Édességek
Japánban, mint a világon bárhol kultúrája és hagyománya van az édesség készítésének éppúgy, mint a fogyasztásának. Alapvetően két fajtát különíthetünk el, a wagashit és a dezaatot.
A wagashi egy jellegzetes, tradicionális japán édesség, amely hosszas tökéletesítgetést követően az Edo-korszakban érte el mai formáját.
A dezaato nyugati típusú édességre utal, mely gyökereinek köszönhetően mind az ízvilágát, mind a hozzávalókat tekintve távol áll a tradicionálistól.
Míg a yougashinál a legtipikusabb összetevőnek a búzaliszt, tojás, különböző tejtermékek számítanak, addig a wagashi leginkább rizst, édes burgonyát, szójalisztet, kölest, babot, gesztenyét (és persze még sok mást) tartalmaz.
A japánok életében az évszakok váltakozása fontos szerepet játszik, ezért a szezonálisan változó formák és színek, a konyhában is visszaköszönnek. Minden évszak eljövetelét speciális, annak az évszaknak megfelelő ételekkel és italokkal ünnepelnek. Náluk azonban ez nem azt jelenti, hogy télen francia krémest, nyáron pedig fagyit esznek, mint hazánkban. Például a nyári melegben élénk színekkel keltenek hűsítő hatást a gyönyörűen megformált különleges sütemények, nem pedig hőmérsékletükkel.
A legelterjedtebb Shinto vallás szerint a tárgyakban istenek lakoznak, így minden apróságnak kijár a megfelelő tisztelet. Talán éppen ezért olyan aprólékosan kidolgozottak még wagashik is, melyekben megfigyelhetők a Japánra jellemző, csodálatos vizuális kultúra egyes elemei is. A sütemények gyakran nem tárgyakat, hanem szentimentális képeket ábrázolnak, mint például nyáresti tűzijáték, vagy hegyi tó vizén tükröződő hajnali napfény.
Wagashik
Namagashi: Szezonális sütik melyeket nap mint nap frissen készítenek – formájuk jelképezi a négy évszak különböző arculatait.
Yokan: Azuki babpüréből készített vastag zselés sütemény. Az egyik legnépszerűbb wagashi, mivel sok benne a cukor és sokáig eláll. Általában ajándékba szokták adni.
Szépen dekorálható, akár a tenger is inspirálhatja készítőit.
Monaka: Azuka babpürével töltött vékony rísz ostyák. A legkülönbözőbb formákban találhatunk belőlük.
Manju: Joyo (yam gyökér/édesburgonya) vagy lisztből készült gőzölt gombóc, melyet babpürével töltenek meg.
Szín, forma itt sem számít. Akár ilyen kedves kis figurákat is készítenek:
Higashi: Kemény édesség magas glutén tartalmú lisztből, cukorból és keményítőből. Ezt a keveréket hívják wasambontonak melyet formába öntenek majd megszárítanak.
A japán emberek igazán dekoratívak. Tulajdonképpen ez a süteményfajtájuk, hasonlóan a többihez nagyn egyedi és különleges lehet.
Egy népszerű japán édesség, mely hazánkban is megvásárolható
Pocky: Több ízben kapható japán édesség. A legnépszerűbb ízek az eper és a csokoládé, de narancsosat és vaníliásat is találsz a választék között. Tulajdonképpen nem más mint, sótlan, kicsit vastag ropi, pudingba vagy ételbevonóba mártva. Rendkívül népszerű édesség Japánban és Délkelet-Ázsiában, egyre több helyen kapható Magyarországon is. Ha szeretnéd megkóstolni, akkor akár az animeconokon is megteheted!