Blog. Rólam. Nektek.

2015. január 10. 16:29 - Lady_Marilyn

Az egyetemi élet valósága

A kezdetek
A középiskola végéhez közeledve a továbbtanuláshoz kapcsolódó kérdések köre fokozatosan merül fel újból- és újból. Sokak vága egyetemre, főiskolára járni, ez azonban nem mindenkinek adatik meg. Marad az OKj-s képzés, a szakképzés, ami egyébként nem feltétlenül ér kevesebbet a munkaerőpiacon, de most inkább visszakanyarodnék a felsőoktatás ágához és ezen poszton keresztül szeretném bemutatni az egyetemi élet valóságát azoknak a diákoknak, akik elveszettnek érzik magukat a továbbtanulás problémaköreinek sűrű erdejében, meg persze azoknak akik kíváncsiak arra, hogy mi is zajlik egy átlagos egyetem falai mögött.

Az egyetemre való bejutás csak az első lépés, és már ezt is egyre inkább megnehezítik- Alapszak helyett egyre többen választják a felsőfokú szakképesítéses képzést, alacsonyabb ponthatáron, de tulajdonképpen ugyanolyan elvárások és kísértetiesen hasonló órarend tárul eléjük is, mint BA-s képzésre járó diáktársaik elé.
Igazi kihívást a bennmaradás jelent, a leggyengébb láncszemek itt tényleg kiesnek a játékból.

university-partner.jpg

Amire figyelni kell
1. Tessék bejárni gyakorlatra: A gyakorlati órákon általában jelenléti ívet vezetnek. A megengedett hiányzások aránya (általában 1-2 alkalom) tantárgytól függően, iskolánként eltérő lehet. A gyakorlati órák számolós tárgyak esetén (matek, pénzügy, számvitel stb) gyakorlati példák megoldásából, más tárgyak esetén a kulcsfontosságú témák átvételéről szólnak, általában az adott tárgy elmélyítése a cél. 
2. Beadandók: Első lépésként érdemes összegyűjteni, hogy mely tárgyakból elvárás a beadandó készítés és hogy annak milyen formai követelményei vannak. A beadandó témáját érdemes minél előbb kiválasztani és figyelni kell a leadási határidőre is. Időben el kell kezdeni a kidolgozását, nem feltétlenül jelent jó megoldás a ctrl V + ctrl V.
3. Itt már nincs osztályfőnök: Ha valami gondod, kérdésed akad a tanulmányi osztályra kell menned, ahol jobb esetben épp bent van valaki, rosszabb esetben pedig koppansz az ajtón. Ennek elkerülése érdekében érdemes szem előtt tartani a fogadóóra időpontjait.
4. Megajánlott jegy: ha valamiből lehet megajánlott jegyet szerezni, akkor érdemes törekedni arra, hogy azt még a szorgalmi időszakban megszerezd, legalább egy tárggyal kevesebb marad a vizsgaidőszakra.
5. Internetes tanulmányi rendszerek: A netes tanulmányi rendszerekkel (pl: neptun, elearning) sűrű szembetalálkozol majd. Hetente, vizsgaidőszak előtt és tárgyfelvételkor pedig hetente többször is be kell lépni.Az ilyen rendszerről érkező emaileket a fiókok lehet, hogy spamnak érzékelik, a megfelelő beállításokat még a szorgalmi időszak elején állítsd be, hogy később ne legyenek fennakadások.

Címkék: egyetem iksola
komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása