Blog. Rólam. Nektek.

2011. augusztus 24. 10:59 - Lady_Marilyn

Mi is az a Wicca?

A Wicca egy újpogány  vallás. Maga a "Wicca" szó óangol nyelven boszorkánymestert vagy varázslót jelent (innen ered a witch, vagyis a boszorkány kifejezés is).
A hagyományos wicca vallásban a jelölteket a főpap vagy főpapnő avatja be.
Ennek a vallásnak nincs egyháza, vagy bármilyen központi szervezeti, ezért hívői a legkülönbözőbb módon gyakorolhatják. A kulcsfontosságú elemekben azonban mégis megvan az egyezés. A különböző ünnepeik alkalmával pedig szertartásokat szoktak tartani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Wicca ünnepei: Litha, Lammas, Mabon, Samhain
Litha ünnepe: A nyári napfordulón (június 21) 
Ekkor egy olyan szeánsz zajlik le, melynek során a Napból merítenek energiát.
Lammas ünnepe: Augusztus elsejének előestéjén
A következő év bőséges terméséért megtartott szeánsz során az oltárat régebben gabonával illetve a nyári időszakban jellemző virágokkal díszítették. 
Mabon ünnepe: Az őszi napfordulón
Ősszel a természet a télre készülődik. Ekkor a visszavonulás, a pihenés és a nyugalom ideje következik. 
Samhain ünnepe: Október 31 és november 1 között
Ehhez az ünnephez több szeánsz is kapcsolódik. A Wicca szerint ez az év legmágikusabb éjszakája. Jelképei az alma és a töklámpás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A Wicca ágazatai: Gardneriánus, Alexandriánus, Angol hagyományos, Kelta, Dianikus, Tündér, Seax, Családi hagyomány

Gardneriánus wicca: Gerald Gardner hagyományos irányzata, amely a Holdistennőt és a Természet Urát tiszteli. A covenek három beavatási fokozatot ismernek el, szertartásaikat előírások szerint végzik. Az irányzat alapját a rítusok és a két nem harmóniája képezik. A covent egy főpapnő és egy főpap vezeti. A Gardneriánusok szerint a boszorkánymesterséget kemény munkával kell elsajátítani és rossz szemmel nézik az új idők önjelölt boszorkányait.
Alexandriánus wicca: Ez az irányzat 60-as években indult irányzat. Az Alexandriánusokat és Gardneriánusokat gyakran hívják közös szóval tradicionális wiccának.
Angol Hagyományos Wicca: Ez egy gardneri alapelveken nyugvó irányzat és nem fogadnak el más irányzatot wiccának.
Kelta wicca: Ez az ágazat a kelta pantheon és hitvilág  tiszteletét ötvözi a wicca vallással.
Dianikus wicca: Nevét Diana istennőről kapta ez az Istennő-központú ágazat, amelynek több csoportja kizárja a férfi istenségeket és nem tart igényt beavatásokra. Bár a dianikus wiccát néha feminista mozgalomnak mondják, férfiak is csatlakozhatnak.
Tündér-wicca: Ez az amerikai ágazat Victor Anderson költő irányzata, tündérmágiát használnak és a Csillagistennőt tisztelik.
Seax-wicca: Nordikus hagyományt követő irányzat, amely az északi és germán népek isteneit és jelképeit olvasztja magába. Raymond Buckland, az első amerikai Gardneriánus alapította.
Családi hagyomány: Bizonyos családok nemzedékről nemzedékre adják tovább a titkokat. Egyesek úgy tartják, a mesterség fortélyait egy élő rokonnak kell átadnia, csak ekkor állíthatja valaki, hogy „örökbe kapta” e hitvilágot és képességeket, függetlenül attól, hogy hány boszorkányt tud felmutatni ősei között. Szerintük ezen képességek öröklődnek. A boszorkányság adománya egyesek szerint néha átugrik egy nemzedéket, s a nagyszülőkről az unokára öröklődik. 

Fő forrás: wikipedia

Címkék: wicca
komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása