Blog. Rólam. Nektek.

2016. november 03. 09:30 - Lady_Marilyn

Vesézzük ki!

Marvel univerzum

hr_avengers-_age_of_ultron_12.jpgA szuperhősök aranykorában járva a mozikban összegyűlnek a képregényrajongók, a friss húsra éhes kritikusok, valamint a popkornra vágyó semleges közeg. Utóbbi, nem ismerve a Marvel univerzum csalafinta mivoltát kivonul a stáblista lefutása előtt, míg a maradék két tábor, (főleg a képregényrajongók) jót derülve ezen ücsörögnek tovább.

A Marvel Comics amerikai képregénykiadó eredetileg a Marvel Entertainment tulajdona, mely a Disney kezében van, hasonlóan a Star Warshoz. Igen, valójában egy azon hatalmas vállalat irányítja minden idők legismertebb sci-fijének, valamint a képregényhősök filmjeinek franchiseát.

A legnagyobb nevek, akik a birodalom trónján ülhetnek beírták magukat a filmvilág nagykönyvébe.
Ez alól Stan Lee sem kivétel. Ö a Marvel nyugalmazott elnőke, aki grafikusként olyan figurák megalkotásában vett részt, mint Pókember, a Fantasztikus Négyes, Dr Strange, az X-Men, Hulk, a Fenegyerek vagy Vasember. Ikonikus figuraként, majdnem minden Marvel moziban feltűnik egy aprócska jelenet kedvéért. Mellé csatlakozhat Kevin Feige, a jelenlegi Marvel-elnök, aki egyébként producerként dolgozott a legtöbb Marvel film készítésínél.

A Marvelre jellemző, hogy szeret tehetséges, de viszonylag kevésbé ismert színészekkel dolgozni. A formalitás szerint több filmre előre készítenek velük szerződést, így az olyan, több tucatnyi karaktert megmozgató filmekre is biztosítva maguknak a színészt, mint amilyen az Infinity War lesz, ugyanakkor a karakter előtörténetét tárgyaló mozik sem maradhatnak ki. A legkézenfekvőbb, ha Vasember (avagy Tony Stark) példájára gondolunk. A különleges páncélzatba bújt multimilliárdos már megkapta a neki járó karaktertörténetet, szerepelt mind a két Bosszúállók mozikban és igen, fel fog tűnni a továbbiakban is.

13122900_1368768759806359_7977302318343614220_o.jpg

Megfigyelhetjük, hogy hasonlóan a népmesékhez, a Marvel is szereti a hármas számot. Mindenből három kell: három Bosszúállók film, három Thor és még lehetne sorolni. A világukban teret engednek a fantasynak, mely tulajdonképpen a látványvilág tárháza is egyben. A harcjelenetek okozta feszültséget humorral oldják, ugyanakkor a zenei aláfestést sem bízzák a véletlenre. A Marvel filmek épp azért szerethetők, mert sokakat megszólítanak. Meglehet, olykor mellé lőnek és nem találnak szíven mindenkit.  

Earth-616_0001.jpg

A hatalmas Marvel világ legnagyobb gyengesége a negatív karakterek kidolgozásában keresendő. A legtöbbjük nem több, mint a szuperhősök éles ellentéte, ráadásul erejük csupán pillanatnyi látszat, mert végül legyőzik. Ugyanakkor remekül operálnak a kétarcú, vagy ahogy én nevezem őket, a napraforgó típusú karakterekkel, akik mindig oda társulnak, ahová számukra előnyös. Meglehet, hogy van min dolgozniuk, főleg ha a fináléra kerül a sor. Addig is élvezhetjük a látványvilágot, derülhetünk a jó poénokon, meg azokon akik kimennek a stáblista lefutása előtt.

komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása