Blog. Rólam. Nektek.

2017. április 02. 09:25 - Lady_Marilyn

Spoiler mentes filmkritika

Nerve (Idegpálya)

Történetünk szerint adott egy interneten terjedő "felelsz vagy mersz" típusú játék (eredeti elnevezése Nerve, amelyet magyarul Idegpályára fordítottak),mely  különböző bűncselekményekre és merész tettekre sarkallja a fiatalokat. Minden őrültség teljesítéséért pénzt kapnak, amennyiben a személyre szabott felatatotot a megadott szempontok szerint, mobilon élőn közvetítve megosztják a nagyvilággal. A játékban vagy játékosként, vagy nézőként lehet résztvenni. Míg a játékosnak a fent említett kötelezettségeket kell vállalnia, hogy a remélt nyereménnyel gazdagabban tűnhessen ki a tömegből, addig a nézők bárhol rögzíthetik a játékosok tetteit.

thumbnail_24431.jpg

Főhősünk (Emma Roberts) egy gátlásos kamasz, aki nem szívesen kerül a konfortzónáján kívülre. Barátai suggallatára azonban úgy dönt, hogy változtatni szeretne ezen, hogy színt szeretne vinni egyhangú életébe. Ehhez használja fel a Nerve programot, mely egy igen alattomos kis játék keretében egyre nehezebb feladtokat és akadályokat görget a saját magának, de inkább társainak bizonyítani kívánó leányzó elé. Ezzel azonban koránt sincs egyedül. A Nerve először is átvizsgálja a felhasználók adatait és az interneten hagyott "újjlenyomatukat" : bakszámla adatok, közösségi oldalakon létrehozott profilok, keresési előzmények, stb. Mindezzel csúnyán és kegyetlenül élnek vissza. Ahogyan nehezednek a küldetések nem csak az számít, kinek mennyi vér van a pucájában. A játékosok erkölcsi, morális kérdésekkel kerülnek szembe, ráadásul pszichiésen is megterhelik őket azzal, hogy a saját félelmeikkel kell megbírkózniuk a játék során. 

nerve-2016.jpg

A leírtak alapján azt feltételezhetjük, hogy a virtuális thriller egy igen komoly, napjainkat érintő problémakört mélyrahatóan vizsgál, konkrétan a közösségi oldalak szerepét a fiatalok életében. Azonban az, hogy valójában mennyire veszi ezt komolyan, már nem fél bele a spoiler mentes sorokba.  Noha az alapkoncepció nem rossz, az egész sztori azon a ponton bukik meg, hogy a tinik mindent elkövetnek, amelyre "parancsot" kapnak. Jogosan alakulhat ki az a kép a nézőben, hogy akár még a kútba is beleugranának, ha arról lenne szó, mindezt pedig csak a pénzért és pár perc hírnévért. A másik nagy buktató, hogy a történetvezetés egy bizonyos ponton igyekszik mindent fehérre sikálni, hogy minden felhőtlen legyen, ezzel elfeledve a játék által okozott sérelmeket. 

Címkék: film filmkritika
komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása