Blog. Rólam. Nektek.

2018. január 26. 08:04 - Lady_Marilyn

Sorozatajánló

Westworld

Imdb: 8.9 / Rotten Tomatoes: 88%

A 10 epizódos (jelenleg egy évaddal rendelkező) sorozat alapkoncepciója kissé futurisztikus, elvégre arra épül, hogy kísértetiesen emberi androidokkal népesített vadnyugati világba kalauzolja a gazdagok és szépek társaságát. Mivel a park valódi kínálata az önmegvalósítás, ebben a homok fedte világban bármi lehetséges. A sorozat címével azonos nevű park, amelyben az alapos munkával megépített és beprogramozott androidok élnek, sok kalandot és lehetőséget kínál, csak a vendégeken múlik, hogy mivel szeretnének élni.

Különböző vendégek és androidok szemén keresztül ismerhetjük meg ennek a fura szerepjátéknak a részleteit, illetve magukat a karaktereket is. Míg a vendégek a célkitűzéseiknek megfelelő elfoglaltságot űznek, addig a háttérben egy cég arculata is megmutatkozik, akik ezt az egész alternatív világot uralják. Az üzemeltetők nem csak a lakók tökéletesítésén dolgoznak, hanem a vendégek épségéért is felelnek, ezen felül pedig az új kalandlehetőségeket is ők garantálják. A vállalat különböző részlegekre oszlik, így egy-egy jeleneten keresztül a droidépítés menetébe is betekinthetünk a váztól a személyiségformálásig.

Image result for westworld

Visszatérve az androidokra; ezek a különleges emberi kinézetű gépek nem csak külsőre hasonlítanak ránk, hanem a mérnökök munkájának köszönhetően, az egyéb emberi jellemeket és viselkedésformákat is magukénak tudhatják. Az aktuális beállítások függvényében akármilyen szerepet oszthatnak rájuk, sőt a kialakított személyiségük sincs kőbe vésve. Minden egyes darab rendelkezik háttér történettel (vagy ha úgy jobban tetszik "múlttal") ,mely az epizódok során rajzolódik ki, fokozatosan az úgynevezett napi rutintól a narratívákig.
Mindez azonban csak a felszín. A Westworld egy nagyon sokrétű sorozat, nem véletlenül örvendett a bemutatásakor (2016) ekkora népszerűségnek. Akár többször is érdemes megnézni, mert elsőre meglehet, hogy elveszünk a kérdésrengetegben és a nagyszerű történetekben.

Image result for westworld
A széria arca és legnagyobb húzóneve Sir Anthony Hopkins, aki a parkot üzemeltető vállalat vezetőjét (Dr. Robert Ford) alakítja. Dr. Ford egy tudatos és ravasz vezető, ráadásul valamennyi narratíva és a mélyebb történetek is az ö fejéből pattantak ki. Néhány alkalmazott nem ért egyet azzal, hogy a vendégek Dr. Ford történetei miatt választják a parkot, ráadásul kényelmesnek tűnik a bőrfoteles trónja. Vetélytársa bőven akad, de a doktor nem ijed meg a maga árnyékától.

További színészek  a teljesség igénye nélkül: Evan Rachel Wood, Thandie Newton, Jeffrey Wright, James Marsden, Sidse Babett Knudsen, Ed Harris, Jimmi Simpson.

Related image

A Westworld szériát azoknak ajánlom, akik nem idegenkednek a vadnyugati világtól, és a csavaros, elgondolkoztató, többrétű történettől. Bizony az erőszak és a halál is gyakran középpontba kerül, így az erősebb idegzet sem árt. Ezenfelül a sorozat olyan kérdéseket is feszeget, amelyek az androidok miatt várhatóak. Néhány ponton az ezen kérdésekre adott szomorú válaszok felérnek egyfajta társadalomkritikával. Bőven akad min elmélkedni a tíz epizód végére, a nyitva hagyott kérdésekre pedig (ha minden igaz) még az idén meg is kapjuk a választ a korábban beharangozott második évad alatt.

Címkék: sorozat westworld
komment
Blog. Rólam. Nektek.
süti beállítások módosítása