Blog. Rólam. Nektek.

2014. január 31. 15:13 - Lady_Marilyn

Megvan a Thor következő részének alcíme!

1669930_809348709081703_614213207_o.jpg
Azt már korábban is lehetett sejteni, hogy trilógia készül a Thor-ból, a napokban pedig már az is kiderült, hogy a harmadik epizódnak a Ragnarök alcímet adták a Marvelesek. 
Azonban mégis mit takar ez a cím? Utánna jártam a neten és a wikipédia segítségével azonnali válaszra leltem, íme:

Ragnarök (vagy Ragnarøkkr, Ragnarøk, Ragnarok) („az istenek végzete”) a skandináv mitológiában a világ végén vívott csata, amelyet az Odin vezette istenek és a Lokit is soraiban tudó óriások vívnak majd meg. Ebben az összecsapásban nem csak a benne részt vevő istenek, óriások és teremtmények többsége hal meg, hanem a világon majdnem minden elpusztul.

A harcra épülő viking társadalomban a legnagyobb dicsőség, amit ember elérhet, ha harcban esik el. Aki ágyban hal meg, Hélben folytatja életét, aki azonban harcban, becsülettel, az a Valhallában kap helyet. Ez alapozza meg az istenek iránti tiszteletet, akik maguk is harcban halnak majd meg, amikor elérkezik a Ragnarök. Hogy pontosan mi fog történni, ki kivel küzd meg, és kire milyen sors vár, a skandinávok számára jól ismert a sagákból és a szkáldikus költészetből. AVöluspá – a völva jövendölése, az 1000 körül keletkezett Edda-versek első része – átíveli a régi istenek egész történetét a kezdetektől a Ragnarök idejéig, 65 versszakban. A Prózai Edda, amelyet Snorri Sturluson foglalt írásba mintegy két évszázaddal később, részletesen leírja, hogy mi történik a csata előtt, alatt és után.

journey_to_valhalla_by_alecyl.jpg

A Ragnarökben az az eszkatológiailag egyedülálló, hogy az istenek próféciák útján előre tudják, mi fog történni, mikor és ki öl meg kit, még azt is tudják, hogy nem áll hatalmukban megakadályozni az eseményt, de így is bátran és merészen állnak a sors elébe. Tudósok szerint mindez azt jelképezi, hogy a rendezett világ (azÆsir) végül alulmarad a káosz és entrópia elkerülhetetlen erőivel (az óriásokkal) szemben.

Az urnesi templom északi kapuja (11. század). „Az összefonódó kígyók és sárkányok a világ végét jelképezik, ahogyan a Ragnarök északi legendában áll.”

Ragnarök szó óészaki nyelven van, elemei a ragna, ami a regin ('istenek' vagy 'uralkodó hatalmak') részes esetű többes száma ('istenekéi'), és a rök, ami sorsot jelent. Előfordul Ragnarøkkr, Ragnarøk és Ragnarok alakban is (utóbbi a modern dán és norvég változat).

thor___odin_and__sleipnir_by_michaelkutsche-d3g6x1r.jpg

Hogy ezt a Marvel miképpen adaptálja az függ a képregény világától is, de igazi részleteket egyenlőre nem lehet tudni, de azt mindenesetre kiemelném, hogy már így is nagy vonalakban eltértek a mitológikus történetektől (például az első epizódban Odin a nyolc lábú lovon jelenik meg a jégóriások világában, ami a mitológia szerint Loki gyereme, bár Odinnak ajándékozza...).

komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása