Blog. Rólam. Nektek.

2017. január 04. 11:59 - Lady_Marilyn

Spoiler mentes filmkritika

Assasin's Creed

Az Ubisoft egyik legismertebb játéka az Assain's Creed széria. A történelmi utalásokkal tarkított kalandjátékban különböző küldetések és izgalmas feladatok várnak a játékosokra, valamint a hosszú játékidő is garantált. Ebből, a több konzolon is elérhető játékból készítettek azonos címmel filmet. Az ilyen jellegű adaptáció egyébként mindig nagyon rizikós és merész vállalkozás, mert akik ismerik a játék világát folyton ahhoz hasonlítják majd a vásznon látottakat; azoknak, akik meg nem töltöttek felette időt, szépen el kell magyarázni, hogy mégis mi történik. Míg a több órás játékmenetben erre bőven van idő és tér, addig egy filmet három óránál tovább nem érdemes húzni. Ez a filmes feldolgozás igyekszik megfelelni mind a két tábornak, a végeredmény azonban igen megosztóvá sikeredett.

15111059_10154265381188068_5242846530834909478_o.jpg

A két szálon futó történetben a múlt és a jelen eseményei váltják egymást. Mindennek középpontjában egy bűnöző, egy gyilkos, akinek a vérvonala az assasinokhoz köthető. A fő konfliktus tárgya az Éden almája, mely a szabad akarat és az erőszak magja. Ezen relikviláért viaskodnak a templomosok és a saját elveiket szigorúan követő assasinok. Míg a templomosok célja az alma elpusztítása, hogy ez által eltöröljék az erőszakot és világuralomra törhessenek, addig az assasinok akár életük árán is igyekeznek megvédeni azt.
2016-ra a templomosok igen komoly technológiát fejlesztettek ki csak azért, hogy megtudják, pontosan hol is találhatják meg az elveszett Éden almáját, mely az 1400-as években nem kerülhetett a kezükbe. Ez a masina az Animus, mely a vásznon teljesen másként fest, mint játékban, azonban gyakorlatilag ugyan arra képes: akit rácsatlakoztatnak, az megmutatja felmenője emlékeit. 
Ez történik az agresszív főhőssel, Cal Lynch-el is, aki az őse, Augilar emlékeivel él. Mind két karaktert egy színész, történetesen az a Michael Fassbender alakítja, akit korábban Oscarra jelöltek, aki az ifjú Magnetot alakította az X-Men csapatából és aki az Alienben is fel fog tűnni. 

15493793_1073387542784412_3173797423413636533_o.jpg

A történeti szál elsőre igen bonyolultnak és összetettnek hangzik,főleg azok számára, akik mindezt először hallják. A játékot ismerők és kedvelők pedig azért elégedetlenkednek, mert a jó játék kulcsa az élmény, amelyet a filmek nyelvére fordítani gyakorlatilag lehetetlen. (Például amikor tizenhatodjára vágsz neki hajnalban a küldetésnek, amelynek pofon egyszerű megoldására csak próbálkozások sorozata árán döbbentél rá, vagy amikor hosszú percekig tart feltörni egy zárat, de a fő küldetést nevetségesen könnyedén megoldod.) A jól megkoreografált akciójelenetek többsége a múlt vonalában keresendő, s ott remekül tálalták a "nézd már, ez volt a játékban is" élményt, amit persze csakis a játék ismerői érezhettek magukénak. 

assassins_creed_film_screenshot_20160628083406_3_original_760x760.jpg

Az Assain's creed film látványos, akció dús, de kénytelen elmagyarázni, vagy jobban mondva felvezeti, hogy miről is van szó. A sok duma szerencsére nem megy a cselekmény rovására, mert az 1400-as években zajló jelenetekben minden megvan: rohanás, látványos menekülések, klassz harcjelenetek és az assasinos stílusú ugri-burgi is. Vannak nyitottan hagyott kérdések, kicsit másként oldották meg az Animust, mint azt a játékosok várták volna, de így is szerethető adaptáció maradt. 

komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása