójában sok gondolat és mondanivaló rejlik a mélyebb hangzás és a művértől áztatott videó klipek világa mögött.

Az emberek hajlamosak első ránézésre ítélkezni, végül is mi más alapján ítélkezhetnének? Azonban sokan megragadnak ezen a ponto,. Felszínesek maradnak és meg sem akarják igazán ismerni a másikat. Ebből is fakadhat a sok félreértés a metalosokat illetően.  Ha az élet úgy hozza, hogy  egy rocker, metalos, goth, vagy bármilyen nem "átlagos" figura kerül a közeledbe, nem kell félned tőle. Noha ez személyiség függő is, de szerintem pozitív csalódás fog érni, ha megpróbálsz szóba elegyedni vele. Persze, mi is hajlamosak vagyunk külső alapján ítélni. 

10379016_308971702598197_7462673362374557495_n.png

Címkék: metal
komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása