Blog. Rólam. Nektek.

2016. szeptember 29. 11:10 - Lady_Marilyn

Tematikus anime ajánló

Horrorisztikus animek nem csak Halloweenre


[animepaper.net]picture-standard-anime-another-mei-227642-vampluva-preview-6946b9ff.jpgDeadman Wonderland
Elfen LiedBlood + és Death Note. Ezek a horrorisztikus stílusú animek a legnépszerűbbek és ezeket ismerik a legtöbben. 

A horrorisztikus animek közül szintén a legismertebbek sorába tartozik az Another, lélektani horror, mely nem véletlenül oly népszerű a kategóriájában. A 12 részes animet végig kíséri a nyomasztó, misztikus hangulat és ahogy egyre közelebb kerülünk a várva-várt végkifejlethez a sok haláleset ellenére, thriller jelleget ölt a széria. Érdekesség, hogy az Another animet nem mangából, hanem egy regényből adaptálták. Maga a sztori egy közel sem hétköznapi halálesethez köthető, a főhősök pedig diákok.

 

A hasonlóan nyomasztó, rejtélyekkel és kérdőjelekkel teli Mayoiga (The lost village) 12 részben mutat be egy különleges falut, mely elszigetelve a valóságtól az új kezdet reményében válik igen csak vonzóvá és népszerűvé a fiatalok és a kutatók körében. A szellemfalu ködbe burkolózva határolódik el a hegyekben és sok titkot is rejt.

Noha a Shiki című animében is jelen vannak a rejtvényfejtés izgalmai, egészen más ad okot a horrorisztikumra, ám hasonlóan az Another-hez jelen van benne a rejtélyesség. Ebben a történetben egy világtól elzárkózott falu kerül a középpontba, ahol sorra hunynak el a lakosok. A kiváltó okot a helyi orvos és pap kutatja, s noha eleinte járványra gyanakodnak, később rájönnek, hogy nem betegségről van szó, hanem vámpírokról. A rengeteg karaktert megmozgató 22 részes animenek időt kell adni, ahhoz, hogy kiteljesedjen benne az izgalom, de így jut elég idő a karakterek bemutatására, ami sok esetben hiányos a hasonló stílusú animek esetében.

A fentiekhez képest jóval véresebb, ám talán kevésbé népszerű Corpse party már a címéből adódóan is tizennyolcas karikát érdemelne. A 4+1 részes OVA egy horror-kalandjáték alapján került adaptálásra. Mivel igen erőszakos cselekmények mennek végbe nem véletlenül felel meg a guro stílus elvárásainak. A mindössze pár epizód bőven elég a karakterek felvázolására és a rettegés alapjának felépítésére. 

highschool_of_the_dead_005.jpgA tévhitekkel ellentétben ez a műfaj is igen változatos a maga módján. Például ott van az eccivel fűszerezett zomiapokalipszis tematikájú Highschool of the Dead, a sci-fi jellegű Parasyte és a vámpír.-központú Hellsing. Mind a három anime egészen más stílusjegyeket hordoz, mégis a horror kategóriába sorolhatók.
A listát ki lehet egészíteni a Higurashi no Naku Koro ni, az Ookami Kakushi, az Ajin és a Mirai Nikki animekkel, de még így sem egészen teljes.

Választék tehát bőven van, így ha filmek helyett animekkel múlatjátok az időt Halloweenkor, akkor érdemes szemezgetni a horror, illetve a thriller besorolást kapott művek között.

komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása