Blog. Rólam. Nektek.

2016. augusztus 25. 10:48 - Lady_Marilyn

Dőljenek le a falak!

A női játékosokat érő sztereotípiák

"A nőknek a konyhában a helye!" "Lány létedre egészen jól játszol!" Hangzanak el újra és újra a jellegzetes beszólások, amikor egy játékosról kiderül, hogy a való életben lány. A modern technika világában, ahol már-már elképzelhetetlennek tűnik számítógép és internetkapcsolat nélkül az otthon fogalma, egyre több hölgy múlatja különböző játékokkal az idejét és erről konkrét felmérés is született már. 

imaginary.jpg

A lányok helye a fiúk világában
A számítógépes vagy az egyéb konzolokon elérhető játékok a lányokat is vonzzák, és itt nem csak a Sims keretében történő modern babázásra kell gondolni. A hölgyek is ugyanolyan szívesen ragadnak fegyvereket a virtuális valóságban, mint a fiúk, ugyanakkor rengeteg előítélettel kell szembesülniük. Mindez nagy valószínűséggel abból adódik, hogy a videó játékok többségét erőszakosnak bélyegzik. Persze ez sem egészen helytálló általánosítás, mert a játékok rengeteg jó dologra taníthatják meg az embert, úgy mint a csapatmunka vagy a jó kommunikáció. Emellett fejleszti  a stratégiai érzéket, a gyorsabb reakció időt és koncentrációt is.
A női játékosok többségét nem veszik komolyan, sokak azzal vádolják őket, hogy csak azért ültek le játszani, mert ezzel kívánnak kitűnni a tömegből, vagy mert a fiújuk erre kérte őket.  Valójában a női játékosok is azért ragadnak konzolt, vagy épp billentyűzetet és egeret, mert ehhez van kedvük és kész, pont, nem kell ragozni.

14039924156_422229a6bd_b.jpg


A "sötét" oldal
A League of Legends játékában egyre elfogadottabbá válik a hölgyek jelenléte, sőt a szerepjátékok többségénél sincs ez másként. Egy kérdőíves kutatás alapján kiderült, hogy az MMORPG játékokban tevékenykedő férfiak nagyobb százaláka támogatja a nők jelenlétét, mint ahányan semlegesnek érezték magukat, vagy ahányan teljes mértékben elutasították volna a hölgyeket.
Ezekben a világokban gyakran streamet is készítenek a hölgyek, ám az élő játékközvetítések bizonyos százaléka sajnos eléggé romboló hatású a női játékosok közösségére nézve. A lányok egy rétege hajlamos a külcsínre adni, s miután kipakolták amijük van, a játékbeli tudásukról kiderül, hogy valójában nagyon ingoványos talajon áll. Ez azt a benyomást erősíti, hogy a lányok többségének fogalma sincs arról, hogy mit művel a játékban. Ez persze koránt sem igaz. A női játékosok is tanulni, fejlődni vágynak, sokuk pedig remek tudásanyaggal rendelkezik adott játékokkal kapcsolatban. Nyilvánvalóan senki sem születik profi ligás játékosnak és egyre több a nulláról való kezdés bemutatása is, ugyanakkor a játékosok nagy része tanulni vágyik ezen felvételekből, és nem csak "élvezni a kilátást".

1268017_large.jpgKettős mérce
A shooter vagy a háborús tematikájú játékok esetében könnyen kettős mérce elé kerülhetnek a gyengédebbik nem szülöttei. A fogadtatásuk az örömtől egészen a sértő megjegyzések áradatáig terjedhet. Vannak olyan játékos közösségek, ahol örömtűz gyúl, ha valakiről kiderül, hogy a való életben lány (már ha ez a játékbeli nevéből nem lenne kivehető) és amint nem egészen biztos valamiben, kérdés nélkül a segítségére lesznek. Míg más játékokban a fentiekben leírt "A nőknek a konyhában a helye." jellegű otromba megjegyzésekre kell számítani. Rengeteg múlik azon, hogy egy adott játék mögött milyen közösség áll. 

Árnyékban játszani
Nem-nem itt most nem az UV sugárzás káros hatásaira, hanem arra gondolok, hogy sok női játékos elkeseredésében unisex vagy kifejezetten fiús felhasználó névvel barangol a virtuális valóságban, ezzel is szűrve a keresetlen megjegyzések tömkelegét. Persze van olyan eset is, amikor hiába ordít egy névről, hogy lány rejtőzik mögötte, a játékosok mégis megkérdőjelezik, hogy valóban hölggyel kerültek-e szembe. (Igaz történet alapján.)

xuy6wnpe9okpgpuqjyen.jpg

E-sport
Szerencsére az e-sportban jelen van a profi ligás női versenyek és bajnokságok megszervezése.Ez nagyszerű lehetőség a kitörésre, ám nem kis energiát igényel. Sok játék esetében vannak továbbra is hiányosságok az ilyen jellegű versenyek terén, míg más esetekben valósággal virágzik az ágazat. Azonban nem feltétlen kell a profik világáig ugrani, hogy ismételten rossz példát hozzunk fel. A jobb, tehetséges női játékosokat sajnos gyakran vádolják azzal, hogy nem a saját tudásuknak köszönhetik azt, hogy épp abban a ligában vannak, ahol. Mindezt csupán egyetlen meccsen nyújtott teljesítmény avagy a nemiség alapján nem szabad megítélni. Ezen a ponton tűnik nagyon középkorinak bizonyos játékok mögötti tábor gondolkodásmódja.

Segítségnyújtás 
Ahogyan azt említettem, sok játékos közösségben akadnak segítőkész emberek, akik szívesen adnak tippeket és tanácsokat, ha valaki erre kéri őket, a ló túlsó oldala pedig az a típus, aki akkor is okoskodik, ha senki sem kíváncsi rá, különösen ha kiderül, hogy egy lánnyal került egy csapatba. Holott a jól működő dolgokat figyelmen kívül hagyni, vagy tét meccseken (rangsorolt játékban) profi ligás játékosok stílusát utánozni próbálni jóval alacsonyabb rangsorban lévő csapattal, gyakorlás és tapasztalat nélkül nem igazán érdemes.

A lányokra hárított feladatok a virtuális valóságban
A játékok nagy részében megadott szerepkörben kell barangolni és minden osztálynak más feladatai vannak. Így például ha nagy általánosságban kell jellemezni ezen osztályok erejét, akkor két nagy csoportot lehet megkülönböztetni: vannak távolsági és közelharcos típusú karakterek. Persze ettől el lehet térni, sok játék esetében alkalmaznak már közepes hatótávolságú támadásokkal operáló "hibrideket". Ha tovább visszük ezt a gondolatot, akkor mindenképpen találunk egy konkrét szerepkört, melyet általában szeretnek a lányokra bízni, sőt vannak olyan hölgyek akik kifejezetten értik is a dolgukat ebben az osztályban, ez pedig a támogatás ( konkrétan a healer vagy support szerep). A támogatók felelőssége amolyan "anyuka jelleggel", oltalmazni társaikat az őket érő sebzések elől, vagy visszatölteni az életerejüket. Sokan gondolják, hogy ez biztos nem lehet nagy kunszt, holott igenis nagy felelősség hárul a támogatókra a csapatos harcok során. Ezt a szerepet azonban gyakran ráerőltetik a lányokra. Csajok! Ne hagyjátok magatokat kitenni ennek, mindezt "A lányok csak supportkodni tudnak." sztereotípia miatt. Bátran álljatok ki magatokért és menjetek olyan típusú harcssal, amilyennel Ti harcolni vagy barangolni szeretnétek!

Köszönet
Ezúton is szeretném megköszönni a Gamer Girls Hungary csoport lányainak, akik bátran megosztották velem a történeteiket és véleményüket. Kiemelt hálám azoknak a csajoknak, akik a témával kapcsolatos szakdolgozatukat is elküldték! 

komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása