Blog. Rólam. Nektek.

2010. szeptember 24. 20:44 - Lady_Marilyn

Pálinka és gasztronómia

Pálinka: Erjesztett gyümölcsből készült, lepárolt szeszes ital.
Gasztronómia: Kultúra és étel összefüggése, művészete.
A pálinka főzésről
"Tanulj, mert a tanulás meghozza a maga gyülcsét és abból pálinkát lehet főzni!" Mondja a diák körben jól ismert humoros mondás. A pálinkafőzés népi gyakorlata az egész nyelvterületen ismert és napjainkig gyakorolt tevékenység. A pálinkafőzőknek még saját védőszentje is van Szent Miklós személyében (december 6.).
Szent Mikós
Életéről kevés dokumentált adat áll rendelkezésre, de annyit tudni, hogy eléggé fiatalon szentelték pappá. Vagyonát a szegények között osztotta el, főleg a hajósokat és a szegény gyermekeket támogatta. Nevéhez sok legenda fűződik és hazánkban Ö a Mikulás.
A falusi ízvilág
Tény, hogy régebben (és talán napjainkban is) főleg a falusiak kedvence volt a pálinka. Sok forrás utal arra,hogy a falusi emberek reggel megittak egy-egy kupica pálinkát, amelytől erőre kaptak. A falusi ételek mellé vagy egy kis szallonázgatás után még most is szokás pálinkát fogyasztani.

komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása