Blog. Rólam. Nektek.

2013. június 13. 08:25 - Lady_Marilyn

Apró szelet Japán

Édességek

Japánban, mint a világon bárhol kultúrája és hagyománya van az édesség készítésének éppúgy, mint a fogyasztásának. Alapvetően két fajtát különíthetünk el,  a wagashit és a dezaatot.
wagashi egy jellegzetes, tra­di­ci­o­ná­lis japán édes­ség, amely hosszas tökéletesítgetést követően az Edo-korszakban érte el mai for­má­ját.
A  dezaato nyu­gati típusú édes­ség­re utal, mely gyökereinek köszönhetően mind az ízvilágát, mind a hozzávalókat tekintve távol áll a tradicionálistól.

Míg a you­gashi­nál a leg­ti­pi­ku­sabb össze­tevő­nek a búza­liszt, tojás, külön­böző tej­ter­mé­kek szá­mí­ta­nak, addig a wagashi leg­in­kább rizst, édes bur­go­nyát, szó­ja­lisz­tet, kölest, babot, gesz­te­nyét (és per­sze még sok mást) tartalmaz.
touhou_remilia_scarlet_flandre_scarlet_anime_girls_sweets_fatigue_32201_1280x960.jpg

A japá­nok életé­ben az évsza­kok vál­ta­ko­zása fon­tos sze­re­pet ját­szik, ezért a sze­zo­ná­li­san vál­tozó for­mák és szí­nek, a kony­há­ban is visszaköszönnek. Minden évszak eljövetelét speciális, annak az évszaknak megfelelő ételekkel és italokkal ünnepelnek. Náluk azonban ez nem azt jelenti, hogy télen francia krémest, nyáron pedig fagyit esznek, mint hazánkban. Például a nyári melegben élénk színekkel keltenek hűsítő hatást a gyönyörűen megformált különleges sütemények, nem pedig hőmérsékletükkel.

A legelterjedtebb Shinto vallás szerint a tárgyakban istenek lakoznak, így minden apróságnak kijár a megfelelő tisztelet. Talán éppen ezért olyan aprólékosan kidolgozottak még wagashik is, melyekben megfigyelhetők a Japánra jellemző, csodálatos vizuális kultúra egyes elemei is. A sütemények gyakran nem tárgyakat, hanem szentimentális képeket ábrázolnak, mint például nyáresti tűzijáték, vagy hegyi tó vizén tükröződő hajnali napfény.

Wagashik

Namagashi: Szezonális sütik melyeket nap mint nap frissen készítenek – formájuk jelképezi a négy évszak különböző arculatait.
Yokan: Azuki babpüréből készített vastag zselés sütemény. Az egyik legnépszerűbb wagashi, mivel sok benne a cukor és sokáig eláll.  Általában ajándékba szokták adni.
Szépen dekorálható, akár a tenger is inspirálhatja készítőit.

tumblr_mj3nso3hQT1qb3380o1_1280.jpg

Monaka: Azuka babpürével töltött vékony rísz ostyák. A legkülönbözőbb formákban találhatunk belőlük.

P1012846.JPG
Manju: Joyo (yam gyökér/édesbur­go­nya) vagy lisztből készült gőzölt gombóc, melyet babpürével töltenek meg.
Szín, forma itt sem számít. Akár ilyen kedves kis figurákat is készítenek:

tumblr_lsks32YVB21ql7gyfo1_500.jpg

Higashi: Kemény édesség magas glutén tartalmú lisztből, cukorból és keményítőből. Ezt a keveréket hívják wasambontonak melyet formába öntenek majd megszárítanak.
A japán emberek igazán dekoratívak. Tulajdonképpen ez a süteményfajtájuk, hasonlóan a többihez nagyn egyedi és különleges lehet.
8030633104_455705c06c_z.jpg

Egy népszerű japán édesség, mely hazánkban is megvásárolható
Pocky: Több ízben kapható japán édesség. A legnépszerűbb ízek az eper és a csokoládé, de narancsosat és vaníliásat is találsz a választék  között. Tulajdonképpen nem más mint, sótlan, kicsit vastag ropi, pudingba vagy ételbevonóba mártva. Rendkívül népszerű édesség Japánban és Délkelet-Ázsiában, egyre több helyen kapható Magyarországon is. Ha szeretnéd megkóstolni, akkor akár az animeconokon is megteheted!
Pocky_Wallpaper_by_Pocky_Love_Club.jpg

komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása