Blog. Rólam. Nektek.

2016. november 08. 09:36 - Lady_Marilyn

Rock suli

A vallási nézetek megnyilvánulása a metal zenében

Az egyik legnagyobb és legelterjedtebb előítélet a metalt szerető emberekkel szemben, hogy sokan egy azon vallás követőinek pecsételik őket. A valóságban a metalt hallgatók vallási nézetei eltérőek. Ezen szubkultúrában együtt csápolnak a hit hű katolikus, muszlim, illetve egyéb vallásokat követő emberek is ugyanazon előadó koncertjén. Sőt, sok esetben maguk a zenészek felvállalva vallási nézeteiket, a saját hitüket dicsőítő dalokat írnak és zenésítenek meg.

mayhem2013_amonamarth6.jpg

A legjobb példa erre a viking-kultuszt és a skandináv mitológia isteneit dicsőítő viking metal. Az önálló műfajnak nem tekinthető, leginkább folk és black metalra építkező ágazat, mely noha történelmileg messzebbre kanyarodik témáival, valódi gyökerei a '90-es években keresendőek. A korai években kiemelt figyelmet szántak a zenekarok a skandináv népzenei stílus alapjaira,  napjainkban mégsem a zene a mérvadó, helyette inkább a dalszövegek témájában, tartalmában és hangulatában keresendő a modern vikingek mivolta. Az általános téma a skandináv mitológia, a pogány hitvilág dicsőítése, a kereszténység megvetése, esetenként történelmi utalások is szerepelnek a számokban. A hangzásvilág rideg, sötét, olykor nagyon szomorú, míg máskor vidámabb dallamokkal írható le. Az akusztikus hangszerek mellett sok esetben a kultúrához kapcsolható hangszereket is megszólaltatják, ugyanakkor bőséges teret biztosítanak a basszus- és az elektromos gitárnak is. Az epikus, történetmesélő stílus használatával az elmékbe vetítik a régi korok világát. Tulajdonképpen jóval szélesebb skálán mozgó ágazatról van szó, mint azt elsőre bárki is gondolná. Jó példa erre, hogy az énekesek a tiszta, opera jellegű stílus mellett a death metal üvöltő vagy épp a black metal károgó stílusát is ugyan olyan szeretettel alkalmazzák.

Világszerte találni különböző bandákat, leggyakrabban mégis a skandináv területről (svéd, finn, norvég) származtatható a legtöbb formáció. Ez nem véletlenül van így, legtöbbjük ugyanis azt vallja, hogy a vikingek leszármazottai. A viking-metal elsősorban olyan területeken terjedt el, melyek korábban történelmileg is a vikingek fennhatósága alá tartoztak. Később Észak-Európa azon térségeire is hatást gyakorolt, melyek elfogadottan a közös germán történelmi örökség színterei.

vikings.jpg

A filmiparnak köszönhetően a viking kultúra és hitvilág egyre nagyobb népszerűségnek és ismertségnek örvend. A History televíziós csatorna, önálló sorozatot forgat Vikingek címmel. Ezen szériában történelmi alapokra helyezett kalandos, fordulatos és izgalmas történet rajzolódik ki, így megállja a helyét az olyan népszerű sorozatok között, mint a Trónok Harca vagy a Walking Dead. A viking kor isteneit a Marvel képregényeken alapuló  moziadaptációiban is megjelenítik, valamint több utalást is ejtenek a vikingek világképére.

Címkék: zene rock viking metal
komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása