Blog. Rólam. Nektek.

2015. október 16. 10:46 - Lady_Marilyn

Filmkritika (Spoiler nélkül!)

legend-poster-tom-hardy-900x1333.jpgLegenda

Gengszterek, London, Tom Hardy. Ha három szóban kéne leírnom a Legenda című filmet leginkább ezekkel tudnám megtenni. A hosszabb verzió úgy fest, hogy adott egy igaz történeten alapuló 130 perces krimi, melyben a Krey fivérek történetét ismerheti meg a nagyérdemű. A testvérpárt ugyanazon színész testesíti meg, Tom Hardy személyében, aki egyébként egyáltalán nem zavaró vagy idegesítő vagy sok, sokkal inkább a korábban egyébként alkohol problémákkal küszködő színész tehetségét mutatja. Annyira másképp alakítja a két karaktert, hogy ha csak egy percre is elfeledkezünk az eredeti szereposztásról, máris valaki másnak tituláljuk a fivérek egyikét.  Persze ebben a sminkesek is alaposan besegítettek.

Úgy gondolom, hogy a drámaiság, a szerelmi szál és a gengszter birodalom építgetése bőven belefért a film keretébe. Mindezt a hatvanas évek stílusába ültetve, melyet olyan hitelesen vissza adtak, hogy aki egy kicsit is emocionálisabb típus, máris örömmel bevetette volna magát egy időutazó szerkezetbe. Megint ott tartok, a díszletről, a korabeli autóktól és ruháktól és jól berendezett helyszínekről írok, mert igen, ezek is fontos elemeit képzik a filmvilágnak. Különösen oda kell figyelni ezekre az elemekre, ha egy igaz történetet mesélnek el nekünk, nézőknek. Fontossá válik a hitelesség, a megfoghatóság és a korhűség. Nos, bátran mondhatom, hogy a Legenda esetében ebből kiválóra teljesített a stáb.

Ami nem tetszett az volt, hogy nem tudtam eldönteni, hogy inkább romantikus vagy krimi kategóriába sorolható az alkotás. Pengeélen táncol, mind kettőből kap a néző, de semelyik oldalra sem hajlik el igazán. Ha romantikát akartak volna a főhősnő Frances (Emily Browning) karakterét egy kicsit másképp rakták volna össze, ha inkább a klasszikus krimik stílusát szerették volna erősíteni , akkor pedig több seftelés, durvább erőszak, több lövöldözés kerülhetett volna a jelenetekbe. Persze meglehet, hogy direkt nem akartak választani, ezzel bővítve a film iránt érdeklődők körét.

10118511_c16e6a5db26b6aad67a268b95b384054_wm.jpg

Ezt a filmet azoknak ajánlom, akik szerették a Keresztapát, a Sebhelyes arcút és a többi gengszterfilmet. Azoknak akik kedvelik Tom Hardyt, hiszen Ö uralkodik a vásznon. Aztán még azoknak is, akik kikapcsolódásként szívesen beletekintenének egy kicsit a hatvanas évek Londonjának sötét oldalába. Azok, akik nem szeretik a történelem ezen korszakát inkább válasszanak valami mást.

komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása