Blog. Rólam. Nektek.

2015. július 15. 13:40 - Lady_Marilyn

Könyv és filmvilág

Adaptáció 


A filmek világában rengeteg olyan akad, melyek korábban kiadott könyven, könyveken alapulnak. Előfordul, hogy a film nem egészen követi a könyvbéli eseményeket, nagyban eltér tőlük, sőt olyan fordulatokat enged meg magának, melyek az eredeti sztoriban nincsenek benne. Olyan ez, mint a szájról-szájra terjedő népmese, egy kicsit hozzá adnak, egy kicsit elvesznek belőle, vagy többet....

A filmek szemszögéből nyilán szükség van az izgalmakra, látványos elemekre, hiszen főleg ezek miatt ülnek be a vászon elé a nézők. A jó sztori is elengedhetetlen, az ismert nevek pedig csak tovább fokozzák az érdeklődést. A legnépszerűbb adaptációs művek a Harry Potter, a Gyűrűk Ura, a Hobbit, a Trónok Harca, az Útvesztő, de még bőven lehetne folytatni a listát. 

Trónok Harca
A sorozatok világában az egyik legnépszerűbb könyv alapján készült mű, a Trónok Harca (Game of Thrones). A könyveket ismerők tudják, hogy a sorozat és az eredetileg papírra vetett sorok nem minden esetben fedik egymást, sőt, komplett szereplők, családok maradnak ki. A sorozatban hihetetlen tempóban vesztik életüket a kedvencek. A vérontás és a pucérkodás mellett azonban valami más is van, ami mégis megragadja az embereket, ez pedig nem más, mint a több szálon futó izgalmas és fantáziadús történet. A sorozat stábja azonban ennél is többet akar: sokkolni, megdöbbenteni, hogy mindenki arról posztoljon ki hogyan és miért vesztette életét. Ezért döntenek az eredeti sztori dasztrikus megváltoztatása mellett, de ezzel azt kockáztatják, hogy elveszítik a rajongókat. 
you-know-nothing-jon-snow-4301.jpeg
Nincs másképp ez az animek világában is. Az animek nagy százaléka manga adaptáció, a mangához képest pedig kisebb-nagyobb eltéréseket észlelhetnek a rajongók a művekben. Sok olyan történet van, mely átadaptálása film formára befejezetlenül maradt.

Címkék: filmvilag
komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása