Blog. Rólam. Nektek.

2014. október 12. 19:52 - Lady_Marilyn

A felsőfokú szakképesítésekről

grad_1834543a.jpgA felsőfokú szakképesítésről röviden
A továbbtanuláskor a gimnáziumokban, középiskolákban sokan egyetemen vagy főiskolán szeretnék tovább koptatni az iskolapadot, azonban a felsőoktatási intézményekbe egyre nehezebb bejutni a magas ponthatárok vagy a drága költségtérítéses képzések miatt. Köztes megoldáskánt tekinthetünk az OKJ-s iskolákra vagy a felsőfokú szakképesítés képzésekre, hiszen ezekre a helyekre sokkal elérhetőbb ponthatárokat és valamennyivel pénztárca kímélőbb költségeket jelölnek meg. Jelenleg egy felsőfokú szakképesítéses képzés hallgatójaként mondhatom, hogy ezzel a lehetőséggel az egyetemi életbe való belépés sokkal nagyobb eséllyel bír, mint az alapképzésre való jelentkezéskor.

Mi a különbség és mi a hasonlóság az alapképzés és a felsőfokú szakképesítés között?
Az alapképzés és a felsőfokú szakképesítés között sok a hasonlóság és megfigyelhetünk bizonyos eltéréseket is. Először essen szó a képzések közötti különbségekről. Míg az alapképzéses szakokra magas ponthatárt írnak ki, addig a felsőfokú szakképesítés sokkal elérhetőbbé válik a tanulni vágyók számára, még az államilag támogatott helyeken is. A felsőfokú szakképesítés ideje két év (négy félév) és gyakorlati időszakból áll, míg az alapképzés hosszabb időszak alatt végezhető el. Abban az esetben, ha sikeresen elvégezték tanulmányaikat, az fsz-es hallgatók oklevéllel, az alapképzéses diákok diplomával a kezükben hagyják el az egyetem vagy főiskola kapuját. 

Alapvetően elmondható, hogy a felsőfokú szakképesítéses képzésre járók és az alapszak hallgatói hasonló tárgyi programban vesznek részt, vannak olyan tárgyak melyeket  közösen hallgatnak, de akadhatnak kisebb-nagyobb különbségek az órarendjük felépítésében. Az elvárások, követelmények megegyeznek velük szemben, esetleg a végzettség megszerzéséhez szükséges nyelvvizsgáknál lehetnek eltérések.

Mik a lehetőségek?
A felsőfokú szakképesítésen (egyelőre) még nincs akkora "választék", mint az alapszakos képzések sorában, de remélhetőleg ez a lista bővülni fog. Az egyes egyetemeken eltérő képzéseket találhatunk, érdemes utánajárni a dolognak.

komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása