Blog. Rólam. Nektek.

2015. június 08. 20:49 - Lady_Marilyn

Az egyetemi életről

Útmutató a továbbtanulóknak

university_0.jpgJegyzet
Ha nincs elektronikusan feltöltött diasor, a tankönyvet még nem adták ki, vagy nem nézik jó szemmel, ha fotózod a diákat, akkor marad a jó öreg jegyzetelgetés.  A megfelelő jegyzetelési technika elsajátítása mellett a külalakra, az áttekinthetőségre is összpontosítani kell. Elvégre a későbbiekben ebből az anyagból (is) kell felkészülni a zárthelyire, vizsgára. A füzetek helyett A4-es, mappába fűzhető lapokat is használhatsz, a lényeg, hogy ezek ne keveredjenek el. Így kevesebbett kell cipekedni. Persze az egy füzetbe megy minden stratégiát is lehet alkalmazni, de az kesésbé könnyebben áttekinthető, mintha minden tárgy anyaga külön-külön van lefűzve, egymás után. 

Hiú ábránd
"Majd félév közben is tanulni fogok." Hangzik el minden félév elejé újból-és újból a fogadalom. Azonban a félév során elve annyi feladat (beadandók, évközbeni zh-k, prezentációk, gyakorlati órák, esetleg nyelvvizsga) hárul a hallgatókra, hogy a plus szorgalmi magolásra sem erő, sem energia, sem motiváció nem marad. 

Papírok mindenütt
A jegyzetek mellett más papírmunkálatok zuhataga is utolérhet, például a diákigazolvány igénylése, tárgyfelmentési kérelmek leadása, ösztöndíj igényése. Ezeket mind a tanulmányi osztályon tudd intézni. Jobb ha egy olyan napot szánsz ügyeid bonolítására, mely nem túlzsúfolt, amikor ráérsz egy vonattal később hazamenni. Ezt nehezíti meg méginkább az, ha a tanulmányi osztály csak bizonyos napokon, a megjelölt órákban működik. Éppen ezért, előre kell gondolkozni két lépéssel és minél több mindent kell egyetlen alkalommal elintézni, ugyanis egyszer is bőven elég végigállni a félév kezdetén igen erősen kanyargozó sort.

Ha nem sikerül
Ha egy tárgy esetleg nem sikerül, de va aláírásod (ezt különböző feltételekhez kötik), akkor 5-6ezer forint ellendíj befizetése mellett a tárgyat egy másik félévben, csak vizsgaként felveheted. Sajnos előfordul az ilyesmi, de inkább törekedj arra, hogy minél több tárgyad meglegyen. Vannak nehezen teljesíthető tágyak, melyek visszahallgatási aránya igen magas, ezekre kiemelt figyelmet érdemes szentelni, hiszen ez arra utal, hogy sokaknak beltört már a bicskája az adott vizsgába.

Reális elvárások
A szülők támogatása, elvárása családonkként változó lehet. Ha a szülők szigorúbbak, és a gimihez hasonlóan minimum a kitűnő, akkor le kell őket ültetni és felhomályosítani őket, hogy egy ötös elérése az egyetemen lehet, hogy a többi tárgy elúszásához vezetnének. Sok esetben már a kettes is imákba foglaltatik. 
Ennek tükrében fontos, hogy saját magunkkal szemben is reális elvárásokat építsünk fel. Nem szabad, hogy túlságosan aláássuk a dolgot, de ne is várjunk magunktól lehetetlent, mert az csak feszültséghez, stresszhez vezet.

Címkék: egyetem
komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása