Blog. Rólam. Nektek.

2016. február 01. 12:58 - Lady_Marilyn

Japán mondavilág

Kitsune

6a1e6c0483a8dea0dc1165dad82acacf.jpgA kitsune japán szó, jelentése róka, mely alapvetően az általunk is ismert vörös bundájú ravaszdira vonatkozik. A japán mondavilágban azonban a róka, hasonlóan négylábú társaihoz, különleges, természetfeletti képességekkel rendelkezik, melyeket egyes történetek szerint az emberek becsapására vetnek be, míg más mondákban az emberek védelmezőjeként, szeretőjeként, sőt feleségeként jelennek meg.A kitsune szó jelentése így a közönséges rókát leszámítva az öntudattal/szellemmel rendelkező lényre is vonatkoztatható (tehát rókaszellemekre).

A vörös bundájú erdőlakókról kialakult mondák eredete az állat mindennapos jelenlétéből eredeztethető. A hagyományos rókáktól eltérően, ezek a lények  emberi, vagy ahhoz hasonló intelligenciával rendelkeznek, továbbá korától és tehetségétől függő mértékben természetfeletti erővel is bírhatnak. Minél idősebb egy kitsune, annál bölcsebb és okosabb. Az emberekkel ellentétben a mondabeli kitsunék sokkal tovább élnek, akár több ezer évig is. Az idő múlásával egyre nagyobb erőre tesznek szert, állítólag akkor képesek emberi alakot ölteni, ha elérték a 100 éves kort.

il_570xn_437143470_g2ik.jpg

A kitsunék képességeik és viselkedésük szerint több csoportra oszthatók .A nogitsune a rosszakaró, gonosz rókaszellemekre utal, míg a myoubu jóakaratú társaikra, akikről úgy tartják, Inari istent szolgálják. Megemlíthetjük még a ninko elnevezést, ami a láthatatlan rókaszellemekre vonatkozik, akik általában csak akkor válnak láthatóvá, amikor megszállnak egy embert (többnyire fiatal nőket).

A kilenc farkú rókaszellem

A kitsunéknek mint hagyományos állatnak természetesen egyetlen farka van .A mondák szerint az öntudatra ébredő mitikus kitsune is csupán egy farokkal bír, és többnyire ezer év után növeszt újat. A kitsune farkainak száma általában három, öt, hét vagy kilenc szokott lenni, ahogy az a legtöbb mesében jellemző, a kitsune korától, tudásától és képességeitől függően egyre több. A kilencfarkú rókának külön neve is van, kyoubi no kitsunének hívják, és úgy tartják, hogy ilyenkor a kitsune színe fehérré vagy aranyszínűre változik.

inari-foxes.jpg

Ezt a különleges, kilencfarkú lényt előszeretettel ábrázolják az animekben, mangákban, de még a számítógépes játékokban is.

komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása