Blog. Rólam. Nektek.

2014. július 15. 09:33 - Lady_Marilyn

Apró szelet Japán

Tanabata

A tanabata (七夕) a japán csillagfesztivál, aminek a jelentése "A hetedik estéje". Mint oly sok minden ez is Kínából lett átörökítve a szigetország kultúrájába, csak ott a neve Qi Xi (七夕), de jelentése szinte ugyanaz: a "Hetedikek éjjele". 

Ezen a napon ünneplik meg Orihime (Vega) és Hikoboshi (Altair) találkozását. A csillagos égen a Tejút folyója választotta el a szerelmeseket és minden évben csupán a hetedik holdhónap hetedik napján találkozhattak egymással.

_1.jpg
Az ünnep a "Szakértelemért Esdeklés Ünnepéből" (乞巧奠; きっこうでん) alakult ki, ami egy alternatív neve volt régen a Qi Xi-nek, amit még a Kyoto-i Császári Palotában tartottak a Heian korszakban. Viszont a köznépre csak az Edo korszak elején terjedt át az ünneplése és össze is kapcsolódott a különféle Obon és Bon (盆) tradíciókkal (mivel a Bon-t a hetedik hónap 15. napján is ünneplik) és így alakult ki a modern Tanabata fesztivál. Az Edo korszakban a nemükre vonatkozó szakértelemben szerettek volna ügyesebbek lenne az emberek és ezért egy kis papírra írták az ilyen kívánságaikat. A nők a varrásban, míg a féfiak az írás tudományában akartak kitűnni. Viszont mivel a Bon-t főleg augusztus 15-én ünneplik, ezért mondhatni ez a két ünnep mára különvált egymástól. Úgy tartják, hogy a Tanabata elnevezés, a közeli Sintó megtisztulási szertartás alkalmából, a mikók (a szentélyek szolgálólányai) által egy szövőszéken szőt speciális ruha nevéból jött, ugyanis azt hívták Tanabatának (棚機; たなばた). Ezzel kérték a kamik áldását a rizsföldekre, hogy védjék meg a viharoktól és bőséges termés legyen az őszi aratáskor. Fokozatosan ez a szertartás összeolvadt a "Szakértelemért Esdeklés Ünnepével" és így jött létre a Tanabata (七夕).

Napjaink Japánjában úgy ünneplik a Tanabatát, hogy ezen a napon a kívánságaikat (néha verses formában tanzakura (短冊) írják, majd ezt egy bambuszágra/bambuszfára akasztják, esetleg díszítik is. Gyakran ezeket az ágakat a folyón leúsztatva vagy a fesztivál után éjszaka, esetleg másnak elégetik. Ez az Obon-kor szokásos papír hajón lévő gyertyák úsztatására emlékeztethet, de Japánban régiótól függően más-más kisebb hagyományok is léteznek. 
Ezen a napon a városok hatalmas pompában díszelegnek és várják az ide látogatókat. Főleg a bevásárló negyedek és forgalmasabb utcák vannak teleaggatva színes, lelógó lámpionokkal és a videón is látható szerpentinszalagokkal (Ohihime szövőszálait szimbolizálja).
A leghíresebb Tanabata ünnepélyek Sendai-ban vannak augusztus 5 és 8 között, de a kanagawai is igen látogatott július 7 körül.

_8.jpg
Az otthoni vagy szentélyeknél elhelyezett kívánságfákon túl sok színes program is van Tanabatakor. Egésznapos felvonulások, táncos, zenés karneválok, szabadtéri étkezések és rendszerint megválasztják a Miss Tanabatát is, a nap végét pedig hatalmas tüzijátékkal zárják.

Címkék: japan
komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása